A kert tavaszi kezelése betegségek és rovarok ellen

A szakemberek és a kertészkedéssel foglalkozók szerint a tavaszi kerti előkészítés elengedhetetlen. Az ember azt hiszi, hogy ő a király, de a természet minden alkalommal új kihívások elé állítja. Ahhoz, hogy az évelők tavasszal is egészségesek maradjanak, a kártevők és betegségek ellen fokozatosan védekezzenek. A termesztési technikák, a termékek kompatibilitásának és hatásainak jó ismerete hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a tavaszi ültetési szezont.

A kert tavaszi kezelése a betegségek és rovarok ellen

Az első tavaszi munka a kertben

A tavasz már majdnem itt van. A nap sugarai perzselően ragyognak, de kint reggelente fagyos, és a nappali hőmérséklet pozitív – beindult a szezon. Az első látogatás a kertben bevezető jellegű. A fa alján lévő kéreghámlást, a hó által letört gallyakat, a rágcsálók által megrágott kérget gondosan ellenőrizni kell.

Az üregekben, repedésekben és a kéreg alatt a rovarok és más rovarok a telet töltik. A kéreg megtisztítása a téli szennyeződésektől, a telelő bogarak lesöprése és elégetése az első teendő. Ha a tavalyi meszelés hámlik vagy repedezik, akkor ünnepi fehér színt adhat a lombozatnak, és egyúttal megvédheti a kéregállományt az agresszív tavaszi napsütéstől. Nyírás és tisztítás – a sebeket kerti lakkal fedjük le.

Ekkor a föld szinte biztosan csupasz a ribizlibokrok alatt – mindig korábban havazik. Itt az ideje, hogy a földet mangános forró vízzel áztassuk át, hogy elpusztítsuk a telelő rovarokat, lárvákat és tojásokat.

A hó teljesen elolvadt – halmozzon fel melegítő ágyást, a talaj gyorsabban felolvad, és a nedv megindul. Hőmérséklet +(3-5) 0 C – A levelek 5-7%-os karbamidoldattal kezelhetők, a komposztba gyűjthetők vagy a talajba ágyazhatók a gyökérzóna újbóli művelése során. A vegyszer hideg időben nem működik; akkor jobb, ha a leveleket a bérlőkkel égeti el.

Figyelem! Ha az első 5%-os karbamidoldatot kora tavasszal egy alvó gyümölcsösben alkalmazzuk, akkor a magas kockázatú területeken egy héttel késleltethetjük a virágzást.

Kémiai kerti kezelések tavasszal

Függetlenül attól, hogy előkészítette-e a kertet a télre vagy sem, tavasszal a növényvédelem 4 szakaszát kell elvégezni. A kártevőket és betegségeket az állatok lábain, madarakkal vagy a szél hozhatta be a szomszédos ingatlanokról. A vegyszereket azonban úgy kell kiválasztani, hogy az őszi kezelést tartsa szem előtt. Koncentrált karbamid, réz-szulfát oldatok használata ősszel vagy tavasszal. Az ónszulfát kétszer alkalmazható. A vegyszereket és a biológiai készítményeket minden egyes fázisban megváltoztatják, hogy a növényekben ne alakuljon ki hozzászokás vagy a méreg felhalmozódása. A hatékony keverékek összeállításához fontos ismerni a készítmények hatásait és kompatibilitásukat.

A kert kezelése a szunnyadó palánták ellen

Amikor a hőmérséklet 3-5 fokra emelkedik, és a rügyek alszanak, megkezdődik a kert kezelésének első lépése. Megöli a hidegvérű állatokat, a gombák és baktériumok spóráit. Még mindig mozdulatlanok és védtelenek a mérgekkel szemben. Az alacsony hőmérsékletűek kezelésére többcélú terméket kell választani.

Olvasson tovább  Do-it-yourself komposzt

Kék permetezés – a fák kezelése 3 (5)%-os réz-szulfát oldattal. Az oldat maró hatású, a levelek megégnének, a kéreg nem sérülne. Az összes telelő rovar, hifa és spóra halálos rézdózist kap. Használható 3%-os bordói keverék, amely enyhébb hatású, a kalcium pedig csak kiegészítő kiegészítés.

Késleltetni kell a virágzást – akkor a kék permetezés helyett a karbamid permetezés alkalmas. A megoldások hatása hasonló hatékonyságú.

A vas-szulfát alkalmazása eltünteti a növény kérgén lévő mohát és zuzmót. A kén jelenléte az emulzióban “feltöltésként” szolgál, azaz növeli az emulzió aktivitását. A gombaölő szerek hatását a felhasználásra kész készítmények jellemzik Hom és Skor, Horus.

A 30 Plus-t egyre gyakrabban használják a kora tavaszi munkálatok során. Egyedülálló, szisztémás hatású termék rovarölő, atka- és peteölő szer – elpusztítja a rovarokat, lárvákat, atkákat, petefészket.Korlátozások nélkül használható más vegyületekkel kombinálva. 2 hétig ajánlott.

  1. Az ásványolaj-olaj emulzió aktivitása alapján. Érintkezéskor a termék feloldja a kitint, beburkolva a biológiai anyagot, megfosztva azt a levegő hozzáférésétől. Megöl minden életet a fejlődés bármely szakaszában.

  2. Gombaölő szerekkel keverve a vegyület szinergista hatást fejt ki – a keverék az olajfilmnek köszönhetően a kéregben marad, a spórák csírázása gátolt, a nedvesség nem halmozódik fel és elgördül.

  3. A “30 Plus” 5%-os koncentrációjának használata a gyógyszerekkel együtt használva fokozza azok hatását az adjuváns – más gyógyszerek aktivitásának katalizátora miatt, amikor együtt alkalmazzák.

Fontos! “A 30 Plus egy környezetbarát termék, 76% vazelinolajjal, ásványi, szintetikus adalékanyagokkal és stabilizátorokkal, amelyek ártalmatlanok a növényekre.

A sós víz a legköltséghatékonyabb módja a kora tavaszi kezelésnek. Emellett minden élő anyagot olajfilmmel borít, és tartálykeverékek készítésére is alkalmas.

Az első permetezést nem szabad késleltetni. A második kezelés előtt legalább 20 napnak el kell telnie. Tavasszal a természet gyorsan ébred, és mielőtt észrevennénk, már folyik a nedv.

A zöld kúp kezelése

A betegségek és rovarok tavaszi kezelése a kertben

A levegő napközben 12-17 °C-ra melegszik 0 C, a rügyek megduzzadtak és készen állnak a kinyílásra, a kert zöldes ködbe burkolózik. Felébrednek a telelő rovarok, a rüh, az anthracnose, a coccomycosis és a moniliosis gombák elkezdenek kihajtani. Mielőtt a fiatal, védtelen hajtásokban gyökeret eresztenének, alaposan meg kell kezelnie a növényt különböző hatású készítményekkel.

A választék nagy – használhat biológiai vagy kémiai vegyületeket, több kompatibilis termék keverékét kombinált alkalmazáshoz – tartálykeverékeket. A kezelést száraz időben reggel vagy este végezze el.

A színpadot kifeszítették. Minden növényt a fejlődésének megfelelően kell kezelni. Az ajánlott készítmények széles listájából válasszon egy adott fa számára hatékony készítményt, figyelembe véve annak fiziológiáját.

Forgalomban lévő kémiai készítmények Kinmix, Tiovit Jet, Skor, Horus, Karbofos, Actellic, Strobi, Topaz, minden, amit nem lehet felsorolni. Ide tartoznak a kontakt és szisztémás hatású rovarölő és gombaölő szerek. Használja az alkalmazási utasításoknak és feltételeknek megfelelően.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni görögdinnye szabadban

A biológiai készítmények olyan élő kultúrákat tartalmaznak, amelyek antagonisztikusak a kártevőkkel szemben. A készítménynek időre van szüksége ahhoz, hogy a termésért harcra kész baktériumhadsereg alakuljon ki. A baktériumoldatok +8 °C feletti hőmérsékleten hatékonyak 0 . A mikroorganizmusok komplexei kölcsönösen erősítik egymás hatását. Példák ilyen készítményekre Fitoszporin, Bitoxibacillin, Fitoverm, Gliokladin, Alirin-B, Gamair.

Használat előtt ellenőrizze a termék kompatibilitását a munkaoldatok kis mennyiségben történő kombinálásával. Megjelentek a jelek: habzás, pelyhek, rossz szag – minden készítményt külön-külön kell használni, 2-3 napos időközzel.

Rügykezelés

Minden növényi erő a jövőbeli termésre irányul, a védettség gyengül. Ez egy jó időszak a betegségek megtelepedésére, a peték lerakására a kényes leveleken és rügyeken. Ebben az időben a kártevők már repülnek, a kábítószerek kiválasztása óvatosan vezet, hogy elhárítsa az ellenséget, és ne károsítsa a növényt. oktatás 1 A kártevők már repülnek.

Figyelem! Ha a közelben virágzó fa van, azt el kell keríteni, hogy ne mérgezzük meg a beporzókat. Kezelheti a bokrot este, legalább egy napig egy könnyű agrinth-ot helyezhet rá.

A kertet védik a levélbogarak, hernyók, lárvák és az almahimlő, a foltosság és a varasodás ellen. Használja az Inta-Vir, Iskra, Kinmix és hasonló készítményeket. Az 1%-os bordói keverék hasznos lenne, de nem a lisztharmat és az oidium ellen. Ha az elmúlt szezonban problémák voltak, akkor a kolloid kénnel vagy annak analógjával, a Tiovit Jet-tel való kezelés szükséges.

A 10 literenként egyenlő részekből álló tartálykeverék jól alkalmazható a rügyek kezelésére:

  1. Alirin-B, Gliocladin, Fitosporin M, Gamair – az utasításoknak megfelelően elkészített készítmények egyike.

  2. Actara, Karate, Angio, Vermitek, Force – bármely rovarölő szer, amelyet a szabályoknak megfelelően hígítottak.

  3. Bouton, Epin, Gibberellin – bármilyen tenyésztésserkentő szer

  4. Bórsav – 1 g oldatban.

  5. Víz.

Ha szükségessé vált a rüh, az alma alternariosis vagy a csonthéjas gyümölcsök moniliosisának elnyomása – vegyen Topaz, Horus és Skor egyenlő arányban. A vegyület enyhén mérgező a rovarokra, virágzás előtt használható.

A gyümölcsösök megelőző kezelése a rügyeken

Tiszta, művelt kertben a kezelést a petefészkeken végzik az immunitás fenntartása érdekében. Igen, maradt néhány kártevő, de ezek nem fognak nagy különbséget tenni a terméshozamban. A biostimulánsokat Zirkon, Cresarcin, HB-101 ezért használják. Arra ösztönzik a vegetációs időszakot, hogy keményebben dolgozzanak a betakarításért. Ártalmatlan, de hatékony a foltok, Scor, Bordeaux folyadék, Fitosporin ellen. A Bitoxybacillin, Lipidocid, Fitoverm a kártevőket a szaporodás minden szakaszában elpusztítja. Hatásukat fokozza a. Szükség esetén kolloid kénkészítményt is lehet alkalmazni, ez jól küzd a varasodás és az amerikai lisztharmat ellen, nem okoz felhalmozódást a gyümölcsben.

Hogyan lehet mérgek felhasználásával biotermékeket kapni

A tavaszi időszakban részletesen beszélünk a növényi profilaxisról. A betegségek gyengítése, a téli kártevők elpusztítása biztosítja a kert egészségét a gyümölcsös időszakban. A tavasszal kijuttatott rovarölő szerek bomlási fázisa rövid, ősszel már nem hagynak nyomot.

Olvasson tovább  Hogyan termesztjük a litchi-t egy kőből otthon

A szakemberek védőrendszereket dolgoztak ki. A talaj növényvédőszer-tartalmát ellenőrzik, és megállapítják a megengedett mennyiséget. A réztartalmú termékeket egy szezonban legfeljebb 4 alkalommal szabad használni. Tankkeverékek készítésekor ügyeljen arra, hogy a készítmény különböző hatóanyagú készítményeket tartalmazzon, vagy csökkentse az egyes összetevők dózisát.

A kertvédő szerek szezononkénti kijuttatási arányainak táblázata

Növény

Előkészületek:

Norm

Problémák

Almafák

Körte

Thiovit Jet

15 g felnőtt gyepenként.

lisztharmat

Kórus

1 g/ 3 fa

Gyümölcsrothadás

Phytolavin

2 ml/ 1dr

baktérium. scab

Skor

2/2 fák 2 kezelés

Alternariasis

Glyphos

4 ml/10 m2

Herbicid

30 Plusz

250 ml/2-3 fa

A rovarok telelő szakaszai

Bitoxybacillin

20 g/fa

A kezelések nem korlátozódnak a következőkre

Rovarok

atka hernyók

Lipidocid

5 ml/fa

Kinmix

2 ml/2 der. 2

kéknyelv-betegség

Lepkeszúnyog atka molylepke molylepke seprűmoly molylepke

Fytoverm

4 ml/fa

Fufanon Nova

6,5 ml/fa

Szilva cseresznye barack cseresznye őszibarack

Tiovit Jet

15 g/1-2 fa

lisztharmat

Scor

2 ml/5 fa 2 alkalommal

Kokokomikózis moniliasis levélpenész Őszibarack levélfoltosság

levélfoltosodás

Horus

1g/5fa

30 Plusz

250 ml/2-3 fa

telelő rovarok

Kinmix

Fufanon

2 ml/2-4 der.

10 ml/2-4 der.

levéltetvek, fűrészlepkék, hernyók lepkék

Szőlő

Réz-szulfát 3%

Kora tavasz

lisztharmat (LMR)

lisztharmat

fekete folt

antraknózis oidium

gyümölcsrothadás

Abiga csúcs

a rügyeken

Topáz

a leveleken

Horus

virágzás előtt

ribizli

Nitrafen

200 g/10 l/2 bokor

Veseatka, telelő élősködők

Carbophos

20 g/10 l/ 2 bokor

rovarok ellen, virágzás utáni tűzfoltosság ellen

Forró permanganát

5 l forrásban lévő víz/bokor

Kora tavasszal a bokor alatt telel át..

Málna

700 g karbamid + 50 g vitriol

Permetezés 10 l/10 m2

Átfogó a telelés és a gombafertőzés ellen

betegségek

Bármely kertvédő szer tájékoztatást ad a lebomlási sebességéről és a fánként vagy bokronként történő alkalmazás mértékéről.

Következtetés

A cikk nem lenne teljes a sikeres kertészek tapasztalatain alapuló, betartandó kezelési utasítások ismertetése nélkül.

Fontos tudni, hogy minden anyag irritálja a bőrt, a nyálkahártyát, a légzőszerveket. A védőruházatot rendesen be kell gombolni, és a testmagasságnak megfelelően kell beállítani.

A folyadékokat az utasításoknak megfelelően készítse el, de ne vigye túlzásba. Használjon friss. A terméshozam kiszámítása a korona magassága és kiterjedése alapján. Egy érett fának általában 6-7 literre van szüksége, egy fiatalnak 4 literre, egy cserjének pedig 1,5 literre. A fákat és bokrokat akkor kell kezelni, amikor nincs szél és nincs nap. Este vagy reggel is elvégezhető, de száraz, a következő napokban ne legyen eső.

Permetezzük be a fát finom permetezővel, óvatosan áztatva a kellemetlen területeket. Próbáljon meg teljes keverékeket használni, ajánlott vagy saját maga által összeállított keverékeket. A biológiai termékek használata nem károsítja a kertet; jótékony mikroorganizmusokkal gazdagítják a talajt.

Ne próbáljon meg felzárkózni. Ha nem kezelte korán, a rügyek már élnek és a nedv már elkezdett folyni, akkor nem szabad magas koncentrációval kezelni a növényeket. Haladéktalanul lépjen át a profilaxis második szakaszába.

És nagyszerű termést kívánunk.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: