10 egyszerű és hatékony módja otthona párásításának

Csak bizonyos feltételek mellett érezheted magad fizikailag jól. A mikroklíma, amely a páratartalom és a hőmérséklet kombinációja, az egyik fő összetevője a következőknek. A lakóépületekben ősszel és télen központi fűtés van, ami a páratartalmat az optimális negyven-hatvan százalékról tizenöt-húsz százalékra csökkenti.

Az alacsony páratartalom egy sor problémát okoz: száraz bőr és nyálkahártya, levertség és álmosság, fejfájás és gyakori fáradtság. Mindezek elkerülése érdekében megmérheti a nedvesség százalékos arányát.

A méréseket általában egy speciális készülékkel – higrométerrel – végzik. Ha nincs kéznél, akkor más módszerhez folyamodhat. Vegyünk egy egyszerű üvegpoharat, töltsük meg vízzel, majd tegyük a hűtőszekrénybe körülbelül öt percre. A következő legjobb dolog, ha távol tartjuk a fűtőtestektől és radiátoroktól. Határozza meg, hogy mennyi idő alatt párolog el a hőmérsékletkülönbségek miatt keletkező kondenzvíz a falakról. Ha kevesebb mint öt perc telt el, a párásítási szint alacsony.

Az Expertology szerkesztői tíz megfizethető és hatékony módszert állítottak össze, amelyekkel speciális berendezések nélkül is szárazon tarthatja házát.

Párásítsa a levegőt otthonában

Szellőztessen gyakrabban

A szellőztetés az év bármely szakában szükséges, még akkor is, ha kint fagy van. Különösen fontos, hogy lefekvés előtt szellőztessük ki a szobát. Szokja meg, hogy naponta néhányszor tíz-tizenöt percre kinyitja az ablakot. De nyáron jobb, ha reggel és este csináljuk, amikor a hőmérséklet nem olyan magas.

A zárt ablakok körülbelül húsz százalékkal növelik a széndioxid-tartalmat. Ez károsan hat a közérzetünkre, fejfájást és fokozott fáradtságot okoz.

Rendszeres szellőztetés a kellemetlen szagok megszüntetése, a szennyeződések csökkentése, a penész kialakulásának kockázatának csökkentése, az oxigénszint és a páratartalom növelése érdekében.

Télen, amikor a kültéri levegő friss és fagyos, a nedvesség a levegővel együtt kerül a helyiségbe, így annak tartalma normalizálódik. Ez tehát a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy megszabaduljon a páralecsapódástól.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a ragasztót a ruhákból

Tegyél kádnyi vizet az otthonodba

A szellőztetés mellett vízzel töltött tartályokat is használhat. Helyezze őket fűtőtestek és radiátorok közelébe. Csináld az egész lakásban. Minél nagyobb a tartály, annál magasabb lesz a páratartalom.

Ahogy a víz fokozatosan elpárolog, nedvességet ad le, és ezzel telíti a levegőt. Fontos, hogy időről időre ellenőrizzük a víztartályokat, hogy időben feltöltsük őket. Tartsa tisztán a medencéket is. Csak időnként kell kimosnunk őket – ekkor nem áll fenn a baktériumok felszaporodásának veszélye.

Nem szükséges ronda vödröket és műanyag palackokat tenni. Lehetőség van arra, hogy a szobákat különleges vázákkal díszítsük, amelyek esztétikusan és stílusosan teszik a teret. Ebben az esetben a vendégek nem is sejtik a konténerek valódi funkcióját.

Akassza fel a szennyest száradni a lakásban

A páratartalom növelésének másik módja, hogy a szennyest a szobákban lévő radiátorokra és szárítókra akasztja, nem pedig az erkélyre. Amikor a ruha megszárad, nedvességet bocsát ki. A vásznak, takarók a legjobbak, mivel elég nagyok, és tovább tart a száradásuk.

A ruhák rövid idő alatt, körülbelül két óra alatt megszáradnak.

Szerezzen szobanövényeket

A szobanövények segítenek megoldani a száraz beltéri levegő problémáját, oxigént is kibocsátanak és tisztítják a levegőt. Fontos, hogy ne felejtsük el rendszeresen öntözni a virágokat, különösen nyáron, hogy a hatás még kifejezettebb legyen.

Számos olyan növény van, amely jól bírja a páratartalmat: Ficus, Cyperus, Schefflera, Monster, Dracaena stb. .

Egy közepes méretű szobához (tizenöt-húsz négyzetméter) csak néhány cserépre van szüksége.

Vizes felmosás

Vizes tisztítás

Nemcsak azért fontos a szobák felületének tisztítása, hogy növeljük a levegő nedvességtartalmát, hanem azért is, hogy megszabaduljunk a portól, amely köztudottan allergiát, orrfolyást és tüsszögést okoz a poratka miatt. Ez a fajta szárítás segít megszabadulni a járványok idején, azaz az őszi-téli időszakban terjedő fertőzésektől is.

Ezért fontos, hogy rendszeresen takarítson, ne csak hetente egyszer. Így könnyebb lesz lélegezni, és a levegő tisztább lesz.

Olvasson tovább  Hogyan kerüljön festék a szövetre: a 7 legjobb módszer

Használjon locsolót

Nyáron, amikor légkondicionáló nélkül próbálunk lehűlni, általában a locsolóhoz fordulunk. Télen is használjuk őket, de csak a levegő párásítására.

Csak meg kell tölteni egy edényt vízzel, és körbejárni a szobát, és rá kell permetezni. Ezáltal a páratartalom gyorsan megemelkedik. A probléma ezzel a módszerrel azonban az, hogy elég gyorsan elillan, és újra kell használni a porlasztót.

Készítsen saját párásítót

Nem kell pénzt költenie a párásító megvásárlására; saját maga is készíthet párásítót. Higgye el, ez nagyon egyszerű. Az interneten sokféle utasítást találhat, de itt a legegyszerűbb.

  1. Készítsen elő három gézkötést vagy gézdarabot, körülbelül egy méter hosszúságot; ruhát és ragasztószalagot; ollót és egy 1,5 literes műanyag palackot.

  2. Egy üres palack egyik oldalára vágjunk egy téglalap alakú, körülbelül 5-7 cm széles és 10-12 cm hosszú lyukat.

  3. Vágjon két egyenlő hosszúságú szalagot az előkészített anyagból, és rögzítse velük a palackot az egyik radiátor csövéhez úgy, hogy a téglalap alakú nyílás felül legyen. A nagyobb szilárdság érdekében rögzítse a zsinórt ragasztószalaggal.

  4. Hajtsa össze a gézdarabokat többször, és tekerje ki a maradék gézt, a tekercseket körülbelül azonos méretűre összefogva.

  5. A géz középső részét egy téglalap alakú nyílásba akasszuk, és a laza végeket spirálisan tekerjük a cső köré.

  6. Töltsön meg egy palackot vízzel.

Tegyen akváriumot vagy dekoratív szökőkutat a szobába

Helyezzen el egy akváriumot vagy díszítő szökőkutat

Ez a módszer pénzeszközök befektetését igényli, de segítségével nem csak a levegő párásítását végezheti el a szobákban, hanem díszítheti őket, kiemelve a fénypontot.

Vásároljon egy dekoratív szökőkutat vagy egy akváriumot, és máris van egy állandó párásító forrása. Ha vannak gyerekek a családban, ezek a dolgok szórakoztatóak lehetnek számukra. Még a felnőttek is élvezettel nézik a halakat vagy a szökőkút túlcsorduló vizét.

A módszer hátránya, hogy folyamatosan gondozni kell a tartályt, ha például akváriumot választunk. A szobájában is helyet kell találnia neki. És minél nagyobb, annál nehezebb egy kis lakásban csinálni.

Olvasson tovább  Ágyi poloska gőzfejlesztő - hatékonyság és használatának módja

A szökőkutak könnyebben kezelhetők, mivel kompaktak és nem igényelnek rendszeres karbantartást. Azáltal, hogy egy ilyen dekoratív elemet a növények közelében helyezel el, növelni fogod a levegő nedvességtartalmát, növelve annak hatékonyságát. A víz ráfröccsen a levelekre, és azok még több oxigénhez jutnak a víz felszívódásával.

Boil

Gyorsabb megoldás, ha a vízzel teli edényeket a tűzhelyre tesszük, és megvárjuk, amíg a víz felforr, ami növeli a nedvességtartalmat. De az összes vizet el kell párologtatni.

Annak érdekében, hogy a víz ne maradjon a tűzhelyen, vegye ki az edényt, és helyezze egy felületre, amíg le nem hűl. A gőz elpárolog és párásítja a levegőt, miközben a víz lehűl.

Egy normál vízforraló is használható. Elég, ha felforraljuk, majd a gázt a legalacsonyabb fokozatra állítva csökkenteni kell. Ebben az állapotban hagyja a vízforralót gőzölni körülbelül tíz-húsz percig, hogy a levegő a lehető legjobban párásodjon.

A vízhez egyébként illóolajokat, például eukaliptuszt vagy teafát is adhatunk. Az általuk kibocsátott gőz elpusztítja a baktériumokat, és csökkenti a fertőző megfázás kockázatát. Emellett az illatuk nyugtatja és szabályozza az idegrendszert. Tegye a fűszernövényeket, fűszereket és az illatos fahéjrudakat az edénybe.

Zuhanyzás nyitott ajtóval

A nyitott ajtóval történő zuhanyozás vagy fürdés egy másik egyszerű módja a páratartalom növelésének a szellőztetés után. A pára átjárja a helyiségeket, így megszünteti a levegő szárazságát.

Ha szükséges, egyszerűen töltse meg a kádat forró vízzel, vagy kapcsolja be a zuhanyzót, és hagyja nyitva az ajtót. De a víz bekapcsolásakor költségek merülnek fel, mivel fizetni kell érte, ezért jobb, ha fürdőt veszünk, és megvárjuk, amíg a víz lehűl, és a lakás levegőjét nedvességgel telíti.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: