Mindent a ribizli penészéről

Az antracnóz és a mozaik, a penész – a ribizli egyik leggyakoribb betegsége. A veszélyes betegség képes elpusztítani a fekete ribizli leszállások 80% -át 1 évig.Még a tapasztalt kertészek is nem fognak megsérülni, hogy tudják a harmat harmat a ribizli mindent, hogy megvédje a növényeket és a betakarítást.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Általános leírása

Puffy Dew lehet megjelenni bármilyen formában a ribizli: fekete, piros, arany, fehér. Bár ez különösen veszélyes a fekete számára. A betegség úgy néz ki, mint a liszt, a hamu vagy a fagy. A BELECOMB foltok először a leveleken és a hajtásokon jelennek meg, majd a vágókon és a gyümölcsöken. A betegség elején a RAID teljesen könnyű, mivel kifejlesztett, egyre több “merész”: sűrű szürke barnáskéréssé válik. Az ilyen foltokkal szárítják, a csőbe csavarták, a bogyók szürke és rothadás.

A penész – gombák megjelenésének okai a valódi mígölő gombák nemzetségéről. Ez egy egész család, amelyben 700 fajta gomba, és mindegyikük befolyásolja a virágzó növények külső részeit. Jellegzetes fehér raid az érintett levelek, cuccs vagy színek – ez a micélium, a gomba teste. Speciális szerelvények segítségével a gomba rögzítve van a növény szövetén – ez az egyetlen táplálkozás. Az érett gomba-viták átlátszó cseppek hasonlóak a REWA-hoz. Inkubációs időszak – 3-10 nap. Gombák szeretik a hőt, gyorsabban fejlődnek a hőmérséklet + 18 … 25 ° C, előnyben részesítik a magas páratartalmat. A viták többnyire szélre terjednek, április-májusban ébrednek fel, de megmutatják magukat, amint meleg lesz.

Jelek, hogy a növény beteg, gyorsan észlelheti, ha rendszeresen megvizsgálja a bokrok alját, indítást és fiatal szórólapokat. Az első áldott foltok átlátszó cseppekkel fognak észrevehetőek, ahol nedves, sötét, vagy fiatal, és nem lehet elég jól ellenállni a betegségnek.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Mit tud kezelni a bokrokat?

Már érintett bokrok kell megszórni az anti-grapple gyógyszerek (fungicidek). Az üzem összes érintett részét el kell távolítani és égetni. Az előkészületek kétféle lehet: kémiai és biológiai. A vegyi anyagok toxinok, és a biofungicidek lehetővé teszik, hogy eltávolítsák ezt a hasonlóságot. Ezek tartalmaznak baktériumok vagy paraziták tenyészeteit, amelyek biztonságosak az üzem számára, de befolyásolják a penész okozati ügynökét. A kábítószer-kategória leghíresebb képviselője “fitoosporin”, tartalmazza a Bacillus subtilis, vagy a széna bot, a talajbaktériumok tenyészetét, teljesen biztonságos az ember számára.

A vegyi anyagok eltérő összetételűek. A “HOM” gyógyszer réz kompozit, a megoldás jól kombinálható más fungicidekkel, és számos antibakteriális és megragadási hatások széles választékával rendelkezik, a fitoofluorózis elleni küzdelem, az antracnóz és más betegségek elleni küzdelemben. És a “Topaz” (hatóanyag – Penkonazole) kifejezetten a penész, de a különböző kultúrák elleni küzdelemre szolgál. Milyen gyógyszert harcolni – választani a körülményeket és lehetőségeket.

A biofungicidek biztonságosabbak, felhasználhatók a bogyók érlelése során, de rövid időtartamuk van, az esőzések során gyorsan le kell mosniuk. A feldolgozást gyakrabban kell elvégezni, mint a vegyi anyagok. Néha segítenek megszabadulni az impulzus harmatból, csak kombinált feldolgozással.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Vegyszerek

A modern piacon a kábítószerek választása kiterjedt, válassza ki a legjobb eszközt nem könnyű.

 • “Topáz”. Ez egy szisztémás fungicid. A szisztémás kábítószerek még a kártevők ezen részein is járnak el, amellyel nem érintkeznek (ellentétben a kapcsolattartással). És nagyon szelektív, azaz rendkívül szelektív. Egy adott kórokozóra cselekszik. A penész által érintett különböző kerti növények feldolgozására tervezték. A malical harmat (hő) kialakulásához kedvező feltételek mellett is működik. A szezonra vonatkozó kezelések száma 2-3 alkalommal.
 • “Tiovit Jet” – Kapcsolat Fungicid és akaricid (csuklók ellen). Hatóanyag – kén. A ribizli kezelések száma 1-3.
 • Topsin-m. Aktív összetevő – Folyamatos rendszer peszticid tyofanat-metil. Univerzális akció. Hatékony az impulzusharcból és egy tucatnyi népszerű bakteriális és gombás betegségből, akaricid és inszekticid hatással is rendelkezik. Legfeljebb 2 rakodás az 1. évadra.
 • Greenbelt “előrejelzés” – Kapcsolat fungicid pulzus harmat, rozsda, paszta. Tevékenység – Propiconazole peszticid. A szezonra a ribiszkát 2-3 alkalommal kell feldolgozni legalább 2 hetes intervallummal.
 • “Látás” – Kapcsolatfelvétel a szisztémás fungicid a DipHenokonazole alapján. Cselekedj egy tucat betegséget, az eső és a szél alatt működik, serkenti az immunitást és a növényi növekedést, a gyógyszer gyakran magvakat. 2 órával a permetezés után behatol a növényi szövetbe, és blokkolja a kórokozók növekedését. A szezon feldolgozásainak száma legfeljebb 4. Jó harcolni a penész harmat a spioning színpadához.
 • “Fundazol”. Kapcsolat Rendszerfunicid. Tevékenység – benomil, amely befolyásolja a gombák reproduktív rendszerét. És elnyomja a kullancsok reprodukálását is. Elég mérgező, a veszély 2 osztályára vonatkozik (leginkább már említettük – 3). Kezelések száma – 3-szor.
 • “Metronidazole”, vagy “Trichopol”. A gyógyszer az emberek számára készült, de sikeresen elnyomja a baktériumok és a kertben. A tablettákat vízben oldjuk (2 tabletta 1 literenként), permetezzük az érintett növényeket. A vélemények szerint a jogorvoslat hatásos a betegség kezdeti jeleinek kezelésére. Szezononként legfeljebb 4 feldolgozás. FONTOS: A tudományos irodalomban a módszert nem írják le.
 • “Előnézet”. Szisztémás fungicid a gyökérforgatások, a perronosporózis (hamis penész), a phytoofluoro és az omicetas által okozott egyéb betegségek leküzdésére. Összetétel: karbamidok és foszforvánvegyületek. 5 szezonkezelésre jogosult.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

A gyógyszerek hatékonyságának növelése érdekében rapceolajon alapuló rapsolánt használhat. Kompatibilis a legtöbb műtrágyával és peszticidekkel, erősen savas, erősen viselt és réz, kén és bór. Ez a környezetbarát megoldás javítja a permetezés minőségét, különösen akkor, ha a növények porosak, piszkos, vastag, védelmet nyújt a rovarok ellen – végül kevesebb feldolgozást vesz igénybe a szezonban.

Minden fungicid szigorúan nem több, mint egy bizonyos számú alkalommal a szezonban, megszakításokkal, nem a gyümölcsöző időszak alatt. Javasoljuk, hogy ne vegyen részt egy eszközben, a kórokozók szokása. Egy gyógyszeres ellenállás rendszeres használatával a gomba 10-szer növekedhet.

És gondosan kell kiválasztania a fungicidet is. “Fundazole” nem segít a hamis gyötrelemben, az “előnézet” az oomitlettekkel való küzdelemre szánt (hasonlóan a gombákhoz hasonló, de nem tartoznak a gombák királyságához).

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Biológiai készítmények

A csoport legnépszerűbb drogja a “Phytosporin-M”. Összetétele a Bacillus subtilis baktériumok tenyészet + kálium-kálium és nyomelemek. Nem csak fungicid, hanem egy immunmodulátor, stimuláns, fokozza a növények védő képességeit. Használható a kultúra fejlődésének bármely szakaszában, a magvaktól a gyümölcsig. Vegyi anyagokkal kombinálva. A bacillus subtilis baktériumok alapján sok más gyógyszer van: “fitodock”, “botophit”, “alin-b” (tabletták a vízben oldódó).

Ha van egy vágy, hogy elkerüljék a felesleges permetezés, a “gliocladin” alkalmas. Tevékenység – Trichoderma Harzianum gombák. Műtrágya tablettákban. Ezek a talajhoz adják őket, gyógyítják a talaj mikroflórát, fertőtlenítik és védik a patogén baktériumok ellen.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

A küzdelem népi módjai

Nagyon sok ismerős eszköz és műtrágya antiszeptikus hatású. A teljes természeti módok támogatása különböző eszközöket használhat.

 • Szóda kalcinált. A szóda fertőtleníti, tökéletesen tisztítja az érintett területeket a gomba, mert az üzem biztonságos. Recept: 10 l víz, 10 g folyékony szappan, 50 g szóda. Permetezés előtt és után virágzás, elkerülve az aktív nyitott virágok időszakát. Az élelmiszer-szódát szedheti, lágyabb, így ugyanabban a receptben 50-70 g-ot használhat.
 • Mustár. 50-70 gramm feloldódik a víz vödörben, spray. A dohányhártyált por kész keverék formájában eladó. 6-8 feldolgozást fog venni.
 • Dairy szérum vagy kefir. Helyi baktériumok Ellenzi a penész kórokozóit. A tejtermék hűvös vízben 1-10 arányban van.
 • Varádics. A gördülő kör spray a főzet a pijmas (30 g száraz nyersanyagok 10 liter vizet, forraljuk 2 óra). Eljárás tavasszal.
 • Réz összefoglaló (réz-szulfát) – népszerű növény a kártevőkből származó növények feldolgozására a vesék feloszlásához, a réz forrása, a helytelen használatban. Ez része a híres Bordeaux keveréknek (réz szulfát + mész). 10 liter vízzel történő megelőzésére 50-100 g hatóanyagra van szükség, 300 g / 10 liter vizet különítünk el a terápiás kezeléshez.
 • Jód, mangartán – antiszeptikumok, amelyek a korai szakaszokban hatékonyak. Az oldat változata: 10 liter burgundia folyadék + 3 g mangarteau; 10 liter víz + 50 g kálium-nitrát + 3 g mangartee; 10 liter víz + 1 ml jód. A permetezés 3 naponta ismétlés. Összhangban lesz a műtrágya ütemtervével, hogy elkerülje a bőrt.
 • Bórsav – jó antiszeptikus. Ez is a bór forrása, különösen hasznos a virágzás időszakában, a bukások kialakulása, a gyümölcs növekedés. 1-2 gramm van 10 liter forró vízben, hűvös, spray. A szerszám hasznos és használható, ha a fungicidek használata már nem lehetséges, de nem harcol közvetlenül a gomba segítségével. És elfogadhatatlanul remakes a műtrágyákkal. Jobb, ha olyan növényekre vonatkozik, amelyek valóban bór (kicsi, csavart levelek klorosis foltok, lassú növekedés a felső hajtások, gyenge virágzás és zaizuz formáció).
 • Ash – nem csak értékes műtrágya, És a betegségek és kártevők elleni védelem eszközeként. Kis mennyiségben forrásban lévő víz 300 g hamu, hűvös, szűrő és vízzel 20 liter. 10 napos időközönként 2-3 alkalommal. Ha a betegség csak megjelent, az üzem megmentheti az érintett területek egyszerű szórását is.

A kábítószerek kombinációja teljesen teljesen legyőzhető. A népi jogorvoslatok sikeresen kezelhetik a kis elváltozásokat, de a növények állapotára kell összpontosítaniuk.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Feldolgozási tippek

A legfontosabb kezeléseket tavasszal végezzük, anélkül, hogy várnánk, amíg a kínos harmat megmutatja magát.

 • Forró víz elfenekítése. A hó előtt történik. Az ágak teteje gyorsan forró vízben merül fel. Készségre van szükség.
 • A réz erdei ágak permetezése (1 liter víz sebessége 1 gramm). Töltsön el a duzzanat előtt.
 • Permetezés kolloid szürkeA magasság időszakában (3-4 gramm / 1 liter víz).

A talaj felső rétegének nagyon hasznos tavaszi cseréje friss humuszon. Tavasszal bármilyen fungicidet feldolgozhat. Nyáron jobb a “fitosporin” kezelése, és a fungicideket csak szélsőséges esetekben használják, és legkésőbb 4 héttel a betakarítás eltávolítása előtt. Ribizli – a növény korán, már júliusban gyümölcsöt ad. A gyümölcsözés során az ismerős szerszámok alapján megoldást készíthet: 1 liter víz + 1 st. L. Élelmiszer szóda + 20 csepp zöldkő + 10 csepp jód + mangallus egy kés csúcsán, keverjük össze, hígítsuk 5 liter vizet és permetet.

Minden feldolgozást esténként végzik, száraz széltelen idővel. Csak száraz lombozatot permetezhet. Óvatosan kövesse a gyógyszerek kompatibilitását a fitotoxicitás elkerülése érdekében – A kompatibilitásról szóló részletes információk mindig a gyógyszer csomagolásán vannak. És a feldolgozás lehetséges árnyalatai is. Egyes gyógyszerek (“Tiovit Jet”) gázfázissal rendelkeznek, vagyis azokban az olyan helyeken is járnak el, ahol a porlasztó nem vette ki, mások a lombozat, a mandzsetta és az akadályok mindkét oldalának gondos feldolgozását igénylik.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Megelőző intézkedések

A ribizli bokrok védelme jobban biztosítja a penész látható megnyilvánulásait. A betegség okozati tényezője ellenáll a nagyon erős fagyok és hő, télen a talajban, elesett levelek. Ezért az első megelőzési intézkedés alapos őszi tisztítás. Minden tündér lombozat égett, a talajt csak friss fűrészporral mulasztja. Különös figyelmet érdemel a ribizli bokroknak, ha a nyár nedves és meleg.

Provokálja a betegségeket:

 • gyomok növények alatt;
 • nitrogén-műtrágyák feleslege;
 • Landings elhelyezése egy jeges oldalról;
 • Nyitott hozzáférési szél a szomszédos, fertőzött területekről;
 • Extra-sarok etetés, gomba szereti a permetezést.

Ha egy adott telephelyen a növény, rendszeresen szenvednek a rosszabb harmat, a probléma lehet a kalcium és a szilícium hiányában a talajban. A makroelemek hiánya a sejtek falait törékenyvé teszi, így a behatolási gomba. Ha a ribizli gyakran és nagyon beteg, tavaszi nitrogén táplálkozásból jobb visszautasítani, ahelyett, hogy egy ásványkomplexet káliummal és magnéziummal készítene.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Fenntartható fajták

A ribizli fajták teljesen rezisztens torzítása. De a kiválasztás ebben az irányban történik. Vannak kultúrák, amelyeket a betegség nem érinti, mint mások. Az orosz fokozatokat “kísértés” és “Kipiana” kifejezetten úgy mutatták be, hogy nagy átfogó mentességet kapjunk: nem “égő” az impulzus harmatól, rozsdaig, és az ődnogo kullancsuk is nem aggódnak.

Az oroszoktól kezdve jó “bináris”, “Selechenskaya-2”, “Ilya Muromets”. Külső versenyen már ismerős svájci “Titania”, bár egyes kertészek nem a leginkább finomak. Kiváló immunitás, fehérorosz görbületi kultúrák “Memória Vavilov”, “Ceres”, “Katyusha”, “Kisson”, “Kupalinka”. Jobb, ha a szoros éghajlati viszonyokban származó zónás fajták kiválasztása. Az “Aliens” -ben a növény minden mutatója rosszabbra változik.

Átfogó intézkedések, amelyeket előre meghoztak – és a ribizli impulzus harmatával való találkozás nem is történhet. Megelőző feldolgozás, általános egészségügyi ellátás, új ültetési anyag vizsgálata és a megbízható óvodák vásárlása.

Mindent a ribizli penészéről

Mindent a ribizli penészéről

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása