Hogyan válasszunk búvárruhát

A test hőcseréjének javítására és a test hipotermiától való védelmére tervezett búvárruha népszerű a szabadtéri sportolók, úszók, búvárok és víz alatti vadászok körében. Mindössze annyit kell tennie, hogy válassza ki a méretet és illeszkedjen a ruhájához.

tartalom

 1. Top búvárruha gyártók
 2. Öltöny stílusok
 3. A búvárruha kiválasztásának fő kritériumai
búvárruha kiválasztása

Top búvárruha gyártók

A modern búvárruhák rendkívül technikai jellegűek, és tervezésük és kivitelezésük minőségét és funkcionalitását nagymértékben meghatározza a technikai megfelelőségük. Tapasztalt búvárok és spearfishers, valamint mindenféle speciális szolgáltatások alkalmazottai, az ilyen modellekre hivatkozva a következő gyártókat osztják ki:

 1. Márc
 2. n Skiff;
 3. Omer;
 4. Sopran;
 5. AquaLung;
 6. ScubaPro;

Egy adott modell jellemzői és teljesítménye mellett meg kell vizsgálni a búvárok és a spearfishers számos véleményét, akiknek sikerült megismerniük ezt vagy azt a modellt. Ezt megteheti úgy, hogy személyesen beszél velük, megnézi a Youtube-on a véleményeket, és elolvassa a fórumokon és a közösségi hálózatokon található véleményeket.

Búvárruha típusok

A búvárruhák modern modelljei meglehetősen különböznek egymástól, mindegyiküknek vannak erősségei és gyengeségei.

Vizes ruhák

vizes ruhák

Nagyon érdekes és olcsó öltöny. Használat közben kis mennyiségű víz beszivároghat a ruhába, és nincs visszaút. Ez az, ami felmelegíti az emberi testet, és ezt követően egy speciális meleg réteggé alakítja át, amely kiegyenlíti a hőmérsékletet és kényelmet biztosít. A vizes ruhákat eredetileg csak a meleg évszakokban használták, de manapság már vastagabb, őszi és téli használatra alkalmas ruhákat használnak. Ezeknek a modelleknek a nedvesítése meleg vízzel történik sampon hozzáadásával, amelyet a búvár felhelyezése előtt öntenek belsejébe.

Előnyök

 • Olcsó;
 • Különböző modellek minden körülményekhez;
 • Kényelmes stílusok, amelyek nem korlátozzák a mozgást;
 • Magas hőszabályozó tulajdonságok;

Hátrányok

 • Nehéz felvinni sampon vagy speciális gélek használata nélkül;

Száraz ruhák

Száraz ruhák

Olyan modellek, amelyek pontosan az ellenkezőjét teszik a fentieknek. Vízhatlan, kapszulázott öltözet, nyomóruhás sisakkal kombinálva, csukló- és lábvédővel ellátva. Különböző vastagságokban kaphatók, és kiváló hideg elleni védelmüknek köszönhetően nyári és téli üzemelésre egyaránt alkalmasak.

Előnyök

 • Maximális hőszigetelés;
 • Különböző vastagság az adott felhasználási körülményekhez;
 • Lehetővé teszi, hogy meleg ruhát vagy termo alsóneműt viseljen;
 • Teljes vízállóság;

Hátrányok

 • nagyon drága;
 • Nem képes természetes mozgást biztosítani;

Félszáraz búvárruhák

Félszáraz öltönyök

A búvárok szerint ez a típus nagyon sokoldalú, köszönhetően a kiváló hőszigetelésnek, amely hasonló a száraz modellekhez. Lehetővé teszi a víz átszivárgását, de drasztikusan kisebb mennyiségben, mint a hagyományos búvárruháknál. Ezeknek a búvárruháknak a vastagsága általában 2 és 8 milliméter között van, és minél súlyosabbak a körülmények, annál vastagabbnak kell lennie a búvárruhának.

Előnyök

 • Jó hőszigetelés;
 • Ellenáll a szilárd tárgyakkal való érintkezésnek;
 • Könnyű és tartós;
 • Minden körülménynek megfelelő modellek elérhetősége;
 • Kényelmes illeszkedés kényelmetlenség nélkül;

Hátrányok

 • Nagyon drága;
 • Nem alkalmas hosszabb vízben tartózkodásra;

A búvárruha kiválasztásának fő kritériumai

Búvárruha kiválasztási kritériumok

Ha eldöntötte, hogy melyik típusú búvárruha a legalkalmasabb az adott körülményekhez, többet megtudhat a búvárruha legfontosabb jellemzőiről.

A búvárruha méretének kiválasztása

A legjobb módja annak, hogy egy adott búvárruhát találj, ha több modellt is felpróbálsz, és megtalálod a legmegfelelőbbet. Ideális esetben a búvárruha nem akadályozhatja a mozgást, és nem okozhat kényelmetlenséget a mellkasban, a derékban és a csípőben, a csuklót és a bokát szilárdan rögzíteni kell, és szigetelni kell a nedvességtől, és mindenféle manipuláció végrehajtása nem okozhat kényelmetlenséget.

Ha nincs lehetősége a búvárruha mérésére vásárlás előtt, akkor mérje meg a derék, a csípő és a mellkas, valamint a bicepsz, a csukló, a comb és a boka kerületét. A mérési eredményeket össze kell hasonlítani egymással és a búvárruha gyártók táblázataiban feltüntetett eredeti tervezési számításokkal. Ha egy érték két méret között van, kerekítsen felfelé a magasabb értékre, mivel egy kisebb modell nem nyújtja a szükséges kényelmet a használat során.

A búvárruha anyaga

A búvár- és szigonyhorgászfelszerelések modern modelljei neoprénből készülnek, amely egy speciális szintetikus anyag, amelynek tulajdonságai egy sűrű habos gumiszerű masszához hasonlítanak. Ez az anyag kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, nem fél a víz túlnyomásától, ha mély vízbe merül, könnyen használható és kevés gondozást igényel.

A gyártási technológiától függően,A vizes ruhák három fő csoportra oszthatók:

 1. Tiszta neoprén búvárruhák. Funkcionális, könnyű és tartós modellek, amelyek kiváló védelmet nyújtanak a hideg ellen. Hátránya a nagyon közepes mechanikai ellenállás és a gyenge UV-ellenállás;
 2. Duplázott neoprén búvárruhák. A kétrétegű anyag nagy mechanikai szilárdságot biztosít, és a hideg elleni védelme körülbelül harmadával jobb, mint az egyrétegű modelleké;
 3. Az úgynevezett “nyitott pórusok”. A ruha külső rétege nagyon hasonlít a duplikált neoprénhez, de a belső réteg valamilyen félig nyitott pórusokkal rendelkezik, amelyek a testtel érintkezve szívószálakként tapadnak rá, ezáltal csökkentve a hőveszteséget és javítva a hőállóságot.

És aA búvárruhákhoz a következő anyagokat használják:

 1. A zúzott neoprén nagy szilárdságot és kiváló mechanikai ellenállást biztosít. A hideg elleni védelem is elsőrangú – ilyen búvárruhákat használnak a hideg évszakban;
 2. Trilaminát – egy speciális szintetikus anyag, amely a hagyományos gumi és neoprén keveréke. Nagyon ergonomikus és nem korlátozza a mozgást, de kevés védelmet nyújt a hideg ellen;
 3. A préselt neoprén viszont jó hőszigetelő, de akadályozza az úszó mozgását. Alkalmas hideg időjárási körülmények között történő használatra;

A sokszorosításhoz használt anyagok

A kétrétegű búvárruhák tartóssága sokkal jobb, mint egyrétegű társaiké. Ezeknek a ruháknak a tulajdonságai teljes mértékben a hátlapként használt anyagtól függnek:

 1. Nylon anyag a nagyobb szilárdság és mechanikai ellenállás érdekében. Külső rétegként használatos, és a neoprén mindkét oldalát borítja;
 2. A plüss egy kiváló szigetelőanyag, amelyet a búvárruha belső oldalán alkalmaznak;
 3. A búvárruha külső oldalán lévő fémszóró megakadályozza a mechanikai sérüléseket és 10-15 százalékkal csökkenti a hőveszteséget. Az alumínium-oxid vagy titán bevonat népszerű;

Milyen vastag legyen a búvárruha?

Az adott búvárruha vastagsága határozza meg, hogy a búvár képes-e bizonyos körülmények között tevékenykedni, és hogy a mozgások kényelmesek-e vagy sem.

 1. A vékony, 1-3 milliméter körüli ruhákat csak nyári használatra tervezték. Úgy tervezték, hogy 20 fokos vagy annál magasabb vízhőmérsékleten is működjön, és a kis vastagságnak köszönhetően a lehető legkevésbé korlátozza a mozgást;
 2. Az öt-hét milliméter vastag búvárruha jó választás az őszi és tavaszi úszáshoz és a szigonyhalászathoz. Ezek a modellek elfogadható kényelmet biztosítanak, és +12°C-os és annál magasabb vízhőmérsékleten is használhatók;
 3. Vastag, több mint 7 milliméteres, hideg vizes használatra tervezett öltönyök. Késő ősszel és kora tavasszal, amikor a vízhőmérséklet fagypont közelében van, általában lándzsahorgászatra használják. A vastagságuk miatt ezek a ruhák nagyon kényelmetlenek lehetnek, és befolyásolhatják a szigonyhorgászat élményét.

A búvárruha típusa és illeszkedése

A búvárruháknak három fő típusa létezik:

 1. Könnyű nyári modellek, úgynevezett shorty. A felső és a rövidnadrág, a felső és az alsó részen nyitott formájúak. Ami csak a törzset védi, és nem korlátozza az úszó mozgását;
 2. A klasszikus kétrészes búvárruha, amely külön felső és alsó részből áll. Kényelmes, funkcionális és jó védelmet nyújt a hideg és a nedvesség ellen;
 3. A mono ruha, vagy ahogy a búvárok hívják, a jumpsuit… Egyrészes, cipzáras ruha, amelybe a viselője be van burkolva. Minden szárazruhának és néhány nedves ruhának hasonló a kialakítása.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egy olcsó kateri a titkok kiválasztásának titkait egy megbízható csónakot.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk zseblámpát - szakértői tippek
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: