A 15 legjobb málnafajta

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérdezzen meg egy szakembert.

A “remontáns” kifejezés a növény azon képességére utal, hogy folyamatosan (az egész vegetációs időszak alatt) képes termést hozni. De a málna esetében ez valami mást jelent. Bár nem számíthat folyamatos szüretre, a málna egy szezonban is termeszthető kétéves és egyéves szárakon.

A málna remontant előnyei:

 1. A földi rész fejlesztési ciklusa éves;
 2. nincs télállósági probléma (a termőhajtásokat a talajszintig visszavágni);
 3. ellenállóbbak a betegségekkel szemben;
 4. nem igényel kémiai kezelést;
 5. A friss paradicsom tovább tart az üvegházban.

A termés mennyiségét befolyásolja a termésfajták kiválasztása. A nemesítők több mint kétszáz fajtát ismernek a növényből. A kezdő termesztőket megzavarhatja a választék, ezért szakértőink rangsorolták a legjobb korai érésű és magas terméshozamú málnafajtákat.

A legjobb málnafajták rangsorolása

Jelölés hely: fajta értékelés
A legjobb korai érésű málna fajták 1 Vörös Őrség 5.0
2 Briliáns 4.9
3 Hercules 4.8
4 Bryanskoe divo 4.7
5 Egy narancssárga csoda 4.6
6 Atlant 4.5
7 Rubin nyaklánc 4.4
8 Indián nyár 4.3
A legjobban termő és a legjobb termést adó málnafajták 1 Bruswiana 5.0
2 Jaroslavna 4.9
3 Polka 4.8
4 Pingvin 4.7
5 Glade 4.6
6 Sárgabarack 4.5
7 Sárga óriás 4.4

A legjobb korán érő málnafajták

A korán érő, málnafajták előnyben részesítésével nem áll fenn a terméskiesés kockázata a hideg időjárás vagy az első fagy beálltával.

Vörös Őrség

Értékelés: 5.0

VÖRÖS GÁRD

Korán termő málna A Red Guard málna vezeti a rangsort. Már július végén vagy augusztus elején elkezdik a gyümölcsök betakarítását, ami októberben ér véget. Erős, felálló növény. 1,6 m magas. A málnahajtásokat ritkás, apró tüskék borítják, amelyek nagyon közel helyezkednek el egymáshoz. Nem zavarják a Vörös Őrség gondozását és betakarítását.

Minden bogyó 4-5 cm hosszú és 8-10 g súlyú. Néha 18 grammos terményeket találunk. Ideális kúp alakú. Színe sötétvörös, fényes felületű. A kis magok szorosan egymásba vannak zárva. A Red Guard málna nagyon aromás, édes és lédús, de elég sűrű, így könnyen szállítható.

A Red Guard málna rajongói elismerően nyilatkoznak róla, és az egyik legjobb remontáns fajtának nevezik. Megérdemelten vezeti a minősítést, mert bogyói szépek, egyenletesek, elég nagyok, és az íze gazdag málnás. Ezenkívül a Red Guard ellenáll a főbb növénybetegségeknek.

Előnyök

 • bogyós gyümölcsök megjelenése;
 • ízjellemzők;
 • a főbb betegségekkel szembeni ellenálló képesség;
 • jó szállíthatóság;
 • magas hozam.

Hátrányok

 • A parcella talajának összetétele befolyásolja a termés mennyiségét.

Briliáns

Értékelés: 4.9

BRILLIANT

A rangsor második helyezettje a javító málna Brilliantovaya lett. A fajta meglehetősen széles bokrokat nevel, amelyek elérik az 1-1,2 m-es magasságot. Az egyéves hajtások vöröses színűek, viaszos bevonattal és enyhe tüskékkel borítottak. A másodéves hajtások világosbarnára színeződnek, és apró tüskékkel is borítottak.

Minden egyes bogyó súlya legfeljebb 4 g. Színük mélylila, jellegzetes csillogással, ami a fajta nevét is adja. Édes egy csipetnyi savassággal. A málna nem különösebben aromás, de kellemes illatú. A gyümölcshús lédús, és nem ázik be a kezünkbe, amikor betakarítjuk. Ha minden termesztési körülményt betartanak, akár 3 kg bogyót is teremnek szezononként.

A kertészek a Brilliantovaya fajtát a magas termelékenység és a fürtök miatt dicsérik a véleményükben. Szakértőink az egyik legjobbnak ítélték, mert mérsékelten tolerálja a talaj kiszáradását, valamint a magas hőmérsékletet is. A legnagyobb betakarítás augusztus elején van, és október közepéig tart.

Előnyök

 • gyönyörű bogyók, kifejezett fényességgel;
 • magas hőtűrés;
 • jó fagyállóság;
 • Tárolásra és szállításra alkalmas.

Hátrányok

 • Az aroma kevéssé kifejezett.

Heracles

Értékelés: 4.8

HERACLE

Az orosz Hercules málnatermesztés a harmadik a rangsorban. A növény eléri a 1,5-2 m-es magasságot. a csírázás gyengén kifejezett – szezononként csak 3-4, de elegendő a nagy terméshozamhoz. A fiatal hajtások zöldek, ősszel vörösesre színeződnek. Szintén viaszos patinájúak és tüskés, lefelé mutató tüskékkel rendelkeznek.

A gyümölcsök kúp alakúak és 5-7 gramm súlyúak. Színük intenzív rubin. A bogyófürtök szilárdan kapcsolódnak egymáshoz, így nem esnek szét. Íze szervesen ötvözi az édességet és a savasságot. A Hercules kifejezett málnaízzel rendelkezik. Egy bokorral akár 3,5 kg málnát is eltávolíthat.

Olvasson tovább  10 legjobb fajta floribunda rózsák

A kertészek véleményeikben megjegyzik, hogy a Hercules gyümölcsei lédúsak, sűrűek és jól szállíthatók. A fajta azért került a legjobbak közé, mert ellenállónak bizonyul a növényre jellemző legtöbb betegséggel szemben. A Herkules megbirkózik a heves esőzésekkel. Málnaszedés augusztus közepétől késő őszig.

Előnyök

 • bőséges termés;
 • A bogyók illatosak és ízletesek;
 • betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képesség;
 • Jól tartható és jól szállítható.

Hátrányok

 • néhány embernek túl savanyú.

Bryanskoe divo

Értékelés: 4.7

BRIANSKOYE DIVO

A negyedik helyezett a Bryanskoe Divo – egy remontáns fajta lett. A bokor magassága eléri az 1,5-1, 8 m-t. Félig terjedő, tömören növekszik. Általában akár 7 erőteljes ág is lehet a növényen. Kevés tövissel rendelkező szárak. A Bryanskoe divo abban különbözik más fajtáktól, hogy a hajtás minden egyes csomópontjából 2 termő ág nő ki.

A málna skarlátvörös színű ennél a remontáns fajtánál. Minden bogyó 4 cm hosszú és 5-6 g súlyú. Íze édes, enyhén savanykás. Egy bokorról szezononként akár 3 kg kiváló minőségű bogyót is le lehet szedni. A Bryanskoe divo málna jó a tojásrakáshoz, és nem veszíti el tulajdonságait a szállítás során, így alkalmas az értékesítésre szánt termesztésre.

A kertészek visszajelzései szerint a Bryanskoe divo magas terméshozamot biztosít. De ennek a málnának a betegségekkel szembeni ellenállóképessége mérsékelt, ezért a növényeket megfelelően kell gondozni. Kompakt mérete és hideggel, szárazsággal és hőséggel szembeni ellenálló képessége miatt a legjobb; az érett bogyók akár 5 napig is az ágakon maradnak anélkül, hogy leesnének vagy szétmorzsolódnának.

Előnyök

 • Édes ízű, enyhén savanykás;
 • magas hozam;
 • jó szállíthatóság;
 • az érett málna akár 5 napig nem esik le a bokorról.

Hátrányok

 • A betegségekkel szembeni relatív ellenálló képesség.

Narancssárga csoda

Értékelés: 4.6

NARANCSSÁRGA CSODA

Az ötödik helyen a narancssárga csoda színű málna áll. Erőteljes, magas, széles ágakkal. A bokor egyszerre 6-7 pótló hajtást nevel. A szárakat számos tüske borítja, így a betakarítás meglehetősen problémás.

Minden hajtás nagy és egyenlő méretű. Az egyes darabok átlagos súlya 5-6 gramm. Bár néha 10-12 grammos igazi óriásokat is találhatsz. Alakjuk egy hosszúkás kúphoz hasonlít. Színük az aranysárgától a mély narancssárgáig változik. A textúra kemény, de nagyon zamatos. Enyhe bársonyos érzés a bőrön.

A rajongóktól kapott visszajelzések szerint a málna jó immunitással rendelkezik a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de nem tűri a kemény fagyot és a hőséget. A narancscsoda megérdemli, hogy a rangsor élén álljon, mert bogyói nemcsak nagyon ízletesek és szalonképesek, hanem jól tűrik a tárolást és a szállítást is.

Előnyök

 • édes, nagy gyümölcsök;
 • érdekes színezés;
 • hosszú kitartás;
 • kiváló piacképes megjelenés;
 • friss vagy konzerv fogyasztásra alkalmas.

Hátrányok

 • Nem tűri a kemény fagyot és a szárazságot;
 • Harisnyakötő nélkül, a bokrok megtörnek a szélben.

Atlant

Értékelés: 4.5

ATLANT

A hatodik helyen az Atlant fajta áll. A bokrok ennek a málna slabaroskidyh, magassága eléri az 1,6 m. A fiatal hajtások zöld színűek, enyhén anticin színűek. Viasz borítja őket, és a szár alsó részén puha, nem éles tüskék vannak.

Az Atlant málna színe nemes sötétvörös. Minden gyümölcs kúp alakú és hosszúkás. Minden egyes bogyó súlya legfeljebb 5 g. Kemény, de még mindig elég lédús. Szedéskor jól leválnak a gyümölcsről, nem esnek szét. Íze sokrétű. Könnyű, frissítő savasságot és édességet egyesít.

A kertészek megjegyezték, hogy az Atlant fajta bogyóinak alakja ideális, az édesség és a savasság kiegyensúlyozott kombinációjával. Szakértőink ezt a málnát a minősítésbe helyezték, mert gyümölcsei kiváló minőségűek, hosszú távú szállításra és tárolásra alkalmasak, száraz éghajlaton nem rosszak, és jól reagálnak a különböző agrotechnikai technikákra is.

Előnyök

 • magas hozamú;
 • A málna gyönyörű és ízletes;
 • A gyümölcsök nem sülnek meg a napon;
 • Nem igényel gyakori trágyázást;
 • Rendkívül ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Hátrányok

 • Ha az érés során nincs elég fény, a málna savanyúvá válik.

Rubin nyaklánc

Értékelés: 4.4

RUBY NYAKLÁNC

Korai-közepes remontant Ruby Necklace fajta a hetedik helyen szerepel a minősítésben. Közepes méretű, tábla alakú, legfeljebb 1,3-1,5 m magas. A hajtások kialakulása közepes. Az egész száron a tüskék lefelé hajlanak. A gyümölcsös ágak mindkét oldalon vannak. Viaszos bevonat borítja őket.

Minden Ruby nyaklánc málna súlya 4.5-5.5g. Szabályos, hosszúkás alakúak. Szín – fényes rubin. A gyümölcshús lédús, íze kiegyensúlyozott, az édességet a savassággal ötvözi. Frissen fogyasztják őket, vagy télire csemegét készítenek belőlük. A betakarítás után a gyümölcs hosszú ideig megőrzi piacképes ízét.

Olvasson tovább  A 13 legjobb kolorádói burgonyabogár-ölő szer

A kertészek értékeléseikben rámutatnak, hogy a Ruby Necklace egy gyönyörű fajta, sűrű bogyóval. Ez a málna a legjobbak közé került, mert jól ellenáll a betegségeknek és a főbb kártevőknek. Ezenkívül a Ruby Necklace jó ízű a tárolás és a szállítás során.

Előnyök

 • magas hozamok;
 • ízprofil;
 • Hosszú ideig friss marad.

Hátrányok

 • A málna sekélyessé válik ritka öntözéssel.

Indián nyár

Értékelés: 4.3

A NYÁR

A következő a legjobb remontáns fajták rangsorában a Babie Leto. A bokor terjed és közepes méretű. Eléri az 1,8-2 m-es magasságot. Már kora nyáron megjelenik az első terméshullám, és az érési folyamat július közepéig tart. A bogyók érése szeptember elején kezdődik, és késő őszig tart.

A Babi Summer gyümölcsök sötét bíborvörös színűek. Jó az íze, de gyakorlatilag nincs íze. Az egyes bogyók tömege 3-3,5 g. A húsuk nagyon puha. Édesség és savasság az ízben. A csontok kicsik és homogének. 1-3 kg málna növényenként.

A kertészek a véleményekben megjegyzik, hogy a Babie Leto bogyók még hosszan tartó esőzés esetén sem savanyodnak és nem veszítik el kellemes ízjegyeiket. Dicsérik az édességét és a nem feltűnő aromáját, de azt mondják, hogy nehézkes a gondozása, és rosszul szállítható. Szakértőink mégis felvették a minősítésbe, mert még esős nyáron sem savanyodik és nem veszíti el az alakját.

Előnyök

 • hosszan termő;
 • apró, de ízletes bogyók;
 • jól tűri az alacsony hőmérsékletet.

Hátrányok

 • Szenved a lisztharmattól.

A legjobban termő és a legjobb termést adó málnafajták

A legtöbb málnafajta megkülönböztető jellemzője a magas terméshozam. A kultúra egyes képviselői esetében azonban ezek a számok különösen magasak.

Brusviana

Értékelés: 5.0

BRUSSVYANA

Az értékelés első helyezettje a Bruswiana málna. Néha fának is nevezik, mert a bokrok erősek és elég nagyra nőnek. A növény átlagos magassága 2 m. Bruswiana jellemzője a nagyszámú csere hajtások és ágak kialakulása. Kívülről nagyon bokrosnak tűnik.

Minden bogyó meglehetősen nagy. Átlagos súlyuk 6-10 gramm. A málna húsa vastag, jellegzetes málnaillattal és kellemes ízzel rendelkezik, amely az édességet és a savanyúságot ötvözi. A Bruswiana fajtát a bogyók nagy sűrűsége jellemzi, aminek köszönhetően nem veszítik el szerkezetüket. Az átlagos terméshozam növényenként 4-6 kg, és megfelelő gondoskodással akár 8 kg málna is teremhet.

A vélemények szerint ennek a málnának a bokrai magasra nőnek és burjánzanak, ezért meg kell kötni őket, hogy szeles időben ne törjenek el. Szakértőink azért vették fel a Bruswiana fajtát a minősítésbe, mert nagy termést hoz, kiválóan szállítható, és ellenáll a legtöbb, erre a növényre jellemző betegségnek.

Előnyök

 • A gyümölcsök szépek és nagyok;
 • könnyen szállítható;
 • magas hozam;
 • hosszú termésérés.

Hátrányok

 • Alacsony cukortartalom a málnában.

Jaroslavna

Értékelés: 4.9

YAROSLAVNA

Egy rokon fajta málna remontant Yaroslavna a második helyet foglalja el a rangsorban. Második neve Bruswiana yellow. A cserje átlagos magassága. Eléri az 1,7 m magasságot. Ezt a növényt a kis elágazó. A termés augusztus elejétől késő őszig tart.

Minden egyes bogyó 7-10 darabot nyom és határozott sűrűségű. A gyümölcs színe érés közben változik, a sárgától a narancssárga színű borostyánszínűig. A málna édes ízű, enyhén savanykás ízű. Egy növény akár 4 kg gyümölcsöt is teremhet. Ez a málna sokféleképpen felhasználható.

A professzionális bogyósgyümölcs-termelők szeretik ezt a fajtát, és értékelésükben dicsérik is. Megjegyzik, hogy a Jaroszlavna málna stabil termést ad, gyakorlatilag betegségektől mentes és az egyik legjobban szállítható bogyós gyümölcs. Ezt a növényt kiváló íze és piacképes tulajdonságai miatt vettük fel a minősítésbe.

Előnyök

 • vonzó málnaszín;
 • Kompakt bokor;
 • kellemes ízű;
 • magas hozam;
 • jó immunitás.

Hátrányok

 • Alkalmasabb a déli régiók számára.

Polka

Értékelés: 4.8

POLKA

Harmadik helyezett a Polka desszert remontant málna fajta. A növény magassága eléri az 1,5-1,8 métert. A száraknak tüskéi vannak, de alig észrevehetőek, így nem zavarják a betakarítást. Pauline akár 10 hajtást és kevés gyökérhajtást is hozhat. Minden bokor akár 4,5 kg termést is hozhat egy szezon alatt.

Minden egyes bogyó súlya 5-7 gramm. Alakjukban egy gyűszűre hasonlítanak. A húsuk sűrű, a színük – élénkpiros, az ujjpercek – kicsik. A 8-10 bogyót tartalmazó fürtöket a levelek alá helyezik, védve őket a naptól. A Raspberry Polka kiváló ízű (az édesség harmonikusan illeszkedik a savassághoz) és kellemes, intenzív illatú.

Olvasson tovább  12 Legjobb a medvék ellen

A Polka fajtáról szóló vélemények többnyire pozitívak. Szakértőink azért emelték be a minősítésbe, mert magas terméshozamú, könnyen szállítható és kiváló bogyóminőségű. A polkabab friss fogyasztásra vagy bármilyen feldolgozásra alkalmas. Ellenálló a leggyakoribb betegségekkel szemben.

Előnyök

 • A málna ízminőségei magas szinten vannak;
 • elhúzódó terméskötődés;
 • nincsenek nagy tüskék;
 • a használat egyetemessége.

Hátrányok

 • Gyenge szárazságtűrés.

Pingvin

Értékelés: 4.7

PINGWIN

Negyedik helyezett a pingvinmálna. Nevét a csomós bokráról kapta. A hajtások felállóak és csak 1,4 m magasak. A szárak erősek, a csomók közötti távolság rövid. Nagyszámú, közepes méretű, mélyzöld színű levél borítja őket.

Minden egyes gyümölcs súlya eléri a 4-6 grammot. Alakjuk kúpos, kerekded, színük sötétvörös. A magok kicsik és egységesek. A málna édes, finom savanykás ízzel. A szüret során a bogyóknak nem okoz gondot a szárról való leválás. Jól szállíthatók, és nem veszítik el vonzerejüket, mert szilárdak és rugalmasak.

A kertészek jó értékeléseket hagynak erről a fajtáról. Megfelelő ápolás esetén bokronként akár 6 kg-os termést is képesek betakarítani. A PINGWIN fajta volt az egyik legjobb, mert bár kompakt, nagyon termőképes, korán érik, és hosszú ideig termőre fordul, illatos terméssel.

Előnyök

 • kompakt bokor;
 • magas hozam
 • nagy gyümölcsök
 • Ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben;
 • jó szállíthatóság.

Hátrányok

 • Rendszeres műtrágyázásra van szükségük.

Glade

Értékelés: 4.6

POLYANA

A Polyana málnafajta az ötödik helyen áll. Erős és viszonylag rövid (legfeljebb 1,2 m magas). A bokor nagyszámú hajtást ad. Felállnak és nem lógnak meg még nehéz termés esetén sem. A málna jól érzi magát további támasz vagy rács nélkül is.

A Polyana bogyók közepes méretűek. A súlyuk nem haladja meg a 3-5 g-ot. Alakjuk kúpos és széles. Szín lila. A Polyana málna kiváló desszertízzel rendelkezik, sűrű, fényes és jól szállítható. Késő ősszel azonban az ízjegyek némileg romlanak. Megfelelő ápolás mellett akár 4 kg terméshozam bokronként.

A kertészek véleménye szerint a málnás Glade savanykás ízét. Általában a bogyók édesebbek, ha napos az időjárás. De ősszel, amikor a nap ritkábban mutatkozik, kevésbé ízletesek lesznek. A Polyana málnafajta nem véletlenül került az első helyre, mivel úgy gondolják, hogy ez a fajta alkalmas a lusta emberek számára. Alacsony karbantartási igény, mégis kiváló terméshozamot biztosít.

Előnyök

 • gyors érés;
 • magas hozam;
 • Érett bogyók, amelyek sokáig nem hullanak le a bokorról;
 • a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség
 • könnyű szállítás.

Hátrányok

 • gyengén fagyálló hajtások.

Sárgabarack

Értékelés: 4.5

ABRICOSOVA

A sárga gyümölcsű sárgabarackmálna a rangsor hatodik helyén áll. A növény gyengén borerskid. A szárak bézs vagy világosbarna színűek. Erősek, egyenesek és egyenesen nőnek. Néhány tüske az alján. De kicsik és lefelé hajlanak.

A gyümölcsök tompa kúp alakúak. Arany-aprikot színű és enyhén szőrös. A bogyók átlagos tömege nem haladja meg a 3 g-ot. Az érett málna nagyon puha húsa. Az íze édes és savanyú. Halvány aroma. A gyümölcsök alkalmasak friss fogyasztásra vagy házi befőzésre.

A kertészek a véleményekben megjegyzik, hogy a sárgabarackos málna kiváló terméshozamot biztosít. Az egyes bokrok 3 kg vagy annál több bogyót teremnek. Szakértőink azért vették fel ezt a fajtát a rangsorba, mert vonzóan néz ki és remek az íze. És a növény gyakorlatilag nem betegszik meg, vagy nem károsítják a rovarok.

Előnyök

 • Az érett málna nagyon szép;
 • Kiváló desszertíz;
 • A növény kompakt;
 • magas hozam.

Hátrányok

 • rosszul szállítható.

Sárga óriás

Értékelés: 4.4

SÁRGA ÓRIÁS

Teljesítve a legjobb málnafajta minősítését Sárga óriás. A bokrok 2 m magasra is megnőhetnek, ha a talaj jól alkalmazkodik a talajhoz. Elterjedt, jól fejlett gyökérzettel. A szezon során 8-10 csere hajtás képződik. Szárai vastagok, szilárdak, és sötétzöld, fodros levelekkel borítottak.

A gyümölcsök elég nagyok, és elérik a 8 g-ot is. Kúp alakúak és enyhén lekerekítettek. Kezdetben sárga színű, de fokozatosan borostyánszínűvé válik. A csontjai közepes méretűek és nem túlságosan érezhetőek. A sárga óriásmálna ízjegyei senkit sem hagynak hidegen. Édes, illatos bogyós gyümölcsök finom, kellemes utóízzel.

A jelentések szerint az első bogyók már július első napjaiban készen állnak a szüretre. A növény augusztus közepéig aktív. A sárga óriásmálna növények nagyszerű díszei a kertnek. Híres gazdag ízéről és arról is, hogy érés után még sokáig az ágakon marad.

Előnyök

 • Gyönyörű és ízletes bogyók;
 • szerény fajta;
 • magas hozam;
 • ellenálló a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • Rosszul szállítható.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: