35 érdekes tény az almáról

Az almafa a világ legtöbbet termesztett növénye. Több mint 10 000 almafajtát válogattak ki. Homérosz azt állítja, hogy a trójai háborút a “legszebb” alma feliratozásával kezdték el. Aphrodité egy almát fogadott el ajándékba Párisztól, aki 10 évig tartó háborút okozott a trójaiak és a görögök között. Így jött létre a híres kifejezés, hogy “a viszály almája”.

Apple tények

Mikor ültessünk almát

Úgy tűnik, hogy mindenki mindent tud az almáról. De biztosak vagyunk benne, hogy a következő tények az ízletes gyümölcsről sokak számára újnak és ismeretlennek bizonyulnak majd.

 1. Almafa –A Föld legrégebbi növénye. A régészek szerint a gyümölcsfák termesztését már a Kr. e. hetedik század óta űzik. A Sivers fajta egy anyanövényből, a Sivers fajtából származik, amelyet Kirgizisztánban és Kazahsztánban termesztettek. A gyümölcsök kicsik, savanyúak és kemények voltak. A többi fajtát a nemesítők fejlesztették ki.

 2. Almafa: A rózsafélék családjába tartozó lombhullató fák nemzetsége. A gyümölcsfa az őszibarack, a cseresznye, a szilva, a sárgabarack és a málna rokona.

 3. Almafa ültetvényektöbb mint narancssárga.A gyümölcsöket nyersen, pitetöltelékként, télen tartósításra fogyasztják: gyümölcslé, lekvár, dzsem, lekvár, kompót.

 4. Az a tény, hogy az alma a víz felszínén lebeg és nem süllyed el, a pépben lévő levegőtartalomnak köszönhető – a teljes térfogat 20%-a.

 5. Mind a gyümölcshús, mind a héj egészségesA magvak ciánhidrogént tartalmaznak, ezért nem szabad őket fogyasztani, különösen nem nagy mennyiségben.

 6. Míg nálunk az almafák széles körben elterjedtek, addig Délkelet-Ázsiában az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a gyümölcsfák virágzását. A helyiek Ausztráliából, Kínából és az USA-ból importált gyümölcsöt vásárolnak, és jó pénzt fizetnek érte.

 7. Az almafa gyümölcse gyakori a mitológiában és a heraldikában. Sok nemzetnek megvan a tiltott gyümölcshöz kapcsolódó saját legendája. Ezenkívül az alma képe 80 címerben is látható.

 8. Kurszkban emlékművet állítanak a kurszki anthonovka fajta almafájának. Egy üreges alma súlya 150 kg. A Szent Illés feltámadásának temploma mellett felállított emlékmű. Emellett az USA-ban 4 szobor is van, amelyet a tiltott gyümölcsnek szenteltek – ez alól Uljanovszk és Moszkva sem kivétel.

 9. Az almafák értéke nem csak a gyümölcsükben rejlik. Mindegyik fa kiváló mézelő, ezért a méhészek nagyra értékelik őket.

 10. Vannak olyan díszalmafák, amelyeket nem a gyümölcsükért termesztenek, hanem azért, hogy díszítsék a kerti telket.

 11. Egy történet szerint az üveggolyók az alma utánzatai. Németországban évente hagyomány volt a karácsonyfák almával való díszítése. 1848 azonban nem volt jó év, ezért a lauschi üvegfúvók gyorsan üveggolyókat gyártottak és osztogattak a helyi lakosságnak.

 12. A metszés az alma gyorsan sötétedik. A kertészek által nem nagyon kedvelt sajátosságra válaszul a kanadai növénynemesítők kifejlesztettek egy Arctic nevű fajtát, amely megtartja színét, ha vágják. 2015-ben engedélyezték a fajta termesztését Észak-Amerikában.

 13. Minden évben sok új fajta jelenik meg, de nem minden új fajta lesz azonnal népszerű és a kertészek által termesztett. Csak a hazai almafának 10 000 fajtája van, de vannak szilva-, rövid- és kínai fajták is. Egyes almafák inkább cserjéknek, mint fáknak tekinthetők…

 14. Oroszországban a XI. században Jaroszláv bölcs herceg elrendelte az első almaültetvény telepítését. Európa Nagy Sándor hódító hadjáratai során került kapcsolatba ezzel a kultúrával. A beszámolók szerint az ókori Rómában 36 gyümölcsfajtát termesztettek.

 15. Fajtától függően egyetlen almafáról több ezer gyümölcs is leszedhető. A gyümölcsfákra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a termelők gyakran eltávolítják a virágok egy részét. Ez a tápanyagok megőrzése és a megmaradt gyümölcs életben tartása érdekében történik. Ezek az intézkedések megkönnyítik a fa telelését.

 16. A Biblia nem mondja, hogy az alma a bűn szimbóluma. A Biblia szövege csupán arról tájékoztat bennünket, hogy van a jó és a rossz gyümölcse, amelynek fogyasztását megtiltották Évának és Ádámnak. Az akkori illusztrátorok, akik az almán kívül más gyümölcsöt nem ismertek, a gyümölcsöt a bűnbeesés szimbólumaként használták. Kicsit később ez az irányzat a festészetről átterjedt az irodalomra.

 17. Japánban 1974-ben, a szelektív tenyésztés eredményekénta legfinomabb almafajtát a következőkből nyerték,amely később nagyon népszerűvé és drágává vált. Virágzáskor a Sekaiichi almavirágokat csak kézzel porozzák be. Amikor a gyümölcsök kialakulnak, mézzel és vízzel locsolják meg őket. Az egyes almák növekedését nyomon követik. Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, a gyümölcsöt leszedik, és nem hagyják, hogy a fa energiáját az érésre fordítsa. Mindegyiket külön-külön csomagolják, és 28 darabos dobozokba csomagolják. Az alma átlagos súlya 500 gramm. Egy gyümölcs ára 21 dollár.

 18. A legnagyobb almát a japán Chisato Iwasaki termesztette Hirosaki városában.A gyümölcs súlya 1,849 kilogramm volt.A rekordot 2005-ben állították fel.

 19. 1976-ban Cathy Wöfler 11 óra 50 perces fáradságos munka után 567 grammal elérte a valaha almából levágott leghosszabb, 567 grammos héjcsíkot. A szalag hossza 52 méter 51 centiméter volt.

 20. Az almamagok cianidot tartalmaznak– halálos méreg. 200 magot kell megrágni és lenyelni, hogy megmérgeződj és meghalj. Ezért nem lehet egyszerre 10 almát egészben megenni.

 21. Ha minden nap egy almát eszel, akkor több mint 20 évet kell eltöltened az életedből, hogy kipróbáld az összes fajtát, ami a világon terem.

 22. Egy liter almabor előállításához 36 alma szükséges.

 23. Az USA-ban 2500 almafajtát termesztenek, világszerte pedig 10000 fajtát. Az Egyesült Államokban mindössze 100 fajtát termesztenek ipari méretekben.

 24. A különböző almafajtáknak különböző számú magja van.

 25. Az állandó stressz vagy a megerőltető szellemi munka étvágytalansághoz vezet. Nem mindenki tudja, mit kell tennie ilyen esetben.A táplálkozási szakemberek szerint egy alma elfogyasztása 15 perc alatt meghozza az étvágyat.Egy kis trükk kisgyermekes anyáknak. Ha a baba nem hajlandó enni, adjunk neki egy darab almát, és fél óra múlva kiadósan fog enni.

 26. Amerikában a Peter Stuyvesant által 1647-ben ültetett almafa még ma is nő. Egy gyümölcsfa Manhattanben nő és termést hoz.

 27. Ha 10 almafát nevelünk ugyanannak a fának a magjából, mindegyik különbözni fog egymástól.

 28. Az almát az élet szimbólumának tekintik. A gyümölcsfa gyümölcse a fiatalsággal, az egészséggel, a termékenységgel és a szerelemmel kapcsolatos. A szláv hagyományban szokás volt, hogy az újszülött anyjának egy almát vittek, hogy a baba erőt nyerjen. Ezenkívül számos mese tartalmaz információkat a “fiatalító almákról”, amelyek segítenek a fiatalság és a szépség helyreállításában.

 29. Az alma csökkenti a vér koleszterinszintjét, erősíti az erek falát. A terhes nőknek almát kellene beiktatniuk az étrendjükbe, hogy növeljék a hemoglobinszintet.

 30. A paradicsomi alma énekeseket, költőket és művészeket ihletett műalkotások létrehozására. Emma Karp Lundström svéd művésznő, akit az almafák gyümölcse inspirált, egy szokatlan, 4 tonnás festményt készített. 35 000 alma kell hozzá.

 31. A termesztők hozzászoktak ahhoz, hogy a fák nem nőnek magasra, legfeljebb 3 m-re. A vadon élő fajták azonban akár 15 méter magasra is megnőhetnek. A növénynemesítők alacsony fajtákat fejlesztettek ki a betakarítás megkönnyítése érdekében.

 32. Az almát cukorbetegek is fogyaszthatják. Sok fruktózt tartalmaznak, ami kielégíti az édesszájúakat.

 33. Sajnos, az almafogyasztás frissenellenjavallt gyomorhurut és nyombélfekély esetén. Annak érdekében, hogy ne irritálja a nyálkahártyát, ajánlatos a gyümölcsöt fogyasztás előtt megsütni.

 34. George Washington, hogy megszabaduljona stressztől, a gyümölcsösükben lévő almafák metszésétől. Ez volt a kedvenc hobbija.

 35. Az 1300-as években, mivel nem voltak sütőformák, az almás pite héját vízből, zsiradékból és lisztből készítették. Ebben a héjban a gyümölcs ízletes volt.

Olvasson tovább  Hogyan kell jól gondozni a kerti rózsákat

Az almafák gyümölcsérési időszakában figyelhető meg a gyümölcsök legmagasabb tápanyagtartalma. A késői fajták tavaszig tartanak. Igaz, hogy a vitaminok és ásványi anyagok a tárolás során kiszivárognak. Ezért ajánlatos az almát a gyümölcsös időszakban fogyasztani, hogy a szervezetet telítsük tápanyagokkal.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: