Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

A sok anyag tartóssága a felületet érintő külső tényezőktől függ. A fém vagy fa élettartamának egyik módja a védőkeverékek bevonása. Minimalizálják az anyag felső rétegének külső hatását, ezáltal csökkentve a megsemmisítés kockázatát. Az analógok között az Alkyd festék megoldja ezeket a feladatokat.

Olyan egyedi műszaki paraméterei vannak, amelyek lehetővé teszik mind a házakon belül, mind a külső házak használatát.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Ami?

Az alkid festékek nagyon hosszú ideig jelentek meg a modern piacon. Történelmük több évtizeddel ezelőtt kezdődött, mivel egy személy tanult mesterséges polimerek szintézisében. Ezeknek a keverékeknek a neve az összetételükben lévő poliészterek jelenlétének köszönhető, amelyeket alkida neveznek. Ezek az olajok és zsírsavak, amelyek egy csoportba kapcsolódnak.

Az ilyen vegyület lehetővé tette, hogy kiváló minőségű folyadékot kapjunk, amelyet ezután különböző festékképző komponensekhez oldunk.

Az alkid festékek népszerűsége ma számos pozitív pártnak köszönhető:

 • Nedvességállóság. A felső réteg nagyon jól nyomja a vizet, és nem engedi, hogy behatoljon a bevonat felületére.
 • Magas védelmi filmsűrűség. Ez viszont befolyásolja az anyag kopásállóságát is. Az anyag jól tolerálja a kopást, és hosszú ideig fennállhat.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

 • Mechanikai károsodás ellenállás.
 • A festék nem fél a különböző kémiai megoldások hatásaitól. Ezért az ipari vállalkozásokban és más speciális helyeken használják.
 • Nagy szárított sebesség.

A termékek azonban nem univerzálisak, mivel sok káros anyag van a levegőben történő szárítás során. Ennek köszönhetően az alkid festékek a környezet számára nem biztonságosak. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen hatás csak akkor figyelhető meg, amikor a festék szárad.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Különbségek a szokásos zománctól

Az alkid festékek meglehetősen széles keverékcsoport, amely magában foglalja az úgynevezett zománcot. Ezek az oldatok, amelyek gyakran alkidam-alapú keverékekhez kapcsolódnak. Egy másik népszerű termék az akril zománc, amelyet szinte mindenütt használnak.

Ahhoz, hogy megértsük, melyik anyag jobb, összehasonlítani kell több jellemzővel:

 • Száradási idő. Alkyd zománc 2 napig szárad, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan javítsa a javításokat. Az akril alapú megoldások 2-30 napig kapnak szilárdságot a készítmény és a felhasználás helyétől függően. Néha kellemes kényelmetlenséget hoz, különösen, ha az idő dátumait nyomja meg.
 • Élettartam. Az alkid festékek mind pozitív, mind mínusz hőmérsékleten működtethetők. A fagyasztott keverék nem tolerálja az ultraibolyát. Ezért 2-3 év elteltével az alkidréteg egyszerűen megreped, és meg kell változtatni. Akril zománc sokkal rugalmas. Életének élettartama legfeljebb 8 évig érhető el. Ha fém vagy vakolat borítja, akkor a felső réteg 20 évig tart.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

 • Ár. Az akril alapú festékeket olyan magas áron különböztetik meg, amely többször meghaladja az alkid megoldások hasonló mutatóját.
 • Összetett. Az akrilfestékek fő összetevője egy akril polimer, valamint az oldószerként működő víz. Az alkid keverékek azonban egy alkid lakk, valamint a fehér szellem jelenlétét feltételezik. Mindkét fajta festék speciális festékeket és lágyítókat tartalmaz, de már érinti a specifikus megoldásokat.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Fajták és összetétel

Az alkid festék alkalmas sok feladat megoldására.

Számos fő összetevő alapján gyártják:

 • Alkid gyanták. Gyakran a festékek közé tartoznak a lakk, amely tökéletesen köti egymást az összes többi komponenst.
 • Oldószer. Sok gyártó, amint ez az elem kerozinot használ (fehér szellem). De egyesek a vegyi csoporthoz kapcsolódó egyéb megoldásokat alkalmazzák.
 • Töltőanyagok. A fő elem itt van a gránit vagy a márvány morzsa. A liszt méretére zúzódik, amely lehetővé teszi, hogy az anyagot az oldatban elosztja.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Az ilyen típusú festékek szerkezetétől és összetételétől függően nagy csoportokat osztanak meg:

 • Olaj. A megoldás fő összetevője OLIFE. Az ilyen keverékek több bélyegzője van, amelyek közül az MA-021, MA-025 és mások. Az ilyen megoldások elég ritkák, mivel szárításkor erős szaga van, és gyorsan elhalványulnak a nap hatása alatt. De az olajfestékek költsége viszonylag alacsony, így sokan is alkalmazni őket.
 • Emalevy. A fő alkatrészek itt egy alkid lakk, amely fagyasztott után szilárd filmet képez a felületen. A fő töltőanyagtól függően a zománc gliftalsavra és pentaftalicra osztható. Az első megoldások csoportja keményen kemény. A gliftalic festékek használata csak beltéri. A Pentaftalic keverékek univerzálisabbak és nagyon jól áthúzódó víz. Számos festékfaj létezik, amelyek közül a PF-115, PF-133 és mások.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Az alkidáz alapú keverék felületének szerkezetétől függően matt és fényesre oszthatók. Ma teljesen szagtalanok vannak festékek, amelyek lehetővé teszik, hogy használja őket a fürdőszobában vagy a konyhában.

Ennek kiváló alternatívája az aeroszol keverék lesz. A lombkorona festék könnyen alkalmazható, mivel egy egyenletes vékonyréteg leesik. De meg kell jegyezni, hogy nem minden alkid-kompozíció előállítható aeroszolok formájában.

A festékek fizikai tulajdonságainak megváltoztatása érdekében számos gyártót adnak hozzá egyes anyagokhoz.

Ettől függően a termékek többféle típusra oszthatók:

 • Alkudo-uretteen;
 • sztirol;
 • Egyéb.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Színek

Az alkid festékek színpalettája meglehetősen korlátozott. Különösen népszerű fekete, fehér és barna megoldásokkal. De a gyártók lehetővé teszik, hogy megváltoztassa a festék színét.

Ehhez különböző színeket (színezékeket) termelnek. Ezek hozzáadják a megszerzett festékhez, és megszerzi a kívánt színt. Néhány keverék kombinálása, a megfelelő árnyékolást kaphat.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkalmazás

Az alkid festékek használata meglehetősen széles, mivel az anyag könnyen megközelíthetően szilárd kapcsolatot alakít ki szinte bármilyen anyaggal.

Napjainkban az ilyen típusú megoldásokat különböző iparágakban használják a komplex feladatok megoldására:

 • Fa felületek festése. Nagyon gyakran, az alkid megoldásokat az ajtók, bútorok vagy padlók festésére használják. Ne feledje, hogy ebben az esetben nem minden készítményt használhatunk. Például Paul fából festett keverékekkel, amelyek megnövekedtek kopásállósággal (PF-253).
 • A fémrészek védelme. Ez a csoport szinte mindenféle alkid festéket tartalmaz. De itt van egy felhasználási fokozat is, az alkalmazástól függően. Tehát a fűtési radiátorok festésére alkalmas, a PF-223 márka keveréke alkalmas. Csak a belső munkákra szolgál, és képes ellenállni a magas hőmérsékletnek. A hátrányok közül választhat egy nagyon kausztikus szagot, így minden munkát csak védőruházat kell elvégezni.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

 • Betonfalak védelme. Ezeknek a felületeknek a festékek viszonylag a közelmúltban jelentek meg. A kiváló minőségű eredmények elérése érdekében ajánlott speciális alapozókkal. Hasonló megoldásokat használjon a legtöbb falak esetében, mivel a padlóburkolatok a betonból szinte soha nem szembesülnek.

Márkák

Az alkid festékek termelése ma számos céggel foglalkozik, amelyek közül több márka megkülönböztethető:

 • Belinka. A festékek tökéletesen alkalmasak különböző felületekre. De a fő irány a faanyagok gyártása.
 • Tikkurila. A finn cég a festékpiac vezetője. Itt megtalálhatja a kiváló minőségű alkidi termékeket, amelyek megfelelnek az összes biztonsági előírásoknak. A pozitív jellemzők közül az anyag hosszú élettartamát és nagyszámú színárnyalatot (legfeljebb 120).

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

 • Alpina. A vállalat széles körben ismert termékeiről. A piac alkot és akril zománcot mutat be. Az anyagokat kiváló minőségű és könnyű alkalmazással megkülönböztetik.
 • Sadolin. Svéd márka már régóta jelen van a piacon. Többféle alkid festéket bocsát ki. Itt talál megoldásokat mind a fa, mind a fém számára. A sok készítmény színe a kalinging keverékek segítségével változhat.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

Hogyan válasszuk ki?

Az alkid festékek ma sok vállalatot termelnek, de nem mindegyik különbözik a minőségben.

Az ilyen termék megvásárlásakor több jellemzőre kell figyelnie:

 • Ár. Az olcsó zománcok nem képesek hosszú és hatékonyan védeni a felületet a korrózióból. Csak olyan külföldi bélyegeket kell adnunk, amelyek bizonyították magukat a piacon.
 • Célja. Mindenféle alkid festéket konkrét anyagokkal használnak. Elméletileg a faoldatot betonra vagy fémre lehet alkalmazni, de hosszú ideig nem tartja ezt a felületet. Ezért jobb, ha csak speciális megoldásokat használunk.

Alkyd festék: A választás jellemzői

Alkyd festék: A választás jellemzői

 • Összetett. A festék gyártásához csak kiváló minőségű anyagokat kell használni. Mindezeket meg kell erősíteni a vonatkozó dokumentumok. Fontos figyelmet fordítani a biztonság szintjére, mivel bizonyos módosítások kiemelhetik a nagyon mérgező összetevőket. Ezért nem ajánlott velük dolgozni hazai körülmények között.

Az alkid festékek univerzális védő megoldások, amelyek képesek szinte bármilyen anyag élettartamának meghosszabbítására. Alkalmazza őket a mindennapi életre, meg kell korlátozni, mivel az ilyen termékek biztonságosabb analógjai vannak a piacon.

A következő videóban áttekintést kapsz az alkid festékről a Bútor Tikkurila Birodalomhoz.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása