Hogyan kell termeszteni a karfiolt a szabadban

A karfiol egynyári növény, értéke a húsos virágzatában rejlik, amelyet a rügyfakadás kezdetén fogyasztanak. A kertészek a fehér fajtához szoktak hozzá, de számos díszesebb fajta létezik krémszínű, rózsaszín, lila, zöld és sárga virágzattal.

Hogyan kell termeszteni a karfiolt a szabadban

Botanikai leírás

Az egynyári növény fyllotróf gyökérzetű, a talajfelszínhez közel elhelyezkedő gyökérzettel rendelkezik. A spirálisan ívelt levelek levélnyéllel egy hengeres szárhoz kapcsolódnak, amely 15-60 cm magasra nő.

A fej vagy a húsos lábszár csecsemőkorban táplálékként használható. A magok vetésétől a technikai érésig 95-120 nap telik el.

Karfiol termesztése magról

A növény könnyen szaporítható magról, de figyelembe kell venni az ültetés idejét, tápanyagban gazdag talajt kell választani és gondoskodni kell a palántákról.

Mi a legjobb idő a magok elvetésére?

A tapasztalt zöldségtermesztők azt javasolják, hogy a különböző érési idejű karfiolfajtákat egy időben vetik. Így az egész családnak jó termést biztosíthatsz.

A magok vetésének időzítése:

 1. A korai hibridek vetőmagját március 5. és 30. között vetik. A palánták 1-2 hónap múlva válnak alkalmassá a szabadba való átültetésre.

 2. Közepes érettségű fajták április első évtizedétől május első évtizedéig vethetők. egy hónap múlva a nyílt terepre.

 3. A késői fajtákat május 25-től vetik, és június 10-ig vetik. A palántákat egy hónap múlva átültetjük az ágyásba.

A karfiolmagot vetés előtt fertőtleníteni kell. Ehhez a mangánoldat vagy gombaölő szer gyenge oldatába kell áztatni őket, az utasításoknak megfelelően hígítva.

A talaj előkészítése

A karfiol zsenge, és nem tűri az erősen savanyú talajokat. 6-os semleges pH-értéket preferál.5. A szubsztrátum elkészítéséhez bevált recepteket használhat.

1. változat:

 1. 7 rész kerti talaj;

 2. 6 rész csernozjom;

 3. 6 rész tőzeg;

 4. 1 rész homok.

2. változat:

 1. 1 rész alföldi tőzeg;

 2. 10 rész humusz;

 3. 1 rész homok.

3. változat:

 1. Egy rész tehénborsó víz;

 2. 1 rész fűrészpor lebomlott;

 3. 4 rész alföldi tőzeg.

Sok kertész ad hozzá műtrágyát a keverékhez, amikor elkészíti a virágkeveréket. Ha nem lehet azonnal trágyázni a talajt, akkor a növényeket rendszeresen trágyázni kell utána.

Vegye figyelembe a következőket is!A fahamu hozzáadása az aljzathoz jelentősen csökkenti a talaj savasságát, és növeli az olyan elemek, mint a mangán, bór, foszfor és a foszfor tartalmát.

A magvetés szabályai

Hogyan kell termeszteni a karfiolt a szabadban

A csírák nem reagálnak jól a szedésre, ezért a magokat azonnal vesse el nedves alappal töltött tőzegcserépbe. A talaj felszínén készítsen 1 cm-es mélyedést, és helyezze bele a magot. Ezzel megelőzhető a lábgomba, mivel a homok gyorsan kiszárad, és a szár nem van állandóan víznek kitéve. Várjon 3-4 napot, amíg a magok meleg helyen kicsíráznak.

Olvasson tovább  Uborka termesztése a szabadban. Gondozás, betakarítás

Hőmérséklet

Az első hajtások kihajtásáig célszerű a szobahőmérsékletet +18-19 °C-on tartani. Amint megjelennek a csírák, csökkentsük a hőmérsékletet +12 °C-ra, hogy megakadályozzuk a kihúzódásukat és deformálódásukat. Egy hét elteltével a hőmérsékletet éjszaka +8 °C-ra, nappal pedig +15-17 °C-ra állítják be.

Jó tudni!

A hűvösebb termesztési körülmények között nevelt karfiolpalánták jó gyökérzetet fejlesztenek, jobban tűrik a szabadföldre való átültetést, kevésbé hajlamosak a betegségekre és jó termést hoznak, ami nem mondható el a +22°C-on nevelt palántákról. Az ilyen palánták valószínűleg nem fognak jól növekedni és bőséges termést hozni, és hajlamosak lesznek a betegségekre is.

Trágyázás

Ha a növények elveszítik vonzerejüket, akkor trágyázni lehet őket, amint a szárak 3 valódi levelet fejlesztettek. Az öntet elkészítéséhez vegyünk 2 l vizet, és oldjuk fel benne az ammónium-nitrátot (1 g) és a kálium-nitrátot (3 g).

Ugyanakkor a növényeknek szükségük van olyan mikrotápanyagokra, mint a bór és a molibdén. Tartalmuk növelése érdekében a növényeket bórsavoldattal (0,2%) kell permetezni.

A talaj előkészítése és a palánták átültetése

A legjobb növekedés és virágzatképzés érdekében egy héttel a káposzta szabadföldi ültetése előtt trágyázza meg az ágyást. A talaj megmunkálásakor 1 méterenként adjunk hozzá komposztot, tőzeget és humuszt2 10 kg keverék.

Az ültetés a legjobb meleg, felhős időjárás esetén. A karfiol számára a legjobb hely az, amelyet az elmúlt évben uborka vagy hüvelyesek termesztésére használtak.

Csemeték rendszere: 25×50 cm. A palánták alámerítése előtt minden lyukba egy marék fahamu kerüljön. A karfiolt az első sziklevelekig kell ültetni. Ültetés után öntözze meg a növényeket.

Annak érdekében, hogy a palántákat ne érje a napsugárzás, árnyékolni kell őket egy vászonnal. 14 nap elteltével a növényeket megmárthatjuk.

Kültéri karfiol gondozása

A növény a középső övezet éghajlati viszonyaihoz igazodik, így a terméshozam a gondosságtól függ. A talaj fellazításából, a gyomok eltávolításából, az időben történő öntözésből és trágyázásból, valamint a betegségek és kártevők elleni védekezésből áll.

Gyomlálás és a talaj lazítása

Mivel a karfiol gyökérzete közel van a felszínhez, ajánlatos a talajt nem fellazítani, hanem a növényeket megmártani. Mulcsozó anyag, például humusz vagy tőzeg is használható.

Öntözés

Hogyan termesztjük a karfiolt a nyílt terepen

Az indák száraz talajban nem teremnek, ezért rendszeresen és mértékkel öntözzük. A palánták átültetése utáni első hetekben hetente kétszer kell öntözni őket. Amint a palánták alkalmazkodnak az új körülményekhez, az öntözést heti 1 alkalomra csökkentjük.

Olvasson tovább  Termesztés citrom otthon

1 méterenként2 6-7 liter vizet kell a hasznos területre felvinni. Amint a növények növekedni kezdenek, az öntözést növelni kell.

Gyakori esőzések esetén nincs szükség további öntözésre.

Megjegyzendő még!A növények gombabetegségekkel való megfertőződésének elkerülése és a virágzat védelme érdekében a virágzaton a fekete foltok kialakulásától, ajánlott a fejeket a levelek felfelé hajlításával eltakarni.

Trágyázás

A vegetációs időszak alatt háromszor trágyázza a karfiolt.

Az első kötszer

Az első műtrágyát akkor kell kijuttatni, amikor a palánták szabadföldbe ültetése óta 10 nap eltelt. Takaréktrágya vagy baromfitrágya 10-15 arányban hígított infúzióját kell használni a talaj tápoldatozásához:

 1. Használjon 1 rész tehénborsóvizet 10 részenként;

 2. 15 rész vízhez 1 rész baromfitrágyát vegyünk.

Második etetés

A második etetést 10 nappal az első alkalmazás után kell elvégezni. Ebben az időszakban öntözze a növényeket vízzel hígított nitrofoszkáló oldattal – 10g/10 literrel. Ezenkívül a növény jól reagál a hamu közvetlen a levelekre történő szórására is.

A harmadik megtermékenyítés

Ajánlott még a fejek beállítása előtt. Hozzávetőleges időzítés – 2 hét 2 műtrágyázás után. A tápoldat elkészítésének lehetőségei:

 1. Egy vödör vízben oldjuk fel a kálium-nitrátot (20 g), ammónium-nitrátot (30 g), szuperfoszfátot (80 g);

 2. Minden 10 liter vízre 50 g szuperfoszfátot, 20 g kálium-kloridot és 20 g karbamidot kell kijuttatni.

Ajánlatos minden bokor alá 1 liter elkészített oldatot önteni.

Betegségek és kártevők elleni védekezés

Hogyan termesztjük a karfiolt a nyílt terepen

A növény hátránya a betegségekre való fogékonyság és a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség. A karfiol előnye azonban az, hogy minden járványt népi módszerekkel lehet kezelni, anélkül, hogy kémiai védekezési eszközökhöz kellene folyamodni.

A csigák és rovarok elleni védelem érdekében fontos, hogy a növényeket dohánnyal vagy fahamuval porozzuk be.

A kártevők elriasztására hatékony módszer a hagymahéj, a paradicsom teteje, a bojtorján, a bogáncs és az útifű infúziójával történő permetezés.

Káposzta levéltetvek

A bogár ördögi kártevő; a karfiol szárának és levelének levével táplálkozik, és fertőző betegségeket terjeszt.

Kezdetben népi módszerekkel lehet harcolni. A káposztatetvek tömeges fertőzése esetén csak a rovarölő szerek képesek megbirkózni a káposztatetűvel. Az Aktara, Biotlin vegyszerek hatékonyan védekeznek a kártevő ellen.

A keresztesvirágú bolha

A leveleken nő, a nedvvel táplálkozik. A keresztesvirágú bolha kockázatának csökkentése érdekében a karfiol mellé fokhagymát, dohányt és paradicsomot ültethet. A termés különleges szaga elriasztja a rovarokat.

Káposztalégy

Negatívan befolyásolja a gyökérrendszert. A káposztalégy a növény tövében rakja le petéit; lárvái elpusztítják a gyökereket.

A Carbaphos használható a kártevő elpusztítására. Heti háromszori permetezés segít.

A betegségek elkerülése érdekében fontos a helyes termesztési technika. De még a sok pedantéria ellenére sem garantált a siker.

Olvasson tovább  Asiatica liliom: Ültetés és gondozás a szabadban

Ha nem tudta megmenteni a növényeket a betegségtől, akkor erőfeszítéseket kell tennie az ültetés megmentésére.

Alternaria

A karfiol Alternaria-fertőzöttségét a leveleken megjelenő sötét foltok alapján lehet felismerni. A fertőzött levelek halnak el először. A gombás fertőzések forró időben és magas páratartalom mellett gyorsan szaporodnak. A betegség ellen réz-szulfát, bordeaux-i folyadék és lisztharmat oldat használható. Megelőző intézkedésként ültetés előtt kezelje a magokat Planriz-szel.

Gyűrű helye

Amint a leveleket apró pöttyök borítják, amelyek a szemünk előtt egyre nagyobbak lesznek, tudnunk kell, hogy az ültetvény gyűrűs foltossággal fertőzött. A gombabetegség következtében a lombozat sárgává válik, károsítva a fejet. Ha a kezelés nem volt hatékony, a fertőzött növényeket el kell távolítani, és a területet fertőtleníteni kell.

Fusarium

A szövet érrendszerének Fusarium-fertőzés okozta károsodása. Ha a kezelést nem végzik el időben, a fejek először deformálódnak, majd elhalnak. A Fitosporin-M és a Fundazol vegyi anyagok segítenek a betegség leküzdésében.

Kila

A gyökérzetre telepszik. Az elváltozások következtében a gyökereken megvastagodások alakulnak ki, amelyek megakadályozzák a tápanyagok áramlását a talajból a levelek és a fejek felé.

Ültetéskor dolomitlisztet vagy fahamut kell a talajhoz adni. Ha a fertőzés megtörtént, hat évig nem ajánlott káposztát ültetni erre a területre.

Érrendszeri bakteriózis

A levélfoltok elszaporodnak, a szövetek elhalnak, a gyümölcsök károsodnak és fekete rothadás alakul ki rajtuk. Ha a betegség a kultúrát a fejlődés korai szakaszában érinti, nem lesz betakarítás. A Trichodermin vagy a Planriz segít az érrendszeri bakteriózis megfékezésében.

Nedves rothadás

A talaj nedvesedése nedves rothadáshoz vezet. A fuzáriózisnak fekete foltjai vannak, amelyek idővel elrohadnak. Kellemetlen szagot árasztanak. A betegség terjedésétől függően csak az ehető fejeket kell eltávolítani, a többit pedig elégetni.

Szedje le a virágzatokat, és nevelje fel a karfiolt

Hogyan kell termeszteni a karfiolt a szabadban

A betakarítás kellemes időszak a karfioltermesztésben. A káposzta érettségétől függően a sárga, lila vagy fehér fejeket még az érés előtt le kell vágni.

Miután levágtuk a fejeket, figyeljünk magának a bokornak az állapotára. Ha elég egészségesnek tűnik, újra betakarítható.

A legerősebb hajtások közül egy kivételével az összeset el kell távolítani a hajtás hónaljrügyeiből. A növényeknek ugyanolyan gondozásra van szükségük, mint az első hullámban. A trágyázásról nem szabad megfeledkezni.

Megfelelő karbantartás esetén a fejek a második betakarításkor akár 500 grammot is nyomhatnak.

A késői fajták nem mindig érnek be a hideg időjárás beállta előtt. Ezt a növényt üvegházi körülmények között kell nevelni. Gyökérlabdával együtt kiássuk őket, átvisszük az üvegházba, egymás mellé helyezzük, földdel lefedjük és öntözzük. Ebben az időszakban a fény egyáltalán nem fontos a káposzta számára. A kifejlett fej körülbelül 60 nap múlva fejlődik ki.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: