7 legjobb psoriasis jogorvoslatok

*A szerkesztőség szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási ajánlásként. Vásárlás előtt szakmai tanácsadásra van szükség.

A pikkelysömör krónikus bőrbetegség: minden 50. ember szenved tőle, és csak hazánkban körülbelül 50 millióan vannak. ezen betegek közül. A pikkelysömörös betegek legnagyobb szenvedését a viszketés és a hámlás okozza, a bőrön és a haj alatt megjelenő plakkok, a körmök érintettek, súlyos esetekben pedig pikkelysömörös ízületi gyulladás lép fel, és az ebből következően az életminőség jelentősen csökken.

Valószínűleg nincs még egy olyan bőrbetegség, amelyet annyi különböző kenőccsel, krémmel és gyógymóddal kezelnének, mint a pikkelysömör. Ez a rangsor tartalmazza a legjobb pikkelysömör jogorvoslatokat, amelyek bizonyítottan hatékonyak a gyógyszerek számára. A pikkelysömörös betegek számára is nagy megkönnyebbülést jelentenek az állatgyógyászati gyógyszertárakban forgalmazott szerek. Azért is szerepelnek a rangsorban, mert több éves tapasztalattal kipróbálták és tesztelték őket.

Mely termékek nem szerepelnek a rangsorban és miért nem szerepelnek?

Vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyek elvi okokból nem szerepelnek ebben a felülvizsgálatban. Az első csoport a hormonok. A hormonális készítmények valóban javallottak pikkelysömör esetén. Csökkentik a bőrpírt, csökkentik a bőrsejtek osztódásának intenzitását, csökkentik a plakkok számát. De a helyzet az, hogy a hormonok használata egyfajta nehéz tüzérség, és tapasztalt orvos kezében kell lennie. A hormonok alkalmazása rezisztenciát okozhat minden más kezeléssel szemben. csak nagyon rövid ideig alkalmazzanak hormonális készítményeket, és ha semmi más nem segít. Semmilyen körülmények között nem szabad elkezdeni a pikkelysömör öngyógyítását a legerősebb és legfejlettebb hormonális szerekkel.

A pikkelysömör erős hormonokkal történő kezelésének megkezdésével a beteg szándékosan lezárja az egyéb kezelési lehetőségek összes lehetőségét. Kezdetben a páciens nagyon elégedett a hatással, de egy idő után észreveszi, hogy egyre több hormonra van szüksége, és egyre gyakrabban kell alkalmaznia őket, majd a fejlődés megáll. De az erős hormonok után semmi sem működik. A hormonoktól való “függőség” jelensége jól ismert a pikkelysömörös betegek számára.

A gyógyszerek második csoportjába, amelyet itt nem fogok tárgyalni, számos homeopátiás szer tartozik. Mint tudjuk, a homeopátiát a nemzetközi orvostársadalom elismeri, mint olyan kezelési módszert, amelynek nincs bizonyított hatékonysága, és a homeopátia hatása a jól körülhatárolt öncélú. Ez nem jelenti azt, hogy a homeopátiás szereket nem szabad a betegnek szednie. A tény az, hogy a pikkelysömör olyan betegség, amelyet krónikus neurózis, depresszió. A homeopátiából származó gyógyulásba vetett hit megteszi a hatását, és ebben a homeopátia egyfajta placebo-validált pszichoterápia.

Végül, a rangsor nem tartalmazza azokat a gyógyszereket, amelyekhez ultraibolya sugárzás vagy puva terápia felírása szükséges. Ezeket a kezeléseket speciális kezelőhelyeken végzik, és a gyógyszereket a fényterápiás kezelésekkel együtt kell alkalmazni. Ez is a bőrgyógyász feladata. Ezért a nyilvántartás tartalmaz néhány hatékony helyi gyógyszert mind tüneti, mind szisztémás hatásra. A gyógyszerárak átlagoltak, 2018 végén érvényesek.

A legjobb pikkelysömör jogorvoslatok értékelése

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb helyi kezelések a pikkelysömör kezelésére 1 Daivonex – kalcipotriol 999€
2 Cinocap (SkinCap) 272€
3 Cartalin 721€
4 NM-BC 109€
5 Zorka krém 99€
Legjobb szóbeli pikkelysömör jogorvoslatok 1 Neotigasone (acitretin) 1 858€
2 Taxifolin Baikal (dihidrokvercetin) 110€

Helyi lokális pikkelysömör jogorvoslatok

Nyissa meg a rangsort a pikkelysömör kezelésére szolgáló helyi jogorvoslatok, amelyeket gyakran különböző kenőcsök és krémek formájában mutatnak be. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi gyógyszerekkel kezelt betegek több mint 80%-a. Szisztémás kezelés – citosztatikumok, monoklonális antitestek és más súlyos, drága gyógyszerek, amelyeket az orvos súlyos pikkelysömör és szövődmények, például előrehaladott ízületi gyulladás esetén ír fel.

A Daivonex egy kalcipotriol

Értékelés: 4.9

Daivonex - kalcipotriol

A Daivonex egy speciális szer, amelyet a psoriasis vulgaris, azaz a csak bőrkiütésekkel járó pikkelysömör kezelésére terveztek. Nem javallott az arthritis psoriatica és a körömkárosodás kezelésére. A kalcipotriol a D3-vitamin szintetikus aktív metabolitja.

Ismeretes, hogy a közönséges pikkelysömör nyáron jelentősen javul, ha napozásnak van kitéve, és sok beteg elveszíti az összes plakkot, és csak az úgynevezett vámosok maradnak a könyök- és térdízületekben. Ha a bőrből hiányzik a D-vitamin, nem lesz ilyen javulás. Ez a vitamin kulcsfontosságú láncszem a bőrelemek növekedési ütemének szabályozásában.

Olvasson tovább  A 8 legjobb orvosság álmosság ellen

A Daivonex gátolja a keratinociták fejlődését és javítja differenciálódásukat, azaz a bőrsejtek szükség szerint fejlődnek tovább, anélkül, hogy fejlődésük leállna vagy hámlanának. A Daivonex helyi immunszuppresszív hatással van a bőrsejtekre, a T-limfociták ellen, miközben lokálisan hat, és szinte semmilyen hatással nincs a szervezet kalcium-anyagcseréjére.

A Dyvonexet naponta 1-2 alkalommal kell alkalmazni, vékony krémréteggel az érintett területekre kenve. Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás hatása csak a kezelés megkezdésétől számított 10 nap elteltével lesz látható. A kezelés időtartama nem haladhatja meg a másfél hónapot orvosi rendelvény nélkül. A Daivonex kenőcs és krém formájában kapható. Egy csomag 30 g kenőcs átlagosan 1220 rubelbe kerül. Gyártó: Leo Pharmaceutical, Írország.

Előnyök és hátrányok

A Daivonex nagy előnye, hogy jól tolerálható, hormonmentes, és más gyógyszerekkel, például ciklosporinnal vagy kortikoszteroid hormonokkal együtt használható, de van egy gyógyszer – Daivobet vagy Xamiol, amelyben a kalcipotriolt béta-metazonnal kombinálják. A Dyvonex nem ajánlott keratinolitikus szalicilsav készítményekkel együtt alkalmazva. Ellenjavallt különböző kalcium-anyagcserezavarok esetén, a kenőcs nem alkalmazható 6 év alatti gyermekeknél, a krém pedig 18 éves kor előtt nem alkalmazható. Terhes vagy szoptató nőknek nem ajánlott, és mellékhatásként bőrirritációt okozhat. A Deivonex nem alkalmas az arcra, és nem alkalmazható túl nagy bőrfelületeken, a bőrfelület 30%-át meghaladóan, a szisztémás hatás kialakulásának elkerülése érdekében. A kezelés alatt kerülje a hosszan tartó napozást.

Cinocap (SkinCap)

Értékelés: 4.8

Zinocap

A Cinocap egy helyi cink-pirition krém vagy aeroszol. A hatóanyag védi a bőrt, a dermatoprotektorok közé tartozik, miközben antimikrobiális hatású, elnyomja a gyulladást és a gombásodást. Nem ritka, hogy a pikkelysömörös kiütések (és különösen a természetes ráncokban lévő, tűszúrásszerű papulák) túlzott hámlást és különböző gombákat indukálnak, mivel az elhalt bőrpikkelyek táplálják ezeket a kórokozókat. A Zinocap dexpanthenolt is tartalmaz, amely sebgyógyító hatású. A Tsinocap spray a folyamat akut fázisában javallott, amikor a plakkok növekednek és fertőződhetnek, míg a krém a pikkelysömör szubakut időszakában ajánlott.

Könnyen alkalmazható. A krémet a szükséges helyekre kell felvinni és bedörzsölni, de naponta legfeljebb 3-szor, és a kezelés időtartama átlagosan 1 hónap. Az aeroszolt 3 másodpercig közelről a kívánt helyre kell permetezni. Az alkalmazás gyakorisága ugyanaz: naponta kétszer vagy háromszor. A hazai cég Lekko termel Tsinokap-krém és 50 g cső súlya 600 rubel. Egy doboz 58 g-os aeroszol 760 rubelbe kerül., és a Pharmstandard-lexmedicines készíti.

Előnyök és hátrányok

A termék egyik előnye a komplex hatása, és nemcsak a pikkelysömör, hanem a seborrheás és atópiás dermatitis kezelésére is alkalmas. Ez a termék nem tartalmaz hormonokat, és egyéves kortól kezdve csecsemőknél is felírható. Az előző esethez hasonlóan a Cinocapnak nincs korlátozása a maximális alkalmazási területre vonatkozóan, az arcra is alkalmazható, ami fontos, és biztonságosan használható több mint egy hónapig. A termék jól tolerálható, nem szívódik fel és nem kerül a véráramba.

Cartalin

Értékelés: 4.7

Carthalin

Ez a védő és profilaktikus krém méhmézet, növényi alapanyagokat tartalmaz: kamilla és sikér, dermatotróp A-vitamin, levendulaolaj és eukaliptuszolaj. Szalicilsavat is tartalmaz, amely puhítja a szaros és hámló bőrt. A fő összetevő, amely nagyon hatékony a pikkelysömör kezelésére, a szolidol. Ez a krém csökkenti a gyulladást, enyhíti a pikkelysömörös plakkok súlyosbodását, amelyek tavasszal és ősszel gyakoribbak. A krém enyhíti a viszketést és nagyon jól hámlaszt. 2 vagy akár 3 hónapig is használható, anélkül, hogy szisztémás hatásokat, függőséget vagy esetleges szövődményeket okozna. A Cartalin egy barna, sűrű massza, amelynek sajátos szaga van.

Alkalmazza a Kartalint a pikkelysömörös bőrön nem szabad dörzsölni, legfeljebb naponta kétszer, és a krémet általában legalább 12 órán át kell tartani. Ez azt jelenti, hogy a legjobb, ha éjszaka, kötszer alatt alkalmazzák. Ez nem biztos, hogy teljesen kényelmes, ezért nyáron, ha a test fedetlen területein pikkelysömörös plakkok keletkeznek, egyszerűen kenje be ezt a krémet, úgy, hogy az expozíciós idő összesen legalább 12 óra legyen. Ha a krémet kétszer, azaz reggel és este alkalmazza, az expozíciós idő minden egyes alkalmazásnál 6 óra. Más kezelési módok is lehetségesek: 5+7, stb..

A kenőcsöt az Astrofarma, egy helyi gyógyszergyártó állítja elő, és egy 100 ml-es tubus ára átlagosan 940 rubel. Tekintettel arra, hogy a legtöbb krém átlagosan 30 ml térfogatú tubusba van csomagolva, ez a költség nagy mennyiségre nem tűnik túlzottnak.

Előnyök és hátrányok

A Cartalin nagy előnye, hogy egyes esetekben teljes remissziót képes elérni. A pikkelysömörös plakkok eltűnése után alig észrevehető színes foltok maradnak, amelyeket dikrómának neveznek. Ha folytatja a Kartalin használatát, egy hónap múlva a hatás megszilárdul, a foltok kivilágosodnak, és a plakkok általában nem térnek vissza. Ennek a krémnek nincsenek ellenjavallatai, a mellékhatások közül a használat kezdetén jelentkező enyhe súlyosbodástól nem kell tartani. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a krém hosszú, akár 4 hónapig tartó, napi alkalmazással történő használata után jó, tartós remisszió figyelhető meg, amely 2-4 évig vagy tovább tart.

Olvasson tovább  8 legjobb kenőcsök, krémek és gélek pattanásokra

NM-BK

Értékelés: 4.6

NM-BC

Rendkívül hatékony, de az állatgyógyászati drogériákban kapható. Semmi baj nincs vele, hatékonyságát a pikkelysömörös kiütések kezelésében már sok évvel ezelőtt bizonyították, még a bőrgyógyászok is előírják. Hatóanyaga cink-oxid és kén. Ez a barna, sűrű kenőcs keratolitikus anyagokat is tartalmaz – szalicilsavat, kreolint, terpentint, kőszénkátrányt, vazelint, vazelint és lanolint.

Szárító, összehúzó, hámlasztó és fertőtlenítő hatású. A kreolin és a terpentin javítja a vérkeringést a bőr felszíni rétegeiben, ami elősegíti a sejtek gyógyulását. Ezt a kenőcsöt vékony rétegben kell felvinni az érintett területre és a körülötte lévő egészséges bőrre. A kenőcsöt enyhén be kell dörzsölni a felületbe, és ezt a legjobb fürdés után, amikor a bőr nedves. A kenőcs könnyebben alkalmazható és kevesebbet fogyaszt. A kenőcsöt naponta egyszer-kétszer alkalmazza egy héten keresztül. A kenőcsöt a Vladimir régióban található YM-BK állatgyógyászati üzem állítja elő, és egy 50 grammos tégely ára átlagosan 170 rubel.

Előnyök és hátrányok

Sok pikkelysömörös beteg számára ez a kenőcs igazi felfedezés és ajándék volt, mivel gyorsan megnyugtatja a súlyosbodást, a plakkokat nem domborúvá teszi, megszünteti a viszketést és csökkenti a pikkelyek számát. Már 3-4 napos használat után jelentős javulás figyelhető meg. Talán az egyetlen hátránya ennek a kenőcsnek a rendkívül erős és specifikus szag, amely elterjedhet az egész szobában, ahol a beteg van, az ágyneműben és még a szomszédos szobákban is. Ezért ideális, ha a kenőcsöt 1-2 órán keresztül alkalmazza, olyan időszakban, amikor egyedül lehet.

Erősen ajánlott, hogy ne alkalmazza a kötés alatti bőrre, majd menjen dolgozni. A kén, a frissen áztatott talpfák, a kátrány és a terpentin szaga, finoman szólva, nem mindenki számára kellemes. Az összetevőkkel szembeni egyéni intolerancián kívül a mellékhatások közé tartozik az enyhe égő érzés, amely az alkalmazást követő 15-20 percen belül jelentkezhet, ami teljesen normális. Különös gondot kell fordítani a tiszta kezekre: a kenőcs felvitele után alaposan meg kell mosni őket, és mosás előtt ne érintse meg a szemet.

Zorka krém

Értékelés: 4.5

Zorka krém

A név ismét azt sugallja, hogy ezt a krémet állatorvosi boltokban árulják. De nem csak a tehenek szerettek bele (és a hivatalos utasítások szerint a tőgygyulladás és a tőgyhasadékok megelőzésére és kezelésére szolgál). És az emberek használják a száraz bőr hidratálására, vágások és karcolások gyógyítására, vagy egyszerűen éjszakai krémként a bőr puhítására.

A Zorka krém floralizint tartalmaz. Hidratálja és puhítja a bőrt, gyógyító hatású és javítja a bőr rugalmasságát. A felvitel után védi a bőrt és védőfilmet képez. Nincs specifikus antipsoriatikus hatása, de ha a psoriatikus plakkok súlyosbodása és növekedése során alkalmazzák, a Zorka krém gyorsan átveszi a súlyosbodás fázisát egy enyhülő súlyosbodásba, majd a remissziós szakaszba. Ha egy hónapig vagy még korábban használják, a fényes, viszkető, gyakran nyálkás foltok helyett a beteg bőrén csak sápadt és inaktív foltok maradnak. A Zorka krémet a vjatkai Farmaks ZAO gyártja. A termék nagy szépsége, hogy egy 200 ml-es csomag, azaz egy csésze csak 90 rubelbe kerül., És néhány állatgyógyászati gyógyszertárban 80 és még 70 rubel áron is megtalálható.

Előnyök és hátrányok

Ez a krém annyira hasznos és sokoldalú, hogy azt lehet mondani, hogy nincs hátránya. Kivéve egyet, egy nagyon ellentmondásosat. Ez a krém kis mennyiségű légi paraffint használ tartósítószerként, ami enyhe kerozinszerű szagot eredményez. Az NM-BK kenőcs rendkívül szúrós és kellemetlen szaga nem hasonlítható hozzá, de gyorsan megszokható, és sokan még szeretik is. Továbbá, néhány hét használat után a krém fokozatosan elhasználódik, és a paraffin szaga megszűnik. Hasonló krémet gyártanak az emberek számára, de a paraffint el kellett távolítani, és egy kozmetikai célokra használt tartósítószerrel kellett helyettesíteni. De egy csomag ára azonnal majdnem 10-szeresére emelkedett, így válasszon: vagy a paraffin könnyű illata és 70 rubel, vagy a kozmetikumok illata és 600 rubel. A hatás ugyanaz.

Olvasson tovább  Top 10 jogorvoslat szédülés ellen

Legjobb szóbeli pikkelysömör jogorvoslatok

Vannak olyan termékek, amelyek tabletta formájában is bevehetők. Az egyiket, amelyet a rangsorban bemutattak, kifejezetten a pikkelysömör kezelésére tervezték, míg a másik hatékonyan alkalmazható alapgyógyszerként a bőr trofikus állapotának javítására, erős antioxidáns és membránvédő hatású.

Neotigasone (acitretin)

Értékelés: 4.9

Neotigasone

A neotigazon a pikkelysömör súlyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer, amikor a pikkelysömörös plakkok a bőr nagy részét borítják, gyakori visszaesésekkel, vagy pikkelysömörös eritrodermiában szenvedő betegeknél, amikor gyakorlatilag az egész bőr érintett. Az acitretin hatóanyag egy mesterségesen szintetizált retinsav-analóg. A bőrsejtek differenciálódásának és proliferációjának normális folyamatai helyreállnak. Hatásmechanizmusa még ismeretlen, de rendkívül hatékony. A pikkelysömör mellett a Neotigasone más bőrkeratinizációs rendellenességek kezelésére is javallott, beleértve a veleszületett ichthyosis-t is.

A neotigazon kapszulákban kapható: egy kapszula 10 vagy 25 mg hatóanyagot tartalmazhat. Naponta egyszer szájon át, étkezés közben. A kezdő adag felnőtteknek 25 mg. A kezelésnek hosszan tartónak kell lennie, legalább 2 hónapig, és orvosnak kell felügyelnie. A Neotigasone-t a francia Seneci cég gyártja, és egy csomag ára egy hónapos kúra esetén átlagosan 3500 rubel.

Előnyök és hátrányok

A készítmény stabilizálhatja a súlyos pikkelysömör állapotát, meggyorsíthatja a klinikai remisszióba való átmenetet, és akár meg is fordíthatja a betegség lefolyását, pl. a pikkelysömörös eritrodermát fehér bőrfoltokkal tarkított fokális pikkelysömörré alakíthatja át. Azonban mindig orvosi felügyelet mellett kell kezelni. A Neotigasone-t szedő betegek több mint 50%-ánál jelentettek mellékhatásokat. Ezek gyakran az A-vitamin hipervitaminózis tünetei. Ezek közé tartozik a száraz ajkak és a repedezett szájszélek, a szemszárazság, és kerülje a kontaktlencsék használatát a gyógyszer szedése alatt. Fejfájás, szomjúság és szájszárazság, izom- és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.

Terhes nők számára szigorúan tilos. Bizonyítottan számos magzati deformitást okoz, ezért a használatának tilalma nemcsak a terhes nőkre vonatkozik, hanem minden olyan nőre, aki nemcsak a kezelés alatt, hanem a gyógyszer visszavonása után 2 évig teherbe eshet. Annak a nőnek, aki nem csak tervezi a terhességet, hanem képes teherbe esni, fogamzásgátló tablettát kell szednie, és a kezelés befejezése előtt egy hónappal, a kezelés alatt és a kezelés befejezése után 2 éven belül el kell kezdenie a szedését. Ezenkívül számos dokumentumot töltenek ki a kezelés megkezdése előtt, és még a terhesség hiányát igazoló igazolást is bemutatják. Így a nők számára nem lehet a gyógyszer önadagolása.

Taksifolin Baikalsky (dihidrokvercetin)

Értékelés: 4.8

Taxifolin Bajkál

Végül a pikkelysömör nem csak a specifikus antipszoriatikus szerek alkalmazását igényli, hanem olyan gyógyszereket is, amelyek javítják a mikrocirkulációt a bőr mélyebb és felszíni rétegeiben, és segítenek a keratinocita membránok stabilizálásában és védelmében. Ez a Taxifolin Baikalsky hatása. A keratinocita membránok stabilizálása lehetővé teszi az osztódásuk ütemének lassítását, és helyreállítja az epidermisz bazális rétegének normális szerkezetét.

A dihidrokvercetin-készítmények nagy választéka közül a legjobb hatást a psoriasis vulgaris különböző tüneteivel küzdő betegeknél a Baikalsky taxifolin, amelyet a szibériai Kedr. 300 mg-os kapszulákban kapható, és az ultratiszta kristályos dihidrokvercetin mennyisége minden egyes kapszulában 60 mg. A készítményt a pikkelysömör kezelésére javallják, mind akut állapotban, mind tervezett kezelésként napi egy kapszulában 1-2 hónapig. A csomag költsége egy hónapos kezelésre átlagosan 950 és 1350 rubel között mozog.

Erősségek és gyengeségek

A Taxifolin Baikalskiy előnye a jó tolerálhatóság, a túladagolás és a mellékhatások hiánya, valamint a kombinált terápiában való felhasználás lehetősége, például a helyi gyógyszerek hátterében, beleértve a kortikoszteroid hormonokat tartalmazó gyógyszereket is. Hátránya a gyógyszertárakban való alacsony elterjedtség és a korlátozott forgalmazás, mivel a termék iránt nagyon nagy a kereslet, és nagyrészt exportálják. De abban az esetben, ha lehetőség van arra, hogy a pikkelysömör kezelését helyi jogorvoslatokkal és a Taksifolin Babaikalsky szedésével kombinálják, akkor a klinikai remisszió és a fordított plakkok fejlődése gyorsabban fog menni.

Végezetül hozzá kell tenni, hogy természetesen a rangsorban felsorolt jogorvoslatok nem merítik ki az antipsoriatikus gyógyszerek teljes arzenálját. A legfontosabb dolog nem is a termék kiválasztása, amely mindenki számára egyénileg alkalmas. A kezelésre vonatkozó általános ajánlás nélkül nem biztos, hogy segítenek.

Az idegességet és a krónikus stresszt, valamint a szisztémás betegségeket, beleértve a megfázást és a fertőzéseket, amennyire csak lehet, kerülni kell. Kívánatos, hogy a súlya visszatérjen a normális szintre. Nincs több rossz szokás, különösen az alkohol, különösen a sör. A pikkelysömör gyógyítható a tengeri levegő kihasználásával és a tengervízben való úszással. Ezért a gyógyfürdőkúra, különösen a Fekete-tengeren, Izrael és Szlovénia üdülőhelyein, a Földközi-tenger térségében hosszú távú hosszú távú remisszióhoz, sőt teljes klinikai gyógyuláshoz vezethet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 2
  1. Csaba

    Mi a legjobb jogorvoslat a pikkelysömör kezelésére?

    Válasz
  2. Bence

    Melyik az a psoriasis elleni jogorvoslat, amit az emberek a leginkább javasolnak és melyek azok a tapasztalatok, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében?

    Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: