F4 hiba az Atlant mosógépben: mit kell tennie és hogyan kell kijavítani?

A modern “Atlant” mosógépek öndiagnosztikai funkcióval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a meghibásodás pontos okának felderítését, amennyiben az bekövetkezik. Ez a tudás segíthet a hiba kijavításában.

Meghibásodás esetén az Atlant mosógép a következő hibakódot jeleníti meg. Az egyik leggyakoribb az F4. Az F4 hiba az Atlant mosógépben azt jelenti, hogy a központi egység (“agy”) nem indította el a szivattyút.

Az F4 hiba jól látható a képernyőn, és egy második LED is jelzi. És néhány modell esetében – egyszerre mindkét módon.

Mi okozhatja az F4 hibát az Atlant mosógépben?

F4 hiba a mosógépen

Az F4 hiba azonban csak egy tünet. A valódi okok nagyon különbözőek lehetnek. A következő esetekben jelenik meg:

 1. A lefolyócső eltömődött vagy becsípődött;

 2. Ruhák vagy más tárgyak akadnak a lefolyócsatlakozóba és eltömítik azt;

 3. ruhák vagy más tárgyak akadtak a szivattyúba, és a járókerék eltömődött;

 4. A szivattyú kiégett, vagy valamilyen okból lekapcsolódott a központi egységről;

 5. Elektronikai hiba.

Mindegyik eset saját javítást igényel. És csak néhányukkal lehet otthon foglalkozni. Ha tehát a szivattyú kiégett vagy lekapcsolódott a központi egységről, vagy maga a vezérlőmodul hibás, akkor forduljon egy szervizközponthoz.

Hogyan lehet kiküszöbölni az F4 hibát az Atlant mosógépen?

A vízelvezető rendszer hibájának elhárítása előtt érdemes megérteni, hogyan működik a rendszer egyáltalán. Ekkor nyilvánvalóvá válik, hogy hol lehet a probléma gyökere.

Az “Atlant” mosógépek vízelvezető szelepe (leeresztő szelep) nincs beszerelve. A leeresztő tömlő a tartály szintje felett van csatlakoztatva. Amikor a szennyvíz elvezetésére van szükség, a szivattyú működésbe lép. A tartályból a folyadékot a lefolyócsőbe, onnan pedig a csatornahálózatba pumpálja.

A szivattyú lényegében egy kis kamra, egy bemeneti és egy kimeneti nyílással, valamint egy járókerékkel. A járókerék egy kis elektromos motorhoz van csatlakoztatva. Amikor a motor működésbe lép, elkezd forogni, és “tolja” a vizet a beömlőnyílásból a kivezetőnyílásba. A szivattyú a leeresztőcsatlakozón keresztül csatlakozik a tartályhoz, a kimenet pedig a leeresztő tömlőhöz.

Olvasson tovább  A sárgarépa- és céklaléfőző kiválasztása - 7 fontos tipp

Tehát lehetséges, hogy oA következő gyenge pontokat kell meghatározni, ha “a tartályból” megy:

 1. A lefolyócsatlakozó eltömődhet;

 2. A szivattyútér eltömődhet;

 3. A lefolyócső eltömődhet.

Három másik gyenge pontot is azonosíthat,A lefolyócső szivárgásának három oka van, amelyeket nem lehet otthon javítani:

 1. A vezérlőmodul nem tud parancsot adni a szivattyúnak a bekapcsolásra, mert maga is elromlott;

 2. A vezérlőmodul nem tud parancsot adni a szivattyú indítására, mert az áramkör megszakadt;

 3. A szivattyú nem tud elindulni, mert kiégett.

Önálló és otthoni javítás eseténAz eljárás a következő:

 1. A leeresztő tömlő ellenőrzése;

 2. A kipufogógázszűrő ellenőrzése;

 3. A leeresztőcsatlakozót ellenőrzik;

 4. A szivattyú kamrájának ellenőrzése.

Ha e területek egyike sem dugul el, akkor hívjon szerviztechnikust.

Mielőtt megpróbálná megjavítani az F4 hibakódot mutató Atlant mosógépét, gondoskodjon a szükséges szerszámokról és tartozékokról. Szükséged lesz rá:

 1. Vízvezeték kábel;

 2. Egy “Phillips” csavarhúzó rövid csonkkal (ez kényelmesebb, mint egy hosszú);

 3. Egy csavarkulcs, lehetőleg egy félkulcsos kulcs;

 4. Régi, nem kívánt törölközők;

 5. Csapda a felesleges folyadéknak.

Az is jó ötlet, hogy fogó, segíteni fog, amikor megpróbálja eltávolítani és meghúzni a bilincsek, hogy csatlakoztassa a szivattyú és a csövek.

Ellenőrizze a leeresztő tömlőt

A lefolyócső – a cső, amely az Atlant mosógép lefolyóját a lefolyóhoz csatlakoztatja – nagyon ritkán dugul el. De ahogy mondani szokták, jobb félni, mint megijedni.

Utasítások:

 1. Távolítsa el a mosó-szárítógépet, és helyezzen mögé egy törölközőt;

 2. A csatlakozóanya elfordításával válassza le a leeresztőtömlőt a kifolyóról;

 3. Ellenőrizze a tömlőt. Nem hajolhat meg és nem lehet elgörbülve;

 4. Tekerjen fel egy hosszú vízvezeték-kötelet, és helyezze be a lefolyócsőbe. A kábelnek végig kell futnia a végéig anélkül, hogy bármibe beleütközne.

 5. Ha a kábel találkozik valamivel, akkor a tömlő eltömődött. Egy erős kötéllel próbálja meg a szennyeződést tovább nyomni a lefolyóba. Miután ezt megtette, csatlakoztassa újra a tömlőt a mosógéphez, és ellenőrizze, hogy működik-e.

A kipufogószűrő ellenőrzése

A következő lehetséges kár okozója az eltömődött kimeneti szűrő. Általában ez nem történik meg, de bizonyos esetekben (pl. ha a mosógép úgy döntött, hogy régi, szétterülő törülközőket mos) “bedugul”, és megakadályozza a készülék lefolyását vagy akár a járókerék elfordulását.

Utasítások:

 1. Helyezze el a kimeneti szűrőt. Közvetlenül az előlapon található, de különböző méretű díszdugókkal takarható. A legtöbb Atlant mosógépmodellnél a jobb alsó sarokban lévő nyílás mögött van elrejtve;

 2. Ha maradt víz a mosógépben – emelje a készüléket a tálcára. Készüljön fel arra, hogy az összes folyadék kiömlik a tartályból – és előzetesen gondoskodjon a “következmények minimalizálásáról”;

 3. Távolítsa el a műanyag napfénytető dugót. A kipufogógázszűrő elülső részén nyilak mutatják, hogy merre kell kicsavarni;

 4. Csavarja le a szűrőt, és vegye ki. Készüljön fel arra, hogy a mosógépből víz fog ömleni, ha ez az oka a meghibásodásnak, és a tartály tele van. Hagyja lefolyni;

 5. Öblítse ki a kimeneti szűrőt, és csavarja vissza;

 6. Próbálja meg bekapcsolni az Atlant mosógépet és leüríteni azt.

 7. Ha a mosó-szárítógép tartálya nincs tele, a víz következésképpen nem fog kifolyni. Hasonlóképpen, csak néhány csepp fog kiesni az ürítőszelepből, ha a “dugó” valahol “magasabban” van, a szivattyú kamrájában vagy a leeresztőcsatlakozóban.

Olvasson tovább  Miért nem működik a gázkazán?

A leeresztőcsatlakozó ellenőrzése

Ehhez a lépéshez a mosógépet közvetlenül szét kell szerelni. Ez is okozhat “elárasztást”, ha víz volt a tartályban. Készítse elő a mosó-szárítógépet úgy, hogy a mosó-szárítógépet egy raklapra helyezi, és kissé megemeli, hogy a kifröccsenő folyadék ne árassza el az elektromos motort.

Utasítás:

 1. Helyezze el a mosógépet a készülék és környezete számára legbiztonságosabb módon. Húzza ki a hálózatból, a vízellátásból és a lefolyókból;

 2. A rögzítőcsavarok eltávolításával távolítsa el a készülék hátlapját. Legyen óvatos – a karosszéria vékony fémlemezből készült, és éles élekkel rendelkezik;

 3. Szivattyú keresése. Leggyakrabban a készülék bal alsó sarkában található. Egyszerűen kövesse nyomon, honnan “jön” a tömlőcső a tartály alján;

 4. A bilincs kioldásával és oldalra csúsztatásával válassza le a szivattyúról a vízelvezető csatlakozót;

 5. Ha a tartály megtelt, a víz kiömölhet belőle;

 6. Vegyünk egy egészségügyi kötelet, és helyezzük be a csatlakozó teljes hosszába. Ha nincsenek “dugók”, akkor magától értetődik, hogy. Ha a dugulás jelen van – érezni fogja;

 7. Ha a dugulás a tengelykapcsoló nyitott széléhez közel van – próbálja meg elkapni az ujjaival, és húzza ki. Ha közelebb van magához a tartályhoz – válassza le a csövet a tartályról, és tisztítsa meg az aljzat teljes eltávolításával. A dugulást nem szabad a tartályba tolni;

 8. Most ellenőrizheti, hogy a szivattyú bemeneténél van-e dugulás. Ezt egyszerűen úgy teheti meg, hogy ujjait a csőbe dugja, és megtapogatja;

 9. Ha dugulást talál – távolítsa el, és szerelje vissza a mosógépet. Ha nem, folytassa a következő lépéssel – ellenőrizze a nyomószivattyút.

Elég gyakori a kimeneti csatlakozó eltömődése. Nagyon gyakran vannak zoknik, zsebkendők, harisnyanadrágok, “pályák” és más apró ruhadarabok.

Az Atlant mosógép összeszerelésekor egy fontos tényezőt kell figyelembe venni. Valószínű, hogy a keze és a készülék összes “belseje” már csúszós szappanos vízben lesz. A végén nagyon nehéz lesz a bilincset felszerelni. Próbálja meg ezt úgy megtenni, hogy a “füleket” egy állítható csavarkulccsal vagy fogóval megszorítja, majd egy darab horgászzsinórt a bilincs alá helyez, és a szivattyú felé húzza.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk hűtőszekrényt és ne csalódjunk

A kivezető szivattyú ellenőrzése

Tehát a kedvenc “Atlant” mosógépet szétszerelik, ellenőrzik a lefolyócsatlakozót, és nem észlelnek szennyeződést. Ha igen, akkor valószínűleg a szivattyúban van a hiba.

A szivattyúház két részből áll. Az elsőben található a tényleges elektromos motor, a második pedig a kamra létrehozásához szükséges. Ez az, amit el kell távolítani. Az alkatrészek össze vannak csavarozva.

Utasítások:

 1. Csavarja ki a leeresztő szivattyúház rögzítő csavarjait;

 2. Távolítsa el az elektromos motor nélküli alkatrészt;

 3. Alaposan vizsgálja meg ezt az alkatrészt, távolítsa el róla a szennyeződéseket;

 4. Óvatosan vizsgálja meg a járókereket, távolítsa el a szennyeződéseket a felületéről;

 5. Próbálja meg az ujjaival elforgatni a járókereket. Könnyen kell forognia.

A kipufogócső tisztasága is ellenőrizhető ebben a szakaszban. Csavarja ki a kimeneti szűrőt, helyezze be a vízvezetékkábelt a kimeneti nyílásba, és mozgassa addig, amíg ki nem jön az alsó nyílásból.

Ezt követően újra összeszerelheti a mosógépet.

Mit tegyünk, ha a fenti módszerek egyike sem segít??

Ha már minden változatot megpróbáltak, a szennyezés nem található, és az F4 hiba az “Atlant” mosógépben nem halad át, akkor komolyabb és mélyebb problémáról beszélhet. Mint fentebb említettük, ez a következő bontásokat jelzi:

 1. Egy felrobbant szivattyú;

 2. A vezérlőmodul és a szivattyú között nincs kapcsolat;

 3. Törött vezérlőmodul.

És mindezekben az esetekben hívja a szolgálatot. Csak ott van hely a hiba diagnosztizálására vagy a szükséges pótalkatrészek beszerzésére.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: