Viszkető bőr az egész testen, kiütés nélkül: 17 viszkető bőrviszketés és hogyan lehet megszabadulni tőle

A bőr viszketése az egész testen gyakori ok arra, hogy orvoshoz forduljon. Gyakran a kellemetlenségek elviselhetetlenné válnak, alvászavart, ingerlékenységet, csökkent teljesítményt okozva. Az életminőség emiatt jelentősen romlik. Bár a kellemetlenségek szintje nem az egyetlen probléma, amely szükségszerűen kíséri a viszketést.

Figyelem!A viszkető helyek vakarása veszélyes fertőzések kapuja, ami gyulladásos vagy gennyes szövődményekhez vezet.

allergia

A fő okok

Néha teljesen világos, hogy miért viszket a bőr. A viszketést okozhatja szúnyogcsípés, vagy egy adott termékre való allergia, amelyre a személy érzékeny. Bár bizonyos élethelyzetekben előfordulhat, hogy a bőr ismeretlen okokból viszket. Bármelyik testrész is érintett, a viszketés olyan súlyos állapotot jelezhet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fontos!Nem javasoljuk az öngyógyítást és az öndiagnózist. Ha a viszketés kiütés nélkül jelentkezik, mielőbb keresse fel az orvost, aki meghatározza a probléma okát és felírja a megfelelő kezelést. Az ebben a cikkben szereplő információk csak tájékoztató jellegűek.

A gyógyszeres kezelés mellékhatása

A viszketés gyakran kiütések vagy bőrpír nélkül jelentkezik. Néha úgy érzem, mintha a bőr ok nélkül viszketne. Az ilyen típusú mellékhatások a következő gyógyszerektől jelentkezhetnek:

 1. ösztrogénnel (beleértve az orális fogamzásgátlókat is);

 2. köszvény elleni tabletták, például allopurinol;

 3. magas vérnyomás gyógyszeres kezelés;

 4. Szimvasztatin a koleszterinszint csökkentésére;

 5. Opioidok, vényköteles fájdalomcsillapítók;

 6. Viszkető bőr az egész testen kiütés nélkül: 17 ok, amiért a bőr viszket.

Neurológiai rendellenesség

A kiütés nélküli viszketést néha bizsergő érzés kíséri. Olyan érzés, mintha libabőrös lenne a bőröd. A bőrviszketés ezeknek a betegségeknek a tünete:

 1. Sclerosis multiplex;

 2. zsindely;

 3. agydaganatok (gerincvelő, agy);

 4. a közelgő stroke;

 5. idegkárosodás.

Terhesség

A WebMD egy orvosi forrás, amely statisztikákat idézett, amelyek azt mutatják, hogy 10-ből 1-2 nőnél viszketés jelentkezik a terhesség alatt.

Cukorbetegség

A viszkető bőr a legkorábbi tünet, amely a betegség legjellemzőbb tünete.

Mentális zavarok

Meg lehet mondani, ha ez egy viszkető bőrbetegség, ha megnézi a bőrt és úgy érzi, mintha valaki mászna rajta. Hogy megszabaduljon a kellemetlen érzéstől, elkezdheti vakargatni a bőrt, amíg az nem vérzik. A kényszeres vakarózást különböző mentális betegségekkel hozzák összefüggésbe, beleértve a szorongást, a depressziót, a pszichózist, a kényszeres zavarokat és a trichotillomániát, mint kényszeres zavar, amely arra készteti a beteget, hogy öntudatlanul kihúzza a test vagy a fej szőrzetét.

Vese rendellenességek

Ha a vesék nem működnek megfelelően, a bőrben nitrogéntartalmú vegyületek jelennek meg. a szervezet úgy próbál megszabadulni tőlük, hogy a felszínre húzza őket a verejtékváladékkal együtt. A felhámon maradt izzadság kellemetlen viszketést okoz. Orvosok Skvortsov V.B és Orlov O.. “A bőrviszketés a terapeuták gyakorlatában” című munkájában azt írja, hogy a krónikus formában veseelégtelenségben szenvedő betegek közel 90% -a panaszkodik a bőr viszketésére. Sok beteget különösen zavar az állapot a hemodialíziskezelést követően.

Olvasson tovább  Hogyan készítsünk kávés arc- és testradírt otthon: 10 recept és 10 jogorvoslat

egészséges máj

Májbetegség

A viszketés az epekőképződéshez társul, mivel számos májbetegséghez az epe pangása társul. Néha a szerv sejtjei lebomlanak, mint a májzsugor és egyes hepatitiszek esetében. A bilirubin és az epesavak növekvő mennyisége viszketést okoz a felhámon.

Vashiány

Ha ez az anyag hiányos, a szervezet nem termeli a szükséges mennyiségű vörösvérsejtet, valamint az oxigént szállító hemoglobint. Emiatt vérszegénység lép fel. A sápadt bőr viszketni kezd és kellemetlen érzést okoz.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy minden egyes hibás működése negatív hatással van az anyagcserére. A felhám végül kiszárad, ami kiütés nélküli intenzív viszketést okoz.

Rosszindulatú daganat

Az ok nélküli viszketés és kiütés a rosszindulatú daganatok ritka tünete. Az epidermisz viszkethet:

 1. Hodgkin-limfóma;

 2. daganat a hasnyálmirigyben;

 3. policitémia – rákos folyamat a véráramban.

Tekintettel a fent leírt betegségek súlyosságára, nyilvánvaló, hogy ha a viszkető bőr ismeretlen okból jelentkezik, azonnal fel kell keresnie egy háziorvost, aki vizsgálat és kikérdezés után egy magasan specializálódott szakemberhez irányítja Önt.

Egyszerű okok

A viszkető, nem fájdalmas bőrt okozhatják triviális események, például az életkörülmények vagy az életkor sajátosságai.

Túlzottan száraz hámréteg

Ha a szervezetben vízhiány van, az azonnal hatással van a bőrre. Elveszíti tónusát, tompává és lomhává válik, hámlik és viszket.

Allergiás reakció

A bőr néha viszket, mert a személy allergiás a porra, a szintetikus anyagokra vagy a növényi pollenekre. A viszketéstől való megszabaduláshoz azonosítani és megszüntetni kell az allergént, ami után a viszketés megszűnik. A fent felsorolt súlyosabb okok esetén az orvoshoz fordulás a legjobb megoldás. Minél korábban kezelik a problémát, annál hamarabb elmúlik. A tapasztalt orvos meghatározza a viszketés okát, és a jelzéseknek megfelelően előírja a megfelelő kezelést.

A probléma szezonális megjelenése

Az év bármelyik évszakának megvannak a maga sajátos okai a viszkető bőrre. Nyáron az ultraibolya fénynek való agresszív kitettség válthatja ki. Tavasszal, télen és ősszel sok embert zavar az avitaminózis.

Miért viszket az arcod?

A viszketés kellemes dolog!

A tudósok bebizonyították, hogy viszketés esetén a bőr vakarása néha örömöt okozhat, mivel az agy e művelet során szerotonin szabadul fel. A szóban forgó anyag egy olyan neurotranszmitter, amelyet a kutatók a boldogság és a teljes jólét elsöprő érzésének tulajdonítanak. Minél több szerotonin van jelen a szervezetben, annál boldogabbnak érzi magát az ember. Emiatt nem meglepő, hogy néha nagyon nehéz megállítani a viszketést.

Az életkorral kapcsolatos

A kiütések nélküli szisztematikus viszketés az idősebb emberekre jellemző, mivel a bőrük veszít rugalmasságából és meglehetősen kiszárad.

A személy naponta körülbelül 97-szer viszket

A tudósok kimutatták, hogy mindenki naponta viszket valamit – átlagosan naponta körülbelül 100-szor -, és a viszketés a test tetszőleges testrészeken jelentkezhet.

Krónikus viszketés

A kiütés nélküli szisztematikus viszketés ugyanolyan legyengítő, mint az állandó fájdalom. Az Archives of Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik hónapokig vagy akár évekig szenvedtek a viszketéstől, ugyanolyan rosszul érezték magukat, mint a krónikus fájdalommal küzdők. Valójában a tanulmány szerzői azt állítják, hogy a krónikus viszketés egyenértékű a fájdalommal, amely megszakítás nélkül zavarja az embert.

Olvasson tovább  Hogyan nő a szakáll gyorsan otthon

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a viszketéstől?

Sajnos nincs univerzális gyógymód, azt minden esetben egyénileg lehet megtalálni. Fontos, hogy pontosan meghatározzuk a probléma okát. Ne feledje, hogy a tartós viszketést nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel azt bizonyos veszélyes krónikus nyirok- és májbetegségek okozhatják.

A testszerte jelentkező bőrviszketés gyakori ok arra, hogy orvoshoz forduljon. Gyakran a kellemetlenségek elviselhetetlenné válnak, ami alvászavarokat, ingerlékenységet és csökkent teljesítményt okoz. Jelentősen csökkentheti az ember életminőségét. Bár a kellemetlenségek szintje nem az egyetlen probléma, amely szükségszerűen kíséri a viszketést.

Figyelem!A viszkető helyek vakarása veszélyes fertőzések kapuja, amelyek gyulladásos vagy gennyes szövődményekhez vezetnek.

Allergiák

Alapvető okok

Néha teljesen világos, hogy miért viszket a bőr. A viszketést okozhatja szúnyogcsípés vagy egy adott termékre való allergia, amelyre a személy érzékeny. Bár bizonyos élethelyzetekben előfordulhat, hogy a bőr ismeretlen okból viszket. Bármelyik testrész is érintett, a viszketés olyan súlyos állapotot jelezhet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fontos!Nem javasoljuk az öngyógyítást és az öndiagnózist. Ha kiütés nélkül viszket, a lehető leghamarabb keressen fel egy orvost, aki azonosítja a probléma okát, és felírja a megfelelő kezelést. Az ebben a cikkben szereplő információk csak tájékoztató jellegűek.

A gyógyszer mellékhatása

A viszketés gyakran kiütés vagy bőrpír nélkül jelentkezik. Néha a bőr ok nélkül viszket. Ez a fajta mellékhatás a következő gyógyszerek hatására jelentkezhet

 1. ösztrogénnel (beleértve az orális fogamzásgátlókat is);

 2. Köszvény elleni tabletták, pl. allopurinol;

 3. Hipertónia gyógyszeres kezelés;

 4. Szimvasztatin a koleszterinszint csökkentésére;

 5. Opioidok, vényköteles fájdalomcsillapítók;

 6. szívritmuszavarok miatt szedett amiodaronok stb.

Neurológiai rendellenesség

A kiütés nélküli viszketést néha bizsergés kíséri. Olyan érzés, mintha libabőr kúszna végig a bőrödön. A viszkető bőr az ilyen állapotok egyik tünete:

 1. Sclerosis multiplex;

 2. zsindely;

 3. agydaganatok (gerincvelő, agy);

 4. közelgő stroke;

 5. idegkárosodás.

Terhesség

A WebMD, egy orvosi forrás, statisztikákat idézett, amelyek azt mutatják, hogy a terhesség 10 nőből 1-2-nél viszketésként jelentkezik.

Cukorbetegség

A viszkető bőr a legkorábbi tünet, amely a betegség legjellemzőbb tünete.

Mentális zavarok

A viszketés okát saját maga is azonosíthatja egy konkrét tünet alapján: Úgy érzi, mintha valaki mászna a bőrén. Hogy megszabaduljon a kellemetlen érzéstől, elkezdi vakarni a bőrt, amíg a vér. A kényszeres vakarózás különböző mentális betegségeket kísérhet, beleértve a szorongást, a depressziót, a pszichózist, a kényszeres zavarokat és a trichotillomániát, mint a test- vagy fejszőrzet tudattalan húzását érintő kényszeres zavarokat.

Vesebetegség

A bőrben nitrogénvegyületek jelennek meg, ha a vesék nem működnek megfelelően. A szervezet úgy próbál megszabadulni tőlük, hogy a verejtékváladékkal együtt kiválasztja őket. A felhámon maradt izzadság kellemetlen viszketést okoz. Orvosok Skvortsov V.B és Orlov O.. “A bőrviszketés a háziorvosi gyakorlatban” című munkájukban azt írják, hogy a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek közel 90%-a viszkető bőrre panaszkodik. Sok beteget különösen zavar a viszketés a hemodialízis után.

egészséges máj

Májbetegségek

A viszketés az epekőképződéshez társul, mivel számos májbetegséghez epeelégtelenség társul. Néha a szerv sejtjei lebomlanak, mint a májzsugor és egyes hepatitiszek esetében. A pigment bilirubin és az epesavak mennyisége megnő, és viszkető hámot okoz.

Olvasson tovább  Száraz bőr az ujjakon: A száraz kéz okai és teendők

vashiány

Ha ennek az anyagnak a hiánya áll fenn, a szervezet nem képes a szükséges mennyiségű vörösvértestet és az oxigénszállító hemoglobint saját maga előállítani. Emiatt vérszegénység lép fel. A sápadt bőr viszketni kezd és kellemetlen érzést okoz.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy minden működési zavara negatív hatással van az anyagcserére. A felhám végül kiszárad, ami nagyon viszket, anélkül, hogy kiütéseket okozna.

Rosszindulatú daganat

Az ok nélküli viszketés és kiütés a rosszindulatú daganat ritka tünete. A viszketéstől viszkethet a felhám:

 1. Hodgkin-limfóma;

 2. daganat a hasnyálmirigyben;

 3. policitémia – a rákos folyamat a véráramban.

Tekintettel a fent leírt betegségek súlyosságára, egyértelmű, hogy ha egy viszketési rendellenességnek ismeretlen oka van, azonnal keressen fel egy háziorvost, aki vizsgálat és kikérdezés után egy magasan specializálódott szakemberhez irányítja Önt.

Egyszerű okok

A bőr kipirosodása nélküli viszketést okozhatják triviális események, amelyeket a mindennapi élet vagy az életkor sajátosságai határoznak meg.

Túlságosan száraz hámréteg

Ha a szervezetből hiányzik a víz, az azonnali negatív hatással van a bőrre. A bőr veszít tónusából, lomhává és fakóvá válik, és bőrkeményedés lép fel, ami viszketést okoz.

Allergiás reakció

A bőr néha viszket, mert allergiás a porra, a szintetikus anyagokra vagy a növényi pollenekre. A viszketéstől való megszabaduláshoz azonosítani és megszüntetni kell az allergént, ami után a rá adott kellemetlen reakció megszűnik. A fent említett súlyosabb okok esetén az orvoshoz fordulás a legjobb megoldás. minél korábban kezelik a betegséget, annál hamarabb elmúlik. A tapasztalt orvos meghatározza a viszketés okát, és a jelzéseknek megfelelően felírja a megfelelő kezelést.

A probléma szezonális megjelenése

Az év bármelyik évszakában megvannak a viszkető bőr sajátos okai. Nyáron az ultraibolya fény agresszív hatása okozhatja. Tavasszal, télen és ősszel sok embert zavar az avitaminózis.

Miért viszket az arcod?

A viszketés kellemes dolog!

A tudósok bebizonyították, hogy viszketés esetén a bőr vakarása néha örömöt okozhat, mivel ez a művelet szerotonint szabadít fel az agyban. A szóban forgó anyag egy olyan neurotranszmitter, amelyet a kutatók a boldogság és a teljes jólét elsöprő érzésének tulajdonítanak. Minél több szerotonin van jelen a szervezetben, annál boldogabbnak érzi magát. Emiatt nem csoda, hogy néha nagyon nehéz abbahagyni a vakarózást.

az életkorral kapcsolatos

Az idősebb emberekre jellemző a kiütések nélküli szisztematikus viszketés, mivel a bőrük veszít rugalmasságából és meglehetősen kiszárad.

Naponta körülbelül 97-szer viszket

Tudósok vizsgálatai kimutatták, hogy mindenki viszket valamit naponta – naponta átlagosan körülbelül 100 esetben jelentkezik viszketés a test különböző részein.

Krónikus viszketés

A kiütés nélküli szisztematikus viszketés ugyanolyan legyengítő, mint az állandó fájdalom. Az Archives of Dermatology közölt egy tanulmányt, amelyben a hónapokig vagy akár évekig viszketéstől szenvedő emberek ugyanolyan szörnyen érezték magukat, mint a krónikus fájdalmakkal küzdők. Gyakorlatilag a tanulmány szerzői azzal érvelnek, hogy a krónikus viszketés egyenértékű a fájdalommal, amely megszakítás nélkül zavarja az embert.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a viszketéstől?

Nincs azonban általános jogorvoslat, mivel minden egyes eset egyedi megközelítést igényel. Fontos, hogy helyesen azonosítsuk a probléma okát. Az állandó viszketést nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel azt bizonyos veszélyes krónikus nyirok- és májbetegségek okozhatják.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: