Törökország és Tunézia összehasonlítása | Válassza ki a legjobb üdülőhelyet

Törökország és Tunézia a déli országok közé tartozik, amelyek készen állnak arra, hogy luxus strandokkal és ugyanilyen vonzó szállodai szolgáltatásokkal kényeztessék a turistákat. Mindkét úti cél a minőségi tengerparti nyaralásra összpontosít, kirándulásokban gazdag elemekkel. De melyik a jobb?? Szakértőink megmondják, hová szeretne először eljutni.

pulyka

Éghajlat

Törökország éghajlata túlnyomórészt kontinentális. A nyár közepesen magas hőmérsékletű és szinte csapadékmentes. A tél mérsékelten hideg, sok hóval.

Az Égei-tenger és a Földközi-tenger partvidéke minőségi nyaralást kínál a mediterrán éghajlaton. A régiót méltán nevezik a Török Riviérának. A Fekete-tenger partján enyhe éghajlat uralkodik, meleg nyarakkal (az átlaghőmérséklet körülbelül +24 °C) 0). A törökországi üdülőszezon április végén kezdődik és novemberben ér véget (az utolsó hónap a legkeményebb nyaralóknak való, mivel az időjárás meglehetősen hűvös lesz).

Tunézia éghajlata mediterrán, szubtrópusi jellegű, nyáron magas hőmérséklettel és kevés csapadékkal. Az ország északi részén ez az éghajlati típus dominál. A déli részen viszont trópusi meleg éghajlat uralkodik.

Amikor a forró Szaharából érkező déli szelek Tunéziába érkeznek, a magas hőmérséklet még nehezebben elviselhetővé válik. A főszezonban nem csak a levegő, hanem a víz is nagyon felmelegszik – a part mentén a hőmérséklet eléri a +28 fokot 0. A turistaszezon április végén kezdődik és novemberben ér véget.

Strandok és tengerek

Tunézia tengerpartja széles partszakasszal és finom, puha, fehér homokkal büszkélkedhet. A víz kellemesen felmelegszik, a főszezonban időnként túlságosan is felmelegszik, akár +34 fokig is 0. Az ország néhány üdülőhelye sekély, hihetetlenül nyugodt tengerrel büszkélkedhet, amely tökéletes a kisgyerekekkel való nyaraláshoz. Igaz, nem minden tunéziai strand (vagy inkább víz) büszkélkedhet tisztasággal: itt-ott hínárral vagy medúzával találkozhatunk, és a víz a homokfelverődés miatt iszapos lehet (különösen ebédidőben).

A Földközi-tenger partvidéke a turisták kedvence, mivel a víz mindig meleg, és a strandok minden ízlést kielégítenek. Van egy finom bársonyhomokos tengerpart, de vannak olyan strandok is, amelyeket teljes egészében kavicsok borítanak (kavicsos bejárattal a vízbe). Az égei-tengeri partvidéken (főként Dalaman és Marmaris üdülőhelyeken) vannak pontonok. A Fekete-tenger partvidéke nem annyira népszerű: a strandok kavicsosak vagy kövesek, és a víz sosem túl meleg.

Olvasson tovább  Thaiföld és Dominika összehasonlítása | Melyik üdülőhely a jobb?

Infrastruktúra

Mindkét országban ötcsillagos szállodai elhelyezéseket kínálnak, azzal a különbséggel, hogy Tunézia inkább reggeli és vacsora (HB) szolgáltatást nyújt, Törökország pedig all inclusive szállást. A tunéziai szállodák többnyire 4 és 5 csillagos kategóriába tartoznak. Szinte mindegyik a tengerparton található (a strand kevesebb mint 100 méterre van). Minden magára valamit is adó szálloda alapfelszereltségéhez tartozik a szauna, a fitneszterem, a wellness-központ és a hammam (törökfürdő).

Törökország minden kategóriában sok mindent kínál a nyaraláshoz. Érdemes megemlíteni: Az ország bármely üdülőhelyére jellemző helyzet, hogy a szálloda nem felel meg a bejelentett kategóriának. És lehet 5 *, nem egészen 5 *-ig, mint olyan, és lehet egy “három”, amely versenyezhet a 4 *-mal. Minden szállodakomplexumban rengeteg létesítmény található: bárok, éttermek, gyermekklubok, vízicsúszda és természetesen kiváló animációs programok. Tunézia egyébként a szolgáltatások terén is lemaradásban van: a szállodákban a szórakozás ritkaságszámba megy.

Nyaralás gyerekekkel

A török szállodák többnyire készek minőségi kikapcsolódást kínálni a pároknak. Mindennel rendelkezik, ami a gyermekek teljes, érdekes és biztonságos szórakoztatásához szükséges: gyermekmedencék, diszkók, animáció stb. A csecsemőket (és az idősebb gyermekeket) biztonságosan lehet a gyermekklubban hagyni, bébiszitter felügyelete mellett. A szállodakomplexumok közelében gyakran találhatók állatkertek, víziparkok, delfináriumok stb.

Tunézia sajnos nem büszkélkedhet széles körű animációval, bár számos szállodakomplexumot talál, amelyek mindent kínálnak, amire szüksége van egy aktív családi nyaraláshoz. Ami a nagy víziparkokat illeti, eddig csak Sousse és Mahdia az egyetlenek.

Látnivalók

Ami a szórakozást illeti, itt Törökország biztosan elviszi a pálmát Tunéziától. A minőségi négy- és ötcsillagos szállodák mindent kínálnak, amire a szív vágyik, a kiváló étkezési és wellness-szolgáltatásoktól kezdve a szórakoztató és kulturális programok teljes skáláján át az aktív kikapcsolódáshoz és a pihentető esti szórakozáshoz.

Aki jól akarja érezni magát, de kulturálisan is gazdagodni szeretne, annak a változatos kirándulási programnak örülni fog, hiszen Törökország az ókori Bizánc része, és területén van mit látni. Számos ókori helyszín (Trója, Efezus stb. romjai), az Aranyhorda maradványai, és az Aranyhorda maradványai.), ősi erődök, természeti nevezetességek. Akik pedig szeretik az akciót, azoknak egy jacht- vagy hőlégballonozásra van szükségük.

Olvasson tovább  A charter és a menetrend szerinti járatok összehasonlítása | Melyik a jobb?

Minden önmagát tisztelő tunéziai szálloda minőségi thalassoterápiát kínál, beleértve a különböző szolgáltatásokat is. És bár az animáció nem különösebben fejlett itt, fogadni a hófehér homok és a meleg szelíd tenger. De a számos túrák Tunézia lehet elég méltó versenyt Törökországban. Az ókori Karthágó, Sidi Bou Said, kirándulások a Szaharába, rengeteg forró forrás stb.

Kultúra

Az elején meg kell említeni, hogy mindkét ország muszlim, de különböző módon. Törökországot a külföldiekkel (még a más vallásúakkal is) szemben is elfogadóbbnak fogja találni, de ez sajnos nem garancia a megszállott figyelem hiányára (különösen a nőkkel szemben).

Tunéziában az európai hatás erősebben érezhető (különösen az ország északi és keleti részén). A figyelem itt kevésbé tolakodó: a nők még az üdülőhely utcáin is nyugodtan sétálhatnak, akár egyedül is. Ugyanez a hozzáállás figyelhető meg a kiszolgálás terén is, a török zaklatás a vásárlásra vagy megtekintésre irányuló kérésekkel néha a végletekig fajul. Ritkaság Tunéziában.

Konyha

Konyha

Törökországban az ételek választéka nagyon változatos, mind a szállodákban, mind a szállodákon kívül. Az európai konyha egyértelműen dominál, de a hagyományos török ételekkel is megkínálhatjuk magunkat: a kifinomult turisták szívesen kóstolják meg a manti, a dolma, a török piláf, a grillezett húsok stb. ételeit. A legtöbb szállodában speciális diétás ételeket, valamint bébiételeket is rendelhet.

Törökországhoz hasonlóan Tunézia is büfét kínál, csak EB-vel. A mediterrán konyha, a különféle tenger gyümölcsei, a grillezett húsok (borjú, bárány), a friss zöldségek, a rengeteg fűszer és az olívaolaj a leggyakoribbak.

Árak

Nincs egyszerű válasz arra a kérdésre, hogy Törökországban vagy Tunéziában olcsóbb-e az utazás. A végső költséget több tényező határozza meg:

  1. Törökországban a szállodák árfekvése sokkal szélesebb, mint Tunéziában;

  2. A tunéziai repülőjegyek drágábbak;

  3. Törökországban a szállodán kívüli étkezés drágább;

  4. A tunéziai szállodák nem mindig kínálnak all-inclusive étkezést;

  5. Tunéziában olcsóbb a vásárlás;

  6. A török szállodák sokkal szélesebb körű szolgáltatásokat tartalmaznak a szobaárban.

Olvasson tovább  Kuba és Dominika összehasonlítása | Melyik üdülőhely a jobb?

Összefoglalva

Íme egy gyors összefoglaló arról, hogy elemzőink mit gondolnak Törökországról és Tunéziáról.

Értékelési kritérium

Törökország

Tunézia

Turisztikai szezon

Április-november

Április-október

Szállodai bázis

Jól kiépített infrastruktúra, többnyire közép- és felső kategóriás szállodák (4* és 5*), de előfordulnak olyan szállodák is, amelyek nem felelnek meg a megadott kategóriának

Jól kiépített infrastruktúra, közép- és felső kategóriás szállodák (3*, 4* és 5*) nagyon elterjedtek

Strandok

Homokos, kavicsos strandok

Homokos strandok

Látnivalók

Kulturális, történelmi és természeti emlékek sokasága

Kulturális, történelmi és természeti emlékek széles választéka

Nyaralás gyerekekkel

Változatos animáció, gyermekétkeztetés, szórakozás

Aktív animáció hiánya a legtöbb szállodában; a bébiételek nem elterjedtek

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: