A Hexoral és a Tantum Verde összehasonlítása | Határozza meg a legjobbat

Köhögés, orrfolyás, torokfájás – ezek az influenza és az akut légúti fertőzések gyakori kísérői. Megfázás esetén az orvosok általában helyi kezelést írnak fel – például torokspray-t. Ebben a cikkben két jól ismert terméket, a Hexoralt és a Tantum Verde-t vizsgáljuk meg, és megjegyezzük a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket.

Magazinunk szakértői tanulmányozták az orvosi szakirodalmat, megnézték a Cochrane Library-t, elolvasták a gyógyszerek utasításait, és megállapították – a Tantum verde és a Hexoral egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz. oktatás 1 A Tantum verde és a Hexoral egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz. Csak az indikációk közösek – mindkét terméket vírusos vagy bakteriális légúti fertőzést követő torokfájás esetén írják fel. Itt a hasonlóság véget ér – minden egyes gyógyszer saját ellenjavallatokkal rendelkezik, és különbözik a testre gyakorolt hatás elvében. Olvasson többet arról, hogyan működnek a népszerű spray-k és mit kezelnek.

Miből készülnek: az összetevők összehasonlítása

A Tantum verde a gyógyszerpiacon aeroszol és oldat formájában kapható. Az egyes jogorvoslatok összetétele ugyanaz, a különbség – csak a felszabadulás formájában. A Hexoral esetében egészen más a helyzet. Ez a gyógyszer két változatban kapható: spray és lenyelhető tabletta. A felkínált készítmények összetétele azonban eltérő – különböző fertőtlenítőszereket állítanak hatóanyagként.

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a spray/eroszol formában lévő gyógyszereket. Az egyes gyógyszerek részletes leírását lásd a táblázatban.

A termék és jellemzői

Hexoral

Tantum verde

Farmakológiai csoport

Fertőtlenítő szer

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID)

Hatóanyag

Hexalidin

Benzidamin-hidroklorid

Adagolás

0,2 g/100 ml

0,15 g/100 ml

A termelés formája

Aeroszol

Spray

Adagolás a gyógyszertárban

Vény nélkül

Vény nélkül

Költségek

250-350 rubel

350-450 rubel

Gyártó

“Johnson Johnson (USA)

“Angelini Pharma Rus (Oroszország)

Mivel mindkét terméket gyakran írják fel gyermekeknek, fontos tudni:

 1. A Tantum verde kellemesen édes ízű és enyhe mentolos aromájú. Még az óvodáskorú gyerekeket is általában örömmel kezelik.

 2. A Hexoralnak nincs sajátos szaga, de keserű, összehúzó íze van. A kisgyermekek nem mindig hajlandóak elfogadni a terápiát.

A vírusok és baktériumok elleni harcban: hogyan működnek

A Hexoral és a Tantum verde méltán népszerű a gyakorlók körében. E termékek felhasználási területei azonban kissé eltérőek. Ahhoz, hogy megértsük, mikor írnak fel aeroszolokat és spray-ket, tudnunk kell, hogyan működnek. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működnek a gyógyszerek.

Hexoral

Hexoral

A hexatidin helyileg alkalmazható fertőtlenítőszer. Mérsékelten antimikrobiális hatású – elpusztítja a kórokozókat és gátolja szaporodásukat. A nyálkahártyára kerülve a Hexoral behatol a baktérium sejtfalába és gátol bizonyos oxidatív reakciókat. A hexedin tiamin-antagonistaként hat és befolyásolja a mikrobák anyagcseréjének kulcsfontosságú kapcsolatait.

Hogyan működik:

 1. Antimikrobiális hatás. A Hexoral széles spektrumú fertőtlenítőszer. Számos Gram-negatív és Gram-pozitív baktériumot elpusztít, károsan hat a torok- és orrbetegségek leggyakoribb kórokozóival szemben.

 2. Gombaellenes hatás. A hexatidin érzékeny a Candida nemzetséghez tartozó gombára. Ezek gyakrabban járnak másodlagos fertőzésként – a vírusokkal és baktériumokkal való fertőzés utáni szövődményként.

 3. Vírusellenes hatás. A Hexoral hatásos az A-típusú influenzavírus, a PC-vírus és az 1-es típusú herpes simplex vírus ellen. Ezek a vírusok gyakrabban fordulnak elő a légutakban.

 4. Érzéstelenítő hatás. Az aeroszol enyhíti a torokfájást és enyhíti a beteg állapotát.

 5. A Hexorallal szembeni gyógyszerrezisztenciát még nem diagnosztizálták. Az összes vírus, gomba és baktérium, amelyekről azt állították, hogy érzékenyek a gyógyszer hatására.

A hexatidin szinte soha nem szívódik fel, nem hatol be mélyen a szövetekbe és nem jut be a szisztémás véráramba. Csak helyben működik – ott, ahol szükség van rá. Egyszeri alkalmazást követően az anyag nyomai 65 órán belül (de csak 14 órán belül plakk jelenlétében) az íny nyálkahártyáján voltak kimutathatók.

Tantum verde

Tantum verde

A benzidamin hatásmechanizmusa nem teljesen ismert. Ez egy NSAID, de nem ugyanúgy működik, mint a jól ismert paracetamol vagy a Nurofen. Általában az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek gátolják a COX enzim aktivitását, gátolják a prosztaglandinok termelődését és csökkentik a gyulladást. A benzidamin másképp működik. Nem befolyásolja a ciklooxigenázokat, így nincsenek a NSAID-okkal általában együtt járó mellékhatások.

Hatásmechanizmus Tantum verde:

 1. Gyulladáscsökkentő hatás. A benzidamid feltehetően gátolja a prosztaglandin-szintetáz, a prosztaglandinok szintézisében és a gyulladásos válasz kiváltásában részt vevő enzim aktivitását.

 2. Antibakteriális hatás. A benzidamin gyorsan behatol a baktérium sejtfalába, megzavarja az anyagcsere-folyamatokat és a mikroorganizmusok elpusztulásához vezet.

 3. Gombaellenes hatás. A gyógyszer hatékony a Candida albicans ellen. Szerkezeti változásokat okoz a gombák sejtfalában és gátolja a szaporodásukat.

 4. Helyi érzéstelenítő hatás. A benzidamin enyhíti a torokfájást és enyhülést biztosít.

Helyileg alkalmazva gyorsan felszívódik és behatol a szövetekbe. Kis mennyiségű benzidamin kimutatható a véráramban, de nem elegendő ahhoz, hogy szisztémás hatást okozzon. Elsősorban a vesék választják ki inaktív anyagok formájában.

Melyik termékben lehet megbízni?

torokfájás

A gyógyszerek hatékonyságának értékeléséhez orosz és külföldi forrásokra támaszkodunk. Fontos kiválasztási kritérium, hogy egy adott gyógyszerre vonatkozóan rendelkezésre állnak-e teljes körű klinikai vizsgálatok. Az elfogadott nemzetközi szabványok szerint egy megbízható gyógyszernek randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatokon kell átesnie. Ezzel a módszerrel sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy gyógyszerről vagy műbalzsamról van-e szó. A csoportokba sorolás véletlenszerű; nem befolyásolható. Ez lehetővé teszi, hogy lássa, hogy a gyógyszer működik-e, hogy felmérje a hatékonyságát – és hogy biztos legyen abban, hogy az eredmények érvényesek.

Hexoral

Nézzük meg, mit írnak a termékről:

 1. 2005-ben összehasonlító hatékonysági vizsgálatot végeztek a hexatidin, egy másik fertőtlenítőszer, a klórhexidin és egy placebo között. Kiderült, hogy nincsenek jelentős különbségek ezen összetevők között, és mindkettő jobb, mint a bábuk.

 2. Később, 2005-ben egy tudományos áttekintést mutattak be, amelyben a szerzők áttekintették a hexavidinnel kapcsolatos összes tanulmányt. Összesen 168 cikket küldtek be ebben a témában, de csak kevés felelt meg a kritériumoknak (azaz randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatok voltak). Az elemzések azt mutatják, hogy a gesatidin jól működik – enyhíti a fájdalmat, a gyulladást és a kórokozók ellen hat.

 3. A hexatidin hatékony kezelés a szájbetegségek kezelésére. Más munkák során a termék a szájban lévő vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal is megbirkózott. Kivéve, hogy nem volt sok résztvevő, és az eredményeket óvatosan kell kezelni.

 4. A hexedint a tengerentúli szakirodalomban a fogászatban a posztoperatív fertőző szövődmények elleni megelőző szerként jelentették be. A tanulmány szerzői kimutatták, hogy a parodontális (szájüregi) műtét után kevesebb komplikáció lépett fel.

 5. A hexatidin nem mindig gátolja a kórokozók növekedését. Az egyik tanulmányban a tudósok negatívan nyilatkoztak a gyógyszerről. Krónikus szájgyulladásban hatástalannak bizonyultak.

 6. Az orosz nyelvű szakirodalom számos cikket tartalmaz a Hexoral gyermekeknél történő alkalmazásáról. Az egyik jelentésben a szerzők rámutatnak, hogy akut mandulagyulladás és torokgyulladás esetén a betegség tünetei gyorsabban megszűnnek, és ritkábban fordulnak elő szövődmények.

Egy 2016-os nemzetközi tudományos konferencián azt állították, hogy a Hexoral a legjobb megoldás a felső légúti fertőzésekre.

Tantum verde

A PubMed adatbázisban körülbelül 50 tanulmány található a gyógyszerről, de a legtöbbjük nem érhető el, mert a múlt században készültek. Az új források a következőket mondják:

 1. A benzidamin hatásosnak bizonyult a Streptococcus okozta mandulagyulladás kezelésében. A vizsgálat minden kritériumnak megfelelt, de csak 149 ember vett részt benne. A szerzők azt írják, hogy az antibiotikumokkal kombinálva a benzidamin enyhülést nyújt.

 2. Egy másik nagy, fertőtlenítőszerrel végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a benzidamin a betegség 3-7. napján a tünetek csökkenéséhez vezet. Jól tolerálható volt, és kevés mellékhatást okozott.

 3. A terméket a szájpadlásmandulák eltávolítása utáni szövődmények megelőzésére használják, de hatása továbbra is kérdéses. Egy tanulmány kimutatta, hogy a benzidamin gyorsan enyhíti a fájó, duzzadt és vörös torkot. Más tudósok kijelentették: nincs javulás. A Cochrane Library szakértői is elmondták véleményüket. Egy 2013-as felülvizsgálat szerint még túl korai lenne következtetéseket levonni – a jelentések minősége gyenge, és senki sem tud biztosat mondani a gyógyszer hatékonyságáról.

 4. A Tantum verde erős klinikai hatásként jelenik meg az orosz nyelvű szakirodalomban. A száj- és garatnyálkahártya különböző eredetű fertőzései és gyulladásos betegségei esetén ajánlott.

 5. 2013-ban Moszkvában öt torokfájás elleni gyógyszer összehasonlító elemzését végezték el. A listán szerepel a Hexoral és a Tantum verde. A szerzők nem találtak jelentős különbségeket a kettő között:

 6. A Tantum verde-vel kezelt betegek 60%-ánál gyógyulást figyeltek meg. Az esetek 10%-ában jelentős javulást tapasztaltak. Az esetek 30%-ában nem volt hatás, és a terméket ki kellett cserélni.

 7. Hexoral alkalmazása esetén a betegek 55%-a gyógyult meg, 15%-uknál jelentős javulás következett be. Az esetek 30%-ában nem volt hatás.

A vizsgálatba 18-60 év közötti, a garat nyálkahártyájának megbetegedéseiben (akut és krónikus mandulagyulladás, tonsillopharyngitis) szenvedő, akut légúti fertőzések hátterében álló torokfájással járó betegek vettek részt.

Mikor és hogyan írják fel őket

Mikor és hogyan kell felírni

A Tantum verde és a Hexoral javallatai hasonlóak:

 1. A száj és a torok fertőzéseinek tüneti terápiája: ínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, torokgyulladás, akut és krónikus mandulagyulladás stb.

 2. A szájüregben és a mandulákon végzett műtétek, foghúzás után fellépő fertőző szövődmények profilaxisa.

Mindkét helyi alkalmazás. A spray-t vagy aeroszolt étkezés után kell a szájba fújni. A gyógyszer alkalmazása után 30-60 percig ne egyen. A kezelés adagját és időtartamát az orvos határozza meg, figyelembe véve a beteg életkorát és a betegség súlyosságát.

Óvintézkedések

Mindkét termék jól tolerálható. A mellékhatások ritkák, és a gyógyszer esetleges irritáló hatásával kapcsolatosak:

 1. szájszárazság;

 2. Égő érzés a szájban;

 3. dysphagia (nyelési nehézség);

 4. allergiás reakciók.

Mindkét gyógyszer 3 éves kortól engedélyezett. Korai gyermekkorban nem írják elő.

A Tantum tilos terhesség és szoptatás alatt. A Hexoral terhes és szoptató nőknél akkor alkalmazható, ha a várható előnyök nagyok és meghaladják a lehetséges ártalmakat.

Következtetések

Fontos tények dióhéjban:

 1. A Tantum verde és a Hexoral a szájban és a torokban történő helyi alkalmazásra javallott. Enyhítik a fájdalmat, a duzzanatot és a gyulladást, és csökkentik a betegség lefolyását.

 2. Mindkét gyógyszert klinikailag tesztelték és hatékonynak bizonyultak.

 3. Mindkét termék jól tolerálható és ritkán okoz mellékhatásokat.

 4. A Tantum verde és a Hexoral 3 éves kortól felnőttek és gyermekek számára van előírva. A Hexoral terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható, de csak orvosával való konzultációt követően.

Annak eldöntésekor, hogy melyik gyógyszert használja, ne feledje: a spray-k és aeroszolok nem mindig képesek egyedül megbirkózni a fertőzésekkel. Gyakran más súlyos gyógyszereket – szisztémás hatású antibiotikumokat és vírusellenes szereket – kell alkalmazni. Ne zavarja a Tantum Verde és a Hexoral vény nélkül kapható jellege, orvosi tanácsra lesz szüksége.

Olvasson tovább  Az Andipal és a Capoten összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: