A Windows 10 felgyorsítása

Ha úgy érzi, hogy a Windows 10 operációs rendszer túl lassan fut a számítógépén, itt az ideje, hogy tegyen ellene valamit. A teljesítmény felgyorsításának számos módja van, amelyekről most beszélni fogunk.

A Windows 10 felgyorsítása

Az “Autostart” partíció tisztítása

Az operációs rendszer sebességét befolyásolja, hogy hány harmadik féltől származó program fut jelenleg. Sok felhasználó szinte soha nem szabja testre a telepített alkalmazásokat, ami gyakran okozza, hogy azok indításkor elindulnak. Ez szó szerint megbénítja a számítógépet az indítás utáni első másfél-két percben. És akkor észrevehetően lassabb lehet a kelleténél.

Az “Automatikus betöltő” részben megtudhatja, hogy mely konkrét programok töltődnek be az operációs rendszerrel együtt. Néhány alkalmazást el kell távolítani belőle. Például jobb, ha a torrent-klienst az ikonjára duplán kattintva indítjuk el. A szkenner, nyomtató és többfunkciós nyomtató gyártója által létrehozott programokat nem szabad folyamatos futtatásra kényszeríteni. Különösen akkor, ha a számítógép nincs valahol egy irodában telepítve. És még a felhőalapú tároló kliens is csak akkor indítható, amikor szükség van rá, bár ezen még mindig érdemes elgondolkodni.

Lehetséges, hogy évekkel ezelőtt telepített ismeretlen programok is jelen vannak az Autostartban. Ha nem használja, nyugodtan eltávolíthatja ebből a szakaszból!

Az operációs rendszer ezen részéhez a következőket kell tennie:

 1. Nyissa meg a “Windows 10 beállítások” menüt a Start menüben vagy a Win+I parancsikon megnyomásával.

 2. Válassza az “Alkalmazások” – “Autorun” menüpontot.

Azon programok jelölőnégyzetének kikapcsolása, amelyekre nincs szüksége a háttérben futó programokhoz. Ez azonnal felszabadít némi RAM-ot, valamint csökkenti a CPU terhelését. Ezáltal a Windows 10 operációs rendszer gyorsabban fog futni.

A követési funkció kikapcsolása

Egy időben a Microsoft új operációs rendszerét a felhasználók negatívan fogadták, mert szó szerint kémkedett a számítógép tulajdonosa után. Az operációs rendszer valóban bevezetett egy aktív nyomkövető funkciót. Gyenge gépeken komoly késedelmet okoz. Ezért sokan inkább kikapcsolják. Ez általában a Windows 10 telepítése közben történik. De ha már telepítve van, akkor a következőképpen tilthatja le a nyomkövetést

 1. Nyomja meg a Win+I billentyűkombinációt, vagy kattintson az értesítési ikonra, majd válassza az “Összes beállítás” lehetőséget.

 2. Navigáljon az Adatvédelem szakaszhoz.

 3. Az “Általános” alfejezetben a második (SmartScreen szűrő) kivételével minden opciót biztonságosan kikapcsolhat. Ne ijedjen meg, ha nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel – egyes operációs rendszer verziókban nincs ilyen lehetőség.

 4. A “Helyszín” alatt letilthatja a számítógép helyét. Vagy csak bizonyos alkalmazásokhoz aktiválja.

 5. A Beszéd, kézírás és gépelés alfejezetben javasoljuk, hogy kattintson a Tanulás leállítása gombra, ha elérhető. Ez megállítja annak nyomon követését, hogy pontosan milyen karaktereket írsz, mondasz vagy írsz be.

 6. Kapcsolja ki a “Kamera” és a “Mikrofon” menüpontok megfelelő jelölőnégyzeteit. Vagy hagyja a számítógép ezen moduljait csak bizonyos alkalmazások – például a Skype – számára elérhetővé.

 7. A következő alfejezetekben azt is megakadályozhatja, hogy az alkalmazások hozzáférjenek az egyik vagy a másik eszközhöz. A “Vélemények és diagnosztika” alfejezetben pedig tiltsa meg, hogy a Windows kérje a véleményeket (válassza a “Soha” lehetőséget). A “Microsoft eszközadatok küldése” alatt válassza az “Alapinformációk” lehetőséget.

Ezek csak a beállítások fő alfejezetei, ahol a szaglászási funkciókat találja! Nem meglepő, hogy a speciális programok, amelyek lehetővé teszik a felhasználó műveleteinek minden nyomon követését, szinte azonnal megjelentek a színpadon. Javasoljuk például, hogy töltse le a Destroy Windows 10 Spying. A kezelőfelülete orosz nyelvű, és az összes letiltott operációs rendszer funkciót részletesen leírja. Mindenképpen ellenőrizze az összes elemet – néhányat jobb a helyén hagyni.

A szűk keresztmetszetek megszüntetése

Néha kiderülhet, hogy nem maga az operációs rendszer, hanem csak a kezelőfelülete késik. Ez a probléma nem jelentkezett azonnal egyes felhasználóknál, de a következő frissítés után. Ez általában az alapértelmezés szerint engedélyezett Control Flow Guard funkcióhoz kapcsolódik, amely a memória hozzáférési sebezhetőségeket kihasználó exploitok elleni védelemre szolgál.

Olvasson tovább  Az asztali ikonok méretének módosítása a Windows 10 rendszerben

A CFG kikapcsolása az interfész zökkenőmentesebb működését fogja eredményezni. De ezzel egy kicsit csökkented a biztonságot. Ezzel nincs semmi baj, különösen, ha jó vírusirtó van telepítve.

A fenti technológia kikapcsolásához lépjen a “Beállítások”, majd a “Frissítés és biztonság” menüpontra. Itt a “Windows Protector” gombra kell kattintania.

A megjelenő ablakban nyissa meg az “Alkalmazások és böngésző kezelése” részt.

Görgessen a lehetséges beállítások listáján. Ennek alján talál egy “Exploit Protection” nevű részt. Itt kattintson a “Anti-Exploit Protection Settings” linkre.

Azonnal látni fogja a “Control flow protection (CFG)” mezőt. Itt kell kiválasztani a “Ki. alapértelmezés szerint”.

Ennyi az egész. Mindössze annyit kell tennie, hogy megerősíti a paraméterek módosítását. Hogy biztos lehessen benne, hogy újra tudja indítani a számítógépet.

Rosszindulatú alkalmazások eltávolítása

A Windows 10 felgyorsítása

Lehetséges, hogy trójaiak, vírusok és más rosszindulatú programok telepedtek meg a számítógépén. Általában nem befolyásolják a számítógép teljesítményét, de ez nem mindig van így. Ezért javasoljuk, hogy csak akkor böngészjen az interneten, ha telepített vírusirtó programot használ!

Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetősége egy teljes körű vírusirtó telepítésére, javasoljuk, hogy rendszeresen használja az online szolgáltatásokat a számítógép vírusellenőrzésére. Nem igényelnek telepítést, de nagyszerűek a fő feladatuk ellátásához.

Az illesztőprogramok frissítése

Szinte minden számítógépes komponens egy illesztőprogrammal működik – ez egy speciális szoftverkód, amely lehetővé teszi, hogy az eszközt a rendszer felismerje. Ha rendszeresen frissíti az operációs rendszert, érdemes ugyanezt megtennie az illesztőprogramokkal is, különben fennáll a veszélye, hogy elavulnak.

Általában ajánlott frissíteni a videokártya illesztőprogramját. Ez nem csak a játék stabil indításához szükséges, hanem az operációs rendszer felületének megfelelő megjelenítéséhez is.

A Windows 10 automatikusan frissíti az összes illesztőprogramot. Néha ez a funkció nem működik. Az illesztőprogram frissességének ellenőrzéséhez lépjen az “Eszközkezelő” menüpontba. Válassza ki például a grafikus adaptert, majd kattintson rá a jobb gombbal, és kattintson a “Tulajdonságok” menüpontra. Kattintson a megnyíló ablakban az “Illesztőprogram” fülre. Itt a “Frissítés” gombra kattinthat. Ha létezik új illesztőprogram verzió, akkor az biztosan letöltésre és telepítésre kerül.

Háttérfolyamatok kikapcsolása

A számítógép futtatása azt jelenti, hogy rengeteg háttérfolyamat fut. Egyesek magához az operációs rendszerhez, míg mások a telepített szoftverekhez kapcsolódnak. Ha sürgősen fel kell gyorsítania a Windows 10-et, “megölhet” néhány folyamatot. De ne feledje, hogy újraindítás után valószínűleg minden visszaáll a normális állapotba.

Az aktuális háttérfolyamatok megtekintéséhez a Feladatkezelőt kell megnyitnia. Kattintson a jobb gombbal a “Start” gombra, és válassza a “Feladatkezelő” lehetőséget. Ha a menüt kompakt formában látja, kattintson a “Részletek” gombra a bal alsó sarokban.

A megnyíló ablakban a “Részletek” lapot kell kiválasztani. Most az összes folyamatot CPU szerint rendezheti a megfelelő oszlopcímre kattintva. Ez lehetővé teszi, hogy egy pillantással láthassa, mely folyamatok veszik el a legtöbb CPU-időt. Vigyázzon azokkal is, amelyek nagy mennyiségű RAM-ot fogyasztanak (különösen, ha a számítógép 8 GB vagy annál kevesebb beépített memóriával rendelkezik).

Semmilyen körülmények között ne szabaduljon meg a “Nincs rendszertevékenység” folyamattól. A neve ellenére nagyon fontos. Ha megöli, az legalább az operációs rendszer újraindítását eredményezi.

Ha meg szeretné tudni, hogy pontosan mit csinál egy folyamat, írja be a folyamat nevét bármelyik keresőprogramba. Ha kiderül, hogy a folyamat nem különösebben fontos, nyugodtan megszabadulhat tőle.

Alkalmazások eltávolítása a Start menüből

A Windows 10 abban különbözik a régebbi operációs rendszerektől, hogy élő csempékkel rendelkezik. Ezek a Start menüben találhatók, és nemcsak a megfelelő programok indítására szolgálnak, hanem bizonyos információk megjelenítésére is. Mondanom sem kell, hogy a hagyományos ikonok cseréje negatív hatással van a rendszer teljesítményére? És néhányan még csak nem is használják az élő csempéket!

Ha ezeket a csempéket sem nézi meg szinte soha, akkor célszerű legalább a Start menüből eltávolítani őket. Kattintson a jobb gombbal a csempére, és válassza a “Leválasztás a Start képernyőről” lehetőséget. Ha egy viszonylag gyenge notebookon van, ez biztosan jobb teljesítményt eredményez.

Olvasson tovább  Hogyan tekintheti meg az előfizetéseket iPhone készülékén

Ha az összes élő csempét le szeretné tiltani, lépjen a “Helyi csoportházirend-szerkesztő” menüpontba. Válassza a “Felhasználói konfiguráció” – “Felügyeleti sablonok” – “Start menü és feladatsor” menüpontot. Itt kattintson duplán a “Csempeértesítések letiltása” lehetőségre.

Egyes Windows 10 beágyazott alkalmazások teljesen eltávolíthatók, ami tovább csökkenti a processzor terhelését. Ez azonban egy külön megbeszélés témája, mivel ez nem két kattintással történik.

Swap fájl növelése

A Windows 10 felgyorsítása

Ha a számítógép nem rendelkezik elegendő RAM-mal, akkor időnként megpróbálhatja növelni azt a merevlemez rovására. Az erre fenntartott állandó memória mennyiségét lapozófájlnak nevezzük. Alapértelmezés szerint elég kicsi vagy nem is létezik, ami nagyon kellemetlen lehet, ha elfogy a RAM memóriája.

A következő lépések szükségesek a swap-fájl méretének módosításához:

 1. Válassza a “Ez a számítógép” – “Tulajdonságok.

 2. Kattintson a Speciális rendszerbeállítások gombra.

 3. A megnyíló ablakban kattintson az “Extrák” fülre. Itt kattintson ismét a “Beállítások” gombra a “Teljesítmény” szakasz alatt.

 4. Ezen a ponton a “Speciális” fül érdekelheti. Itt kell látnia az aktuális virtuális memóriakapacitást. Ha nem elégedett vele, kattintson a “Módosítás” gombra.

 5. A megjelenő ablakban célszerű törölni a “Automatikusan kiválasztja a lapozófájl méretét” jelölőnégyzetet. Ehelyett válassza ki a fájlt tartalmazó lemezt, majd adja meg a kezdő és maximális méretet. Általában 4-5 gigabájt is elég.

 6. Kattintson az “OK” gombra.

Vegye figyelembe, hogy ez a művelet nem szükséges, ha a számítógépén legalább 16 GB RAM van telepítve. A tapasztalat azt mutatja, hogy a swap fájlt szinte soha nem használják, de helyet foglal a meghajtón. Azt is tudnia kell, hogy a merevlemezzel való munka nagyon lassú. A legjobb, ha a swap fájl egy SSD lemezen található.

Grafikai hatások egyszerűsítése

Ha alacsony teljesítményű laptopja van, a teljesítmény javítása érdekében lehet, hogy meg kell szabadulnia a továbbfejlesztett grafikai effektusoktól. Kattintson a jobb gombbal a Start menüre, majd válassza a “Rendszer” és a “Speciális rendszerbeállítások” lehetőséget.

A megnyitott ablakban lépjen az “Extrák” fülre. Itt láthatja a “Teljesítmény” részt. Van egy “Beállítások” gomb, amelyre érdemes rákattintani.

Ez egy új ablakot hoz létre. Itt célszerű bejelölni a “Legjobb teljesítmény” négyzetet. A rendszer azonnal letiltja az összes animációt és effektet. A jelölőnégyzetek bejelölésével néhányat még mindig megtarthatsz.

A testreszabás itt még nem ér véget. Most vissza kell térnie az operációs rendszer főképernyőjére. Nyomja meg a Win+I billentyűkombinációt. A megnyíló ablakban lépjen a “Speciális funkciók”, majd az “Egyéb beállítások” menüpontra. Itt kell letiltania az “Animáció lejátszása Windowsban” elemet.

A teljesítmény további javításához menjen a “Beállítások” menüpontba. Ez a “személyre szabásra” utal. Van egy “Színek” nevű alfejezet, ahol letilthatja az átlátszóságot a tálca, a Start menü és az értesítési sáv számára.

A nagyon gyenge gépeken szükség lehet arra is, hogy letiltsa azokat a hangokat, amelyek bizonyos eseményekről értesítik Önt. Kattintson a jobb gombbal a “Start” menüre, majd válassza a “Vezérlőpult” és a “Hang” menüpontokat. A megjelenő ablakban lépjen a “Hangok” fülre. Itt engedélyezze a “Csendes” hangsémát. Ennek eredményeképpen az operációs rendszer bármilyen esemény esetén leállítja a merevlemezhez való hozzáférést, és a megfelelő jelzést lejátssza.

Ellenőrizze az operációs rendszer hibáit

Ha váratlan lassúságot tapasztal, lehetséges, hogy egy új frissítés vagy valamilyen szoftver telepítése megrongálta a Windows 10 operációs rendszert. Ezért javasoljuk, hogy ellenőrizze a hibákat.

 1. Először is kattintson a “Start” menü “Ez a számítógép” gombjára.

 2. Kattintson a jobb gombbal a “Windows lemez” elemre.

 3. Válassza a “Tulajdonságok” és az “Eszközök.

 4. Kattintson az “Ellenőrzés” gombra.

Ennyi, az operációs rendszer lefuttat egy önellenőrzést. Kicsit gyorsabban hozzáférhetünk ehhez az eszközhöz a parancssorból, ahol az sfc /scannow parancsot adjuk meg – ez ugyanazt az eredményt fogja eredményezni.

Ha nincsenek hibák, akkor valószínűleg nem az operációs rendszer okozza a késedelmet.

Felhőszinkronizálás letiltása

A Microsoft már jó ideje fejleszti OneDrive felhőalapú tárhelyszolgáltatását. Korábban egy külön programot kellett letöltenie a használatához. Mostantól ezt a Windows 10 beépített eszközei kezelik. És jobb, ha letiltja őket, ha nem fogja használni ezt a szolgáltatást.

Olvasson tovább  A számítógép teljesítményének értékelése Windows 10 alatt

A OneDrive-val való szinkronizálás letiltásához lépjen a “Ez a számítógép” menüpontba. Itt jobb gombbal kell kattintania a “OneDrive”-ra. Ezután kattintson a “Szinkronizálandó tároló mappák kiválasztása” gombra.

A megjelenő ablakban csak távolítsa el a “Minden fájl és mappa szinkronizálása a OneDrive-ban” opciót. Ezután már csak az “OK” gombra kell kattintania. Mostantól az operációs rendszer nem fog hozzáférni a kiszolgálóihoz a fájlrendszer minden nagyobb módosítása után.

Számítógép frissítése

A Windows 10 felgyorsítása

Természetesen a számítógép felgyorsításának legegyszerűbb módja a frissítés. Különösen, ha asztali számítógépet használ – itt is kicserélheti az alaplapot, olyan alaplapot választva, amely támogatja az új típusú RAM-ot, és új processzort helyezhet el. De egy kis frissítés lehetséges a legtöbb laptophoz. Konkrétabban a következő összetevők gyorsíthatják fel a Windows 10-et:

RAM – különösen, ha korábban nyilvánvalóan nem elegendő RAM-ot telepített (kevesebb, mint 8 GB);

SSD-meghajtó – a hagyományos merevlemez helyettesítésére, ez a leghatékonyabb módja az operációs rendszer felgyorsításának.

A frissítés radikális módszer. Ez arra késztet, hogy elköltsd a pénzt. És nem is elhanyagolható.

A Windows 10 frissítése

Fentebb már beszéltünk arról a tényről, hogy egyes felhasználók rendszeresen frissítik az operációs rendszert, és az illesztőprogramok elavulnak. De az ellenkezője is igaz, amikor az illesztőprogramok frissülnek, de maga az operációs rendszer nem. Ha a második kategóriába tartozik, próbálja meg mégis frissíteni a Windows 10-re – jó eséllyel javulni fog a teljesítménye.

Ha hosszú idő telt el az operációs rendszer frissítése óta, előfordulhat, hogy a Media Creation Toolt kell használnia. Lehetővé teszi, hogy a Windows 10 létezése során a Windows 10 számára kifejlesztett összes frissítést megkapja. Töltse le és futtassa, majd hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Kattintson az “Elfogadom” gombra. Ezzel Ön elfogadja a javasolt licencet.

 2. Ezután az eszköz megkérdezi, hogy mit szeretne tenni. Válassza ki a “A számítógép frissítése most” lehetőséget, majd kattintson a “Tovább” gombra.

 3. A szoftver megkezdi a szükséges frissítési fájlok letöltését, és elemzi a számítógépét. Az, hogy mennyi ideig tart a folyamat, nagyban függ az internetkapcsolat sebességétől.

 4. Miután letöltötte a szükséges fájlokat, nyomja meg az “Elfogadom” gombot, ezzel elfogadva egy újabb licencet.

 5. Ismét elkezdi keresni az összes lehetséges frissítést, és azokat letölti a számítógépére. A folyamat nem igényel semmilyen műveletet a felhasználó részéről. És amikor ez megtörtént, kattintson a “Telepítés” gombra.

Ennyi az egész. Csak meg kell várnia, hogy a számítógép újrainduljon, és az összes fájlt átmásolja a Windows 10 gyomrába. Az, hogy mennyi ideig tart, attól függ, hogy mennyi ideig nem frissítette az operációs rendszerét.

A Windows 10 visszaállítása

Egy másik radikális módszer. Jól jön azoknak, akik biztosak benne, hogy a lassulást valamilyen program friss telepítése vagy egy hibás operációs rendszer frissítés okozza. A Windows visszaállításához a “Beállítások” megfelelő szakaszát kell meglátogatnia. Indítsa el a folyamatot a “Start” gomb megnyomásával.

Az eredmény egy olyan operációs rendszer lesz, amely ugyanabban az állapotban van, mint a visszaállítási pont kiválasztásakor. Ha bármilyen alkalmazás telepítve van a létrehozás után, akkor azok eltűnnek. Nem lesz rajta az összes szoftverfrissítés, sőt, még maga a Windows 10 sem.

Következtetés

Most már tudja, hogy a lassú PC-működés nem egy mondat. Természetesen vásárolhat egy új számítógépet, vagy elvégezhet egy frissítést. De jobb, ha nem pazaroljuk a pénzt, és inkább az általunk leírt módszereket használjuk a teljesítmény felgyorsítására. Azonnal észre fogja venni, hogy az operációs rendszer sokkal zökkenőmentesebben működik. Végezetül hadd emlékeztessük Önt, hogy mindig legyen elegendő szabad hely a rendszerlemezen. Ha kevesebb mint 10 GB marad, érdemes törölni vagy áthelyezni néhány elemet egy másik meghajtóra, különben elkerülhetetlenül szűk keresztmetszetekkel fog találkozni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: