Hogyan válasszunk napszemüveget

Amikor a nyár szó szerint a küszöbön áll, felkészülve arra, hogy belépjen az életedbe fényes napsütéses napok és jó hangulat, nem felesleges előre gondoskodni a szemed védelméről az ultraibolya sugárzás ellen. Ez a tanács ma nemcsak a divatos kiegészítők eladóitól, hanem a professzionális szemészektől is hallható, akik a szemed egészségére gondolnak, nem pedig az alkura.

Szinopszis by

 1. Miért kell napszemüveget viselni
 2. Mi az igazán veszélyes
 3. Napszemüvegek felfedezése
 4. Hogyan válasszuk ki a napszemüveg formáját
 5. Hogyan válasszunk napszemüveget a védelem típusa szerint?
 6. polarizált és fotokróm lencse bevonatok
 7. A legjobb napszemüveg gyártók

Miért kell napszemüveget viselnünk

Miért kell napszemüveget viselni

Nem véletlenül nevezik ezeket a napszemüvegeket “védőnek” – ez igaz: a megfelelő lencsék elnyelik a káros ultraibolya sugárzást, ami látási problémákhoz vezethet. Az orvosok rámutatnak, hogy azok, akik alábecsülik az UV-sugárzás teljes mértékét, mindenkinél jobban kockáztatják a részleges látásvesztést, a szem degenerációját vagy a szürkehályogot – ez az ára a kiütéses cselekedetnek. Most forduljunk a szakmai szakértők, a szemészek véleményéhez, akik az emberek szemét normális és kóros állapotukban tanulmányozzák.

 1. Az ultraibolya sugárzás már kis mennyiségben is káros az emberi bőrre és szemre, ezt a témát vizsgáló valamennyi közelmúltbeli tanulmány dokumentálta;
 2. Öt óra intenzív UV-sugárzásnak való kitettség elegendő ahhoz, hogy retinaégést okozzon, ami sokkal súlyosabb következményekkel járhat, akár a látás elvesztéséig;
 3. Egy borult nap sem ok arra, hogy ne mondjunk nemet a napszemüvegre; a felhők nemcsak a fényt, hanem az emberre káros középhullámú sugarakat is beengedik.

Ha egy piknik vagy kirándulás után rosszul érzi magát, könnyezik a szeme, fáj a feje és nehezen tud egy adott tárgyra fókuszálni – azonnal forduljon orvoshoz konzultációra, ez az egyetlen módja annak, hogy teljes mértékben megőrizze látását.

Mi az igazán veszélyes

Nemcsak maguk az UV-sugarak ellenállhatatlanok, hanem a rossz minőségű napszemüvegek is, amelyek csak a védelem látszatát keltik – így azt hiszi, hogy biztonságban van, de valójában még nagyobb kockázatnak teszi ki magát. A magyarázat nagyon egyszerű: amikor fényes fényforrásra nézünk, a pupillák automatikusan szűkülnek, de ha a szemünk abban a pillanatban egy egyszerű sötét műanyag vagy üveg képzeletbeli fedele alatt van – nem csak az ultraibolya sugárzás teljes dózisát kapja, hanem elveszíti a természetes védőmechanizmust.

A megfelelő napszemüveg viselése az egyetlen módja annak, hogy valóban megvédje látását. Védik a szem körüli érzékeny bőrt is, amely a ragyogó napsütésben nagyon gyorsan felmelegedhet, és sok kellemetlenséget okozhat, az enyhe égéstől és bőrpírtól a komoly fájdalmakig.

Kutatás napszemüvegek

Napszemüvegek fajtái

Most, hogy megállapítottuk, hogy az UV-védelemmel ellátott napszemüvegek elengedhetetlenek, meg kell válaszolnunk a kiválasztásukkal és vásárlásukkal kapcsolatos kérdéseket. Kezdjük a napszemüvegek felépítésével: viszonylagosan szólva egy keretből (maga a keret és a halánték) és lencsékből állnak. A keretet több jellemző alapján értékelik.

 1. Elérhető a következő címen. Különböző típusú műanyagból, acélból és kompozit anyagokból készülhet – ez elsősorban az üvegek súlyát és szilárdságát befolyásolja. A fémkeretek mostanában nagyon népszerűek, de a szakemberek nem javasolják, hogy megálljunk ennél a változatnál: a fém nagyon felmelegszik a napon, és máris tele van égési sérülésekkel;
 2. Vastagság. Nagyon egyszerűen, minél “masszívabb” a keret, annál több környezeti (perifériás) fényt blokkol. Nem mindenki szereti a vastagabb oldalkarokat, de például strandoláshoz jó választás;
 3. Tervezés. A keretek és a halánték lehet egyszerű vagy stilizált, azaz mintás. A második lehetőség többnyire a női napszemüvegekre vonatkozik, a férfi modellek ritkán ilyen túlburjánzóak.
Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki és méretezzük a kompressziós harisnyát?

Tehát a keretet már lefedtük, és most már csak a lencsékre kell gondolnunk. Itt minden még egyszerűbb, de nem olyan egyértelmű, csak két lehetőség van – üveg és műanyag.

 1. Üveglencsék. Az üveg maga is elnyeli az UV-sugárzás egy részét, így kevesebb felületi rétegre van szüksége a megfelelő biztonsági szint eléréséhez. Egy másik előnye a karcállóság, az üvegszemüvegek könnyen hordozhatók a pénztárcában anélkül, hogy aggódnának a sérülések miatt. A hátrányok közül: nem lehet megvenni őket egy gyermek számára, mivel egyszerűen nem biztonságos, és elég nehéz.
 2. Műanyag lencsék. A sima műanyag egyáltalán nem szűri ki a káros UV-sugárzást, ezért az ilyen lencséknek további védőrétegekre van szükségük – ezek határozzák meg a szemüveg értékét. Másrészt a műanyag biztonságos, ha sérült, akkor nem morzsolódik egy kis éles morzsákra, hanem egyszerűen deformálódik – csak ilyen típusú lencse vásárolhat egy gyermeket. A műanyag elég könnyű ahhoz, hogy még hosszabb viselés után sem nyomja az orrnyerget. A hátránya, hogy ezek a lencsék nem karcállóak, és a tok elengedhetetlen.

Ezzel befejeztük a napszemüveg összetevőinek vizsgálatát, és továbblépünk, hogy megnézzük a többi részletet is.

Hogyan válasszuk ki a napszemüveg formáját

Hogyan válasszon szemüveget az arcformájához

A megfelelő napszemüveg fiatalos megjelenést, határozott tekintetet vagy esetleg egy csipetnyi titokzatosságot kölcsönözhet. A rossz választás inkább zavaró és kevésbé hatékony, mivel a napszemüvegnek megfelelően kell illeszkednie az orrnyeregre, hogy a megfelelő szögben “találkozhasson” a napsugarakkal, és védje a szemét.

Az alábbiakban az egyes arctípusokat külön-külön vizsgáljuk meg, röviden jellemezzük őket, hogy aztán konkrét tanácsokat adhassunk az egyes esetekre vonatkozó választással kapcsolatban. Összesen 6 különböző arcforma létezik.

 1. Kerek. Jellemzője a meglehetősen telt arc, a kerek áll és a széles homlok, az áll és a homlok nagyjából azonos szélességű. A napszemüveg feladata itt az, hogy olyan kontrasztot hozzon létre, amely “felhígítja” a túlságosan elegáns formákat. A szakemberek azt tanácsolják, hogy nézze meg a közepes vagy nagyméretű, szögletes kerettel rendelkező szemüvegeket (hogy világos szögek legyenek).
 2. Ovális. Az arccsontok enyhén kiemelkednek, finoman elvékonyodnak az áll felé, amely valamivel kevésbé széles, mint a homlok. Ez szinte ideálisnak tekinthető egy szögletes arc számára: a szemüvegnek egyszerűen ki kell emelnie az Ön amúgy is szép vonásait. Bármelyik változat megteszi, kivéve a széles kerettel rendelkező szemüvegeket.
 3. Négyzet. A név mindent elárul: a homlok-ajakcsont-áll arány nagyjából azonos. A szemüveget úgy kell megválasztani, hogy: ne legyenek szögletes formák (különösen derékszögűek), csak kerek és ovális keretek, és lehetőleg masszívabbak.
 4. Négyszögletes . Széles homlok, ugyanilyen széles áll, markáns szögletességgel, egyenes arccsontok; az arc hosszabb, mint széles. A túlméretezett szemüvegek elég vastag keretekkel ideálisak.
 5. rombusz alakú. Ugyanolyan hegyes áll, mint a háromszög alakú arc, de ezt az alakot kiemelkedő arccsontok és alacsony, széles homlok jellemzi. Az előző esethez hasonlóan a lekerekített keretek javasoltak, de semmiképpen sem túl vékonyak. Tökéletes a hangsúlyos szemöldökkel rendelkező szemüvegekhez.
 6. Háromszögletű(szív alakú). Széles homlok, jól kirajzolódó arccsontok és keskeny, majdnem áll. A vékony, lekerekített kerettel rendelkező napszemüvegek jó ötletnek bizonyulnak, mivel kiegyensúlyozzák a felső és alsó arcot.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk esernyőt

Miután tanulmányozta a bemutatott információkat, könnyen kiválaszthatja mind a női, mind a férfi napszemüveget, mivel ezek a szabályok univerzálisak, csak annyit kell tennie, hogy gondosan meghatározza az arcformáját.

Hogyan válasszunk napszemüveget a védelem típusa szerint?

A szemüveg védelmi szintje

A világon csak egyetlen hitelesített napszemüvegszűrő-minőségi minősítési rendszer létezik – 4 osztályra van osztva, beleértve a nullát is.

 1. 0 – ezzel a jelöléssel számíthat a biztonságukra, ha felhős napon sétálni megy, mivel az ilyen szemüvegek az UV-sugárzásnak csak 20%-át nyelik el.
 2. 1 – Elnyeli a sugárzás legfeljebb 50%-át, ami már jobb, de nem elég a biztonsághoz.
 3. 2 – A világ szemorvosai több mint 50%-ban ajánlják, hogy vásároljon ilyen napszemüveget a mindennapi sétákhoz a városban.
 4. 3 – ez a legtöbb turistaszemüveg jelölése, a lencsék a sugárzás több mint 80%-át elnyelik.
 5. 4 – Maximális védelem az UV-sugárzás több mint 90%-át elnyelő lencsékkel.

Egyes gyártók egyszerűsített osztályozási rendszert is használnak, amely a következőképpen néz ki.

 1. Kozmetikai; ezek inkább dizájnmodell, azaz pusztán a szépség miatt; egyáltalán ne várd el tőlük, hogy megvédjenek téged.
 2. Általános – megfelel a nemzetközi osztályozás “2” csoportjának: a lencsék a káros sugárzás több mint felét elnyelik.
 3. Magas UV-védelem – “3” és “4” csoport, kiválóan alkalmas sportoláshoz és utazáshoz.

A jelölés ismeretében félreérthetetlenül meghatározhatja bármelyik napszemüvegmodell védelmének típusát – ez nagy előny, amikor például az internetes boltban választja ki a szemüveget.

A lencsék polarizációja és fotokróm bevonata

A modern gyártók új lencsebevonási technológiákat alkalmazva hihetetlen eredményeket érhetnek el – lásd az űrszemüvegek, a lézerfény-elnyelő szemüvegek stb. mindenféle fejlesztését. A napszemüvegek esetében a két legnépszerűbb réteg a polarizáló és a fotokróm réteg, beszéljünk mindegyikről sorrendben.

 1. Polarizált bevonat. Más néven “fényvisszaverődésgátló bevonat”: a lencsék egyszerűen megszerzik azt a tulajdonságot, hogy “levágják” a fényhullámok amplitúdójának csúcsait. A szemüveg hasznos lesz a vezetők, a horgászat, a szörfözés és más sportok rajongói számára, a fotósok is gyakran használják őket vaku fényképezéshez. Ellenőrizze a polarizációs réteg hitelességét nagyon egyszerű: nézze meg a speciális hologramot (az eladás helyén kell lennie), amely más körülmények között, erős fényben egyszerűen lehetetlen látni.
 2. Fotokróm bevonat. Azok a híres “kaméleonok”: Minél fényesebb a nap, annál sötétebbek a lencsék, éjszaka és beltérben teljesen átlátszóak. Jól hangzik, de itt a bökkenő: a fotokróm szűrő meglehetősen gyorsan elhasználódik, ami azt jelenti, hogy a napszemüveg hosszú élettartama veszélybe kerül. A fotokróm lencsét úgy kell ellenőrizni, hogy a napfénynek kitesszük, majd megbecsüljük, hogy mennyire sötét. Az UV-sugarak intenzitásával arányosan kell sötétednie.
Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a megfelelő melltartót

Ezek a napszemüvegek legnépszerűbb “kiegészítői”, nem kötelezőek, de jelenlétük néha egyszerűen szükséges – például éjszakai autóvezetéskor vagy egyes extrém sportok során.

A legjobb napszemüveg gyártók

A napszemüveggyártók áttekintése

Amikor egy napszemüveget keresel, elsősorban a minőség alapján ítéled meg, de a mai világban a minőség nem mindig nő arányosan a termék árával. Nem titok például, hogy a dizájner modellek drágák, hiszen elsősorban a márkáért fizetsz. Tehát ne rohanjon ki, és ne vásároljon drága napszemüveget – lehet, hogy talál egy kielégítő modellt alacsonyabb áron.

Nézzünk meg 5 nemzetközileg elismert gyártót, akik széles árkategóriában gyártanak napszemüvegeket férfiaknak és nőknek egyaránt.

 1. Giorgio Armani. Az olasz cég, amely számos különböző kiegészítőt, köztük napszemüvegeket is gyárt, elsősorban a klasszikus stílusú kollekciókra specializálódott.
 2. Christian Dior. Őrülten népszerű francia márka – még ha a Dior napszemüvegek nem is megfizethetőek, eredetiségük felülmúlja bármely más céget. Tehát ha valami határozottan szokatlant szeretne találni, a választás a Dior.
 3. Dolce Gabbana. Kiváló példa egy olyan márkára, amely igazán stílusos luxuskiegészítőket gyárt – a D G-nél egyszerre talál kifinomult minimalizmust és ragyogó modernizmust, valamint visszafogott klasszikusokat.
 4. Hugo Boss. A német vállalat, amely visszafogott és státuszorientált üzleti és ünnepi kiegészítőkről ismert, leginkább a férfiaknak szánt napszemüveg modelljei miatt népszerű.
 5. Givenchy. Egy másik francia ház, amely férfi és női luxuskiegészítőkre specializálódott. A Givenchy számos stílusban gyárt napszemüvegeket, amelyek között vannak a mindennapi kényelemhez, sporthoz, szabadtéri tevékenységekhez stb. készült kollekciók.

Természetesen nem mindig akarsz nagy összeget költeni a napszemüvegre, de mindig emlékeznie kell – az egészség fontosabb, ez a fő, abszolút igazság. A jó szemüvegek választéka ma már több száz, sőt több ezer márkából áll rendelkezésre, és biztosan találsz valamit, ami megfelel az ízlésednek és a pénztárcádnak.

Vigyázzon a szeme egészségére, különösen nyáron, és ne feledje: ha bármilyen szemproblémája van, a végleges napszemüvegvásárlás előtt kérje ki a szemész szakorvos véleményét.

!

A következő cikkekben szakértőink elmagyarázzák, hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüvegkeretet és a szemüveglencsék kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: