A macOS előnyei és hátrányai

Az Apple által gyártott számítógépek saját operációs rendszert futtatnak -macOS. Ebben az anyagban szakértőink elmondják az előnyeit és hátrányait.

Előnyök

A macOS pozitív aspektusait vizsgálva, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. A zárt operációs rendszer hivatalosan csak az Apple által gyártott számítógépekre van telepítve. Szorosan kötődik az optimalizált Mac hardverkonfigurációhoz és az Apple ökoszisztémához.

Irodai alkalmazások

A teljes irodai csomagot a kezdetektől fogva tartalmazza. Pages szövegszerkesztéshez, Numbers táblázatkezeléshez és Keynote prezentációkhoz. A programok lehetővé teszik a Microsoft Office programcsomagban létrehozott dokumentumokkal való munkát. Alapértelmezés szerinti mentés natív formátumokban. A DOC, XLS vagy PPT formátumba történő fordítás az export funkcióval történik.

Ez lehetővé teszi az irodai dokumentumokkal való munkavégzést.

A rendszer frissítése

A központosított telepítés és frissítések megkönnyítik a naprakészséget. Az Apple szinte minden macOS-re készített szoftvert előzetesen jóváhagy és közzétesz az App Store-ban. A rendszer- és alkalmazásfrissítések önkéntesek. A felhasználó a beállításokban szabadon meghatározhatja, hogy mit töltsön le és telepítsen kézzel, és mit telepítsen automatikusan.

Védelem és magánélet

A macOS architektúrája jelentősen különbözik a Windows architektúrájától. UNIX-szerű rendszerként több közös vonása van a

 • nux és kevés vírusnak való kitettség. A biztonság nagyon alapszinten van beépítve a macOS-be, és a felhasználó beavatkozása nélkül működik.

  Ugyanez vonatkozik a személyes adatok védelmére is. Alapértelmezés szerint korlátozza a hozzáférést igénylő szoftvertevékenységeket. A felhasználó dönti el, hogy engedélyezi-e vagy sem.

  Biztonsági mentés

  Az Apple által tervezett operációs rendszer rendelkezik az egyik legjobb biztonsági mentési rendszerrel Time Machine. Ha engedélyezve van, a háttérben automatikusan állapotfotók készülnek. A felhasználó USB-n vagy Wi-Fi-n keresztül csatlakoztatott külső meghajtókat használhat a másolatok tárolására. Nevének fordítása “Time Machine”, és pontosan tükrözi a funkcióit. A rendszer állapota vagy egyes véletlenül törölt fájlok visszaállíthatók a megfelelő pillanatfelvétel kiválasztásával a rendelkezésre álló idővonalak közül.

  Asztali számítógépek

  A MacOS-ben megvalósított helygazdálkodás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy annyi asztalt hozzon létre, amennyire szüksége van az alkalmazások kényelmes elrendezéséhez.

  Érintőképernyős vezérlés

  Az Apple laptopok trackpad érintőfelülete lehetővé teszi az operációs rendszer vezérlését egy sor gesztus segítségével. Az alapvető rendszerfunkciók könnyen megjegyezhetőek. A macOS vezérlésének ehhez a módjához alkalmazkodva a felhasználó egér nélkül is hatékony lehet.

  Hátrányok

  Hagyományosan a macOS hátrányai közé tartozik a játékalkalmazások kis száma. A legmegfelelőbb Windowshoz képest valóban kevesen vannak, de szakértőink nem hajlanak arra, hogy ezt az operációs rendszer következő hátrányainak tulajdonítsák.

  Olvasson tovább  Miért jelenik meg a kék halál képernyő és mit lehet tenni ellene??

  Fájlrendszerek

  A kezdő felhasználók számára kellemetlen lehet, hogy nem tudnak teljes mértékben az NTFS fájlrendszerrel dolgozni. Ez egy Microsoft által kifejlesztett saját FS, és alapértelmezés szerint ez a fő FS az NT kernel operációs rendszercsaládban. Általában USB-n keresztül csatlakoztatott külső merevlemezekkel is használják. “A dobozból kivéve a macOS csak olvasható módban működik az NTFS-szel. Más szóval, a felhasználó gond nélkül olvashat vagy másolhat adatokat egy ilyen meghajtóról a Mac számítógépre, de nem írhatja rá a munka eredményét. Ebben az esetben két alternatíva áll rendelkezésre. A FAT -ExFAT modern változata, amely nem korlátozza a fájlok méretét, vagy harmadik féltől származó segédprogramok használhatók. Ezek egyike a Paragon Software által kifejlesztett NTFS for Mac. A vele szállított illesztőprogram lehetővé teszi a külső meghajtó teljes írási-olvasási műveletét.

  Összefoglalva

  Összességében a macOS egy stabil és könnyen használható operációs rendszer. A más operációs rendszerekről való átállás tanulási görbéje nem az előnyökön és hátrányokon múlik, hanem azon, hogy a felhasználó hajlandó-e változtatni a munkastílusán.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: