Hogyan lehet az akaraterőt ápolni

Mi a sikeres emberek titka?? Milyen erő rántja fel őket a kanapéról, és készteti őket arra, hogy tudatosan kilépjenek a komfortzónájukból, legyőzzék a belső akadályokat, elérjék a céljaikat?? Olvasson róla.

Hogyan fejleszthető az akaraterő?

Ilyen eltérő vélemények

Tudományos értelemben az akaraterő a kísértésnek való ellenállás és az impulzív cselekvés elkerülésének képessége. A képességet jellemvonásnak és megszerzett készségnek tekintik. Egyesek szerint fel kell pumpálni, mint egy izmot; mások meg vannak győződve arról, hogy ez egy tehetség – vagy van, vagy nincs. Mindkettő a maga módján félrevezetett.

A általkutatásneuroendokrinológus R. Sapolsky, az önkontroll egy biológiai funkció, amelyet az evolúció a versenykörnyezetben való túlélés érdekében fejlesztett ki. A törzsi idők óta az embereknek alá kellett vetniük magukat a kollektív követeléseknek. Az uralkodó emberek megértették, hogy a hatalom leépítésével függetleníthetik magukat másoktól. Vadászatokon és helyi versenyeken mutatták meg rátermettségüket, győztek és vezetőkké váltak, hogy kiálljanak törzstársaik mellett.

Az idők változtak, de az emberi természet ugyanaz maradt. Az emberek sorsát a becsvágy alakította. Egy ember fenomenális akaraterővel – A. Egy makedón királyi családból származó. Élvezni tudta az életet anélkül, hogy versenyzett volna a nap alatti helyért, de ambíciója zseniális katonai vezetővé tette, aki soha nem veszített csatát. Az emberek önuralmának szintje ma sem változott, de sok a kísértés. De azok számára, akiknek önös érdekeik vannak, ők nem. Harcművészek, tornászok, súlyemelők órákat töltenek technikáik gyakorlásával, izmaik edzésével.

Ellentétes vélemény

Az érdeklődőket már iskolás koruk óta foglalkoztatja a vasakarat kifejlesztésének témája. Átnézték a szakirodalom hegyeit, és különböző módszereket próbáltak ki…Könyvek és tippek, hogyan kell csinálni:

 1. célok és motivációk megtalálása;

 2. Lépj ki a komfortzónádból;

 3. pozitívan gondolkodni;

 4. hogy nyilvános ígéreteket tegyen;

 5. kényszerítsd magad a cselekvésre;

 6. Nem azért, hogy kielégítsék apró vágyaikat.

A tanácsadás fegyelmezi és tanítja az idő értékét. Azok, akik nem elégedettek a kapott eredményekkel, tovább képzik magukat. Carl Eric Fisher amerikai pszichiáter véleményét hasznosíthatják. A Nautilus közöl egy tanulmányt, amelyben egy tudós amellett érvel, hogy az önkontroll szinte mítosz. A pillanatnyi döntéshozatalt befolyásoló érzelmi komponenssel kapcsolatos kutatások hiányára hivatkozik. úgy véli, hogy a korábbi kutatás hibás volt, mert nem vette figyelembe a mentális problémákat.

A pszichiáter ugyanazokat a feladatokat adta a tesztalanyoknak. néhányuknak elmondta, hogy ellenőrzési és fegyelmi problémáik vannak; másokat meggyőzött arról, hogy csak kisebb gyengeségeik vannak, amelyeket ki kell javítani. Az első csoport a gyenge akaraterő miatt bukott meg; a második csoport nagyon jól teljesített.

Biológiai tényező

Sok mindent megmagyaráz az agy természetéről. Itt mindenkinek van egy szószemélye: Mondd ki és tedd meg. Célul tűzted ki, hogy 6 hónap alatt megtanulsz egy nyelvet, és máris beszélsz rajta. Másoknak évekig tart. Az egész a limbikus rendszerről szól. A prefrontális kéreg nélkül a viselkedés kontrollálása lehetetlen lenne. Itt összpontosulnak a tervezésért és a cselekvésért felelős funkciók.

A limbikus rendszert időben le kell lassítani. Az elülső cinguláris kéreg, az az agyi struktúra, amely a célok és vágyak közötti konfliktusokat rögzíti. Ha inaktív, mire rájön, már 10 cukorkát megettél. És ez még nem minden. A motiváció a dorsolaterális részen él. Amikor ez a zóna lelassul, birtokosai nem látnak okot arra, hogy változtassanak az életükön vagy globális célokat tűzzenek ki maguk elé.

Mindezek a tényezők öröklődnek. A tudósok még mindig nem mondanak semmit az egyes gének hatásáról. De tudd, mi befolyásolja az agykérgi tehetetlenséget és gyorsítja a gondolkodást. Ezek a neurotranszmitterek – az agyi parancsok karmesterei. A dopamin és a szerotonin hajtja a vágyat. Ha mutáció történik, az rossz hatással van az önkontrollra. Például a gátló neurotranszmitter zavarai tompítják az összes impulzust. De ha a prefrontális kéregben bőségesen van, akkor nem irányítja a limbikus rendszert. Ez azt sugallja, hogy a genetika miatt mindenki más és más. De az emberek nem ismerik a rejtett lehetőségeket, ezért meg kell tanulnod az önkontrollt, hogy megtaláld a számodra működő módszereket.

A Kelly McGonigal módszer

Hogyan fejleszthető az akaraterő?

Mondja egy pszichológus, aki a belső konfliktusok leküzdésére és a célok elérésére specializálódott. A TED Globalon tartott előadásában hangsúlyozta az akaraterő fejlesztésének és az edzésnek a fontosságát. Egy stanfordi kurzus után megírta az “Akaraterő” című bestsellert. McGonigal 3 tényezőt azonosít, amelyek koordinálják az agykéreg működését

 1. A kísértés elutasítása, a viselkedés megváltoztatása;

 2. hasznos szokások kialakítása, amelyek meghatározzák a viselkedési mintákat;

 3. A vágyakkal való munka, ami befolyásolja a gondolatokat.

Azok számára, akik le akarnak szokni a dohányzásról, a szerző egy egyszerű technikát ajánl. Az eredmény önismeret kérdése. Várjon 10 percet, mielőtt az öngyújtót a cigarettához tartaná, gondolkodjon a szokás ártalmairól és a leszokás egészségügyi előnyeiről. Könnyebb elhatárolódni, amikor kísértésbe esel. Növelje a halogatott időt.

Elemzés

Javasolt módszerek az önkontroll és a szervezettség növelésére, feltéve, hogy szokássá teszi ezt a tevékenységet. Ha belül még nem állsz készen, el se kezdd. Önkárosításba fogsz bocsátkozni, és tönkreteszed az idegeidet. Ha rájön, hogy valamit meg kell változtatnia, de habozik, hogy megtegye, először végezze el a következő gyakorlatot.

Állítsa vissza az agyát

6 ok, ami akadályozza az akaraterő fejlődését

Az emberek gyakran megnehezítik az életüket. Először is, szabadulj meg a belső korlátoktól. El kell ismerni, hogy a “nem vagyok képes semmire” mondat a program részévé vált. Cserélje ki egy kijelentésre: “Képes vagyok, bármire képes vagyok.”. A szilárd jellem és a szisztematikus megközelítés egyenesen arányos az eredménnyel. Vannak olyan tényezők, amelyek akadályozzák az önmagadon való munkát.

 1. Az áldozat szerepe. Ha egy új szokáson dolgozol, vagy egy jellembeli tulajdonságodat erősíted, ne keress szimpátiát. Ez a te életed és felelősséged.

 2. Az elme merevsége. Adj magadnak több agyhullámot és fejleszd a mentális rugalmasságot.

 3. A kognitív torzulások mint glóriahatás.Ha egy dologra koncentrálsz, ne hagyd ki a többit. Ne süssön süteményeket az edzésen.

 4. Hiányosságok a tervezésben.Szekvenálás és elemzés nélkül nem lehet hatékony rendszert kialakítani.

 5. Hűség.A kritika hiánya lehetetlenné teszi, hogy “elválasszuk a búzát a pelyvától”, hogy ellenőrizzük a tények pontosságát.

 6. Perfekcionizmus. Ha kemény vagy magaddal szemben, az megakadályozza a pihenést. Ne hasonlítgasd magad másokhoz, és kevesebb energiával fogod elérni a céljaidat.

Hogyan dolgozzunk önmagunkkal?

A prioritásokon és a motívumok összehangolásán alapuló tulajdonságok fejlesztése. Kezdje azzal, hogy összeír egy listát azokról a tulajdonságokról, amelyeket erősíteni szeretne. Ha a szemed elé akasztják, tudatalatti ingerré válik, és arra késztet, hogy megtedd az első lépéseket.

Ugyanakkor készítsen egy listát a gyengeségekről, rossz szokásokról, amelyek megnehezítik az életet. Emelje ki azokat, amelyek ellen megpróbált küzdeni, de nem járt sikerrel. Gondolja végig, hogyan állhatnak az új cél elérésének útjába, és mit kell tennie, hogy elérje azt. Nézd meg, hogy nem tudod-e párhuzamosan kezelni.

Vezessen motivációs naplót, rögzítve a személyes sikereket. Még a kis eredmények is szerepeljenek. Segítenek áttekintést kapni a változásokról, és segítenek értékelni a munkát. Ez különösen akkor fontos, ha egy globális célt kisebb célokra bontottál.

Tűzz ki olyan célokat, amelyek működnek

Hogyan fejlesztheted magadban az akaraterőt?

A siker gyorsabban jön, ha megtanulja, hogyan kövessen egy intelligens rendszert. Összefoglalja a személyes információkat, az erőforrások elégségességét, határidők kitűzése a célmeghatározás fázisában. Dolgozz az 5 szemponton:

 1. a specifikusság;

 2. mérhetőség;

 3. Elérhetőség;

 4. relevancia;

 5. Időbeli korlátok.

Példa: Cél – 25 nap alatt 5 kg-ot akarok fogyni. Ehhez helyesen kell táplálkoznod és mozognod. Csatoljon a célkitűzéshez egy menüt és egy képzési ütemtervet. Az olyan elvont fogalmak, mint a “valamikor”, “valamikor” nem működnek olyan jól, mint az irreális célok.

Kezdje a kis problémák megoldásával. Ha kicsiben kontrollálod magad, az hosszú távon garantálja a sikert a nagy dolgokban. A sikeres korábbi tapasztalatok nem riasztanak el a globális célok kitűzésétől. Gondolja át a napi rutinját. Találja meg az optimális ébredési és lefekvési időt, határozza meg a munka- és pihenőidőt. Az első 3 hétben lehet, hogy újra kell alkalmazkodnia, de hamarosan a menetrend új szokássá válik. Meglátja, hogy a tervek követése pozitív hatással van a termelékenységre, az önbecsülésre és az önképre.

Használja a Pomodoro ciklust

A háromlépéses módszer hatékony a halogatás és a lustaság leküzdésére, valamint az energiatakarékos munkára való összpontosításra. Váljon szokássá, hogy egy bizonyos időpontban edz, ha hajlandó erre.

 1. Távolítson el mindent, ami elvonja a figyelmét karnyújtásnyira.

 2. Állítson be egy időzítőt 25 percre, adjon magának egy szót, hogy ne zavarják meg.

 3. A hangjelzés után 5 percig pihenjen, de internet nélkül.

 4. Ismételje meg a ciklust 4-5 alkalommal, és nézze meg, mit sikerült elérnie ennyi idő alatt.

Soha ne várj az inspirációra. Nem biztos, hogy eljön. Ha kivárod a pillanatot, napokig nem csinálsz semmit. Alkalmazza az elvet: cselekvés – energia – inspiráció – eredmény. Amikor leülsz dolgozni, 10-20 perc után az energiaáramlás örvénylik, és elmerülsz benne. Ez a legjobb módja a halogatás elkerülésének, ha nem halogatjuk a dolgokat az utolsó pillanatig. Azoknak, akik fegyelmet akarnak fejleszteni, jó, ha fejlődő emberek társaságában vannak. Bátorítson másokat cselekvésre.

Tanuljon új készséget

Váljon szokássá, hogy minden héten valami mást csináljon. A megszokott műveleteket az izommemóriáddal végzed, anélkül, hogy az agyadat használnád. Hasznos, hogy hangot adjon neki, és új célokat tűzzön ki. egy egyszerű, de hatékony módszer – megtanulni egy táncot vagy egy nehéz mozdulatot. Akkor leszel sikeres, ha nem érzel bűntudatot a kudarcok miatt, és lelkileg bátorítod magad az eredményekért.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: