Az 5 legjobb fékbetét a Kia Sportage-hez

*A szerkesztő legjobb választásai. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérje ki hozzáértő személy tanácsát.

A Kia Sportage fékbetétek fogyóeszközök, mivel a működés során kopásnak vannak kitéve. Ezért ezek az alkatrészek rendszeres diagnózist igényelnek, és a kritikus kopás első jelére ki kell őket cserélni. A szabványos fékbetétek magas specifikációkkal rendelkeznek, de nehéz eredeti termékeket találni, és az ár sok kívánnivalót hagy maga után. A piacon különböző gyártók fékbetétmodelljei vannak forgalomban, amelyek ugyanolyan jók, mint az eredeti fékbetétek, sőt egyes esetekben még jobbak is. A márkás alkatrészek mellett azonban rengeteg hamisítvány és rossz minőségű párna is megtalálható a boltok polcain. Kiterjedt teszteket végeztünk, és egy tucat különböző modellt teszteltünk, hogy összeállítsuk a Kia Sportage legjobb fékbetétjeinek listáját.

A fékbetétek kopásának jelei

A betétek diagnosztizálásának legjobb módja a kerék kiszerelése és szemrevételezéses vizsgálat. Ha a vastagságot nem lehet vastagságmérővel mérni, a vastagság mérhető a fékpor eltávolítására szolgáló, a bélésen lévő rés segítségével. Ha ez az elem látható, akkor a legjobb, ha nem cseréli ki a párnákat. A tapasztalt autótulajdonosok a fékbetétek állapotát a kerék kiszerelése nélkül, az autó vezetési viselkedése alapján becsülik meg:

 1. A fékpedál viselkedésének megváltozása. Egy kis erővel a pedál sokkal lejjebb megy, mint korábban. Jelezheti a fékbetétek elhasználódását, de azt is, hogy a fékhenger meghibásodott vagy a fékfolyadék szivárog.
 2. A fékpedál rezeg fékezés közben.Egyes esetekben nem csak a pedálok, hanem az egész test érintett. Ezt a jelenséget a kopott vagy deformálódott féktárcsák okozzák.
 3. A fékrendszer már nem működik megfelelően. Az a járművezető, aki már több mint egy éve vezeti a járművet, és megismerte a jármű jellemzőit, észreveheti ezt a tünetet. A fékek romlása befolyásolja a fékút hosszát, ezért ez a tünet nagyobb figyelmet és azonnali javítást igényel.
 4. Megjelenik a műszerfali értesítés. A Kia Sportage negyedik generációja automatikus intelligens rendszerrel van felszerelve, amely figyeli a párnák állapotát. Ha a vastagságuk megközelíti a kritikus értékeket, erről értesítjük Önt. Az érzékelő elve nagyon egyszerű: a fékbetét kopása esetén az érzékelő érintkezője a féktárcsa érintésével bezárul.

Figyelmeztetés!Ne hagyatkozzon kizárólag az intelligens automatikus diagnosztikai rendszerre. Néha az elektromos rendszer rövidzárlata vagy a vezérlőegység hibája okoz értesítést.

Rendszeresen ellenőrizze a folyadékszintet a tágulási tartályban. Ha elhasználódtak, annak két oka lehet: szivárgás a fékkörben vagy a fékbetétek túlzott kopása.

Fékbetétek cseréje Kia Sportage-nál

A fékrendszer a karosszéria egyik legfontosabb rendszere, amely befolyásolja a jármű biztonságát és megbízhatóságát. Tehát ne spóroljon a fogyóeszközök cseréjével. A fékbetéteket ugyanazon tengely minden kerekén egyszerre kell kicserélni. A munka megkezdése előtt ellenőrizze a fékfolyadék szintjét a tartályban, ha az közel van a maximumhoz, csökkentse a folyadék mennyiségét egy fecskendő segítségével. A betétek cseréje után a folyadék mennyisége normális lesz.

Az első fékbetétek cseréjéhez a következőképpen járjon el

 1. Először is fel kell emelni a motorháztetőt, ki kell nyitni a fékfolyadékot tartalmazó tágulási tartály kupakját, majd meg kell nyomni a fékhengerek dugattyúit.
 2. emelje fel a járművet és vegye ki a kereket.
 3. A féknyereg 14-es csavarokkal van rögzítve, a megfelelő méretű fej segítségével csavarja ki a féknyerget és távolítsa el az autóból.
 4. Ezután nyomja a dugattyút a hengerben a szélső pozícióba, valamilyen hosszú szerszámot használhat.
 5. Egy fémkefével távolítsa el a szennyeződéseket és a fékfolyadékot a konzolok felületéről. A konzolokat ezután újra össze lehet szerelni, nem feledkezve meg a belső béléslemez elhelyezéséről, mivel itt található a kopás mértékét jelző érzékelő.
 6. Ezután kenje be a lemezek és a vezetősínek ülőfelületeit kenőanyaggal.
 7. Új fékpofák felszerelése rugókkal.
 8. A fékrendszer fennmaradó alkatrészei a szétszerelés fordított sorrendjében kerülnek felszerelésre.
Olvasson tovább  12 legjobb golyóscsapágy gyártók

További tételek, amelyek a fogyóeszközök cseréjéhez szükségesek lesznek, szerepelnek:

 1. Nyikorgásgátló rugók. Az eredeti alkatrész cikkszáma 58144- E6150. Sok autótulajdonos a spórolás érdekében a Kia Cerato hasonló rugóit választja – 58144-1H000.
 2. Kenőanyag
  W PFG110.
 3. Terítőrugók – 58188-C5000.

Hasonló eredmény eléréséhez a hátsó fékbetétekkel egy speciális diagnosztikai szkennerre van szükség, az ő segítségével a mester képes hígítani a betéteket. A “Sportage” 4. generációjához a Launch X-431 Pro V termék alkalmas. Ezután a következő eljárásra van szükség:

 1. Emelje fel a keresztváltót egy emelőre, és vegye le a kereket.
 2. Ezután csatlakoztassa a szkennert, és járjon el a következőképpen – “Menü” – “Kia” – “ESP”.
 3. Menjen a “speciális funkció” fülre ebben a szakaszban. Ezután aktiválja a fékbetétcsere üzemmódot, és kattintson a “
  ake pad change mod”. A funkció aktiválásához be kell kapcsolni a gyújtást, de a motort nem kell beindítani.
 4. A padok feloldásához válassza a “C2: Feloldás” lehetőséget. Ekkor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg a képernyőn.
 5. Ezután folytathatja a féknyereg eltávolítását és a fogyóeszközök cseréjét. A következő eljárás nem különbözik az első betéteknél alkalmazott eljárástól.

Megjegyzés:!A betétek felszerelésekor fontos, hogy a kopásérzékelő a betét alján legyen. Ha az összeszerelés befejeződött, a diagnosztikai eszközön a “C1: Alkalmazás” lehetőséget kell kiválasztani. A tömörítési/dekompressziós folyamatot többször meg kell ismételni a megfelelő alkalmazkodás biztosítása érdekében. A fékrendszer az első alkalommal kissé kevésbé hatékony lehet, de ha a fékbetétek már egymáshoz tapadtak, a rendszer tökéletesen fog működni.

A Sportage 3 szabványos fékbetétjeinek sajátosságai

A Sportage 3. generációs fékbetétek kiválasztásakor az autótulajdonosok kérdése: megvásárolja az eredeti betéteket, vagy előnyben részesíti a minőségi analógot. A kérdések megválaszolásához hasonlítsa össze a két lehetőséget egymással.A fékbetétek jelölése a következő:

 1. 581012SA51 – elöl;
 2. 583022YA50 – hátsó betétek összkerékhajtású autókhoz;
 3. 583022SA10 – hátsó fékbetétek hátsókerék-meghajtású crossoverhez;
 4. 583052SA00 a dobos rögzítőfékbetétek száma a hátsókerék-meghajtású autókhoz;
 5. 583052SA30 – összkerékhajtású crossover fékbetétek.

Sokan tudják, hogy a Kia Sportage 3 egy másik népszerű autón, a Hyundai ix35-ön alapul, így a legtöbb alkatrészük felcserélhető, beleértve a fékbetéteket is. Az egyik fontos paraméter, amelyet figyelembe kell venni a fogyóeszköz kiválasztásakor, a méretek. A szabványos párnáknak ezek a méretei:

 1. Elöl – 138x61x16.
 2. Hátul – 94x41x16.

A legjobb fékteljesítményt biztosító betétek kiválasztásához az optimális súrlódási együtthatóval rendelkező modelleket kell előnyben részesíteni. Városi forgalomban a betét hőmérséklete 370 Celsius-fokra melegszik fel. A súrlódási együttható ezen a hőmérsékleten modellenként eltérő. Ez a paraméter közvetlenül függ a súrlódási összetételtől. 200 fok alatti hőmérsékleten a súrlódási együttható jelentéktelen, míg a felmelegedés 0,35-0,45 optimális értékre nő, a további túlmelegedés csökkenti a fékrendszer hatékonyságát.

A Sportage 4 eredeti fékbetétjeinek leírása

A Sportage negyedik generációja áttervezett első fékrendszert kap. A fő változás azokat a bilincseket érinti, amelyekkel a fékpofákat fékezés után kioldják. A párnákon a konzolok rögzítéséhez speciálisan kialakított lyukak vannak. Ezek a különbségek a harmadik és a negyedik generációs crossover betétek között. A hátsó betétek különböznek az elektromos és a hagyományos változatok között, és eltérő féknyergekkel rendelkeznek, ezért eltérő formájú betétet használnak. A fékbetéteket a következőképpen azonosítják:

 1. Elöl– 5810D7A50 és 58101D7A50FF. A végén a három “FFF” betű a termék jobb minőségét jelzi. Az eredeti fékbetétek különlegessége a készlethez tartozó vezetősín. Rendszerint nem állnak rendelkezésre analógok. A betétek merev anyagból készülnek, beleértve a rezet is. Ez a konstrukció nagy fékhatást biztosít, de “felemészti” a tárcsát.
 2. Hátsó– 58302D7A70. A súrlódó betétek összetétele nagyon hasonló az első betétekéhez. A vezetőlemezek is tartalmazzák.
 3. Hátsószériaparkolófékes járművekhez – 58302D7A00. A betét csiszolóanyagból készült.
 4. A valódi fékbetétek nem tartalmaznak azbesztet. Ennek köszönhetően nincs felesleges zaj fékezéskor.

A legjobb fékbetétek a Kia Sportage-hez

A járműpiacon a különböző gyártók számos fékbetétmodellje létezik. A választás során az autótulajdonosok az árra, a felhasználói ajánlásokra, az autószakértői véleményekre támaszkodnak. Úgy döntöttünk, hogy megkönnyítjük az autósok dolgát, és több tucat különböző fékbetétet teszteltünk, majd összeállítottuk a legjobb lehetőségek listáját. A tesztelés gyakorlatias, így az eredmények a legmegbízhatóbbak.

Jelölés Ülés Megnevezés Ár
A legjobb fékbetétek a Kia Sportage-hez 1 HAGEN GP 1187 1 471 €
2 NIBK PN0436 1 514 €
3 TRW GDB3386 2 553 €
4 Hankook Frixa FPK 25 957 €
5 Ferodo FDB4194 2 983 €

HAGEN GP 1187

Értékelés: 4.9

HAGEN GP 1187

A hátsó fékbetétek optimális teljesítményt nyújtanak a fékrendszer számára a teljes élettartam – 35000 km – alatt, amint azt az elégedett vásárlók visszajelzései is bizonyítják. Minőségi anyagokból készült, amelyek garantálják a hosszú élettartamot minden probléma nélkül. A termék minősége és megjelenése hasonló az eredeti gyári termékhez. A felszereléskor be kell tartani a fékgyártó ajánlásait, különben furcsa nyikorgás léphet fel, és a féktárcsán kopás jelei jelentkezhetnek.

Jellemzők HAGEN GP 1187:

 1. A súrlódó anyag egyedülálló összetétele;
 2. A megadott élettartam 35 000 km;
 3. típus – tárcsapadok;
 4. Különleges tulajdonságok – kopásállóság és zajcsökkentés.

A HAGEN több mint 30 éves tapasztalata a fékbetétek terén. A vállalat egy kis gyárból Dél-Korea legnagyobb gyártójává nőtte ki magát. A jellemzők közé tartozik az egyedi kerámia és félkerámia betétek használata számos járműhöz, beleértve a Kia Stortage-ot is. A súrlódó anyag összetételét folyamatosan finomítják, ami jótékony hatással van az autó vezetési jellemzőire, valamint tartósságára és kezelhetőségére.

Véleményezte: gleb83 (Kia Sportage tulajdonosa) az drive2-n: “Hosszú időbe telt, amíg kiválasztottam a fékbetéteket az autómhoz. Korábban nem ismertem a HAGEN márkát, de úgy döntöttem, hogy megbízom az ismerőseim véleményében. Végül GP 1187-es betéteket tettem a hátsó kerekekre és GP 1196-ot az első kerekekre. A különbség a letörölt súrlódó tengelykapcsolók után óriási. Az autó hatékonyabb lett, mint fékberendezés, nincs idegen hang, nincsenek fekete foltok a tárcsán.”.

Előnyök

 • megfizethetőség;
 • nincs por;
 • ne tegye tönkre a fémtárcsát.

hátrányok

 • néhány autótulajdonos 10000 kilométer után panaszkodik némi nyikorgásra, de ez a hamisítvány megvásárlásának a jele.

NIBK PN0436

Értékelés: 4.8

NIBK PN0436

A PN0436 modellt a japán NIBK márka gyártja. A termék kiemelkedik rezgésmentességével, csendes működésével és a fémtárcsára gyakorolt negatív hatások hiányával. A fékbetétek felszerelése után a fékpedál azonnali reakciója megváltozik, ami csökkenti a fékutat és növeli a fékezés hatékonyságát. A fékbetétek szerves anyagokból készülnek, és a súrlódó betétek nem reagálnak a környezet negatív hatására és a mechanikai sérülésekre. Mechanikus kopásérzékelőt tartalmaz.

Jellemzők NIBK PN0436:

 1. magasság – 41 mm;
 2. hossza – 93 mm;
 3. A vastagság 15,5 mm volt;
 4. nincs kopásérzékelő;
 5. a betétek típusa tárcsás;
 6. típus – hátsó.

A japán NIBK márkájú fékbetéteket a világ 30 országába szállítják, köztük Oroszországba is. A NIBK gyors fejlődésének kulcsa a folyamatos gyakorlati kutatás, az új gyártási technológiák fejlesztése és a modern anyagok használata.

Előnyök

 • a termék gyors befutása;
 • a párnák ellenállnak a rezgésnek;
 • magas fékhatásfok.

Hátrányok

 • A piacon hamisítványokkal lehet találkozni.

TRW GDB3386

Értékelés: 4.7

TRW GDB3386

Az első betétek egy jól ismert gyártótól méltó választás a Kia Sportage számára. A súrlódási bélések tartós anyagokat tartalmaznak, beleértve a kerámiát is. Ennek köszönhetően a betéteket magas műszaki és működési paraméterek jellemzik. Az új fékbetétek felszerelése csökkenti a féktávolságot, bármilyen útfelületen egyenletes fékezést biztosít, és garantálja a biztonságos vezetést. Egy másik funkció

W GDB3386 egyenletes kopás, így a termék egyformán jól teljesít az élettartama alatt.

A jellemzők

W GDB3386:
 1. szélesség – 60 mm;
 2. hossza – 131,5 mm;
 3. 17,5 mm vastag;
 4. kopásérzékelő – hangjelzés;
 5. betétek típusa – tárcsa;
 6. típus – elöl.

A vállalat

A W a fékrendszerek, a kormánymű és a felfüggesztés alkatrészeinek vezető gyártója személygépkocsik és haszongépjárművek számára. A fékbetétek minőségi súrlódási vegyülettel rendelkeznek, kerámia alapon készülnek, összetétele nem tartalmaz rezet és azbesztet. A fékbetétek kifejlesztésekor a szakemberek figyelmet fordítanak a kényelem javítására, ezért a termékek garantálják a sima fékezést, a rezgéscsökkentést, a zaj és a kellemetlen szagok hiányát.

Előnyök

 • hosszú élettartam;
 • Nincs zaj és nyikorgás használat közben;
 • rövidebb fékút.

Hátrányok

 • jól ismert márka gyakran hamisított.

Hankook Frixa FPK 25

Értékelés: 4.6

Hankook Frixa FPK 25

Ennek a modellnek az egyik vitathatatlan előnye az alacsony ár, míg a teljesítmény tekintetében a párnák méltóak az eredetiekkel való versenyzésre. Vásárlás előtt vegye figyelembe, hogy a Frixa FPK 25 lágyabb, mint a normál fékbetétek. Csendes futás, zajmentesség és rendszeres kopás a modell fő előnyei, ugyanakkor a betétek egyáltalán nem poroznak.

Előnyök

 • hosszú élettartam;
 • alacsony költség;
 • magas műszaki jellemzők.

Hátrányok

 • a párnák rendkívüli puhasága.

Ferodo FDB4194

Értékelés: 4.5

FERODO FDB4194

A Kia Sportage hátsó fékbetétmodellje nagyon népszerű az autótulajdonosok körében. Magas minőséget, csendes működést és hatékony fékezést jelent minden körülmények között. a gyártó törődik termékei minőségével, ezért az értékesítés előtt minden egyes termék részletes hibadiagnosztikát végez. Ez a változat még szélsőséges körülmények között, pl. hegyvidéki terepen üzemeltetett járművekhez is alkalmas.

A Ferodo a személygépkocsik és tehergépkocsik fékalkatrészeinek prémium márkája. Jelenleg a vállalat a világ legnagyobb súrlódóanyag-gyártója, nemcsak Európában, hanem az egész világon. Az FDB4194 betétek megkülönböztető jellemzője a hosszú élettartam, ezt az eredményt a modern gyártási technológia, a minőségi anyagok és a magasan képzett technikusok alkalmazásával érték el.

Műszaki adatok Ferodo FDB4194:

 1. vastagság – 16,4 mm;
 2. magasság – 61,1 mm;
 3. hossza – 137,9 mm;
 4. Súlya 1950 gramm;
 5. A kopásjelző hallható;
 6. betétek típusa – tárcsa;
 7. Beépítés helye – első tengely.

A felhasználó autorayman (egy Kia Sportage tulajdonosa) véleménye az drive2 oldalon: “Szeretem az agresszív vezetési stílust, ezért a betétek kiválasztásának kérdése nagyon fontos volt számomra. Úgy döntöttem, hogy nem spórolok, és az egyik legdrágább betétet választottam a piacon – Ferodo FDB4194. Már a beszerelés előtt is üdvözölték, mert azonnal érezték a különbséget az anyagok minőségében a korábbi változatokhoz képest. A fékek hatékonyan, csendesen és meglehetősen élesen működnek. 10000km után egy felületes diagnosztikai vizsgálatot végeztem, és nem találtam kopás jeleit, a tárcsa is normális állapotban van.”.

Előnyök

 • magas gyártási minőség;
 • Tartós anyagokból készült;
 • hosszú élettartam;
 • rövidebb fékút;
 • hőállóság.

Hátrányok

 • piaci átlagár felett.

A fékbetétek a fékrendszer egyik fő elemei, mivel tőlük függ a fékezés hatékonysága, a jármű biztonsága és megbízhatósága. A “Sportage” számára számos különböző lehetőség van a piacon, de nem mindegyik felel meg a bejelentett jellemzőknek. Több tucat terméket teszteltünk, hogy megtaláljuk az 5 legjobb fékbetétet Kia Sportage gépjárművéhez.

Olvasson tovább  Top 14 dízelolaj
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: