Pampas grass – ültetés, gondozás, teleltetés jellemzői

A Cortaderia egy lágyszárú évelő növény, dús, fürt alakú virágzattal. A pampafű Viktória királynő uralkodása alatt vált népszerűvé. A romantikus, elegáns viktoriánus kertekben, ahol a természet és az ember összeolvadt, a cortaderia volt a kézenfekvő választás. Azóta a pampafű az angol kastélyok listájának élén áll.

Cortaderia – a gyógynövények királynője

A fűfélék családjába tartozik, a legszebb dísznövénynek tartják rózsaszín, hófehér, krémszínű virágfürtjeivel. A rózsaszín virágzat, amely 1 m magasra nő, jellegzetesnek tűnik.

A “pampas” elnevezés természetes élőhelyéről, a sztyeppékről vagy pampákról származik. A dél-amerikai prérin a talaj termékeny és kalciumban gazdag. A vadonban a cortaderia bokrok szélesre nőnek és elérik a 2,5 m magasságot.

A vegetációs időszak alatt a pampafű háttérelemként szolgál. Amint a virágzat megjelenik a növényen, szólistaként viselkedik.

Pampas fű a kertépítésben

Pampafű

A Cortaderia kombinációban gyönyörűen néz ki. Virágzáskor dús indái olyanok, mint az egzotikus madarak tollai, amelyek a széllökések hatására megdőlnek. Az ilyen szépséget csodálva az ember teljes nyugalmat talál a természettel.

A pampafű nagyon jól néz ki szoliter ültetésben. Kisebb növények ültethetők a csomók hátterébe. Ha bokrok vagy fák mellé ültetik, a csokros és karcsú, hosszúkás lombozat árnyékolja a magasabb növények zöldjét.

A kertészek azt javasolják, hogy a yucca mellett pampafüvet is termesszenek. A yucca virágzatának virágzata és lédús lombja kellemes árnyékot ad a légies cortaderia mellett.

Cortaderia: A pampafű ültetése és gondozása a szabadban

A kertészek inkább a Cortaderia rosea és a Cortaderia silverya termesztését részesítik előnyben. A növények könnyen alkalmazkodnak az új körülményekhez.

Mi a megfelelő idő az ültetéshez?

A szabadföldi ültetés legjobb ideje kora tavasz. Ne feledje, hogy a növényt károsíthatja a visszatérő fagy, ezért csak meleg időjárás után szabad kiültetni. Az évelő növény nem igényli a talajt, csak a vizes területeket tűri.

Olvasson tovább  Gyümölcsfák betegségei és kártevői: kezelés, gyógyítás, védelem

FYI!

Ha boltban vásárol, kérdezze meg a termelőt, hogy nőstény vagy hím példányról van-e szó. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a nőivarú növények hosszabb ideig virágoznak és vonzóbbak, mint a hímivarúak.

Helyszín kiválasztása

A vízfolyásoktól, mesterséges patakoktól és pampafüvektől távol eső, jól megvilágított terület a legjobb az ültetéshez. A Cortaderia nem tűri a fényhiányt.

A szántóföld előkészítése az ültetéshez

Ültetés előtt meg kell ásni a talajt az ásó szuronyáig, és el kell távolítani az összes gyomot. A lyukak közötti távolságnak legalább 2 m-nek kell lennie.

Figyelem!

Mivel a pampafű gyorsan kifejleszti gyökérzetét, gyorsan kitölti a helyet, és gátolja a közeli növények növekedését. A talaj felásásakor több tápanyagot tartalmazó műtrágyát adnak hozzá.

Ültetési szabályok

A hajtások vagy magok kora tavasszal, a fagyok visszatérésének veszélye után történő ültetése.

A magokat azonnal elvetik a szabadföldön, és műanyaggal fedik le. A hajtások megjelenése után távolítsa el a fedelet. A magról nevelt pampafűcserjék csak az ültetést követő 5. évben lesznek virágzásra készek.

A palántákat 0,5 m mélyre ássák be. Átültetéskor célszerű a növényt gyökérlabdával együtt kiásni, hogy a gyökérzetet ne zavarjuk. Ültetés után bőségesen öntözze meg.

Talajnedvesítés

A Cortaderia száraz időszakokban bőséges öntözést igényel. Az a tény, hogy a gyökérzet erősen fejlett, erőteljes gyökerek mélyen behatolnak a talajba és felszívják a szükséges nedvességet.

Egy bokor alá 20 liter vizet ajánlott önteni. Víz hetente egyszer. Ha a talaj túl nedves, a gyökérzet elrothadhat.

Metszés és trágyázás

Évente egyszer, tavasszal érdemes ásványi műtrágyával trágyázni.

A rendszeres metszés segít fenntartani az ültetés dekoratív megjelenését. Minden év tavaszán ritkítsa meg a bokrokat a levelek egy részének eltávolításával, távolítsa el a virágzatot és a száraz füvet is.

A pampafű takarása télire

Késő ősszel, amikor a hőmérséklet -8-9°C-ra csökken, folytassa a cortaderia szigetelését. Ne takarjuk le túl korán, mert a bokrok elpusztulhatnak. A korai kezelés a gyökérzet megkeményedését okozhatja. Egyébként a cserjéknek nem lesz idejük kellőképpen megedződni. Használjon gyapjút a borításhoz. A felmelegedés előtt a lombozatnak csak körülbelül 1/3-át vágja vissza. A megmaradt lombozat természetes gátat képez, és segít a bokroknak túlélni a telet.

Olvasson tovább  Gyümölcsfák tavasszal - gondozás, metszés és ültetés

A növény legfeljebb -25 °C-ot képes elviselni. Ha zord éghajlaton termesztjük a pampafüvet, a legjobb, ha kiássuk és száraz pincében tároljuk. Ha nedves helyen tárolják, elrohad.

Óvintézkedések

A pampafű levelei vékonyak és hosszúak, akár a 2 méteres magasságot is elérhetik. Megvághatják magukat.

Vigyázz magadra!!

A Cortaderia nem ültethető játszóterek és ösvények közelébe, mert nagy a sérülésveszély. A gyomokkal való munka során viseljen kesztyűt és maszkot.

A Cortaderia termesztése a Midlands-i körülmények között igazi kihívást jelent nemcsak a termelő, hanem maga a növény számára is. Ha sikerül, a kert tavasztól késő őszig ragyogó, buja virágokkal fog pompázni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: