Egy mini cserepes kert saját kezűleg

Egy gyönyörű mini kert létrehozása egy edényben nemcsak eredeti dekoráció lesz, hanem hasznos is, mivel egy személy létrehozása során teljesen ellazul és elvonja magát mindenféle problémától. oktatás 1 A kertben egy gyönyörű mini kertet kell létrehozni. Célszerű egy egyszerű kompozíciót készíteni, hogy megbizonyosodjunk a szavak helyességéről.

Egy mini cserepes kert saját kezűleg

Ötletek keresése

A miniatűr kertészkedés nagyszerű hobbi. A minikertekben gyakran talál különböző egzotikus növényeket. Azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy megvásárolja őket. A lakásban lévő miniatűr kert ötletének kidolgozása azzal a kívánsággal kezdődik, hogy a természet egy darabja legyen a házban. Az internet tele van információkkal arról, hogyan kezdheted el a saját miniatűr készítését.

A fotók lenyűgözik, az ember valami jobbat és eredetibbet akar létrehozni. Mielőtt belekezdenél, érdemes átgondolni, hogy vajon képes vagy-e újraalkotni a fotón látott szépséget. Gyakran vannak egzotikus növények az elrendezésben, amelyek vagy nem állnak rendelkezésre, vagy megfizethetetlenül drágák. Bármilyen növényt választhat, ami a lakásában vagy a kertjében van, és létrehozhatja álmai kertjét? Készíthet egy sziklakert miniatűr másolatát, vagy létrehozhat egy sivatagi tájat.

Kerti miniatűrök – gyakori fajok

Megteheti saját maga a következő intézkedéseket:

 1. trópusi sziget;

 2. Tükörkert;

 3. Japán kert;

 4. sziklakert;

 5. Állatkert;

 6. alakváltó;

 7. templomkert.

Ez csak néhány a leggyakoribb ötletek közül. Mindenki megalkothatja a saját kompozícióját, saját szakmaisága és fantáziája szerint.

Túlmutathat a klasszikuson, és létrehozhat egy futurisztikus kertet szeszélyes formával, eredeti világítást telepíthet…

Ha vannak gyerekek a családban, ez egy jó lehetőség arra, hogy gyermekével közösen hozzon létre egy Kinder-kertet. Bíznod kell a gyerekedben, hogy ötletet adjon az inspirációhoz. Ezenkívül a baba képes lesz gondoskodni egy ilyen összetételről emlékeztetők nélkül.Ha gyermekével együtt dolgozik a kertben, az több problémát is megold:

 1. A gyermek gondoskodhat a kompozícióról;

 2. Tanuld meg szeretni a természetet;

 3. A házat egy eredeti díszítőelem díszíti.

Egy klasszikus lehetőség, amely soha nem megy ki a divatból, a bonsai kert. A Semiramis-kertek miniatűr és a kaszkádos ültetvények ezzel egyenértékűek.

Egyesek egy amazóniai dzsungel megteremtéséről álmodnak dús növényekkel, mások olyan szezonális kertek létrehozásán dolgoznak, amelyek emlékeztetnek a természet örömeire az év különböző időszakaiban: aranyszínű ősz, fagyos tél, zöld tavasz és napsütéses nyár.

Egy cserepes minikert újrateremthet egy történelmi pillanatot vagy egy mesebeli jelenetet. Összeállíthat egy kompozíciót, amely a Champs Elysees-t idézi fel…

Olvasson tovább  Paprika ültetése - a gondozás, ültetés és termesztés sajátosságai

Figyelem!A növények nemcsak az elrendezés díszítésére használhatók, hanem más dekorációs elemekkel is kiegészíthetők.

Miután a konténer alját a további ültetéshez földdel fedték be, felülről nem szabad feltűnnie. Ezért ajánlott a talajt kavics-, agyag- vagy homokréteggel fedni. Így hozhatsz létre kíséretet.

Sokan rettegnek a gondolattól, hogy egy kertet egy tóval hozzanak létre újra. Könnyen létrehozható egy mini tó – csak ássunk egy fedelet a földbe, vagy helyezzünk el egy kis csészealjat, például egy babától kölcsönvett csészealjat.

Különösen érdekesek a saját kezűleg épített minikertek. A boltban vásárolt termékeknek nem ugyanaz az értékük.

A kert egy cserépben is jó, hogy télen a lakást díszíti, és tavasszal a házba költözik – ott tökéletesen illeszkedik a tájtervezésbe.

Figyelem!Nem kívánatos, hogy a kész miniatűr kertet közvetlenül az ágyba vigyük. Sok növény ellenjavallt közvetlen napfényben.

A verandán, a ház előtt egy asztalra helyezheti, vagy felakaszthatja egy ültetőedénybe.

Hol ültessünk miniatűr kertet

Egy cserepes mini kert saját kezűleg

Bármilyen alkalmas edény használható díszkertnek. A lényeg, hogy legalább 10 cm mély legyen. Az ilyen méreteket kaktuszok és szukkulensek számára tervezték. Az igényesebb növények nagyobb edényt igényelnek.

Mindenkinek van otthon valami, ami edényként szolgálhat:

 1. raklapok;

 2. Szükségtelen kagylók;

 3. konténerek;

 4. 5 literes palackok;

 5. Régi tálak.

A tárolóedény kiválasztását maguk a növények és a kerttervező által látott eredmény befolyásolja. Néha egy egyszerű miniatűr kert egy lerobbant cserépben, amit egy kezdő állít össze, a profik kertjeit is felülmúlja.

Bármelyik edényt is választjuk a díszkerthez, mindig érdemes gondoskodni a jó vízelvezető rendszerről. Nem tudsz nélküle élni. Ellenkező esetben a növények gyökerei rothadásnak indulnak.

Egy darab!A vízelvezetés különösen fontos a kertet díszítő ültetvények esetében. A felesleges esővíz a lyukakon keresztül elfolyna.

A vízelvezetés elmulasztása azt eredményezi, hogy a talaj gyorsan tönkremegy.

A megfelelő növények kiválasztása és a mini kerti edény díszítése

Még ha csúnya edényt választott is, ne csüggedjen. Egy kis fantáziával úgy díszítheted az edényt, ahogyan csak szeretnéd.Díszítő elemek ültetéséhez a következők használhatók

 1. Strasszkövek;

 2. gyöngyök;

 3. Egy darab tükör;

 4. gombok;

 5. Természetes anyag;

 6. kövek;

 7. festék.

A díszítés rögzítéséhez használhat forró ragasztót vagy cement-homok keveréket.

Az összetétel megválasztása

Egy mini cserepes kert saját kezűleg

A minikert létrehozásakor világosan meg kell különböztetni a kézműves és a kiállítási tárgyakat. A jövő miniatűr kertje nem egyszerű kézműves munka lesz, hanem művészeti alkotás. A kert rendszeres gondozást igényel, a tervezés figyelmet igényel. Ezért a növények kiválasztásakor meg kell ismernie a növény termesztési jellemzőit, hogy jól felkészült legyen. Fontos, hogy pontosan tudja, mennyi időre lesz szüksége a gondozásukhoz.

Az egyszerű növények alkalmasak az elfoglalt emberek számára, akik nem tudnak túl sok figyelmet szentelni zöld barátaiknak.

Olvasson tovább  Az Uralban termesztett rododendronok sajátosságai - gondozás és ültetés a szabadban

A kompozíció stílusa is fontos szerepet játszik a növényvilág kiválasztásában. El kell döntenünk, mielőtt vásárolnánk. Fontos eldönteni, hogy az eredmény egy szabadon álló kerti tervezési elem vagy egy teljes miniatűr kert lesz. Vannak, akik japán stílusú kertről álmodnak, mások egy egyszerű virágágyást szeretnének létrehozni, de kisebb méretben.

Egy teljes tájkompozíció, amely egy teljes kert miniatűr mása az összes épülettel, ösvényekkel, tóval és állatokkal – ideális a kikapcsolódáshoz. Órákig csodálhat egy ilyen kertet, és gondoskodik róla, hogy teljesen összekapcsolódjon a természettel, és egy ideig elfelejtse a mindennapi problémákat.

Mielőtt hozzálátna a saját mini kertjének kialakításához, először is rajzoljon egy tervet, és nézze meg, hogyan néz ki a kert minden oldalról. Összeállításkor vegye figyelembe, hogy a növények mennyi ideig lesznek kitéve a napsugaraknak.

Ha a kertnek csak az egyik oldalára szeretne rálátni, célszerű magasított kertet kialakítani. A diák jó ötlet.

A betekintési szög is befolyásolja a tál formájának megválasztását. Ha a kertet az ablakpárkányra kell ültetni, a négyzet vagy téglalap alakú edények a legjobbak a minikerthez.

Milyen növényeket válasszunk?

A növényvilág kiválasztása – a tájképi kompozíció létrehozásának legfontosabb szakasza. A benőtt növények egyáltalán nem alkalmasak kertészkedésre. Folyamatos gondozásra lesz szükségük: ritkítás, metszés, metszés, fiatalítás. Az ápolás folyamata nagyon fárasztó lenne.

 1. A lassan növő, a gyenge köves talajhoz alkalmazkodó növények előnyben részesítése. Ezek közé tartoznak a kolibrik, a szukkulensek, a kaktuszok és a talajtakarók.

 2. A helxine ideális növény nagy mennyiségű zöld tömeg előállítására. Pachyphytum – színes, húsos levelű zamatos növény. Lenyűgöző nézni egy kompozícióban. Ideális egy egzotikus mediterrán táj megteremtéséhez.

 3. A kisebb építészeti formákat gasteria és fiatalító növényekkel lehet megtölteni. Mindkét virág ideális egy duó számára, és tökéletesen kiegészítik egymást. Ezek a növények még a kőrepedésekben is képesek növekedni, ezért ideálisak a köves talajok számára.

 4. A gyűszűvirág és a mirtusz megfelelő lesz a bonyolult virágkompozíciókban, parktervezési elemekkel. Díszítő jellegűek és kevés karbantartást igényelnek.

 5. A miniatűr tűlevelűek teraszok, erkélyek díszítésére használhatók. A lucfenyő legyen a középpont és a hangsúly. A boróka árnyékoló elem, a ciprusokat díszítésre használják.

 6. Milyen virágzó és dísznövények ültethetők minikertbe?? A boszorkánymogyoró – a kis morzsa, amely élénkíti a tájat. Az élénk színű fitóniák mutatós lombozatukkal fokozzák a kompozíciót. Különböző fajták ültetésével a szivárvány minden színében pompázó, illatos kertet hozhat létre.

 7. A kúszó borostyánok talajtakaró növények, amelyek a talajba kúsznak, és szétterülő leveleikkel építészeti formákat fonnak a kompozícióba.

 8. Miniatűr senpolliák, rózsák, ciklámenek és streptocarpusok teszik színessé a mini kertet. A Peleia cadier és a Hamedorrhea gracefula jól alkalmazható ültetésre.

Olvasson tovább  Milyen zöldségeket lehet termeszteni az erkélyen - ültetési utasítások, gondozás

Ez a virágos alap bizonyos mennyiségű figyelmet igényel, így azok, akik nem képesek gondoskodni magukról – a növények nem alkalmasak.

Egynyári növények használhatók a dekoratív kompozíció területének kitöltésére. Amint a növények kivirágoznak, el kell távolítani őket a talajból. Az eltávolított példányok helyére új növényeket kell ültetni.

A díszítés finomságai

Egy mini cserepes kert saját kezűleg

A miniatűr kert kialakításakor fontos, hogy a kert ne csak nappal, hanem éjszaka is gyönyörű legyen. Ezért szenvedéllyel kell díszíteni.

Ha a kész elrendezés egy birtok lesz, először a házat kell felállítani – ez lesz a középpontban. Ebből kiindulva a tervezés többi része a maga útját járja. A telken dolgozni kell, világos tervet kell készíteni, és nem szabad eltérni a tervtől. A mini kertet kerti utakkal, sétányokkal, kis építészeti formákkal lehet díszíteni. Nincs szükség figurákra, játékokra vagy kerítésre.

Szenvedélyes munka. A saját kezűleg készített alkatrészek nagyra értékeltek. A ház mellett elhelyezhető egy gyufaszálakból készült kút. A gallyakból sövényt lehet készíteni.

A bababútorokat francia stílusú minikertben lehet használni. Ha a gyerekek felnőttek, és nincsenek bababútorok a házban, az asztalok és székek drótból készülhetnek, és fehérre festhetők.

A holland stílushoz tartozik egy szélmalom. Egy fából készült modellt tulipánok vehetnek körül. Dekoratív várak, házak, házikók készíthetők sós tésztából, gyufából, kartonból vagy gyurmából. Egy szalmabungaló vagy egy ágas-bogas menedékhely nagyon szépen nézne ki.

Figyelem!Az éjszakai lélegzetelállító kompozíció érdekében ajánlott egy LED-lámpásláncot elhelyezni. A dekorelemek fénylő színekkel festhetők. Egy házzal egy LED-es gyertya helyezhető a kompozíció belsejébe.

Miután befejezte az ültetést, a talajt porózus szerkezetű kövekkel kell díszíteni. Nemcsak dekorációként szolgálnak, hanem a felesleges nedvességet is felveszik. Használható mészkő, márga és tufa.

Ha tavacskát szeretne készíteni, akkor a szintetikus kezdetet dekoratív zúzott kővel kell lefednie, és a parton sós liliomot kell ültetnie. A törpe fikuszok is jól mutatnak a tó mellett. A Sandera Dracaena segít megteremteni a trópusi kert illúzióját.

Figyelem!Ha nem lehet vizet önteni, akkor szimulálni lehet. A tükördarabok, a fólia és a kék gyöngyök jó alternatívák.

Egy sziklakert nem nélkülözheti a száraz patakot. Egy mini kertben minden lehetséges – egy kaukázusi rét, egy alpesi hegy, egy sziklakert, egy sivatagi táj… A lényeg az, hogy a köveket és a kaktuszokat a megfelelő hangsúlyokkal illesszük egymáshoz.

A miniatűr kertészkedés hasonlít egy florárium létrehozásához. Az egyetlen különbség a 2 komposztálási módszer között az, hogy alacsony, nyitott edényeket használnak a minikert létrehozásához, és mély üvegedényeket vagy akváriumokat a florárium létrehozásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. István

  Ez a cikk nagyon érdekesnek hangzik! Szeretném kipróbálni a mini cserepes kertet, de nem vagyok biztos benne, hogy hogyan kell neki nekilátni. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Milyen növényeket ajánlanátok, és mennyire időigényes ez a projekt? Köszönöm előre is a válaszokat!

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: