Szerves műtrágyák: alkalmazási szabályok, saját magad készítése

A talaj természetes termékenysége évszázadok alatt alakult ki. A zuzmókkal és mohákkal kezdődő, egymástól változó növények bozontos növekedést hagynak maguk után, amelyet bonyolultabb élőlények táplálnak. A megművelt földeken a termést betakarítják és exportálják; a talaj termékenysége évről évre csökken. A szerves anyagok tápanyag formájában történő alkalmazása támogatja a természet által kiváltott biológiai lebontási mechanizmust. A lebontók élő mikroorganizmusok, baktériumok, gombák és gerinctelenek, amelyek a szerves anyagokat egyszerű, a növényi termelők által asszimilálható elemekre alakítják át.

Szerves műtrágyák: a használat szabályai, saját kezűleg történő előállítása

A szerves trágyák fontossága

⭐ Azt gondolnánk: Miért kellene újrahasznosítani a szerves anyagokat, amikor energiára van szükség a feldolgozásukhoz?. Könnyebb a vegyszerek alkalmazása – oldható sók, használatra készek. A komplex szerves anyagok biológiai lebontása során azonban a mikroorganizmusok további energiát nyernek a szaporodáshoz.

A nitrogénmegkötő baktériumok, nitro- és ammonifikátorok a talajban szaporodnak, és a gyökereket ellátják elérhető nitrogénnel. Ezzel egyidejűleg szén-dioxid szabadul fel, amelyet a növény föld feletti része asszimilál.

A nedvességet a biomassza megtartja, feloldva a gáznemű anyagokat; a humanizált talaj megköti az elemeket, megakadályozva azok kimosódását. A szerves anyag hozzáadása a talajhoz javítja annak szerkezetét és termékenységét.

Pontosan, a talajban lévő szerves anyagoknak köszönhetően a talaj megtartja a nitrogén, kálium, foszfor, vas, mangán, szilícium és kalcium mozgékony formáit. A szálas és porózus összetevők segítenek fenntartani a vizes és szellős, savas vagy lúgos, nedves környezetet.

A szerves trágya típusai

Különbséget kell tenni a természetből már eltávolított tápanyagok elsődleges kezelése után nyert termékek között. Ezek az állatok, madarak és emberek hulladékai. Már áthaladtak az emésztőrendszeren, ahol bomlástermékekkel telítődtek. Tehát egy tonna tehéntrágyában 13 kg élő biomassza van. És mindezek a mikroorganizmusok kiegészítik a talaj biotópiáját, és segítenek biztosítani a föld termékenységét.

Fontos! Az elhalt szerves anyagok úgyis lebomlanak. Hogy ez a folyamat előnyös-e vagy sem, az attól függ, hogy milyen körülmények között történik a bomlás. A levelek ősszel megsárgulnak, mert a nitrogén elpazarolódik. Amikor a komposztba kerül, a nitrogén a rögzítő baktériumokhoz kerül, amelyek továbbítják azt a növények gyökereihez.

A talaj termékenységének növelésére használt szerves anyagok több csoportba sorolhatók, amelyek mindegyike sajátos tulajdonságokkal ruházza fel a talajt.

 1. A szennyvíztisztító telep utáni különböző típusú hulladékok – állati, baromfi és emberi trágya.

 2. Dehidratált és félig lebomlott növényi maradványok természetes körülmények között – széna, szalma, tőzeg.

 3. Fenéki szerves üledékek – szapropel, szennyvízkártyák tartalma.

 4. Zöld zamatos fűfélék – zöldtrágya, gyepmaradványok, mag nélküli gyomok, ágyásokból származó avar.

 5. Szén- és nitrogéntartalmú összetevők bomlott keverékei – komposztok, vermikomposztok, fertőtlenített és előkezelt kommunális és ipari hulladékok laza formában.

Minden alkalmazott műtrágya hosszú élettartamú készítmény. A bomlás kezdeti szakaszához további energiára és összetevőkre van szükség, és ha a friss szerves anyagot nem a megfelelő időben vagy nem a megfelelő formában juttatják ki a növényeknek, az megfosztja őket az energiától.

A szerves trágyák típusai és jellemzői

A globális mezőgazdasági kultúra a talaj termékenységének folyamatos növelésén alapul a humusz felhalmozásán keresztül. Fontos, hogy több összetevőből komposztáljunk, az érett trágyát akkor tároljuk és juttassuk ki, amikor az a leghatékonyabb.

A szerves trágyákat helyben elérhetőnek nevezik, mert nagy mennyiségben állítják elő, és rövid ideig tárolják, hogy a lehető legjobban kihasználják az aktív bomlási fázist. A hulladékok mikroorganizmusokban gazdagok és biológiailag aktívak. A tápanyagtartalom a bomlási hely egyik mutatója.

Trágya

Szerves műtrágya: alkalmazási szabályok, saját készítésű műtrágya

A farmokon szarvasmarhákat, lovakat, juhokat, nyulakat tartanak. Az állatok táplálkozási típusa, a hulladékok és azok elemi összetétele is. A lovak és a juhok trágyája a legszárazabb, ezt nevezik forró trágyának. Használható üvegházak és melegágyak kitöltésére. A tehén- és sertésürülék folyékonyabb és alkalmasabb különböző típusú komposztok előállítására.

A trágya elemi összetétele

Különbséget kell tenni almos és nem almos szarvasmarhatrágya között. Biológiailag inert anyagokat, például tőzeget, fűrészport és szalmát használnak alomként. Ahogy felszívják a nedvességet, aktívvá válnak, és a szalmatrágya értékesebb, mint a tiszta trágya – több humuszt termel. A tiszta trágya gyorsan lebomlik, a C:N arány 5:1 és 10:1 között van.

A trágya száraz és folyékony összetevőinek tartalma %-ban:

Összetétel

CATTLE

Disznók

Lovak

Juhok

N

tv.

0,29

0,60

0,44

0,55

.

0,58

0,49

1,55

1,95

2O5

szemét.

0,17

0,41

0,35

0,31

.

0,01

0,07

0,01

0,01

K2O

rothadás.

0,10

0,26

0,35

0,15

.

0,49

0.83

1,56

2,26

SO4

tv.

0,04

0,04

0,06

0,14

.

0,13

0,08

0,06

0,30

MgO

tv.

0, 13

1,10

0,12

0,15

.

0,04

0,07

0,24

0,34

Cao

tv.

0,34

0,09

0,15

0,46

.

0,01

0,01

0,45

0,16

Száraz

guano

tv.

16

18

24

35

.

6

3

10

13

A hulladék folyékony része az alomba kerül, így a hasznos anyagok teljes mennyisége, valamint a tőzeg, a szalma és a fűrészpor további tulajdonságai hatékonyabb összetételt eredményeznek, amely 4 éven belül lebomlik.

Alomérték

Az ágyazat típusa befolyásolja a műtrágya értékét a felszívóképesség szempontjából. Folyadékokat és gázokat kell tartaniuk. Minél több a nitrogén és minél kevesebb a hamu, annál értékesebb az összetevő.

A legjobb alomanyag a tőzeg. Jó nedvesítőszer, akár 18 liter vizet és 15-30 gramm ammóniát is képes megkötni a szárazanyag kilogrammonként. Ahol tőzeges almot használnak, ott kevesebb a nedvesség és a gázosodás az istállóban.

A szalma ötször kevesebb vizet és illékony anyagot tart vissza; a hüvelyesek foszforral telítik a szubsztrátot. A leggyengébb hatás a fűrészporos alom esetében tapasztalható – a trágya nitrogénszegény, de a hatás hosszan tartó, mivel a rostok lassan bomlanak le.

A különböző alomtípusok és maguk is további nitrogént, foszfort és káliumot adnak a keverékhez, növelve az alomtrágya energiaértékét

A trágya formái a tárolási idő függvényében

A trágya olyan termék, amely friss vagy tavaszig fagyasztott. A szárított, feldolgozatlan massza napról napra veszít biológiai értékéből.

A szalmatrágyának 4 tárolási szakasza van:

 1. friss, kissé megváltozott állagú és színű;

 2. a félig lebomlott trágya negyedével világosabbá válik, a szalma rothad, könnyen szakad, megbarnul

 3. A lebomlott hígtrágya homogén massza, amely súlyának felét elvesztette, és rothadó szagú;

 4. humusz – további bomlás. Az eredeti tömeg 25 %-a, sötét színű, morzsalékos állagú, szagtalan. A szervesanyag-veszteség az eredeti 50%-a.

Baromfitrágya

Szerves műtrágyák: használati szabályok, saját műtrágya készítése

A madárguano egy helyi, nagy koncentrációjú, gyorsan ható műtrágya. A trágya lehet alom és nem alom is. A koprolit gyorsan kiszárad, akár 3-8 % nitrogént is veszíthet, még akkor is, ha nyitott halomban tárolják. A veszteségek csekélyek, mivel a trágyát nem tárolják forró halmokban, hanem azonnal komposztálják, hidegen. Mindenféle burkolatot – tőzeget, humuszt, száraz földet, szalmát vagy fűrészport – használnak. Ez az egyetlen módja annak, hogy a trágya értékes részét – a nyomelemeket – megőrizzük. 100 g szárított csirketrágya tartalmaz:

 1. vas – 300-400 mg;

 2. mangán – 15-38 mg;

 3. Cink – 12-39 mg

 4. Kobalt – 1-1,2 mg;

 5. réz 1-1,25 mg.

Mindezek az elemek részt vesznek a tápanyagok asszimilációjában, a fotoszintézisben, valamint a sejtfolyamatok katalizátorai.

A trágya összetétele a madárfajoktól függ, és a hasznos összetevők tartalmát tekintve különbözik (%)

Baromfi

N

2O5

K2O

SO3

MgO

CaO

Csirkék

1,6

1,5

0,8

0,4

0,7

2,4

Kacsák

0,7

0,9

0,6

0,3

0,2

1,1

Libák

0,5

0,5

0,9

0,1

0,2

0,8

A komposztálás során a tápanyagok kiegyensúlyozása érdekében tonnánként 20-30 kg foszfáttrágyát és 15-20 kg kálium-kloridot adnak a termékhez.

A komposztálási folyamat szakaszos, és körülbelül másfél hónapig tart. A halom ismételt lapátolása csökkenti a hőmérsékletet. Amikor a hőmérséklet 30-35 alatt stabilizálódik C, a komposzt érettnek tekinthető.

Tőzeg

A növényzet természetes úton lebomlott maradványai a talajban tőzegmohákat alkotnak – a mocsarakban található szerves trágya lerakódások.

A tőzeget Sphagnum mohából nyerik, a Ledum és az áfonya és más növények savanyú és sovány talajban élnek. Alacsony humusztartalmú, de magas cellulóz- és hemicellulóz-tartalmú. Nedvességigényes és a legjobb ágyneműanyagnak számít.

Az alföldi tőzeg fű- és fahulladékból származik, akár 50% humátot, foszfort és meszet tartalmaz. Szubsztrátumok, palántanevelő edények, tőzeg-tőzeg pelletek előállítására használják.

A tőzegre jellemző a magas hamutartalmú agyag, kalcium, foszfor. A tőzegben lévő nitrogént a növények rosszul asszimilálják, ezért hatékonyabb a trágyát, guanót, ürüléket tartalmazó komposztokban.

A különböző tőzegtípusok jellemzése:

Tőzeg

Szerves %

pH

Hamutartalom %

Alföldi

85-92

5,5-7,0

8-15

Átmeneti

90-95

4,0-6,0

5-8

Tőzeg

95-98

3,0-4,5

5

Ha a tőzeget foszfáttal komposztálják, a P2O5-öt elérhető formába hozza át. A trágyával történő komposztálás semlegesíti a túlzott savasságot; a magas hőmérséklet ellenére a masszában lévő ammónia megmarad. A tőzegtrágyakomposztnak ugyanaz az energiaértéke, mint a trágyának.

sapropel

Sapropel – szerves anyagból álló fenéküledék a tavakban. Az összetétel változatos, 12-80%-os szervesanyag-tartalommal és 19-88%-os hamutartalommal. A szerves anyag természetes típusú OMC vegyületekből áll, így a rendelkezésre álló anyagok mennyisége sokkal kevesebb, mint a trágyában, de sok nyomelem van benne. Mangán, cink, bór, réz és molibdén van jelen. Sapropel savassága 5,0. Minden kivonat kalcium-oxidot és szilícium-dioxidot tartalmaz, amelyek hamut képeznek.

A hamutartalom szerinti osztályozás:

 1. Szerves vagy alacsony hamutartalom – legfeljebb 30 % hamutartalom.

 2. Kovasavas vagy közepes hamu – legfeljebb 50 % hamu.

 3. Meszes, magasabb hamutartalommal, 70 %-ig terjedő hamutartalommal.

 4. Magas hamutartalom 70-85 %.

 5. iszap.

A Sapropel a könnyű talajokon a magas víztartó képessége miatt használatos. Megköti, strukturálja a vegyületet. Nem csökkenti a légáteresztő képességet. Alkalmas homok és homokos vályog esetében.

Komposztok

Háztartási és ipari szerves hulladékok, aprított fahulladékok és hidrolízisből származó lignin, tőzeg műtrágyakeverékekben.

A komposztálás után a szerves anyag nagy része beépül a talajba. A biotermikus módszert az iparban, kereskedelmi mennyiségek létrehozásában, magánháztartásokban használják. a komposztálás során néhány adalékanyagot használnak a bomlás felgyorsítása és az NPK-kiegyensúlyozott összetétel elérése érdekében. a bomlástermékek termikus úton történő fertőtlenítése a patogén mikroorganizmusoktól és a gyommagvaktól.

Tőzegkomposzt

Szerves trágya: kezelési tippek, saját trágya készítése

A trágyát és a tőzeget rétegesen helyezze az előkészített, legfeljebb 60%-os páratartalmú tőzeggel borított ágyásra, 2 méter magasságig. A halomra foszfátkőből, kálisóból és mészből készült adalékanyagokat szórnak. Az ilyen komposztok érés után hatékonyabbak, mint a tiszta trágya.

Tőzeg-trágya komposztok

Az istállóban a füstölgők tőzegcsapdában tárolhatók. A folyékony vagy félig folyékony trágyát egy tőzegpadra juttatják ki, amelyet oldalról gátakkal zárnak körül. Az üreg kitöltése után a tekercseket egymásra helyezik, hogy egy halomban legyenek. A tömeg ég, a hőmérséklet 60 °C-ra emelkedik . A termikus bomlás után a halmot tömörítik, 1-4 hónapig tartják, amíg be nem érik, ágyastrágyaként használják, hatása ugyanaz.

A tőzegkomposztot ugyanígy készítik, de nem használják zöldségtermesztésre. Ÿ Több mint egy éve halmokban lévő tartalékok. A trágya 30-50 %-kal meghaladja a trágya tápanyagértékét.

A tőzegkomposzt ásványi anyagok hozzáadásával javítja a tápanyagértéket, és normalizálja a szubsztrát pH-értékét. Ezt tőzeges ásványi komposztnak nevezik. A tőzegmészkő, tőzeg-ammóniás (TAU és TMAU), tőzeg-foszfát komposztokat ásványi sókkal kombinált trágyaként juttatják ki a földekre.

A tőzegfű-komposztok olyan komposztok, amelyeket a zöldtrágya tőzeglápokon történő termesztésével, szántással és halmokba gereblyézéssel állítanak elő.

Komposzt előállítása a gazdaságban

Hogyan készítsünk komposztot vidéken, és hogyan nyerjünk értékes trágyát a növényi hulladékokból.

A hal, a hús, a zsír és a csontok kivételével minden szerves anyag komposzttá alakítható, amely tápanyagtartalmilag jobb, mint a trágya. Csak a gombabetegségben szenvedő növényeket és a fertőzött gyomokat nem szabad komposztálni.

Az alkotóelemek fel vannak osztva:

 1. szén – minden összetevő száraz formában;

 2. Nitrogéntartalmú – szukkulensek, trágya, konyhai hulladékok.

Függetlenül attól, hogy a komposztálóban vagy a gödörben van-e, a tömeg teljes térfogatának legalább egy köbméternek kell lennie.

rétegesen komposztálják; a száraz anyag mennyisége 4-szer nagyobb, mint a nedves és zöld anyag mennyisége. A halmot lazán, tömörítés nélkül alakítják ki. Győződjön meg róla, hogy a felső réteg száraz. A halom belsejében termosz keletkezik, ahol a mikroorganizmusok aktívan szaporodnak.

A megfelelő komposztáláshoz elegendő szénnek, nitrogénnek, oxigénnek és víznek kell lennie a masszában. 65 feletti hőmérséklet 0 A C gátolja a baktériumokat. Tartsa a vízháztartás egyensúlyát 75%-on. A tápanyagok mineralizációját végző baktériumok táplálkozásához és szaporodásához nitrogénre és oxigénre van szükség.

Ha túl sok nitrogéntartalmú összetevő van, a halom tartalma kellemetlen szagú lesz. Kevés tűzifa (száraz komponensek) fűtés elhanyagolható lesz. Szükséges a kompozíció kiegyensúlyozása.

A komposzt beépítésének és érlelésének számos módja van. Az eredménynek egy sötét, omlós, homogén masszának kell lennie, kellemes földes illattal.

Az oldalon!A svájci Dr. Stöckli által készített tanulmány eredménye. 1 kg komposzt 500 millió baktériumot, 13 millió aktilicetát, 1 millió gombát és 200 000 gombát tartalmaz. algák, 2 millió alga, cigányhalak, süllők. Humuszos talajban 220 földigiliszta 40000 kukacfarkú és 1 millió atka dolgozik m2 -enként. A talaj tényleg, tényleg él.

Aerob és anaerob komposztálási módszerek

Az aerob komposzt a szerves anyagok levegőn történő bomlásából származik. A halomnak nedvesnek és szellőztetettnek kell lennie. Az ágyás tartalmát időről időre átforgatják, öntözik és a jobb érés érdekében feszítővassal megböködik. A komposzt érlelődhet halomban, ládában, hordóban vagy nagy zsákban a talaj felszínén. Az erjedés felgyorsítható a halom hetenkénti átforgatásával.

Az anaerob komposztot ugyanazokból az anyagokból készítik, de egy árokba helyezik, amelynek alját vasvillával lazítják. Az anyagokat szintén rétegesen, de tömörítéssel helyezik el. Minden réteget 1:100 arányban hígított oldattal nedvesítünk. Ezek olyan baktériumok, amelyek levegőhöz való hozzáférés nélkül működnek. A komposzt 3-5 hónap alatt érik meg, és jobb összetételű, mint a levegőn főzött komposzt. Az ilyen komposztálókat a köznyelvben féregágyaknak nevezik.

Meleg álló ágyások évelő növények számára ugyanazon az elven. A talaj korán felenged, és a zöldségeknek 3-4 évig nincs szükségük műtrágyára, amíg a talaj meg nem szilárdul.

Figyelem! Ne adjunk meszet az összetevőkhöz. A baktériumok és a férgek szeretik az enyhén savas vagy semleges környezetet.

Mikor használjunk szerves trágyát

Szerves műtrágya: Hogyan használjuk, készítsük el magunknak

A legértékesebb a talajba való beépítéshez a következőFélig lebomlott trágya alommal és friss trágyával ősszel. Ősszel a talaj mikroorganizmusai a műtrágyát a tavaszi bedolgozáshoz a mineralizációs szakaszba juttatják. Az első évben azonban a biomassza csak egyharmaddal hatékonyabb, mivel a legkönnyebben lebomló komponenseket adja le.

Tavasszal a talajba kevert friss trágya további baktériumokkal tölti fel a talajt. Mindannyian mindent meg akarnak enni és asszimilálni a földben, elrontva a növényeket. Ezért nem előnyös tavasszal friss trágyát tárolni a talajban. A nitrogénfelvétel hatását ásványi műtrágyák kijuttatásával lehet csökkenteni, hogy a lebontók és a növények számára elegendő mennyiség álljon rendelkezésre. A tavaszi trágyázás hatékonysága 1-1,5 hónap elteltével lesz látható. A trágyát csak nyáron használják folyékony trágyaként, nem minden növény esetében.

Az ajánlott tavaszi szerves trágya a következőDekomposztált trágya és érett komposzt. Egész nyáron mulccsal – a talajt borító növényi és fahulladékokkal – táplálja a talajt. Az alomanyagot a talajlakó szervezetek fokozatosan emésztik meg.

TőzegkomposztokFriss trágyaként is használják – ugyanazokat az elemeket tartalmazzák, és ásványi trágyával dúsítottak. Az ilyen műtrágyákat “teljes értékű műtrágyáknak” nevezik, de nem tartalmaznak elegendő mennyiségű elemet a teljes növénytápláláshoz. A szerves és ásványi műtrágyák a jó terméshozam kulcsa a társműtrágyázás.

Zöld műtrágya– A talajba való betömés zöldtrágyával – nitrogénnel dúsítja a talajt, strukturálja a talajt. Gabonafélék, hüvelyesek, hüvelyesek keverékei – tápanyagkivonás a mélyebb rétegekből, a talaj ellátása gumós baktériumokkal. A tömeg alacsony foszfor- és káliumtartalmú, de a talajok a zöldek vetése előtt ásványi anyagokkal trágyázhatók.

Növényi műtrágyák– egy másik parcellán a fűcsemeték lekaszálása után szállított fű. A dugványokat komposztálásra, a sorok közötti mulcsozásra használják.

A szerves trágyáknak a terméshozam növelésére kifejtett hatása a következő mintázatot mutatja. Sovány és nehéz talajokon bármilyen műtrágya kijuttatása észrevehető termésnövekedést eredményez. A vastag talajok gyengén reagálnak a kiegészítő szerves trágyákra.

SapropelEzeket a homokos és homokos agyagos talajokhoz adják. Egy tonna tavi kivonat 600 kg trágyát helyettesít.

A nehéz agyagos talajokat takarjuk be apróra vágott, héjas szalmával – ez javítja a szerkezetet. A műtrágyát a szántáskor vagy az avarban használják. Hasznos a gabonafélék és hüvelyesek termesztésében. A nitrogén ásványi műtrágyákat a vetés előtt kell hozzáadni, a lebomlott szalma pedig mikroelemeket szolgáltat.

Visszavonás

A kertben lévő fűszálak hasznosságának ismeretében el kell kerülnie a betegségeket a telken, el kell távolítania a gyomokat a virágzás előtt, használnia kell a gyökérnövények, ágak, őszi lehullott levelek termését. Egy kis szervesanyag-kiegészítés a komposztban, minimális ásványi műtrágya, és a család szerves termékeket fog fogyasztani.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: