A klotrimazol és a nisztatin összehasonlítása | Melyiket válasszuk?

A klotrimazol és a nisztatin mindkettő azonos hatóanyagú gombaellenes szer. Az azonos javallatok mellett más közös jellemzőik is vannak, amelyeket lebontottunk, hogy kiderítsük, melyik gyógyszer a jobb.

A termék

Előnyök

Hátrányok

Clotrimazole

+ Széles spektrumú gombaölő szer

+ Többféle adagolási forma – kúp, oldat, krém, gél

+ 2 éves kortól használható

+ Felírható a terhesség 2. és 3. trimeszterében

+ Vény nélkül kapható

– Hüvelyi tabletta csak 12 éves kortól írható fel

– Szigorúan ellenjavallt a terhesség 1. trimeszterében

Nystatin

+ Nem csak helyileg, hanem tabletta formájában is kapható

+ Jóváhagyva a dysbiosis terápiájára és megelőzésére

+ A tablettát 3 éves kortól használják

– Szűkebb hatásspektrummal rendelkezik, elsősorban a Candida gombákra hat

– Receptre kapható

– Több ellenjavallata van

– Terhesség esetén nem javallott

– A gyermekgyógyászatban nem ajánlott helyi formák alkalmazása

A klotrimazol leírása

Clotrimazole

A klotrimazol egy antimikotikus, gombaellenes szer, amely hüvelyi tabletta, oldat, gél, kenőcs formájában áll rendelkezésre. A koncentrációtól függően megállíthatja a gomba növekedését és szaporodását, valamint kiválthatja annak pusztulását.

A széles spektrumú gombaölő szer mérgezésellenes, trichomonadikus, antibakteriális hatással is rendelkezik. Gombaölő és gombaölő hatású, a növekvő szervezetekre hat. Aktív az élesztőszerű gombák, a bőrgombák és a herpes zoster ellen. A klotrimazol-rezisztens gombatörzsek nagyon ritkák. A Candida guillermondii primer rezisztenciája létezik.

A termék a felhám szarurétegében gyűlik össze, és a bőrön keresztül nehezen szívódik fel. Hüvelyi alkalmazás esetén 3-10%-ban felszívódik. Magas koncentráció a hüvelyváladékban és alacsony koncentráció a vérben az alkalmazást követő 2-3 napon belül fordul elő.

Kutatás és hatékonyság

A klotrimazol az imidazol gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozó szintetikus gyógyszerek csoportjába tartozik. Széles hatásspektrummal rendelkezik. Bizonyítottan hatékony a penész- és élesztőgombák, valamint a dermatofiták ellen. Aktív a herpes simplex, Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok, eritrázia kórokozói ellen.

Ellenjavallatok

A klotrimazol ellenjavallt az anyaggal szembeni túlérzékenység esetén. Rossz felszívódási képessége miatt nincs más jelentős korlátozása.

Terhesség alatt az 1. trimeszterben nem ajánlott a használata. Vaginálisan alkalmazva a 2. és 3. trimeszterben nem észleltek káros hatást a magzatra. Szoptatás alatt a helyi készítményt óvatosan kell alkalmazni.

Mellékhatások

A gombaellenes szer allergiás reakciókat okozhat.

A klotrimazol használatának egyéb lehetséges mellékhatásai:

 1. Bőr – duzzanat, égés, hámlás, erythema, hólyagok;

 2. A száj nyálkahártyája – irritáció, égés, bizsergés;

 3. Nemi szervek – hiperémia, duzzanat, viszketés, gyakori vizelés.

Adagolás

Adagolás

Helyi alkalmazásra használják. A termék minden egyes formája sajátos felhasználási sajátosságokkal rendelkezik. A kezelés adagolását és időtartamát az orvos határozza meg.

A gyógyszer véletlen lenyelése esetén hányinger, hányás, gyomorégés, étvágytalanság és májbetegségek léphetnek fel. Hallucinációk, álmosság ritkábban fordulnak elő. Ilyen esetben szedjen aktív szenet, és forduljon orvoshoz.

Kerülje a szer szembe jutását. A krémeket és kenőcsöket nem szabad nyílt sebek bőrén alkalmazni. Az alkalmazás után ne használjon kötszert.

Az urogenitális fertőzések esetén a szexuális partner kezelésére is szükség van. A hüvelytabletta nem használható menstruáció alatt.

A nisztatin gombaellenes szer, de nem alkalmazható profilaxisra. Ha egy hónapon belül nem jelentkezik hatás, akkor újra meg kell vizsgálni, és egy másik gyógyszert kell választani.

Alkalmas kinek

A klotrimazol segít a bőr és a nyálkahártyák gombásodásán;

 1. Dermatomycosis, dermatophytosis;

 2. trichophytosis;

 3. Candida;

 4. Ujjközi gombás eróziók;

 5. mycosisok pyodermával;

 6. Kolorektális láz;

 7. Candida stomatitis;

 8. Candida vulvitis;

 9. Vulvovaginitis, balangitis, trichomoniasis;

 10. A szülőcsatorna fertőtlenítésére.

A klotrimazol a következő kórokozók ellen hatásos:

 1. Szalmonella;

 2. dermatofiták;

 3. Streptococcus és staphylococcus;

 4. Proteus;

 5. trichomonádok;

 6. élesztőszerű és dimorf gombák.

A Nystatin gyógyszer leírása

Nystatin

A nisztatin egy gombaellenes szer, amely tabletta, végbél- vagy hüvelykúp, kenőcs formájában kapható. A polién antimikotikumokra vonatkozik. Candida gombák ellen mutat aktivitást. Az anyaggal szembeni ellenállás lassan alakul ki.

A nisztatin fungisztatikus és gombaellenes hatással rendelkezik. A gombaölő hatás különösen erős a Candida gombák ellen, amelyek a helyi alkalmazás fő célpontjai. nem aktív protozoákkal, vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Gyengén adszorbeálódik az emésztőrendszerben, a bőrön keresztül nem szívódik fel. A bélsárral ürül. A tablettákat a dysbiosis megelőzésére és kezelésére, a kenőcsöt a Candida gombák által okozott bőrmikózisra, a kúpokat a hüvelyi szájpenész és a végbélmikózis kezelésére használják.

Kutatás és hatékonyság

A nisztatint 1950-ben izolálták a Streptomyces noursei baktériumból. Felfedezése óta mintegy 40 randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek.

A gombás fertőzések kezelésében hatékony gombaellenes szer, de megelőzésre használhatatlan, sőt veszélyes.

A nisztatin szerepel a WHO fontos gyógyszerek listáján. Emellett alacsony költségű és mindenki számára elérhető.

Ne szakítsa meg a Nystatin-kezelést, ha gyógyulást szeretne elérni, mert a gombás fertőzés újra fellángolhat.

A nisztatin biztonságos és hatékony a következő betegségek kezelésére. Hüvelyi szájpenész ellen használják. A hétnapos kúra a nők 90%-ának pozitív eredményt hoz.

Forrás:Mivel kezelnek minket: Nystatin. A folyóirat “Indicator”.

Ellenjavallatok

A nisztatint nem szabad használni, ha az anyag intoleráns. A gyógyszer ellenjavallt májbetegségek, peptikus fekélybetegség, hasnyálmirigy-gyulladás esetén is. Terhesség vagy szoptatás alatt nem javallott.

Mellékhatások

A nisztatin allergiás reakciókat okozhat. A túlérzékenységet abba kell hagyni. Szájon át történő szedése esetén olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a diszpepszia, keserű íz, hasi fájdalom. Hüvelyi irritáció kúpok használata esetén. Helyi alkalmazás – bőrirritáció. A kórokozók rezisztens formái valószínűleg előfordulnak, ebben az esetben a gyógyszert vissza kell vonni.

Adagolás

A tablettákat rendszeres időközönként, naponta 3-4 alkalommal étkezés előtt kell bevenni. Gyermekek és felnőttek – 1 egység 3-4 alkalommal. A tanfolyam időtartama – 10-14 nap. A fertőzés krónikus formáiban a kezelés több időt igényel, akár 3 hétig is eltarthat. A tablettákat csak 6 éves kor után adják be.

A kúpokat általában naponta 2-szer használják. A tanfolyam legfeljebb 14 napos.

A kenőcsöt naponta 1-2 alkalommal kell használni 10-14 napig. Krónikus mycosisban – 3 hét. Gyermekeknek nem írják fel ezt a gyógyszerformát.

Alkalmas

Kinek való?

A nisztatin tablettákat a dysbacteriosis megelőzésére és kezelésére használják hosszan tartó antibiotikum-terápia után. A helyi adagolási formákat a bőr, a hüvely és a végbél Candida gombák által okozott elváltozásai ellen írják fel.

Költségek és analógok

A termék

Költségek

Analógok/helyettesítők

Klotrimazol

2% tejszín 20 g – 240 rubeltől

Krém 1% 20 g – 195 rubeltől

Kenőcs 100 mg – 55 rubeltől

Hüvelyi tabletták 1% 15 ml – 230 rubeltől

1%-os oldat 15 ml – 238 rubeltől

Imazol

Candibene

Candisan

Fungisan

Nystatin

Tabletták #20 – 40 rubeltől

Tabletták #100 – 120 rubeltől

30 g kenőcs – 95 rubeltől

Hüvelykúpok #10 – 100 rubelből

Vaginális kapszula #6 – 370 rubelből

Cervugid

Terginan

Vagicin Neo

Macmiror

Meratin

Mycozhinax

Orzol

Poliginax

Melyik terméket válasszam?

A nisztatin hatásos, ha a Candida gombák által érintett, míg a klotrimazol szélesebb hatásspektrummal rendelkezik. Az első gyógyszer orvosi rendelvényre kapható, a második – anélkül. Ebben az esetben ne öngyógyítson, mert a kórokozó nem lehet érzékeny az alkotóelemekre, akkor a betegség csak előrehalad.

A klotrimazol a biztonságosabb termékek közé tartozik, és terhes nőknek is felírható. Csak helyileg alkalmazzák, míg a nisztatint szájon át is alkalmazzák.

Olvasson tovább  Összehasonlítás Lasik vs Femtolasik | A legjobb meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: