A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Több mint 150 évvel ezelőtt, az emberiség megtanulta, hogyan lehet megmenteni és reprodukálni a hangot. A felvétel módja ebben az időben sokan elsajátították. Ez a folyamat mechanikus görgőkkel kezdődött, és most már megszoktuk a kompakt lemezek használatát. Azonban a legutóbbi században népszerű vinil-rekordok, akik népszerűek voltak. A vinyl rekordok iránti kereslet nőtt, és vele együtt kezdte a figyelmet a vinyl játékosokra. Meglepő módon, a fiatal generációk számos képviselője még csak nem is rendelkezik azzal a fogalmakkal, hogy egy ilyen rekord, és miért szükséges.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Mi a vinyl rekordok?

Gramplastine, vagy ahogy azt vinil-rekordnak is nevezik, úgy néz ki, mint egy fekete műanyag lapos kör, amely mindkét oldalon, és néha és csak egy, egy hangfelvételt végez, és egy speciális eszközzel játszott. Leggyakrabban a lemezeken a zenei rekordok találkozása volt, de a zene mellett gyakran felvettek egy irodalmi munkát, egy humoros telek, vadon élő állatok hangjait, és így tovább. A Gramplastics óvatos tárolást és keringést igényel, így speciális fedelekbe vannak csomagolva, amelyek színes képekkel díszítettek, és információkat tartalmaznak a felvétel tartalmáról.

A vinyl rekord nem lehet grafikus információ média, mivel csak az audio hangok mentésére és reprodukálására alkalmas. Ma a múlt században kiadott sok példány az országunkban vagy külföldön a gyűjtés tárgya.

Vannak meglehetősen ritka gramm, amelyet korlátozott kiadással adtak ki, amelynek ára a gyűjtők körében kézzelfogható magas, és több száz dollár.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A származási történelem

Az első rekordok 1860-ban jelentek meg. Edward Leon Scott de Martenville, egy francia és az adott idő híres feltalálója létrehozott egy fonoavatográf készüléket, amely megkeményítheti a hangsáv tűjét, de nem vinilen, de az olajlámpa koromból csomagolva. A rekord rövid, mindössze 10 másodperc volt, de belépett a felvétel történetében.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Ahogy a történet azt mutatja, későbbi kísérletek a XVIII. Században zajló hangjelzések, viasz hengerek voltak. A hangzó eszköz a tekercsek mögött a tűjében részt vett, és reprodukálta a hangot. De az ilyen hengerek több használati cikluson keresztül gyorsan elkezdődtek. Később megjelentek a polimer sellac vagy ebonitól kezdve elkezdett lemezek első modelljei. Ezek az anyagok sokkal erősebbek voltak, és a hangminőség a segítségükkel jobbra került sor.

Később, különleges csővel rendelkező speciális eszközök, a végén – gramofonok voltak. A lemezek iránti igény és a gramofon iránti igény olyan nagy volt, hogy a vállalkozások megnyitják a termék termelését.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A múlt század kb. 20. éve, a gramofonokat a kompakt eszközök váltotta fel – a természetben vagy az országban magukkal vehetők igénybe. A készülék egy forgó fogantyú által aktivált mechanikus eszközzel dolgozott. Valószínűleg már kitaláltad, hogy a Pattephonról beszélünk.

De a haladás még mindig nem állt, és Már 1927-ben megjelent a mágneses film hangfelvételének technológiái. Ugyanakkor a rekordokkal rendelkező nagy bobbinokat nehéz tárolni, gyakran őröltek vagy rohantak. Egyidejűleg mágneses szalagokkal a világhoz, az elektromos habok, amelyek már ismerősek voltak az amerikai játékosok számára.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Gyártástechnológia

Hogyan működik Gramzapsy most kissé eltér a gyártás módjától az elmúlt században. A termeléshez egy mágneses szalagot alkalmaznak az eredeti alkalmazáshoz, feltételezzük a zenét. Ez volt az eredeti alapja, és a szalagból a hangot egy tűvel felszerelt speciális berendezésekre másolták. Ez egy tű és vágott egy tálba a viasz alap munkadarabból. Továbbá, a komplex galvanizáló manipuláció folyamata során a viasz eredetiből készült, fémelt öntött. Az ilyen mátrixot inverznek nevezték, nagyszámú másolatot is kinyomtathatunk. A legtöbb előkelő gyártó egy másik leadott a mátrixból, vas volt, és nem hordozott az inverzió jeleit.

Ilyen példányt ismételten megismételnénk, anélkül, hogy minőségi veszteséget okozna, és olyan növényeket küldhet, amelyek olyan rekordokat hoznak létre, amelyek nagyszámú azonos példányt eredményeztek.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Eszköz és működés elv

Ha növeli a vinil lemez képét 1000-szer a mikroszkóp alatt, akkor láthatja, hogy a hangsávok hogyan néznek ki. A szűk anyag úgy néz ki, mint egy karcos egyenetlen horony, amelynek köszönhetően egy pick-up tű segítségével, és zenét játszik le egy tányér lejátszása közben.

A vinil-lemezek monofonikus és sztereóak, és különbségük attól függ, hogy a hangok falai hogyan néznek ki. Monoplasztinációkban a jobb fal nem különbözik a bal oldalon szinte semmitől, és maga a horony úgy néz ki, mint egy latin levél v.

A vinyl rekordokról

A sztereó lemezek eltérően vannak elrendezve. A hornyuknak van egy szerkezetük, hogy a jobb és a bal fül különböző módon érzékeli. A lényeg az, hogy a horony jobb falának kissé eltérő mintája van, mint a bal fal. A sztereomlasztás lejátszásához speciális sztereó hangzásra van szükség, 2 piezokristályokkal rendelkezik, amelyek 45 ° -os szögben helyezkednek el a lemez síkjához képest, egymással ezek a piezokrágyák derékszögben helyezkednek el. A hornyok mozgásának folyamatában a tű a bal és jobb oldali nyomógombos mozgásokat fogja megfogni, ami tükröződik a lejátszás hangcsatornáján, surround hangzás létrehozásával.

A sztereoplasztika 1958-ban elkezdődött Londonban, bár a lejátszó sztereó fejének kialakulása sokkal korábban készült, 1931-ben.

A hangsáv mentén a csavarozó tű szabálytalanságaira vibrál, ez a rezgés továbbítódik az oszcillációs transzducerre, amely egy bizonyos membránra hasonlít, és a hang ráfordul, amely növeli annak eszközét.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Előnyök és hátrányok

Napjainkban sokkal könnyebb használni a rögzítést a már ismerős MP3 formátumban. Ez a bejegyzés küldhető másodpercek számlálásához a világ bármely pontjához, vagy az okostelefonon való befogadáshoz. Azonban vannak olyanok, amelyek nagy tisztaságú felvétel, amely megtalálja a vinyl rekordokat számos vitathatatlan előnyt tartalmaz egy digitális formátumban. Tekintsük az ilyen lemezek előnyeit.

 • A fő előny a nagy hangminőség, amely a teljesség, a térfogat, de ugyanakkor kellemes a halláshoz, és nincs zajja. A lemez egyedülálló naturalista reprodukciója a hang timbre és a hang hangszer, nem torzítja őt, és felmondja a hallgatót az eredeti hangban.
 • A vinyl rekordok nem változtatják meg minőségi tulajdonságaikat a hosszú távú tárolás során, ezért sok előadó nagyra értékeli a kreativitásukat, csak a vinil-hordozókon lévő zenei albumokat termelnek.
 • A vinyl rekordon végzett rekordok nagyon nehéz hamis, mivel ez a folyamat hosszú, és nem igazolja magát. Emiatt a vinil megszerzése, biztos lehet benne, hogy a hamisítás kizárt, és a rekord valódi.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl lemezek hátrányai vannak.

 • A modernitás feltételeiben sok zenei album nagyon korlátozott kiadványokban van.
 • A rekordok készítése néha alacsony minőségű mátrixokat eredményez. A kezdeti hangforrás az idő múlásával elveszti kezdeti tulajdonságait, és a digitalizálás után a forráskódot a mátrix további végrehajtásához teszi, amely szerint a lemezek kiszabadulása nem kielégítő hanggal.
 • Helytelen tárolás esetén a lemez karcolható vagy deformálható.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A modern világban, annak ellenére, hogy az audio felvételek digitális formátuma, eddig a vinil-opciók valódi érdeklődést okoznak a zene és a gyűjtők conoissesai között.

A vinyl rekordokról

Gramista formátumok

A vinil gramplastin polimer műanyagból készült, meglehetősen tartós, de rugalmas is. Az ilyen anyagok lehetővé teszik, hogy az ilyen lemezeket sokszor használják, az erőforrásukat a kezelésük miatt sok éven át számítják ki. A lemez élettartama nagymértékben attól függ, hogy milyen feltételeket használnak – A karcolások és deformációk a hallgatáshoz alkalmatlanok a hangfelvételt.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinil lemez vastagsága általában 1,5 mm, de egyes gyártók olyan lemezeket termelnek, amelyek vastagsága eléri a 3 mm-t. A vékony lemezek standard súlya 120 g, és a vastagabb analógok súlya 220 g. A lemez közepén van egy lyuk, amely a játékos forgó részét szolgálja. Az ilyen lyuk átmérője 7 mm-es méretű, de vannak olyan lehetőségek, ahol a nyílás szélessége 24 mm lehet.

A vinyl rekordokról

Hagyományosan a vinil lemezeket három méretben állítják elő, amelyeket nem kapnak centiméterben, de milliméterben. A legkisebb vinil tárcsák az alma átmérője és mindössze 175 mm, hangjuk 7-8 perc. Ezután 250 mm-es méret van, a hangidő nem haladja meg a 15 percet., és a leggyakoribb átmérő – 300 mm, amely 24 percig hangzik.

A vinyl rekordokról

Nézetek

A 20. században a lemezek megváltoztak, és a tartósabb anyagból – vinylitisből kezdtek. Az ilyen termékek nagy része bizonyos merevséggel rendelkezik, de rugalmas fajokkal találkozhat.

A tartós lemezeken kívül előállított és úgynevezett teszt. Teljes Gramzapsy-t szolgáltak, de vékony átlátszó műanyagból készültek. Az ilyen tesztlemezek formátuma kicsi vagy közepes volt.

A vinyl rekordok nem mindig kerek alakúak. A kollektorok vinil hatszögletű vagy négyzet alakúak. A rögzítési stúdiók gyakran előállítottak egy nem szabványos formát – állati figurák, madarak, gyümölcsök formájában.

Hagyományosan a felvételek feketeek, de a DJ-kre vagy a gyerekekre szánt különféle keringések színezhetők.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Gondozási és tárolási szabályok

Erőssége és tartóssága ellenére a vinyl rekordok pontos keringést és megfelelő tárolást igényelnek.

Hogyan kell tisztítani?

Annak érdekében, hogy a felvevő tiszta legyen, a felület használata előtt ajánlatos tiszta puha ruhával törölni egy halom nélkül, és a porrészecskéket könnyű mozgásokkal gyűjtsük össze. Ugyanakkor meg kell próbálnod tartani a vinyl lemezt az oldalsó bordákhoz anélkül, hogy megérintené a hangsávok hangjait. Ha a felvevő piszkos, meleg szappanos oldattal mosható, majd óvatosan le kell hagyni.

A vinyl rekordokról

A vinyl rekordokról

Hol tárolni?

Tartsa a feljegyzéseket a különleges nyitott állványokra függőleges helyzetben, hogy szabadok legyenek, és könnyen kaphassák. A tárolás helye nem helyezhető a központi fűtési elemek közelében. A csomagolás tárolásra szolgál, amely borítékok. A külső borítékok sűrűek, kartonból készültek. Belső csomagok, mint általában antisztatikus, védelem a statika és a szennyezés ellen. Két boríték tökéletesen kezelhető a lemez védelmével.

Legalább évente egyszer, a graplestine el kell távolítani, és megvizsgálja a lágyrész kiegészítők, törölje, és cserélje ki újra a tárolásra.

A vinyl rekordokról

Felújítás

Ha a lemez felületén karcolások vagy zsetonok jelennek meg, akkor nem lehet megszüntetni őket, mivel a felvétel már megsérült. Ha a hő expozícióból származó lemez kissé deformálódott, megpróbálhatja otthoni kiegyenesíteni. Ehhez a rekord, anélkül, hogy eltávolítaná a csomagot, szilárd és sík vízszintes felületre kell helyezni, és a rakományt, amely kissé nagyobb lesz, mint a lemezméret. Ebben az állapotban a lemez hosszú ideig marad.

A vinyl rekordokról

A lemezek és a lemezek közötti különbség

A vinil-lemezek nagymértékben eltérnek a modern CD-ktől. A köztük lévő különbségek a következők:

 • A vinilnek nagyobb hangminősége van;
 • A vinyl rekordok világpiacának kizárólagosságának köszönhetően a népszerűség magasabb, mint a CD-ké;
 • A vinil ára legalább 2-szer nagyobb, mint a CD lemezé;
 • A Vinyl Records a megfelelő kezeléshez örökké alkalmazható, míg a CD lejátszási ciklusok száma korlátozott.

Érdemes megjegyezni, hogy sok zenefelismerő értékeli a rekordokat digitális formátumban, de ha vinil-rekordok gyűjteménye van – ez egy teljesen más megközelítést jelez az életed művészetének és magas szintjének.

A vinyl rekordokról

Tippek a választáshoz

A vinil-rekordok gyűjteményének kiválasztásakor a szakértők azt javasolják, hogy figyelmet fordítsunk ilyen pillanatokra:

 • Ellenőrizze a lemez megjelenésének integritását – nincs sérülése a széleiben, nincs deformáció, karcolás, egyéb hibák;
 • A vinil minősége ellenőrizhető a lemez kezében a kezében a fényforráshoz – a fényvédőnek a felületen kell megjelennie, amelynek mérete nem haladhatja meg az 5 cm-t;
 • A kiváló minőségű lemez hangszintje 54 dB, eltéréseket hagyhatunk legfeljebb 2 dB-nél;
 • A nagyítóval ellátott rekordokban ellenőrizze a hangmeleged mélységét – mintha vékonyabb, annál nagyobb a rögzítőhely biztonsága, ami azt jelenti, hogy hosszabb, mint a hallgatás alkalmasságának élettartama.

Néha ritka lemez megszerzése, az exkluzív conoisseurs néhány kisebb hibát tesz lehetővé, de ez elfogadhatatlan az új lemezekre.

A vinyl rekordokról

Gyártók

Külföldön is létezik, és még mindig vannak olyan iparágak, amelyek vinilt termelnek, de szovjet időkben az ilyen termékek a “dallam” társaságban foglalkoztak. Ezt a márkát nemcsak a Szovjetunióban, hanem azon túl is ismerték. De a szerkezetátalakítás évei alatt a monopólium vállalkozás csődbe ment, mivel az áruk iránti igény katasztrofálisan csökkent. Az elmúlt évtizedben Oroszországban a vinil grammok és rekordok iránti érdeklődés ismételten az Ultra termelési üzemben reprodukálható. A termelés elindítása 2014-ben kezdődött, és fokozatosan növeli a forgalmát. Ami az európai országokat illeti, a Vinyl legnagyobb gyártója a Cseh Köztársaságban található – ez a GZ Media Társaság, amely évente akár 14 millió tányér.

A vinyl rekordokról

Arról, hogy a vinyl rekordok Oroszországban, nézd meg a videót.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása