Mi és hogyan kell ragasztani a furnert?

Természetes furnér megtartja fa textúra rajz, és lehetővé teszi, hogy frissítse vagy díszíteni bútorfelületek, ajtó canopents, munkalapok, eresz, falburkolatok.

Furnérozott termék, amely kiterjesztheti az élettartamot, ha saját kezével újratelepíti a furnert a felületén.

A ragasztó kiválasztása

A fából készült felületek furnérozásához szükséges a ragasztóösszetétel kiválasztása. A teljesítmény sikere a ragasztó megfelelő választékától függ. A szakértők úgy vélik, hogy a furnér a legjobb, hogy válasszon a készítmények, a működési elve, amely az, hogy a szerves oldószerek a polimerizációs eljárás elpárologjon, és a polimer komponenst, amely tartalmazza az összetétel a ragasztó, nyújt megbízható tengelykapcsoló a anyaggal ellátott anyag.

Nézetek

A ragasztási furnér használatához használja a következő típusú ragasztót.

 • Ragasztó polivinila acetát (PVA). Ez egy polivinila-acetát komponens vizes emulziója lágyító komponensek hozzáadásával. PVA ragasztott furnér tökéletesen igazított felületek felé. A ragasztás végrehajtásához használja a forró törlési módszert, amelyet egy fűtött vas segítségével végeznek. A PVA ragasztóösszetétele nem rendelkezik káros összetevőkkel, és nem jelent veszélyt az emberi egészségre. A ragasztás tömegét könnyen alkalmazzák és elosztják az anyag felületén, és garantálják a jó tapadást.

 • Ragasztógyártó. Lehet, hogy a memerekkel szűkíthetők, olyan por vagy granulátum formájában találhatók, amelyeket fel kell forgatni. A fa ragasztó munkát forró ragasztóval végzik. Amikor a glicerint hozzáadjuk a készítményhez, a ragasztó tömeg növeli a magas hőmérséklet ellenállását. Az asztalos ragasztó nagyon erős ragasztási képességgel rendelkezik, és egy nagy furnérlemez ragasztására szolgál.

 • Poliuretán ragasztó. Utal a polimer szintetikus kompozíciók osztályára, amelyekre a filmképződés jellemző. Nagyfokú ellenállással rendelkezik savak, olajok, lúgok, benzin és így tovább. Használható a fa furnér matricáihoz, mivel nagyfokú tapadást biztosít a ragasztóösszetétel megfelelő használatával.

 • Fából készült ragasztó. Egy kész ragasztó kompozíció, amelyet a faanyagok ragasztására terveztek. Minden gyártónak szabadalmaztatott képlete van, amelynek bizonyos jellemzői vannak.

 • Epoxi gyantával. Bizonyos esetekben kétkomponensű gyantát használhatunk furnérozásra. Ez a kompozíció nagyfokú viszkozitást és kiváló ragasztó tulajdonságokat tartalmaz, gyorsan polimerizálódik, és két anyag monolitikus csatlakoztatását képezi.

Mielőtt ezt használná, vagy ez a fajta ragasztó, meg kell ismerni a kompozícióját, és figyelembe kell venni a használatának sajátosságait. A porózus fából készült furnér esetében viszkózus és vastagságú, jó tapadású konzisztencia-ragasztott készítményekre van szükség.

Népszerű gyártók

A ragasztó márka kiválasztása a furnér vastagságától és a munkafelület területétől függ, amelyhez furnér. A kis részek blokkolhatók a PVA vastag összetételével. A nagyobb volumenű munkához speciális professzionális termékeket kell választania.

 • Ragasztó “pillanat Classic” a gyártótól Henkel. Ez egy univerzális típusú ragasztóösszetétel, amely ragaszkodik gyorsan és megbízhatóan bármilyen felületi textúrát, beleértve a fát. A ragasztó összetétele formaldehidet, gumi-, rosin gyantát, acetont, polimer adalékokat és egyéb komponenseket tartalmaz. A márka ragasztója a gyors ragasztó képesség, a nedvességállóság és a magas hőmérsékleti rezsim, valamint a nagyfokú plaszticitás.

 • Kleiberit ragasztó a klebchemie m-től. G. Becker GmbH & Co. Kg. A ragasztó márkák különböző változatokkal rendelkeznek. Ragasztó 300.0 tartalmazza a PVA összetételét. Alkalmas faanyagokkal való munka, miközben átlátszó ragasztóréteget képez. A tapadási ragasztót szobahőmérsékleten 10 percig végezzük. Ragasztó 332.0 A PVA vízeloszolása is van a kompozícióban, átlagos viszkozitással rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy szobahőmérsékleten dolgozzon vele. A tapadási idő 20 perc. Ragasztó 501.0 – Egykomponensű poliuretán kompozíció habosítása, amely fával dolgozik. Használható a hajlított profiltermékekkel való munkákhoz. A polimerizációs periódus 60 perc szobahőmérsékleten.

 • Duranterm ragasztó Durante & vivan s. P. A. A 715-es márka egy alacsony viszkozitású és hosszú polimerizációs periódusú polimer készítmény, amely a ragasztás előtt. Ajánlott: fából készült felületekre és ragasztási élekre. Márka 848 – porított ragasztó, amelynek összetétele formaldehid és karbamid. Az egyrétegű rétegelt lemezek ragasztására és a forgácslapra való ragasztásra használják. A polimerizációhoz forró préselésre van szükség.

 • Ragasztó Uhu Holz a GmbH, Bul (Baden), Németország. A ragasztó viszkózus fehér szerkezettel rendelkezik, amely után a polimerizáció átlátszóvá válik. Az adhézió a fa szálak duzzanata miatt következik be. A ragasztóvegyület nagy szilárdságú, ellenáll a mechanikai terheléseknek és a kémiai komponensek hatásának. Feloldódott acetonnal és nitro-oldószerrel.

Jelenleg a különböző gyártók ragasztó készítményeinek kiválasztása nagyon változatos. Ragasztót vásárolhat, hogy bármilyen építési boltban dolgozzon.

Hogyan készítsük el a felületet és az anyagot?

A furnérozás elvégzéséhez az anyagot munkára kell készíteni. Megszerzett furnér kell igazítani. Ehhez a tekercset vízszintes felületen hengereljük, és egy festménykefével nedvesítik, és néhány nappal a teljes szárítás előtt pár napig terjednek.

A következő lépés a vágólap. Meg kell mérni a furnérzárt. A kapott méreteket egy furnérlapra alkalmazzuk, továbbá mindegyik élből 50 mm-t adunk a kibontaszásokhoz, amelyek segítenek a pontatlan mérésekben. A jelölés végrehajtása után az anyagot egy speciális merülőfűrészrel vagy egy késsel levágott késsel kell vágni. A vágás ollója nem használható, mert az anyag repedések megjelenhetnek. Ha a furnér csík formájában készült, akkor úgy kell kiválasztani őket, hogy a fa rajz gyönyörűen szétválasztható.

A fodrászhoz való ragaszkodásra hajlamos felületet is fel kell készíteni a munkára is.

Ha frissíteni szeretné az ajtólapot, el kell távolítania az összes tartozékot és dekoratív elemet. kívül, Vesz egy éles fém spatulát, hogy eltávolítsa a régi dekoratív bevonatot a fa felületről. Az ilyen sztrippelés megkönnyítése érdekében a spatulát felmelegítik, vagy építési hajszárítót használnak. Amikor a felületet megtisztítják, gondosan megvizsgálják a fossa, a zsetonok, a karcolások létezését – mindezeket a hibákat meg kell szüntetni egy WoodsPread alkalmazásával. Miután a gitt száraz, a fából készült alapot csiszolópapírral és csiszológéppel kell tisztítani. Az utolsó előkészítő lépés a furnér megkezdése előtt egy fafelületet zsírtalanít, acetonnal vagy technikai alkohollal.

A ragasztás módszerei

Fúj a fa felületi furnér nagyon megvalósítható otthon. Az eljárás helyes végrehajtásához, nézd meg többféleképpen, hogyan kell ragasztani a furnert az MDF-en.

Hűvös érintkezés

Az anyag matricáját az egyenes és az ívelt felületen lehet elvégezni. A technika magában foglalja a ragasztó kompozíció rövid polimerizációs periódus alkalmazásával. Az ilyen ragasztók ragasztása gyorsan bekövetkezik, ezért egy olyan eljárást kell végrehajtani, amelynek asszisztensnek nagy felületekkel dolgozhat. Mivel a furnér nagyon gyorsan elfogja az alapot, a furnérozást nagy pontossággal és pontossággal kell elvégezni, mert lehetetlen lesz kijavítani a hibákat. Az anyag ragasztásának előfeltétele, hogy biztosítsuk a furnér megnyitását, amikor telepítve van. Az érintkezési módszer az időigényes, ezért kisládákon alkalmazzák.

Forró

A technika egy viszkózus ragasztó kompozíció használatát jelenti, amelyet egy fa felület munkasíkjára alkalmaznak. Az alkalmazás után ragasztónak kell állnia egy kicsit és száraznak, majd egy furnérot kell alkalmazni a munkadarabra. Ezután a furnér a munkadarab felületén forró vasmozgásokkal simítja a közepétől a széleire. Magas hőmérsékleten, a ragasztó megolvad, és tartós és egyenletes tapadást biztosít.

Ily módon ragaszthatsz furnert és egyenetlen felületen, feltéve, hogy az ilyen egyenlőtlenség elhanyagolható – ez a különbség a ragasztó réteg alatt lehet kiegyenlíteni.

Hideg megnyomásával

A technika lényege az, hogy a ragasztó a munkadarab felületére kerül, majd a furnér. A ragasztó szárításához a munkadarabot a sajtó alá helyezzük, és hagyja, amíg a ragasztó teljesen száraz. A rétegelt lemez és az asztalosbilincsek nyomótermékként használhatók. Alkalmazzon ilyen módon jobb a kisládákon.

A felsorolt ​​furnér módszerek megbízhatóak, és nem igényelnek speciális drága eszközöket, valamint szakmai készségeket.

Lehetséges hibák

A furnérozás leggyakoribb hibái a következők.

 • Losing ragasztó A fa pórusain keresztül a termék felületén – ez megtörténhet, ha túlságosan folyékony ragasztót választ. Ha a ragasztónak reverzibilis összetétele van, a furnérozott felületet vízzel nedvesítjük, papírral borították és forró vasat áthaladnak. Ha a furnér visszafordíthatatlan ragasztó, akkor lehetetlen eltávolítani.
 • Az anyag részleges leválása előfordul, ha egyenetlen ragasztó alkalmazása. A hibát a burkolat alatti ragasztóval való alkalmazásával megszünteti. Bélés után a részlet ismét szárított a sajtó alatt.
 • Buborékok a furnér alatt. A megjelenésük oka nem elegendő jó ígéret a munkadarabon működő felületek vagy zsíros szennyezés ragasztása. Ha sok köze van egy buborékhoz a rajz szálai mentén, és belép a ragasztóba, akkor ez a terület a vas kezelésére, akkor a probléma megszüntethető.

A legtöbb hiba elkerülhető, ha a csavarozás előtt a munkadarab a lehető legközelebb áll, és a ragasztóösszetétel alkalmazásakor nem menthető meg, és hagyja ki alaposan minden munkafelületet.

Ajánlások

  Ha a furnérozás után repedések jelentek meg az anyagfelületen, azt jelenti, hogy a munkadarab nem elegendő elégséges. Annak érdekében, hogy ne lépj be ebben a helyzetben, javasoljuk, hogy csak jól szárított üres. Ezenkívül, amikor egy furnér ragasztása van, a szálak iránya a legjobb, ahogyan a munkadarabon találhatók.

  Bizonyos esetekben a dokkoló ragasztás közben a furnér-sávok az anyagszárítás után az ilyen csíkok eltérése alakulhat ki. Az ilyen probléma oka abban rejlik, hogy a munkadarabot nem gondosan szoptatták. Javíthatja a hibát a furnérból, a rajz hangjában és az egybeesés textúrájában.

  Tippek a ragasztó furnéron.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: