A nemes parketta | előnyök és hátrányok

A deszka az egyik legnépszerűbb padlóburkolat, nem utolsósorban kiváló megjelenése és a gyártásához felhasznált természetes anyagok miatt. Mi a jó benne, és vannak-e jelentős hátrányai?? Szakértőink megvizsgálták ezeket a kérdéseket.

Különleges jellemzők és szerkezet

parketta

Parketta – egy teljesen természetes és teljesen környezetbarát anyag, amelyet praktikus és tartós padlóburkolatként használnak. Ez a sokoldalú, többrétegű szerkezet, amely számos különböző fafajban kapható, a tiszteletreméltó tömörfa és az előkelő tömör keményfa padlókkal vetekszik.

A keményfa padló szerkezeti jellemzőiről szólva meg kell jegyeznünk, hogy egyáltalán nem tartalmaz faforgácsot (mint például a laminált padló) – a terméket teljes egészében természetes fa adja, és 3 rétegből áll:

 1. Az alsó rész – fő célja a padló stabilizálása. A tűlevelű faanyagok által bemutatott (leggyakrabban a furnér által). A réteg vastagsága 1,5 mm.

 2. A középső réteg az alsó réteggel derékszögben helyezkedik el, és ahhoz hasonlóan tűlevelű fából készül. A középső réteg határozza meg a teljesítményt.

 3. top – a fő funkció a dekoráció. nemesfából (tölgy, bambusz, juhar stb.) készültek.). A rétegvastagság 1-6 mm.

A parketta előnyei

A parketta kétségtelenül elegáns és kiváló minőségű anyag. De nem ezek az előnyök az egyetlen ok, amiért olyan sok fogyasztót vonz:

 1. Környezetbarát – mivel a szóban forgó termék kizárólag természetes fából készült, teljesen biztonságos az emberi szervezet számára.

 2. Könnyű telepítés – még különleges készségek nélkül is, a bevonatok otthoni fektetése nem nehéz. ez az egyes elemek rögzítésének sajátosságainak, valamint méreteik méretének köszönhetően lehetséges. Ráadásul a táblákat nem kell lecsiszolni.

 3. Nagy ellenállás a nedvességgel, a hőmérséklettel és a mechanikai igénybevétellel szemben – a padlóburkolat tervezési jellemzőinek köszönhetően könnyen ellenáll a nedvességnek, a hőmérséklet-különbségeknek, ellenáll a mechanikai behatásoknak.

 4. Magas szintű zajelnyelés – a parketta e tulajdonságának köszönhetően a padlóburkolat befejezésekor elkerülheti további zajelnyelő anyagok használatát.

 5. A hatalmas fajtaválaszték – a gyártók által kínált padlóburkolat olyan nagy, hogy megtalálja a megfelelő terméket teljesen bármilyen belső térhez.

 6. alacsony elektrosztatikusság – ennek a padlóburkoló anyagnak egy másik érdekes tulajdonsága, hogy egyes elemei nem képesek összegyűjteni a statikus elektromosságot, ezért a termék olyan kellemes tapintású.

Olvasson tovább  Hogyan kell telepíteni egy képernyőt a fürdőkád alá | 6 egyszerű lépésben

Anyagi hátrányok

Mint minden más anyagnak, a parkettának is megvannak a maga hátrányai, mert ideálok, mint tudjuk, nem léteznek:

 1. Instabil a sokkterhelés – sajnos, a vastagsága a felső réteg a padló a gyenge pontja, mert abban az esetben, jelentős erő terhelés a felületen elkerülhetetlenül hagy egy horpadás.

 2. Viszonylag rövid élettartam – nem mondható, hogy a padlóburkolat 3-5 év használat után tönkremegy. De a termék hosszú távú élettartamát is nehéz megadni – csak 10-20 év. Összehasonlításképpen: megfelelő karbantartás mellett a tömörfa körülbelül fél évszázadig is eltarthat.

 3. A helyreállítás nehézsége – általában a faelemek sekély sérülése esetén kaparási eljárást végeznek: egy speciális eszközzel eltávolítanak egy kis réteg fát. A parketta nem elég vastag a mélyreható felújításokhoz vagy a többszöri javításhoz.

 4. Nehezen alakítható-formázható – mivel a padlóburkolat egy lock-stack típusú padlóburkolat, nincs szó az anyag egyes elemeinek mintás beépítéséről. Kialakításából adódóan a szóban forgó termék csak párhuzamosan, ferdén vagy merőlegesen szerelhető fel.

 5. Gyakorlatlanság (javítás esetén) – ha a sérült terület helyreállítása lehetetlen, akkor nem csak egyetlen elemet kell kicserélnünk, hanem a padlózat teljes területét, egy tábla nagy mérete és az elemek rögzítésének sajátosságai miatt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: