súlyzók

Kis méretük ellenére a súlyzók lehetővé teszik az összes izomcsoport megdolgoztatását, és mind a kisebb izolált gyakorlatok, mind a teljes körű alapgyakorlatok elvégzését. Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a sportágához megfelelő súlyzókat!

Melyik súlyzót válasszuk

A legjobb súlyzó gyártók

Sok sportoló sikeresen edz saját készítésű súlyzókkal, nem kevesebb sikerrel, mint a fitneszközpontok törzsvendégei. Ahhoz azonban, hogy lakását egyfajta edzőteremmé alakítsa, jó hírű cégek súlyzói közül kell választania:

 1. rotrain

 2. Fora
 3. Vimpex
 4. Eleiko
 5. Regal
 6. HMS

Mielőtt egy gyártó és egy adott modell mellett döntene, alaposan tanulmányozza funkcionális jellemzőit, valamint olvassa el a hivatásos sportolók visszajelzéseit az aktuális fórumokon és az internetes közösségi hálózatokon.

A súlyzók mások? A leggyakoribb típusok

Kialakításuktól függően minden súlyzó két alapvető típusra osztható.

Nem összecsukódó súlyzók

súlyzók

A súlyzók a rúdhoz rögzített, általában műanyaggal bevont fémből készült, bizonyos súlyú korongok. A súlyzók olcsók és tökéletesek kezdőknek. A hátrányok közé tartozik, hogy a súlyt nem lehet beállítani, és a produktív edzéshez több pár különböző súlyzót kell kéznél tartani;

Előnyök

 • Robusztus felépítés;
 • Különböző súlyok;
 • Kezdőknek is alkalmas;
 • Olcsó;

Hátrányok

 • Nem alkalmas tapasztalt emelők számára, akik folyamatosan növelik a súlyokat;
 • Különböző súlyú súlyzókra van szükség a produktív edzéshez

Összecsukható súlyzók

súlyzók - összecsukható súlyzók

Ezek egy olyan készlet, amely tartalmaz egy kompakt, fogantyúval ellátott súlyzórudat, egy pár különböző súlyú korongot és egy pár zárat, amelyet a korongok rúdhoz való rögzítésére terveztek. Egy súlyzókészlettel összeállíthatja a szükséges súlyokat, és kivétel nélkül minden izomcsoportot megdolgoztathat, progresszív edzést biztosítva számukra;

Előnyök

 • Kevés helyet foglalnak el;
 • A tapasztalt sportolók számára alkalmas;
 • A kívánt súlyú súlyzók összecsukható kivitelben állíthatók össze;

Hátrányok

 • Ezek drágák;
 • Az összeszerelés és szétszerelés meglehetősen időigényes;

A súlyzó kiválasztási kritériumai

A súlyzó kiválasztási kritériumai

A rúd anyaga és kialakítása

A fémötvözetből készült rúddal és kényelmes, gumírozott fogantyúval ellátott súlyzók a legjobbak. A súlyzók átmérője körülbelül 20-25 milliméter, hogy a gyakorlat közben kényelmesen meg lehessen fogni őket. Ez az összecsukható és az egyrészes súlyzókra egyaránt vonatkozik.

Zár kialakítása

Ahhoz, hogy a lemezeket szilárdan rögzítse a súlyzóhoz, speciális zárakat kell használni. A súlyzókhoz való rögzítéshez használt modellek nem alkalmasak erre a célra, míg a súlyzókhoz a legjobb választásnak a csavaros zárak számítanak, amelyek menet segítségével rögzítik a lemezeket. Ez utóbbi a rúd végdarabjain található, és lehetővé teszi, hogy a gyakorlat során kényelmesen rögzítse a tárcsákat. Természetesen a nem szétszerelt súlyzók esetében a súlyzók egyedi felépítésük miatt nem jelentenek problémát.

Milyen súlyzó súlyt válasszon

Ahhoz, hogy az izmok növekedjenek, a munkasúlyoknak folyamatosan fejlődniük kell. A súlyzók esetében a súlyváltoztatási lépés lehetőleg minimális, mert néha még a teljes súly 1-2 kg-os növekedése is ahhoz vezet, hogy a gyakorlatot nem lehet végrehajtani. Éppen ezért a súlyzók súlyának 1 kilogrammnál kell kezdődnie és 5 kilogrammnál kell végződnie, minden súlyhoz két koronggal, és a legnépszerűbbek, 2.5 kg-os és 5 kg-os súlyzók 4 darabból álló fokozatban.

Női súlyzók

Ha nem a professzionális női testépítésről van szó, egy kompakt, 1 súlyzóból álló, egyrészes súlyzókészlet elegendő a fitnesz- és aerobikórákhoz.25, 2.Az 5,5 kg-os és 10 kg-os modellek esetében. A súlyzóknak a különböző súlyokhoz különböző színű műanyag borítású, fémből készült kompakt modelleket kell előnyben részesíteniük. Egy ilyen készlet több mint elég ahhoz, hogy tónusban tartsa a testét és formálja a testét.

Férfi súlyzók kiválasztása

A férfiak számára a súlyzók kiválasztása nagyon eltérő. A férfiak teste a megfelelő táplálkozással és edzésprogrammal meglehetősen gyorsan fejlődik, és a súlyzók súlya a fejlődéssel együtt jelentősen nőni fog. Emiatt a súlyzóknak összecsukható modelleknek kell lenniük, 5-10 kg-os súlyokra helyezve a hangsúlyt, amelyekből legalább 4 párra van szükség.

Kezdő súlyzók kezdőknek

A kezdőknek is érdemes összecsukható súlyzókat választaniuk, de nem valószínű, hogy nagy súlyzókészletre lesz szükségük. Ehelyett inkább a technikára kell koncentrálnod, és 5 kg-os súlyokig terjedő súlycsoportra kell törekedned. Ez elég ahhoz, hogy az izmok hozzászokjanak a terheléshez. A súlyzók mindig felszerelhetők nehezebb tárcsákkal, ahogy az izomtömeg és az erő növekszik.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon futópadot, az elliptikus edzők titkait és tippeket a futópad kiválasztásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a futópad szakértői tippeket
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: