11 szamóca betegségek és azok elleni védekezés

A kerti szamóca a legnépszerűbb kerti termény. A nemesítési erőfeszítések eredményeként számos fajta került forgalomba. Némelyikük korai termésérés, némelyikük aromás és édes bogyókkal büszkélkedhet, míg mások jól szállíthatóak. A betegségekre való fogékonyság a fajták között is eltérő. Az egyik fajta lehet, hogy ellenáll a foltos betegségnek, de fogékony a fuzáriumos hervadásra, egy másik fajta ellenáll a szürkerothadásnak, de nem tud ellenállni a lisztharmatnak.

Kerti eper

A kerti szamóca 11 gyakori betegsége és a védekezés módszerei

A cserjék érzékenyek a magas hőmérséklet és páratartalom, a folyamatos esőzések és a hirtelen változó éghajlati viszonyok által okozott gombabetegségekre. A gomba nemcsak a leveleket, hanem az összes vegetatív részt is érinti.

Verticillosis hervadás

A Phytophthora, a Fusarium és a Verticillosis a leggyakoribb kerti eperfoltosság. Verticillosis esetén a terméshozam erőteljes csökkenése, a bajuszok fejletlensége, a bokrok kipusztulása. A betegség első jeleitől a föld feletti részek teljes elhalásáig 2 éven belül. A Festival fajta teljesen ellenálló a Verticillosis hervadással szemben.

A betegség gyorsabban terjed a szamóca előtt ültetett ágyásokban, mint például a burgonya, paradicsom, padlizsán, málna, paprika, paprika, stb. A kórokozó gabonafélék, szideráták által történő terjedésének csökkentése.

A betegség kezdeti szakasza májusban válik láthatóvá, és júliusban éri el a csúcspontját. A kerti szamócabokrok beteg gyökereken keresztül fertőzöttek. A gyökérbe jutva a gomba micéliuma behatol a vezető rendszerbe, ahol szaporodik. A betegség előrehaladtával a gyökerek belső része megbarnul és zsugorodik. Fehér vagy szürke spórák gyakran láthatók az elszáradt gyökérzeten.

Fehér levélfoltosság

A betegség nem csak a szamóca leveleit károsítja, a kocsányokon, a szárakon és a bogyókon is megjelennek a fókuszok. A levéllemez elülső részét 1-2 mm-es kerek foltok borítják, amelyeket bíborvörös perem vesz körül. Kicsit később a folt belsejében lévő szövet elvékonyodik, kihullik, és lyuk keletkezik a helyén. A levél elhal.

A fehérfoltos betegség kora tavasszal kezdődik. A fertőzés első jelei májusban jelentkeznek. A gyors terjedést a meleg levegő, a jó fény és a magas páratartalom okozza.

Olvasson tovább  Mit kell permetezni a paradicsomot az üvegházban

A fehérfoltos fertőzések okai:

  1. A bokrok közötti távolságtartás elmulasztása;

  2. a száraz leveleket nem szedik le;

  3. Késő tavaszi kezelés;

  4. Rossz vetésforgó.

A növény nem megfelelő karbantartása mellett az időjárási körülmények is hozzájárulnak a fehér folt kialakulásához. A spórákat rovarok, esőcseppek és a szél terjeszti.

Ellenőrző intézkedések. Kora tavasszal az ültetvényt meg kell tisztítani a száraz levelektől és el kell égetni. A betegség megelőzése érdekében ősszel kezelje az ültetvényt Ordannal, tavasszal pedig Euparennel vagy Falcon-nal. Csak egészséges palántákat ültetünk.

Barna folt

A leveleken, gallyakon, levélnyélen, levélnyélen, kocsányokon, szárakon és bogyókon a vegetációs időszak 2. felében tömeges elváltozások fordulnak elő. A betegség levélfoltossághoz, csökkent védekezőképességhez, télállósághoz és alacsonyabb terméshozamhoz vezet.

Június végén, július elején kerek lila foltok láthatók a leveleken. A középső rész hamarosan szürkésbarnára színeződik, a szegély nem változik.

A betegség kialakulásával a foltok a levélfelületen szétterjednek, szögletesek lesznek. A csapadékos időjárás elősegíti a betegség terjedését. A nekrózisok idővel a helyszínen alakulnak ki. A gomba a lombozatban telel át.

Ellenőrző intézkedések. Megelőző céllal az ültetvényt ősszel Ordan-nal, tavasszal Ridomil, Metaxil, Quadris, Falcon készítményekkel kezelik. Hasonló kezelést végeznek a betakarítás után is.

Barna levélfoltosság

A szamócalevelek gyakrabban érintettek, míg a bajuszok és a levélkék ritkábban fordulnak elő. A foltok a levelek öregedésével bíborból barnává válnak. A levél felszínén, még szabad szemmel is láthatók fekete duzzanatok – párnák, amelyekben a gombaspórák találhatók. Ahogy a termőtestek érnek, a foltok felszíne felreped, a spórák nyálkás csomói kifelé jelennek meg, és fokozatosan kiszáradnak. Amint a spórák megérnek, a betegség minden jele eltűnik – a levelek egyszerűen elszáradnak. A levélnyelek és a bajuszok szintén szenvednek a barna foltosságtól, de a foltok észrevehetően kisebbek, és a spórák nem fejlődnek ki.

A betegség jellegzetes vonása a fertőzött levelek bíborvörös elszíneződése. A terjedés sebessége attól függ, hogy a folyadék milyen gyakran cseppen a spórák felhalmozódására. A nedvesség felitatja a csomókat, és azok könnyen szétoszlanak.

Olvasson tovább  Tavaszi hagyma ültetése: szabályok és gondozás

Ellenőrző intézkedések. A betegség megelőzése érdekében a szamócát magas ágyásokban és függőkosarakban lehet termeszteni. Tavasszal és a termés betakarítása után a növényeket permetezzük be a következőkkel Falcon, Metaxid, Ridomil Gold, Bravo, Abiga-Pic, ősszel – Ordan.

Lisztharmat

lisztharmat

A betegség a növény minden részére átterjed, a levélnyélen, a leveleken és a virágokon fehéres réteget képezve. A szín kékre változik, az íz megváltozik, penészes szagot áraszt. A spórákat a szél terjeszti, az ember hordozza a betakarítás során.

Ellenőrző intézkedések. A lisztharmat megelőzése érdekében el kell kerülni a túlszaporodást. A kerti szamóca termesztéséhez válasszon egy megfelelően megvilágított, jól szellőző területet. A következő készítmények használhatók a kezeléshez: Scor, Scor, Fundazol. Tavasszal Quadris-szal kezelheti az ültetést.

Ellenőrző intézkedések. A szamóca kezelésére vegyi anyagok használhatók: Maxim, Fondazol, Bordeaux-i keverék. A Fitodoktor, Fitotsid-r, Trichophyt, Fitosporin hatékony bioformulák.

Szürke rothadás

A bogyósgyümölcsű bokrok minden föld feletti része fertőzött. A leveleket nagy, szürke foltok borítják, amelyeken a foltosság látható jelei láthatók. Az érett gyümölcs barnássá válik, a szövetek puhák és petyhüdtek, a hús vizes, íztelen és aromás. A gyümölcsön fehér bevonatot lehet észrevenni, amely egy szellővel jól összegyűlik és szétterül. A nyers, hideg időjárás ideális feltétel a betegség kialakulásához.

Ellenőrző intézkedések. Annak érdekében, hogy a szamóca ne süllyedjen a földbe, mulcsozza a talajt szalmával. A megelőzés érdekében a bokrokat a vegetációs időszak alatt háromszor permetezik Teldorral, Switch és Cygnummal. Betegség kezelésére használja a Chorus, Acrobat, Fundazole, Strobi.

Phytophthora rothadás vagy bőrös lisztharmat

A betegség 20%-kal csökkenti a terméshozamot, és tömeges fertőzés esetén a termés elvesztését okozza. A majmok a szervezet minden részét érintik: bogyók, virágok, csúcsok, a termőhelyek károsítása.

De a bogyós gyümölcsök szenvednek leginkább a betegségtől. A terméseket barna bőrszerű foltok borítják. A hús keserű és ellenálló. A nyári sporangiumok és a téli spórák a gyümölcsszövetben képződnek. A gyümölcsök fokozatosan összezsugorodnak és mumifikálódnak.

A gomba a növekedési ponton behatolva a hajtások, sőt az egész rozetta elhalását idézi elő. Az eper fehéren nő, nedves foltokkal. A bőrrothadás július elején éri el a csúcspontját, amikor az összes gyümölcsöt megtámadja.

Olvasson tovább  Hogyan kell ültetni és gondozni a fehér málnát?

A kezelés módszerei. A szamóca megelőzésére a növényeket a következő készítmények egyikével kezelik: Quadris, Ridomil, Metaxil.

Anthracnose bogyórothadás

A betegség minden vegetatív részre átterjed. A leveleket apró, kerek, szürke foltok borítják, lila szegéllyel. A hajtásokon a foltokon kívül fekélyek is kialakulnak, szintén lila szegéllyel. A foltok összeolvadnak, a szövetek megrepednek és elhalnak, ahogy terjednek. A bogyók kiszáradnak. A pestis gyorsan kifejlődik a nedves, meleg időben.

A kezelés módszerei. A megelőző intézkedések közé tartozik a talaj fellazítása, az öreg lombozat eltávolítása és a sérült hajtások eltávolítása. A kezdeti szakaszban a Quadris, Meaxil, Anthracol vegyszerekkel kell permetezni. A Switch és a Cygnum drogok alkalmazása a virágszárak lerakása előtt.

Fehér rothadás

A levélkék és a termések sérültek. A levelek először világosodnak, majd elszáradnak, és nedves időben rothadni kezdenek. A levéllemez felületén észrevehető fehér film – egy gomba szklerocita.

Ellenőrző intézkedések. A betegség első jeleinél a növényeket Derozal hatóanyaggal kezeljük az utasításoknak megfelelően.

Fekete rothadás

A gyümölcsök szenvednek a betegségtől. Az eper sötétedik, a gyümölcshús vizesedik, illata, színe és íze elvész. A gyümölcsöket átlátszó fólia borítja, amely gombafélék micéliumát rejti. A fekete rothadás meleg, nedves időben gyorsan terjed.

Mi a teendő. Ősszel, megelőzés céljából, a különböző kerti eperfajták gyűjteményének permetezése Ordan-nal; tavasszal, a levelek újbóli növekedésével – Switch, Euparen.

Fekete gyökérrothadás vagy rhizoctoniosis

A kórokozók sokfélesége elősegíti a betegség kialakulását. Először a fiatal fehéres gyökerek feketednek meg, majd a foltok az egész gyökérzetre kiterjednek. A gyökereik egy részét elvesztett növények tompának tűnnek, nem képeznek új hajtásokat, és könnyen kihúzhatók a talajból.

Ellenőrző intézkedések. A vetésforgó fontos szabály a szamócaültetvények egészségének megőrzése szempontjából. A növényeket legfeljebb négy évig nem szabad újraültetni a korábbi helyükre. Tilos olyan helyekre ültetni, ahol korábban burgonyát termesztettek. Megelőző kezelés ősszel Ordannal, tavasszal Trichodermmel.

A szamócának néhány tucatnyi betegsége ismert. Emellett a növényt számos kártevő is bosszantja: pókhálós atka, májusi bogár lárvák, hangyák, csigák. A rovarok a betegségek fő vektorai, ezért fontos, hogy az ültetvényeket rovarölő szerekkel kezeljék.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
  1. Dávid

    Kedves olvasó, az alábbi szövegben 11 szamóca betegséget és azok elleni védekezést említenek. Szeretnék tőled kérdezni, melyik betegség lehet a legveszélyesebb a szamóca növényekre, és milyen módszerekkel lehet hatékonyan védekezni ellene?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: