A legjobb antihisztaminok gyermekek számára

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánt, és nem minősül vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel.

A gyermekek számára gyártott gyógyszerek olyan gyógyszerek, amelyek nemcsak a szülők, hanem a szabályozó hatóságok, köztük a Rosravnadzor figyelmét is felkeltik. A gyermekeknél történő felhasználásra törzskönyvezett gyógyszereket gondosan ellenőrizni kell a biztonságosság, a mellékhatások és az ellenjavallatok tekintetében, amelyek elkerülhetetlenül minden gyógyszernek megvannak, ezeket világosan és egyértelműen meg kell határozni.

A mellékhatások lehetséges tünetei jól strukturáltak kell, hogy legyenek. Végül is, a kisgyermekek, akik még nem tudnak beszélni, valószínűleg nem panaszkodnak arra, hogy a gyógyszer nem volt megfelelő számukra, és hogy fájdalmat vagy kellemetlenséget éreznek például a gyomorban. Természetesen, ha a mellékhatás valamilyen kiütés, a szülőket figyelmeztetik az utasítások elolvasásával, és ha ilyen kiütés van, a gyógyszer abbahagyható, és orvoshoz lehet fordulni, de a mellékhatások nem mindig ilyen kifejezettek. oktatás 1 A mellékhatások nem mindig ilyen kifejezettek.

Az allergiás kezelések a különböző korú gyermekeknél gyakran alkalmazott gyógyszercsoportok közé tartoznak. A baba éppen most alakítja ki az immunrendszerét, beleértve azt a képességet, hogy megfelelően reagáljon a különböző allergének bevitelére. Az újszülött azonnal az allergének világában találja magát. Ha a magzati fejlődés során a környezet steril volt, és a leendő anya helyesen táplálkozott, a gyermeknek nem lesz allergiás problémája.

De közvetlenül a születés után a babát szó szerint megtámadják az allergének. Ezek a ruhapelenka, a mosószerek, néhány hónappal később – kiegészítő élelmiszerek, háztartási allergének, mint például a házipor, a pehely- és tollpárnák, a háziállatok szőre, az akváriumi haleledel, más potenciálisan káros anyagok.

A nyár is komoly kihívást jelent a baba számára. fűpollen, por, virágos növények és rovarcsípések – mind-mind kóros és túlzott allergiás reakciót válthat ki az éretlen szervezetből. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni az öröklődésről sem. Ha a szülők polivalens allergiában vagy atópiás bronchiális asztmában szenvednek, a gyermeknél az allergia kockázata jelentősen megnő.

Ebben az esetben tanácsos allergológus-immunológushoz fordulni, és ha szükséges, a szülőknek megfelelő vizsgálatoknak kell alávetniük a gyermeket annak megállapítására, hogy a gyermeknek túlérzékenységi reakciója van-e bármely élelmiszerrel vagy más kontakt-, légúti vagy élelmiszer-allergénnel szemben.

De mit kell tenni, ha a baba már allergiás reakciót kapott?? Mi a teendő, ha a baba bőrkiütéses, csalánkiütéses, száraz éjszakai köhögés, hörgőgörcs, nehézkesen kilégző és sípoló légzés jelentkezik?? Mi a teendő, ha a babának allergiás náthája van, sok tiszta nyálkahártya-váladékkal? Természetesen először gyermekorvossal kell konzultálni, és ha a helyzet nem sürgős, gyermekallergológushoz is lehet fordulni.

A szülők csak az orvoshoz fordulva tudják meg, hogy pontosan mikor és milyen feltételek mellett kell gyermeküknek antiallergiás gyógyszert adniuk. Ezek a gyógyszerek vészhelyzetben – például ha már kialakult egy allergiás reakció – egyszeri adagban adhatók. A kezelés időtartama lehet rövid, de lehet hosszú is, például ha a betegnél hörgőasztmát diagnosztizálnak.

Ebben az áttekintésben azokat a gyógyszereket fogjuk megvizsgálni, amelyeket az Orosz Föderációban és világszerte gyermekorvosok és allergológusok használnak a gyermekek kezelésére és az allergia tüneteinek enyhítésére.

Allergiagyógyszerek gyermekek számára

Mielőtt elkezdenénk a gyógyszerek áttekintését, emlékeztetjük Önöket, hogy a nemzetközi szabadnevet, azaz az INN-t adjuk meg először. Ezután a zárójelben lévő első gyógyszer általában a legdrágább, az eredeti gyógyszer, amelyet először hoztak forgalomba, és amelyhez az összes többi kereskedelmi másolat vagy generikus gyógyszer minőségét hasonlítják. Ezek szintén zárójelben szerepelnek, az első eredeti gyógyszer után. A következő a gyógyszertári árak listája – a legdrágább gyógyszer az eredeti gyógyszergyártó. Ne spóroljunk a gyerekekkel. A kiskereskedelmi árak 2021 tavaszára érvényesek az Orosz Föderáció minden tulajdonformájú gyógyszertárára.

Ez a lista nem minősül reklámnak, vagy bármely gyógyszer vagy gyártó reklámozásának, és kizárólag az antihisztaminok gyermekgyógyászatban történő alkalmazására vonatkozó meglévő klinikai és nemzeti irányelvek diktálják. A gyógyszerekre vonatkozó valamennyi adat kizárólag a nyilvános hivatalos használati utasításokból:/ és a gyógyszernyilvántartásból, az RLS-ből származik:/.

Az alábbi információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és nem minősülnek közvetlen cselekvési ajánlásnak vagy orvosi tanácsadásnak. Ne használja ezeket diagnózishoz, kezeléshez vagy bármilyen orvosi eljáráshoz. Bármilyen módszer vagy termék használata előtt konzultáljon orvosával. Ez a weboldal nem orvosi szakportál, és nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást. A jelen weboldal üzemeltetője nem vállal felelősséget semmilyen formában azon felekkel szemben, akiknek közvetett vagy közvetlen kára keletkezett az ezen az erőforráson található anyagok helytelen értelmezése vagy helytelen felhasználása miatt.

Első generációs antihisztaminok gyermekek és felnőttek számára

Az alább felsorolt információk hasznosak lesznek a szülők számára, az orvosi képzettséggel nem rendelkező emberek számára. Jó, ha a szülők nem feledkeznek meg arról, hogy az antihisztaminoknak több generációja létezik, legalább két. Az antihisztaminok első generációjának minden bizonnyal megvannak a maga előnyei, de hátrányai is. Azok a szülők, akik most 30-40 évesek (vagyis nem egészen fiatal szülők), vagy akár nagyszülők, akik most 40-50 évesek, emlékeznek arra, hogy gyermekkorukban csak az első generációs antiallergiás gyógyszerek voltak.

Leggyakrabban a Dimedrolt használták. Ezután a nyolcvanas és kilencvenes években az allergiaellenes gyógyszerek köre bővülni kezdett, a Suprastin, a Tavegil, a Diazolin. Ezek a gyógyszerek azonban mindeddig még mindig az első generációs allergiaellenes gyógyszereknek számítanak. Ezután a XXI. században modernebb, biztonságosabb és kényelmesebb eszközök vannak, amelyeket antihisztaminoknak vagy második generációs antiallergiás gyógyszereknek neveznek. Ezek közé tartozik a Claritin, Erius, egyéb gyógyszerek. De kezdjünk el beszélni az első generációs antihisztaminokról – mik a hátrányaik és hátrányaik?? Az első generációs gyógyszerek hátrányai a következők.

Atropinszerű hatás

Az 1. generációs antihisztaminok “szárítják a nyálkahártyát”, csökkentik a nyálelválasztást a szájban. Ez a szárító, szekrécióellenes hatás nagyon gyakori az atropinnál. Az atropin nélkülözhetetlen például a kolinészteráz-gátlók, a hírhedt szerves foszfát-mérgek ellenszereként. Az 1. generációs antihisztaminok mellékhatásként szintén mutatják ezt az atropinszerű hatást, mivel a kolinoreceptorokra is hatnak.

A nyálkakiválasztás csökkenése azonban nem mindig ártalmatlan. Igen, csak a szájszárazság nem rossz. Végül vízzel kiöblítheti a száját. De minden nyálkahártyáról beszélünk, leginkább a légzőrendszer nyálkahártyájáról, a kis hörgőkről, és ennek a nyálkahártyának a területe nagyon nagy. Ha itt a köpet kiszárad, az a hörgőkben elválasztott váladék megvastagodásához vezet. A sűrű köpet, a viszkózus köpet elveszíti védő tulajdonságait, és megszűnik a baktériumok elleni küzdelemben.

Ha egyszeri adagban ad gyermekének DM-et vagy Suprastint, pl. ételallergia, angioödéma vagy rovarcsípés esetén, akkor nincs veszély, és a légcső-bronchialis váladék nem képződik. És ha az 1. generációs antihisztaminokat egy csecsemőnél több napig használják a légúti patológia, például hörghurut, köhögés, ARVI hátterében, a köpet védő tulajdonságainak romlása szintén romláshoz, másodlagos fertőzéshez, lázhoz, sőt tüdőgyulladás kialakulásához vezethet.

A szülőknek különösen óvatosnak kell lenniük, ha gyermeküknek már van obstruktív tüdőbetegsége, vagy hajlamos a hörgőgörcsre. Ez a helyzet ráadásul ronthatja a drénfunkciót, csökkentheti a tüdőszellőzést és különböző mikrobiális szövődményeket okozhat. Ezért az első generációs antihisztaminok hosszú távú felírása hörgőtágulati betegségben szenvedő gyermekeknél nem ajánlott.

Egyéb atropinszerű hatások a szemnyomás emelkedése, esetleges vizeletvisszatartás és egyéb kellemetlen tünetek. De ezek általában sokkal veszélyesebbek idősebb korban, pl. glaukóma vagy prosztata adenoma hátterében. Gyermekeknél általában nem okoznak súlyos mellékhatásokat.

Tachifilaxia és egyéb megnyilvánulások

Az első generációs gyógyszerek befolyásolhatják a mozgáskoordinációt gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, és lelassíthatják a szellemi éberséget, tompíthatják a figyelmet, befolyásolhatják az érzékelést, letargiához, sőt szédüléshez vezethetnek. Természetesen ez nem jelent problémát egyetlen adag esetében, de a tartós használatot kerülni kell, mivel rontja a gyermek tanulási, szocializációs és a társaival, a szülőkkel és a tanárokkal való kommunikációs képességét egyaránt.

Az ebben a sorozatban szereplő néhány gyógyszer helyi érzéstelenítő hatású, mint például a Novocain és a Lidocain, és nagy dózisban csökkentheti a vérnyomást és káros hatással lehet a szívfrekvenciára.

Gyakori mellékhatások közé tartozik a diszpepszia, hasi diszkomfortérzés, hányinger és étvágytalanság. A gyenge étvágy a Suprastin és a Dimedrol szedésének jele, különösen több napon keresztül.

Ha hosszú ideig alapkezelésként használják, hatásuk lassan csökken. Ezért, ha egy minőségi termék elkezdte elveszíteni hatékonyságát, akkor a tachyphylaxis megelőzése érdekében váltakozniuk kell, és nem szabad egy hétnél hosszabb ideig, legfeljebb 10 napig, de csak orvosi döntéssel.

Szedatív hatások és gyakori használat

Az első generációs jogorvoslatok meglehetősen nyersek. Ahhoz, hogy antihisztamin hatásukat kifejtsék, meglehetősen nagy dózisokra és gyakori adagolásra van szükség, mivel e gyógyszerek hatástartama nagyon rövid. Ezek a szerek áthatolnak a vér-agy gáton, amely elválasztja a vért az idegszövettől, és blokkolják a hisztaminreceptorokat és a megfelelő struktúrákat az agyban, ami nyugtató hatáshoz vezet.

A nyugtató hatás nem értelmezhető egyértelműen: egyik esetben rossz, másik esetben jó. A szedáció enyhe álmosságként és néha kifejezett nyugtató hatásként jelentkezhet; egy Dimedrol tabletta után a gyermek egész éjjel nyugodtan aludhat, anélkül, hogy éjszakai viszketéstől szenvedne, és ebben az esetben áldás.

A Szovjetunióban például az első generációs antihisztaminokat egyes esetekben meglehetősen erős nyugtatóként, sőt altatóként is használták. A legerősebb ilyen jellegű hatás a diprazin vagy pipolfen esetében figyelhető meg, amely csak parenterális adagolásra szolgáló ampullákban kapható, és amelyet még mindig alkalmanként használnak a kórházakban. Bár a Pipolphene erős nyugtató hatással rendelkezik, csak két hónapos kortól használható. De mivel nagyon erős, és nem tablettában árulják, nem írjuk le tovább, mivel vényköteles gyógyszer, és kórházakban használják.

A második legerősebb nyugtató a Dimedrol, amelyet a szuprastin követ, amely erősségében a Dimedrolhoz hasonló, de valamivel gyengébb. A Klemastin vagy Tavegil a legkevésbé nyugtató hatású, ezért a Tavegilt napközben kényelmesen felírják, hogy a gyermekeknek a lehető legkevesebb nyugtatót adják, hogy segítsék őket az iskolai tananyag befogadásában, és hogy aktívak maradjanak az óvodában. A diazolin és a Fencarol szinte semmilyen nyugtató hatással nem rendelkezik, de antihisztamin hatásuk is gyengébb, mint a többi 1. generációs gyógyszeré.

Milyen előnyei vannak az első generációs antihisztaminoknak??

Ezeket a gyógyszereket a fenti negatív tulajdonságok ellenére még mindig sikeresen használják, és senki sem fogja feladni őket. A Dimedrol szintén jó orvosság hányinger és hányás esetén, például légi és tengeri betegség esetén. Mindezek a termékek csodálatosan működnek, ha allergiás eredetű bőrviszketésed van, például éjszaka. A nyugtató hatás javítja az alvást, és másnap már csak enyhe mértékű.

Mégis, a két legfontosabb előnye a következő. Ezek a gyógyszerek antiallergiás hatást fejtenek ki, méghozzá nagyon gyorsan, mivel intramuszkuláris vagy akár intravénás injekcióra is gyártják őket ampulla formájában. Másodszor, ezek a termékek mindig kaphatók a gyógyszertárakban, és nagyon olcsók. Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek vényköteles gyógyszerek, és senki sem fogja eladni őket recept nélkül.

Ezért az 1. generációs antihisztaminok elsősorban elsősegélynyújtó szerek, amelyeket rövid kúrákban alkalmaznak súlyos allergiás reakciók, például gégeödéma, Quincke-angioödéma, súlyos csalánkiütés stb. esetén. A Suprastin például intramuszkuláris injekció és tabletta formájában is adható, de megelégedhet a Tavegil nevű tablettával is, amely kíméletesebb, és hosszabb ideig tarthat, akár 12 órán át, egyetlen adag után. Így a Tavegil egyfajta átmeneti gyógyszer az antihisztaminok első generációjától a második, modern antihisztaminokig.

Nézzük meg közelebbről. A DMedrolt már említettük, és ami a többi, ebbe a generációba tartozó gyógyszert illeti, ezek még nem biztonságosak az egyéves korú csecsemők számára. Például a Diazolin tabletta csak ötéves kortól javallott, míg a Diazolin tabletta 7 éves kortól szedhető.

A Fencarol nevű antiallergiás gyógyszer elég jó, de bár a gyermekallergológusok szeretik, hároméves kor alatt nem szedhető, hároméves kor után viszont igen. Bár nem lépi át a vér-agy gátat és nem okoz álmosságot, az egyéves korú gyermekek szülei nem szedhetik.

JelölésHelyszínNévÁr
Bizonyos 1. generációs gyógyszerek1Clemastine (Tavegil)167 €
2Suprastin106 €
3Hiphenadine (Fencarol)264 €
4Mebhidrolin (Diazolin)25 €
5Promethazin (Pipolfen, Diprazine)919 €
6Dimedrol11 €
Modern második generációs gyógyszerek gyermekek számára1Cetirizin (Zyrtec Zodak cseppek)158 €
2Loratadin (Claritin)113 €
3Fexofenadin (Allegra)532 €

Bizonyos 1. generációs gyógyszerek

Soroljuk fel azokat az 1. generációs jogorvoslatokat, amelyeket még mindig különböző orvosok írnak fel, mind a gyermekorvosok, mind az allergológusok. A gyermek sürgősségi osztály orvosai használják őket sürgősségi kezelésre, de felnőtteknél is sikeresen alkalmazzák őket. És kezdjük a legbiztonságosabb és legenyhébb gyógymóddal – Clemastine vagy Tavegil.

Klemastin (Tavegil)

Értékelés: 4.9

Klemastin (Tavegil)

Ez a leghatékonyabb és legelterjedtebb, gyermekek számára engedélyezett 1. generációs antihisztamin. A hatás hosszan tartó, a nyugtató hatás nem fejeződik ki, mivel a gyógyszer nem lépi át a vér-agy gátat. A Tavegil szintén csökkenti az érrendszeri permeabilitást, enyhe helyzetet okoz, amelyet néha a viszketéssel járó gyermeknél a nyugtalanságra utalnak, de nincs nyugtató hatása.

A Tavegilt számos külföldi vállalat gyártja, az Orosz Föderációban most már megvásárolhatja az Olaszországban készült gyógyszert, 20 tabletta esetén 190-220 rubelt fizet. A Tavegil javallatai mind ugyanazok, a kontakt dermatitistől, csalánkiütéstől, allergiás náthától és kötőhártya-gyulladástól kezdve a rovarcsípésekig és az ekcémáig.

A gyermekek csak szirupban kaphatják a Tavegilt, 1-6 éves korig – egy teáskanál szirupot, naponta egyszer vagy kétszer 0,67 mg dózisban. Spoonful mellékelve. A Tavegilt a Nicomed, a Sandoz, a Takeda és a magyar Aegis gyógyszergyárak is gyártják. A legjobb külföldi gyártók ilyen nagy száma azt sugallja, hogy ez egy igazán jó és kiváló minőségű gyógyszer, és még érdekesebb, hogy egyáltalán nincs generikus, beleértve az Oroszországban gyártottakat is. oktatás 1 A legjobb külföldi gyártók ilyen nagy száma azt sugallja, hogy ez egy igazán jó és kiváló minőségű gyógyszer.

Előnyök és hátrányok

Tavegil erényeit fentebb már felvázoltuk. A gyermekgyógyászati gyakorlatban sikeresen alkalmazzák, de egyéves kor alatt ellenjavallt, és nem szabad felírni hörgőasztma gyanúja esetén. 1 éves kortól csak szirup formájában szabad szedni. Azonban olyan mellékhatások is előfordulhatnak, mint a túlzott szedáció, szédülés, letargia és fejfájás. Gyakran előfordulhat, hogy a gyermekeknél az ellenkező mellékhatás is jelentkezik, amely stimuláló hatásra korlátozódik. Ingerlékenység és nyugtalanság, idegesség és álmatlanság, ritka esetekben rohamok. Túladagolás is előfordulhat, ami általában szájszárazsággal, tág pupillákkal és a test felső felének bőrpírjával jelentkezik.

Suprastine

Értékelés: 4.9

Suprastin

A klórpiramint, más néven szuprastint egyetlen cég, a magyar Egis gyógyszergyár gyártja, és egy 20 tablettás csomag ára nem nagy: 107-130 rubel. A szuprastin az első generációs antiallergiás gyógyszerek tipikus képviselője, nyugtató hatású. Perifériás atropinszerű hatása van, és enyhe görcsoldóként használható. Tipikus indikációk a különböző akut allergiás reakciók, csalánkiütés, szénanátha, allergiás nátha, kötőhártya-gyulladás és gyorsan kialakuló arc lágyrész-ödéma, más néven angioödéma. Használható tabletta formájában rovarcsípéseknél viszketéscsillapítóként, a bőrgyógyászatban a kontakt dermatitisz tüneteinek csökkentésére, gyógyászati kiütések kezelésére, akut és krónikus ekcéma kezelésére.

Gyermekkorban ajánlott, de terhes nők és egy hónaposnál fiatalabb gyermekek számára ellenjavallt. Gyermekgyógyászati gyakorlatban, életkortól függően 6,25-12,5 mg, naponta 2-3 alkalommal. Célszerű rövid kúrákat alkalmazni.

Előnyök és hátrányok

A szuprastin rendelkezik a fent említett első generációs szerek összes tipikus hátrányával. Ennek olyan “mellékhatásai” vannak, mint az enyhe izomremegés, álmosság, letargia és gyengeség, ingerlékenység és álmatlanság, szájszárazság és esetleg vizelési nehézség. A szuprastin ellenjavallt glaukómás betegeknél, de ez általában az időseknél van így. A gyermekgyógyászati gyakorlatban a használat ellenjavallatai meglehetősen ritkák. Lehet, hogy ez egy akut hörgő asztmás roham, amelyben ez a gyógyszer is ellenjavallt. A Suprastint a gyermekgyógyászati gyakorlatban is óvatosan ajánlott szedni, és az érv az, hogy a gyermekek túlérzékenyek az antihisztaminokra. Más szóval, ne adjon túl nagy adag antihisztamint. Fokozza az altatók, nyugtatók, antidepresszánsok hatását.

Hyphenadine (Fencarol)

Értékelés: 4.8

Hyphenadine (Fencarol)

A Fencarol olyan gyógyszer, amelyet viszonylag ritkán alkalmaznak a gyermekgyógyászati gyakorlatban. Lettországban, az Olainfarm által forgalmazott 25 mg #20 tablettában kapható, és 330-520 rubelbe kerül., Nem olcsó egy első generációs gyógyszerhez képest. A gyógyszer tipikus módon hat: küzd a váladékozás és a viszketés ellen, csökkenti az érrendszeri permeabilitást és mérsékli az allergiás ödéma súlyosságát. A fencarol csökkenti a hörgőgörcsöt és görcsoldóként hat a bélizmokkal kapcsolatban.

M-kolinoblokkoló hatás, azaz atropinszerű hatása meglehetősen gyenge. A Fenkarol viszketés és atópiás dermatitisz, Quincke- és csalánkiütés, szénanátha és különböző viszkető bőrbetegségek kezelésére javallt, komplex kezelés részeként, pl. pikkelysömör, ekcéma és atópiás dermatitisz esetén.

A gyermekgyógyászati gyakorlatban hároméves kortól írható fel gyermekek számára. Gyermekeknek ajánlott: 3-7 éves korig – 10 mg naponta kétszer, 7-12 éves korig – 10-15 mg 2-3 alkalommal naponta, és 12 év felett – 25 mg naponta 2-3 alkalommal. A kezelés időtartamát az orvos határozza meg.

Előnyök és hátrányok

A hátrányok a gyógyszerek e csoportjánál szokásosak: kiszáríthatja a szájat, álmosságot, fejfájást stb. okozhat. Ellenjavallt három éves kor alatt, terhes és szoptató nők, túlérzékeny egyének. Van egy külön adag 50 mg, ami meglehetősen nagy, ezért nem szabad gyermekeknek és serdülőknek, tizennyolc év alatti fiúknak és lányoknak bevenniük. Ennek megfelelően a gyermekgyógyászatban a legjobb, ha 25 mg-os vagy 10 mg-os tablettát használnak.

Mebhidrolin (Diazolin)

Értékelés: 4.8

Mebhidrolin (Diazolin)

A hazai Ozon cég által gyártott diazolin az egyetlen szájon át szedhető antihisztamin, amely a tabletták mellett fehér, kerek tabletta formájában is kapható. Valamiért a gyerekek jobban szeretik őket, mint a tableteket. A diazolin az egyik legolcsóbb antihisztamin: 10 db 0,1 g-os tabletta 2021 tavaszán 50-72 rubelbe kerül. A diazolin generációjának tipikus képviselője, szedatív hatása gyenge, de antiallergiás, antipruritikus és antiexudatív hatása sem túl kifejezett. Természetesen gyenge kolin-blokkoló hatása is van, és ez nyilvánvaló előny.

Standard javallatok: ekcéma és szénanátha, allergiás nátha és csalánkiütés, bőrviszketés és allergiás kötőhártya-gyulladás. Gyermekeknek rovarcsípés után adják, és a kombinált terápia részeként hörgő asztma esetén javallott.

Az adagolás kétéves kortól vagy még fiatalabb gyermekeknek is adható. A gyermekorvos határozza meg az adagolást, de két év alatti gyermekeknél legfeljebb napi 100 mg (egy tabletta), 5-10 éves gyermekeknél legfeljebb napi 200 mg, azaz két tabletta. Mint más esetekben, a gyermekorvos vagy allergológus által meghatározott egyszeri adag vagy rövid kúra előnyösebb.

Előnyök és hátrányok

A Diazolin hátrányai standardok: kiszárítja a szájat, csökkenti a folyadék mennyiségét a tracheobronchiális szekrécióban, irritálhatja és kiszáríthatja a gyomornyálkahártyát, és ellenjavallt bizonyos diagnózisokban. Ezek közé tartozik a glaukóma, a prosztata hipertrófia, a gyermekkori epilepszia, pl. Lennox-Gastaud-szindróma, a kilépő seb szűkülete vagy pylorostenosis, egyes szívritmuszavarok. Mivel e diagnózisok némelyike előfordulhat gyermekgyógyászatban, a diazolin felírása előtt célszerű a fiatal beteget alaposan megvizsgálni.

Prometazin (Pipolfen, Diprazine)

Értékelés: 4.8

Prometazin (Pipolfen, Diprazine)

Mint említettük, a Pipolphen nagyon, nagyon erős nyugtató hatással bír. Szinte mindig csak ampullában árulják, és kórházakban használják. Ugyanakkor erős allergia elleni gyógyszer is, és nyugtató hatása olyan nagy, hogy hányinger- és hányáscsillapítóként is használják. A beadást követően a hatás 20 perc alatt kialakul, és 6-8 órán át, néha akár 12 órán át is tart.

A Pipolphene javallatai megegyeznek a fentiekkel, és még súlyosabbak, például anafilaxiás sokkban adva. Az anafilaxiás sokk pedig köztudottan a legrosszabb allergiás reakció. A gyermekgyógyászatban külön-külön alkalmazzák a csecsemők exsudatív diathesisének súlyos formáiban, a gyermekkori ekcéma súlyos formáiban, bőrviszketéssel, szérumbetegségben, asztmás bronchitisben és hamis kruppban, azaz nem diftériás, hanem allergiás eredetű gégeödéma esetén.

Gyermekeknek 1 éves kortól írják fel, napi 1-2 alkalommal 5-10 mg-os adagolással. Az intramuszkuláris adagolás legfeljebb 1 mg/testsúlykilogramm, napi 3-5 alkalommal, de ez mindig orvosi felügyelet mellett történik, mivel a gyógyszert kórházban alkalmazzák. Néha a diprazin vagy pipolfen intravénásan is beadható, egy lytikus koktél részeként, és intenzív osztályokon és sürgősségi terápiában használható.

Előnyök és hátrányok

A diprazin előnye a hatékonysága, valamint a mellékhatások súlyossága. Több mellékhatása van, mint a csoport többi gyógyszerének. Ezek közé tartozik többek között az álmatlanság, görcsrohamok és afória, kataton állapot és extrapiramidális zavarok (dózisfüggő), ájulás és alacsony vérnyomás gyors intravénás adagolás esetén, kontakt dermatitis, letargia és álmosság, székrekedés, sőt sárgaság is. Nem fogunk foglalkozni a mellékhatások és ellenjavallatok listájával, mivel nem valószínű, hogy bárki megvásárolhatja a Pipolfen-t a gyógyszertárban, jó ok és recept nélkül.

Dimedrol

Értékelés: 4.7

Dimedrol

A Dimedrol az összes antihisztamin “nagypapája”. Mindenütt jelen van, a leglepusztultabb falusi gyógyszertárban is jelen van, de minden olcsósága ellenére csak receptre adják el. A legolcsóbb Dimedrol ára 2 rbl. 50 cent 10 tabletta! Antihisztaminként nagyon jó, különösen, ha további alvó vagy nyugtató hatásra van szükség. Azonban ugyanez a “durva” működés egyben mellékhatása is, mivel a vér-agy gáton keresztül jól behatol a központi idegrendszer struktúráiba. A mellékhatások kifejezett álmossággal, és hosszan tartó használat esetén száraz bőrrel, székrekedés kialakulásával és tachycardia megjelenésével jelentkeznek.

Hogyan írják fel a Dimedrolt gyermekek számára? Amint fentebb említettük, az 1 év alatti gyermekeknél az egyszeri adag 2-5 mg. 2 és 5 éves kor között az adag 5 és 15 milligramm között növelhető. A piacon azonban nincs olyan tabletta, amely 5 mg-os dózist tartalmazna, és a tabletták csak 0,05 g-ban kaphatók, ami a szükséges mennyiség 10-szerese. Ha gyermekgyógyászati formát állítanának elő, az nem tabletta, hanem csepp vagy szirup lenne. Ezért a szülőknek továbbra is tanácsos, hogy ne használják a Dimedrolt az első életévtől kezdve a gyermekeknél.

Végtére is, a szülők egyedül nem lesznek képesek megfelelően kiválasztani az adagot, és megadni a gyermekének, így csak a sürgősségi orvosról beszélünk, aki szükség esetén injekciók formájában Dimedrol baba lesz. oktatás 1 A Dimedrol baba nem fog. A szülők jobban teszik, ha nem szórakoznak vele.

Modern második generációs gyógyszerek gyermekek számára

A fent említett mellékhatások – szedáció, tachifilaxia, gyakori használat szükségessége, kolin-blokkoló hatás – nem mindig szükségesek, és jobb, ha nem jelentkeznek. Ezért a 21. században a következő gyógyszerek, amelyek szintén az antihisztaminok közé tartoznak, de modern jogorvoslatok, a színpadra léptek. Ezeknek a gyógyszereknek fontos előnyük van a fent leírt gyógyszerekkel szemben, soroljunk fel néhányat:

  1. A második generációs szerek specifikusabbak, és szelektíven hatnak a megfelelő típusú receptorokra, például nem blokkolják a központi idegrendszer hisztaminreceptorait, és nincs hipnotikus hatásuk;
  2. nem hatnak a kolinreceptorokra sem, így nincs atropinszerű hatásuk, legalábbis nem olyan mértékben, mint az első generációs gyógyszerekre jellemző;
  3. Terápiás dózisokban a gyógyszerek nem okoznak nyugtatást vagy álmosságot, nem károsodik a gondolkodás sebessége, a figyelem, a gyors pszichomotoros reakciók, és az emberek képesek gépekkel és mechanizmusokkal dolgozni és autót vezetni;
  4. a második generációs gyógyszer gyors hatású, és szilárdan és tartósan kötődik a H1-receptorokhoz, egyetlen adag után a gyógyszer egész nap aktív, ezért a modern gyógyszert naponta csak egyszer lehet bevenni;
  5. Fontos, hogy ezek a gyógyszerek nem kötődnek az élelmiszer-bevitelhez, és akkor és olyan gyakran vehetők be, amikor és amilyen gyakran csak akarják, feltéve, hogy egy időben szedik őket;
  6. A második generációs antihisztaminok nem okoznak olyan kellemetlen hatásokat, mint a tachifilaxia. Tehát, ha az orvos olyan terméket választott, amely jól működik a beteg számára (esetünkben egy gyermek), a szülőknek nem kell aggódniuk, hogy idővel elveszíti hatásának nagy részét, és egy újjal kell helyettesíteni. Biztonságos folytatni a kezelést, és ez a tény lehetővé teszi a felesleges költségek és a polipragmia elkerülését, azaz a különböző gyógyszerek indokolatlan felírását, amelyek együttesen káros hatással lehetnek a májra.

A második generációs antihisztamin gyermekeknél szinte a “tökéletes” recept. Ezek közé tartozik a Claritin, az Erius, a Zyrtec, a Kestin és más gyógyszerek.

De hosszú távú, nagy dózisú alkalmazásuk esetén még a 2. generációs antihisztaminok is káros hatással lehetnek a szívre és a májra. A kardiogén, proaritmogén (aritmiát okozó) hatásáról itt olvashat.

Most röviden ismertessük ezeket a gyógyszereket.

Cetirizin (Zyrtec Zodak cseppek)

Értékelés: 4.9

Cetirizin (Zyrtec Zodak cseppek)

A Zyrtec megbízhatóan véd mind a korai, mind a késői allergiás reakciók ellen. Kevesebb hörgőváladékot termel, megkönnyíti a légzést és csökkenti a fertőzés kockázatát. Nagyfokú szelektivitással hat a hisztamin H1 receptorokra, és a viszketéscsillapító hatás mellett kifejezett antiexudatív hatással is rendelkezik. A cetirizin allergiás kötőhártya- és nátha, szénanátha, Quincke-ödéma, csalánkiütés esetén javallott. Gyermekeknél 1 éves kortól kell használni, a napi és napi adagot az orvos írja elő.

Előnyök és hátrányok

Hosszú távú kezelés után megállapították, hogy a gyermekeknél még mindig álmosságot okoz, és nem írható fel terhes és szoptató nőknek. Ha a gyermekeknek krónikus veseelégtelensége van, fokozott óvatossággal kell eljárni. A Zyrtec mellékhatásai is lehetnek. A túladagolás fokozott mellékhatásokhoz, vizeletvisszatartáshoz, székrekedéshez, azaz M-kolinoblokkoló hatáshoz vezethet.

Loratadin (Claritin)

Értékelés: 4.8

Loratadin (Claritin)

A Claritin vagy loratadin volt az első ilyen gyógyszer, amelyet sikeresen alkalmaztak gyermekeknél a H1 hisztaminreceptorok rendkívül szelektív blokkolójaként. Itt kezdődött a 2. generációs allergiagyógyszerek diadalmenete. Gyors és hosszan tartó hatású, hosszú távú használatra javallott, nincs nyugtató hatása és nem lépi át a vér-agy gátat.

Terápiás dózisokban nincs kolin-blokkoló hatása, nincs szívre gyakorolt hatása, és nincs aritmogén hatása. A szájon át történő beadást követően fél órán belül kifejti hatását. A maximális hatás a hatás kezdetétől számított 12 órán belül alakul ki, és több mint egy napig tart egyetlen adag után.

Krónikus allergiás állapotok hosszú távú kezelésére javallt: idiopátiás csalánkiütés, pollinózis, egész éves allergiás nátha, allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, valamint bőrviszketéses allergiás bőrbetegségek. A Claritint kétéves kortól kell adni a gyermekeknek; az adagot a testsúlynak megfelelően kell adni; az adagot itt nem adjuk meg, mivel ez a gyermekorvos feladata. A Claritin Belgiumban, a Schering-Plough cégnél készül, és egy 10 tablettás csomag nem kerül többe, mint 220 rubel, az ár nagyon ésszerű.

Előnyök és hátrányok

A Claritin előnyei nyilvánvalóak: biztonságosság, nincsenek súlyos mellékhatások, egyszeri adagolás lehetősége stb. A készítményt azonban – sok más második generációs gyógyszerhez hasonlóan – nem használják hirtelen fellépő súlyos allergiás reakciók kezelésére, amikor gyors cselekvésre van szükség. Például a Quincke-ödéma, a progresszív hörgőgörcs, az elzáródott és rekedt hang kell félni egy lehetséges allergiás gégeödéma és még a kialakuló anafilaxiás sokk. Első generációs antihisztaminok, glükokortikoszteroidok, pl. dexametazon, ideálisak. Parenterális formában kell beadni, így néhány percbe telik, amíg a gyógyszer hatni kezd és megszakítja a súlyos allergiás reakció kialakulását. Ebben az esetben, mint láthatjuk, a maximális hatás csak 12 óra elteltével jelentkezik. Ezért természetesen nem tekinthetjük a Claritint és analógjait sürgősségi és sürgős antiallergiás kezelés eszközének.

Fexofenadin (Allegra)

Értékelés: 4.8

Fexofenadin (Allegra)

Az Alligro vagy fexofenadin tabletta formájában kapható Franciaországban, és nagyon drága: 10 tablettáért 540 és 1000 rbl. között kell fizetni. Az Allegra azonban már 12 éves korú gyermekek számára is felírható. Miért drágább ez a gyógyszer, mint mások??

Az Allegra nagyon jól tolerálható a hosszú távú használat során, még egy hónappal a beadása után is ugyanolyan jól működik, mint a kezdetektől fogva. Tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy még a hatóanyag hisztaminreceptorok iránti nagy szelektivitása sem akadályozza meg a lassú, enyhe, de mégis tachifilaxiát. Ebben a tekintetben az Allegra egyértelműen a márka.

Ez a gyógyszer nem minden allergiás betegségre javallott, hanem csak kettőre: szezonális allergiás nátha (tüneti gyógyszerként a kellemetlenségek csökkentésére 120 mg-os tablettákban) és krónikus idiopátiás csalánkiütés esetén – 180 mg-os tablettákban. A fentiek az ajánlott adagok napi beadásra vonatkozóan.

Előnyök és hátrányok

A helyzet pontosan ugyanaz, mint a korábbi gyógyszerek esetében. Nem szabad kifutni, hogy Allegra-t vásároljon a gyógyszertárban, és azt gondolja, hogy egy 1000 rubeles allergiagyógyszer azonnal enyhíti a Quincke-ödémával duzzadt alsó ajak tüneteit. Egyáltalán nem, ez egy teljesen más allergiás kórkép kezelésére szolgál. Nem is hörgőgörcs és bőrviszketés enyhítésére szolgál, saját szűk indikációi vannak. Az Allegra ára természetesen magas az oroszok számára, és ez nyilvánvaló hátránya.

De rengeteg analóg van: a Gifastot a hazai Obolenskoe cég gyártja, és a tabletták 430 rubel, 180 mg #10 áron találhatók. A San indiai Fexadine nevű gyógyszer még olcsóbb, ugyanaz az adag 320 rubelbe kerül. Az Allegra legolcsóbb megfelelője azonban az indiai Fexofast gyógyszer is lehet. Ugyanebben az adagolásban, ugyanabban a mennyiségben 270 eurós áron vásárolható meg., Microlab India.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: