Az OSB-lemezek vastagságáról

OSP – orientált forgácslemez – emésztve az építési gyakorlatba lépett. Ezek a panelek jelentősen különböznek a többi extrudált lemezektől, és nagy mennyiségű faforgácsot tartalmaznak. A jó teljesítmény tulajdonságokat speciális gyártási technológia biztosítja: Minden lemez több rétegből (“szőnyegek”) áll, mely különböző tájolású chipekkel és fa szálakkal rendelkezik, mesterséges gyantákkal impregnálva és egyetlen tömegben tömörítve.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Az OSB-lemezek vastagságáról

Melyik vastagság egy OSP?

A hagyományos fa-chip anyagokból az OSP-lemezek nemcsak külső jelek eltérnek egymástól. Ezek jellemzik:

  • Nagy szilárdság (a GOST R 56309-2014 szerint a fő tengely mentén hajlító szilárdság 16 MPa-tól 20 MPa);

  • Relatív könnyűség (a sűrűség hasonló a természetes fával – 650 kg / m3);

  • jó gyárthatóság (könnyen vágható és fúrt különböző irányba homogén szerkezet miatt);

  • Nedvességállóság, rothadás, rovarok;

  • alacsony költség (az alacsony minőségű fa nyersanyagként történő használata miatt).

Gyakran a rövidítés helyett az OSP megfelel az OSB-kályha nevének. Az ilyen eltérés az anyagorientált Strand Board (OSB) európai címének köszönhető.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Minden gyártott panel 4 típusú fizikai-mechanikai mutatókra és működésükre osztható (GOST 56309 – 2014,. 4.2). Az OSP-1 és az OSP-2 lemezek kizárólag alacsony és normál páratartalomra ajánlottak. A betöltött struktúrákhoz, amelyek nedves körülmények között működnek, a standard előírja, hogy leállítsa az OSP-3 vagy OSP-4-et.

Az Orosz Föderáció területén van egy nemzeti szabvány GOST R 56309-2014, amely szabályozza a technikai feltételeket a termelés. A fő rendelkezésekben összhangban van az EN 300: 2006 Európában elfogadott hasonló dokumentummal. A gost beállítja a legkiválóbb lemez minimális vastagságát 6 mm, a maximum 40 mm 1 mm-es lépésekben.

A gyakorlatban a fogyasztók inkább névleges vastagságú paneleket preferálnak: 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 21 milliméter.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Az OSB-lemezek vastagságáról

Különböző gyártók lapjainak mérete

Ugyanez a goszt állapítja meg, hogy a lapok hossza és szélessége az OSP-ből 1200 mm-rel és több 10 mm-es lépésekben lehet.

A hazai piacon, az orosz, bemutatott európai és kanadai vállalatok mellett.

“Kalevala” – vezető belföldi panelek (Karelia, Petrozavodsk). Az itt gyártott lapok méretei: 2500 × 1250, 2440 × 1220, 2800 × 1250 mm.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Talion (Tver Region, Torzok) – A második orosz cég. 610 × 2485, 2500 × 1250, 2440 × 1220 mm.

Az osztrák cégek márkájában Kronospan és Egger, OSP panelek különböző országokban kaphatók. Lista Méretek: 2500 × 1250 és 2800 × 1250 mm.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Az OSB-lemezek vastagságáról

Latvian Company Bolderaja, mint a német Glunz, teszi Osp-Slabs 2500 × 1250 mm.

Az észak-amerikai gyártók a szabványaikon dolgoznak. Tehát a Norbord lemezek hosszúsága és szélessége, illetve 2440 és 1220 mm.

Csak az Arbec kettős méretű, összhangban van az európai.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Az OSB-lemezek vastagságáról

Tippek a választáshoz

A pitf tetők gyakran rugalmas cserépet használnak. Az ilyen anyagok a puha tetőknek szilárd szintű alapot kell létrehozniuk, amely sikeresen biztosítja az OSP lemezeket. Az általuk választott általános ajánlások a gazdaságosság és a technológiai megfontolások által diktáltak.

A lemez típusa

Mivel a tetőfedő lemez összeszerelése során a valószínűség nagy részét képezi, a csapadék alá eshet, és az épület működése során a szivárgásokat nem lehet kizárni, javasoljuk az utolsó két típus lemezeit.

Figyelembe véve az OSP-4 viszonylag magas költségeit, az építők a legtöbb esetben előnyben részesítik az OSP-3 lemezeket.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Vastagságlemez

Arch szabályok 17.13330.2011 (táblázat. 7) Szabályozza, hogy ha az OSP-lemezek rugalmas csempe alatt alapul szolgál, szilárd padlót kell készíteni. A lemez vastagsága a Rafter lépésétől függően van kiválasztva:

Lépés a szarufák, mm

Lapvastagság, mm

600

12

900

18

1200

21

1500

27

Az OSB-lemezek vastagságáról

Az OSB-lemezek vastagságáról

Él

A peremfeldolgozás fontos. A lemezeket sima felületekkel és hornyokkal és gerincekkel (két- és négyoldalas) alkotják, amelynek alkalmazása lehetővé teszi a felületet szinte semmilyen hiányossággal, ami biztosítja a terhelés egységes eloszlását a tervezésben.

Ezért, ha egy sima vagy húzott él között van, a preferencia megadja az utolsóat.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Lemezméret

A tető összeszerelése során javasoljuk, hogy vegye figyelembe, hogy a lemezek általában a rövid oldal rövid oldalán vannak, míg egy panelnek három kiömlésre kell mennie. Fontos, hogy biztosítsuk a szerelvénytáblákat közvetlenül a gazdaságokban, amelynek rés a páratartalom deformációjának kompenzálására.

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a munkalapok munkájának mennyiségét, javasoljuk a 2500×1250 vagy 2400×1200 lapok használatát. Tapasztalt építők a rajzolás rajzolásának kialakításában és a tető felszerelésének rajzolásában összegyűjti a Rafter designt, tekintettel a kiválasztott OSP-lap méreteire.

Az OSB-lemezek vastagságáról

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása