Alabástrom vs gipsz | melyik a jobb

Az alabástromot és a gipszet gyakran összekeverik, ami a gipszalapú anyagok helytelen felhasználásához vezethet, mivel eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek és különböző célokra használják őket. Építőipari szakértőink megértették ezen anyagok terminológiáját és jellemzőit, hogy tisztázzák és segítsenek kiválasztani a megfelelőt a munkához.

Mi a gipsz

gipsz

Eredetileg üledékes eredetű természetes ásványi kőzet (vizes kalcium-szulfát). A természetes gipszkő kitermelése után bizonyos módon feldolgozzák – elválasztják az agyagtól, mészkőtől, homoktól és egyéb szennyeződésektől, finom porrá őrlik, és így egy laza anyagot kapnak, amelyet számos alkalmazásban használnak:

 1. építés és felújítás;

 2. Az orvostudományban törések utáni végtagok rögzítésére szolgáló anyagként;

 3. A fogászatban a lenyomatvételhez;

 4. A kozmetológiában az öregedésgátló maszkok összetevőjeként;

 5. a mezőgazdaságban – műtrágyaként a talaj savasságának normalizálására;

 6. a vegyiparban, a kénsavgyártásban, valamint a festékek és lakkok gyártásában;

 7. az iparban – az összetett termékek formázásához;

 8. sculptural – szobrászati kompozíciók készítésére használják.

Építőipari gipsz

a gipszet, amelyet természetes gipszkő speciális kemencékben történő égetésével vagy forró gőzzel, nyomás alatt történő autoklávozással nyernek, az építésben és javításban használják. Az anyag égetéssel történő előállításának technológiái a csiszolás és az égetés sorrendjében különböznek, azaz a természetes követ először őrölni, majd égetni lehet, fordítva – először égetni, majd égetni, vagy e két művelet kombinációja. Ez többféle anyagtípust eredményez:

 1. Építőipari gipsz;

 2. nagy szilárdságú;

 3. gipsz-anhidrit kötőanyag.

Az építési cementet őrléssel és legfeljebb 200 °C-os hőmérsékleten történő pörköléssel állítják elő. Így a különböző technológiák alkalmazásával különböző szilárdságú anyagokat kapnak. 24 jelöléssel jelölik ezt a paramétert: G-2-től G-25 jelölésig. Ezt az anyagot is három típusra osztják a habarcs szilárdulási sebessége szerint:

 1. gyors kikeményedés – a habarcs szilárdulási ideje 2 és 15 perc között van.;

 2. általában keményedés – 6-30 perc közötti szilárdulási idővel.;

 3. lassan keményedő – legalább 20 perces szilárdulási idővel.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk az acél és a bimetál radiátorokat | Melyik a jobb?

Az anyagot szilárdságától és szilárdulási idejétől függően különböző alkalmazásokban használják: befejező munkákhoz, vakoláshoz, fugázáshoz, belső építészeti elemekhez, különböző építőipari termékekhez. Meg kell említeni, hogy az alabástrom csak egyfajta építési vakolat.

A terminológia tisztázása

GipszA gipsz egy természetes ásvány, amelyet tisztítás és őrlés után sokféleképpen használnak, többek között nyersanyagként a gipszgyártás során a gipszépítéshez.

Építőipari gipsz– természetes gipszkőből különleges kezeléssel előállított anyag, amelyből különböző típusokat nyernek, és amelyet építésre és javításra használnak.

Az alabástrom egyfajta építési vakolat, rövid szilárdulási idővel jellemezhető, főként dekorációs és építészeti belsőépítészeti munkákhoz használják.

Nagy szilárdságú gipsz

Természetes nyersanyagok 120 °C-ig terjedő hőmérsékletű forró gőzzel, nyomás alatt történő kezelésével nyerik, amelynek eredményeként olyan anyagot kapnak, amelynek nyomószilárdsága M100 és M500 (kg/cm2) között lehet. Ez a gipszanyag-típus a következő felhasználási területeket foglalja magában:

 1. szerkezeti termékek gyártásához: falblokkok, válaszfalak, dekorációs panelek, hő- és hangelnyelő lemezek;

 2. különböző ipari termékek – porcelángyártás, gépgyártás, öntöde, motoripar és más iparágak – öntésére szolgáló formák készítéséhez;

 3. az orvostudomány – fogászat és ortopédia területén.

Gipsz-anhidrit kötőanyag

A gipsz-anhidrit kötőanyagot vagy anhidritcementet természetes kő magas, akár 700°C-os hőmérsékleten történő pörkölésével és további őrlésével állítják elő. Az anhidritcement szilárdsági osztálya M50-től M200-ig terjedhet. A következő alkalmazásokban használják:

 1. befejező és falazóhabarcsok készítéséhez;

 2. Szigetelőpanelek;

 3. mesterséges márvány készítése;

 4. Mozaikpadlókhoz.

Építőipari gipsztermékek

Számos terméket gyártanak az épületek építéséhez és felújításához

 1. gipsz válaszfalpanelek és -lemezek;

 2. Padló aljzatburkolatokhoz való panelek;

 3. gipszkarton;

 4. Dekoratív bevonatú táblák;

 5. Extrudálással készült üvegszálas termékek;

 6. Akusztikus gipszrost lemezek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: