Allergének a kozmetikumokban: 10 fajta és hogyan lehet elkerülni az allergiát

A modern ipar több mint 3000 különböző illatanyagot használ a kozmetikumok, textilpuhítók, mosógélek és egyéb termékek előállításához…. A termékfejlesztésnek ez a megközelítése nem meglepő, hiszen az emberek szeretik az illatokat. Bár nem sokan gondolnak arra, hogy a háztartási vegyi anyagok és kozmetikumok potenciális allergén anyagokat tartalmaznak. Negatívan hat az emberekre irritáció, bőrpír és egyéb reakciók formájában az epidermiszen. az Orosz Föderáció és az Európai Unió meghatározta a veszélyes allergének listáját. Ezen anyagok jelenlétét a kozmetikumok és egyéb termékek gyártóinak kell előírniuk. Igaz, hogy nem minden allergiás komponensnek van ugyanolyan potenciálja.

Érzékeny bőr ápolása kuperózzal

Miért alakulnak ki az allergiák?

Bármely kozmetikai termék alkalmazási módját allergiás alkalmazásnak nevezzük. Lehetséges reakció az úgynevezett kontakt dermatitis, amikor a termék nem hatol be a nyálkahártyába/vérbe, hanem kívülről támadja meg a felhámot. Emiatt a szépségápolási termékekkel szembeni allergiás reakciókat határozott helyi határok jellemzik.

Ha egy drága szérum csodálatos eredmények helyett csalánkiütést, duzzanatot vagy kellemetlen érzést okozott, ideje megnézni az összetételét. Ennek a kellemetlenségnek a legvalószínűbb oka az egyéni intolerancia, amely a készítmény egy adott összetevőjére való allergiában nyilvánul meg. A reakciót néha természetes termékekkel is megfigyelték. Ezért a kozmetikusok azt tanácsolják, hogy az új kozmetikumokat csuklón vagy könyökön teszteljük.

Gyakori allergének

A kozmetikai termékekben a következő összetevők gyakran allergizálnakTíz konkrét anyagról van szó:

 1. 1 Methylparaben (metilparaben) – Tartósítószer, amely samponokban és krémekben található. Irritációt és allergiás reakciókat okoz.

 2. Si

 3. ca (szilikon) a hajra szánt kozmetikumokban található nedvszívó anyag.
 4. Lano

 5. N (Lanolin) – hidratáló anyagként alkalmazzák gélekben, krémekben, maszkokban.
 6. Thimerosal – főként a dekoratív kozmetikumokban használatos. Az anyag kis mennyiségű higanyt tartalmaz, amely mérgezést, irritációt okozhat.

 7. Cink-oxid (cink-oxid) – színezőanyagként használják alapozókban, púderekben, szemhéjfestékekben.

 8. Tocopheryl Acetate – hidratáló antioxidáns testápoló krémekhez, tonikokhoz.

 9. Ásványi olaj – samponokban és krémekben használt összetevő, amely hidratáló hatást biztosít. A szóban forgó anyag nem tekinthető a növényi olaj egyik altípusának. Különféle káros kőolajtermékek finomításának terméke.

 10. Titándioxid (titán-dioxid) – kozmetikumok, samponok, szappanok stb. színezésére használt pigment. A tüdő, a szem, a bőr irritációját okozza.

 11. A BHT (butiloxitoluol) antioxidáns a parfümvizekben és krémekben.

 12. Propylparaben – tartósítószer parfümök, krémek, kozmetikumok számára.

Az illóolajok, növényi kivonatok, színezékek, méz, ásványi anyagok (alumínium, nikkel, króm) stb. szintén allergiát okozhatnak.

Figyelem!Gyakran az allergén a gyógyszeres kamilla, amely első pillantásra hasznos és ártalmatlan. A növény azulén kivonatát a kozmetikumokban használják.

A bőrön negatív reakciót válthat ki a kozmetikumok helytelen használata.

 1. A Vichy E márka orvosi szakértője. Eliseeva úgy véli,Az arckrémet nem kell a szemhéj körüli bőrre felvinni. Ezt akkor sem szabad megtenni, ha a szérumot vagy emulziót már tesztelték olyan fogyasztóval, aki nem allergiás a termékre. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a túlérzékenységi reakcióról, amelynek késleltetett hatása van. A szem bőrének ápolását a bőrfelülethez kell igazítani.

 2. Lefekvés előtt nem szabad sűrű krémet felvinni az arcra, különben reggelre ödéma alakulhat ki a bőrön.

 3. Az illatosított vizet nem szabad termálvízként használni, mert hámlást, irritációt, bőrpírt és viszketést okozhat a felhámon. A parfümöt úgy kell fújni, hogy a könyökre, a kézre, a ruhára, a hajra, a halántékra és a fül mögé kerüljön.

 4. Ne használjon lejárt szavatosságú kozmetikumokat. Ha egy termék hosszú ideig használaton kívül marad, a baktériumok szaporodni kezdenek benne.

 5. A maszkot nem kell a kozmetikai termék használati utasításában megadott időtartamnál hosszabb ideig a hajon/arcon tartani.

Hogyan kerüljük el az allergiás reakciók kockázatát??

Gyógyszertári termékek a hámló bőrre

Az ápolószerek kiválasztásakor a kozmetikusok a hipoallergén termékeket is ajánlják, amelyeket figyelembe kell venni, valamint az Ön bőrtípusát.Ha betartja a profi kozmetikusok egyszerű tanácsait, nem kell félnie a kozmetikai allergiától:

 1. Ne kísérletezzen olyan kozmetikai termékekkel, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek ételallergiát okoznak. Ilyen termékek például a citrusfélék, a kakaó és a méz.

 2. A maszkokat, szérumokat, emulziókat és krémeket mindig az utasításoknak megfelelően kell használni.

 3. A személyes használatra szánt kozmetikai termékek kiválasztásakor fontos a szabály betartása: “Minél kevesebb az összetevő, annál kisebb az allergia kockázata.

 4. Ha egy kozmetikai termék lejárt, a tubust vagy a tégelyt azonnal és sajnálkozás nélkül ki kell dobni.

A drogériás márkák aktív kozmetikumai a legalaposabban teszteltek. Ezeket a termékeket kozmetikai termékeknek nevezik.

Azonnal mossa le!

Ha bármelyik termék használata után a bőrön allergiás reakció jelei jelentkeznek, az allergiát azonnal abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni. Az Argumenty i Fakty újság lebeszél az öngyógyításról, mert fennáll a veszélye, hogy a helyzet súlyosbodik, ha az irritált bőrre egy másik krémet viszünk fel, ami bőrpírt vagy hámlást okozhat.

Néhány órával a termék leöblítése után a tünetek nem tűntek el? Keressen fel egy allergológust vagy bőrgyógyászt. A szakember vizsgálat és kikérdezés után speciális készítményeket (tablettákat, krémeket vagy kenőcsöket) ír elő a probléma lehető leggyorsabb megszüntetése érdekében.

A sminket mindig le kell mosni éjszaka, mivel a bőrnek alvás közben fel kell töltődnie és lélegeznie kell.

A kozmetikumok kiválasztásakor kerülje a túlságosan aromásított változatokat, amelyek valószínűleg sok illatanyagot tartalmaznak.

Fontos a megfelelő kozmetikai termék kiválasztása az allergia kockázatának kiküszöbölése érdekében. Mindig egyetlen márka kozmetikumait használja. A megbízható gyártó termékei jó választásnak bizonyulnak. Az a tény, hogy minden gyártó gyakorlatilag ugyanazokat az alkatrészeket használja termékeihez. Ez a különböző kozmetikai márkák összevisszasága, amelyek túlzásba viszik bizonyos termékek használatát, ami irritációt okoz.

Olvasson tovább  8 étel, ami rosszat tesz a bőrödnek
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: