Hogyan válasszunk hangrögzítőt

A hangrögzítő kiválasztásakor figyelembe kell vennie a készülék tervezett felhasználását. Könnyen kiderül, hogy melyik dizájnra vagy specifikációra kell először odafigyelnie.

tartalom

 1. Hogyan válasszunk hangrögzítőt: az alapvető kritériumok
 2. Hangrögzítő típusok
 3. A hangrögzítő kiválasztásának fő kritériumai
 4. Hangrögzítő kiválasztása előadásokhoz
 5. Hangrögzítő kiválasztása titkos felvételekhez
 6. A legjobb hangrögzítő gyártók
Válasszon hangrögzítőt

!

Javasoljuk, hogy olvassa el a szakértők szerint a legjobb hangrögzítők értékelését.

Hogyan válasszunk hangrögzítőt: alapvető kritériumok

A hangrögzítő kiválasztásának fő szempontjai a következők:

 1. A hangrögzítő típusa;
 2. Az akkumulátor élettartama;
 3. Felvételi formátum;
 4. Belső tárolókapacitás és memóriakártya-nyílás;
 5. Akusztikai jellemzők;
 6. A készülék üzemmódjai;
 7. További jellemzők.
 8. A készülék gyártója is fontos.

Hangrögzítő típusok

A különböző hangrögzítő típusok között nincsenek jelentős tervezési különbségek. Ezek azonban még mindig osztályozhatók az akusztikai paraméterek, a mikrofonok száma stb. szerint.. három csoportba – “zenei”, “félprofi” és “univerzális” – sorolhatók.

Zene Hangrögzítők

A zenei hangrögzítők nagyszámú mikrofonnal (sztereó felvétel esetén legalább kettővel), szimmetrikus vonalbemenetekkel, párhuzamos felvételi móddal és egyéb funkciókkal rendelkeznek a legjobb minőségű ének és hangszerrészletek rögzítéséhez.

Természetesen a zenelejátszók is magas hangminőséget kínálnak. Ezért nagy kapacitású belső tárolóval és memóriakártya-nyílással vannak felszerelve.

Félprofi hangrögzítők

A félprofesszionális hangszedők hasonlóak a zenei hangszedőkhöz, de akusztikai teljesítményük rosszabb vagy alacsonyabb lehet. Fel vannak szerelve két sztereó felvételre alkalmas, minden irányban irányított mikrofonnal, felhasználóbarát kezelőfelülettel, nagy beépített tárolókapacitással vagy nagy kapacitású memóriakártyák támogatásával, valamint sávjelzőkkel és egyéb kiegészítő funkciókkal.

Az ilyen hangrögzítők alkalmasak hangrögzítésre: előadások, üzleti beszélgetések, interjúk stb. rögzítésére.. Viszonylag magas áruk miatt azonban nem valószínű, hogy alkalmasak kezdő diákok vagy újságírók számára.

All-in-one hangrögzítők

All-in-one hangrögzítők – jó hangrögzítéshez. Felszerelhetők irányított és körkörös mikrofonokkal is; könnyű kezelhetőség; beépített tároló vagy memóriakártya-támogatás stb.. A funkciók és funkciók listája univerzális hangrögzítő nagyon széles és változatos.

Az all-in-one hangrögzítők nagyszerű tulajdonsága a viszonylag alacsony ár. 2-3-szor kevesebbe kerülnek, mint a félprofi vagy zenetelefonok, így tökéletes választás diákok, feltörekvő újságírók, előadók stb. számára..

A hangrögzítő kiválasztásának fő kritériumai

a hangrögzítő kiválasztási kritériumai

Az akkumulátor élettartama

Az akkumulátor élettartama az akkumulátor típusától, a felvevő típusától és akusztikai paramétereitől függ. Mivel szinte minden ilyen eszköznek nincs beépített újratölthető akkumulátora, az áramot AA vagy AAA elemekből nyerik. Ezen akkumulátorok pontos élettartamának kiszámítása nagyon nehéz (ez függ a kapacitástól, a modelltől, az akkumulátor típusától és más paraméterektől), a hangrögzítő hozzávetőleges “várható élettartamát” a gyártó adja meg.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy lemezjátszót

A külső akkumulátorral ellátott hangrögzítők élettartama átlagosan 6-12 óra. A pontos beállítás a létrehozandó fájl bitrátájától is függ. Egy 320kbps-os MP3 például több energiát fogyaszt, mint egy 48kbps-os MP3.

Különbséget kell tenni az akkumulátor élettartama és a maximális felvételi idő között. A második paraméter a belső tárhely vagy a telepített memóriakártya kapacitásától, valamint a kiválasztott bitrátától (minőség) függ. Az akkumulátor élettartamát azonban közvetlenül az akkumulátor kapacitása, valamint a mikrofonok és a felvevő egyéb alkatrészeinek áramfelvétele határozza meg.

A belső tároló vagy memóriakártyák rögzítési formátuma és kapacitása

A felvételi formátum a felvett fájl “súlyát” és a “befogott” hang minőségét is befolyásolja. Megkülönböztetünk tömörített és nem tömörített formátumokat.

 1. A hangrögzítők által használt legelterjedtebb tömörített formátum az MP3. Kis fájlméretekkel és a felvételi minőség és a megadott bitráta közötti közvetlen összefüggéssel rendelkezik. Ugyanakkor, ha csak beszédet (előadások, üzleti beszélgetések stb.) kell rögzíteni, akkor..A magasabb minőségre nincs szükség – a hangszóró 8 kbit/sec sebességgel is hallható.
 2. Olyan hangfelvételek rögzítéséhez, mint a zenei előadások vagy a kiváló minőségű beszéd, olyan hangrögzítőre van szüksége, amely támogatja a tömörítetlen formátumokat. A leggyakoribb a WMA. Az ilyen formátumban kódolt fájlok nagyobb “súlyt” képviselnek. Az utómunka során azonban kívánatos használni: az MP3 nem jó semmilyen feldolgozásban.
 3. Természetesen, ha tömörítetlen formátumokat támogató hangrögzítőt választ, győződjön meg róla, hogy az képes nagy kapacitású memóriakártyák (16 GB vagy annál nagyobb) kezelésére, vagy rendelkezik ugyanilyen kapacitású belső memóriakártyával. De az olyan készülékek esetében, amelyek csak MP3-ba rögzítenek, a felvételi hely mennyisége nem olyan fontos. Egy kis belső memóriakártya vagy egy 1-2 GB-os memóriakártya is elegendő.
 4. “Egy tömörített felvétel fájlmérete közvetlenül a felvétel bitrátájával függ össze. Minél kisebb a szám, annál kevesebb helyet foglal a fájl. Például 1 óra hang 320 kbps-os MP3-mal körülbelül 150-200 MB-ot nyom, míg 8kbps-os hang csak 3-5 MB.
 5. De 8 kbit/s katasztrofálisan alacsony. Ez a bitráta csak beszédfelvételre alkalmas, és akkor is csak irányított mikrofonnal (és utómunka nélkül). Egyetlen hangszóró hangjának minőségi “rögzítéséhez” legalább 24 kbit/s-ra van szükség, és még jobb – 48 kbit/s vagy annál is több.
 6. Ha konferenciát vagy más zsúfolt eseményeket kíván rögzíteni, válasszon olyan felvevőt, amely támogatja a CD-minőségű rögzítést – azaz legalább 256 kbps bitrátájú MP3-akat.

Akusztikai teljesítmény

A hangrögzítő akusztikai jellemzői közül az érzékenység a legfontosabb. Megadható decibelben vagy méterben.

 1. A decibelben kifejezett érzékenység “pusztán technikai jellegű”. Megadja a hangrögzítőnek, hogy a mikrofon milyen hangerővel tudja felvenni a beszélgetéseket. Minél alacsonyabb ez a beállítás, annál érzékenyebb a készülék: rögzíti a suttogást, a halk beszédet vagy a távoli beszélgetőpartner szavait. De rengeteg “szemét” hang is lesz a felvételen, a zihálástól az ablak mellett elhaladó teherautó hangjáig.
 2. A méterben kifejezett érzékenység felhasználóbarátabb mérőszám. Megmutatja a maximális távolságot egy olyan személytől, akinek a beszédét a készülék fel tudja venni. Minél nagyobb az érzékenység, annál jobban alkalmas a diktafon előadások, üzleti tárgyalások és hasonló események rögzítésére, ahol a beszélő távolsága meglehetősen nagy lehet.
 3. A zene vagy más, nagy hűségű hangfelvételek rögzítéséhez használt hangrögzítők esetében a jel-zaj arány is számít. A zaj a hangrögzítő belső hangtorzulása, amelyet például tervezési hiba vagy a felhasznált anyagok sajátosságai okoznak. Minél magasabb a jel/zaj arány, annál “tisztább” a felvétel.
 4. A jel-zaj arányt az SNR paraméterrel jelölhetjük. Ebben az esetben decibelben mérik, és a hasznos jelnek a parazita zajhoz viszonyított többlettérfogatát jelöli. A jó minőségű felvételekhez elegendő 60 dB SNR. A jó minőségű felvételekhez (például zene vagy hang utófeldolgozásra) elegendő 60-100 dB.
Olvasson tovább  Az USB hibakeresés aktiválása Androidon

A hangrögzítő működési módjai

Alapértelmezés szerint a felvevő szinte minden környezeti hangot felvesz. Ez növeli a felvétel sűrűségét, és nem kívánt zajokat tartalmazhat. A hangminőség javítása érdekében a gyártók további üzemmódokat adhatnak hozzá, amelyek a legtisztább akusztikai képet biztosítják.

A leggyakoribb működési módok a következők:

 1. Hangalapú aktiválás. Utcai üzemmódban a diktafon automatikusan elindítja és leállítja a felvételt, attól függően, hogy a másik fél beszél-e vagy sem. Ez nagyon kényelmes, mivel a végső sávban nincsenek néma pillanatok, de az alsó kategóriás készülékeken a hangaktiválási mód késhet, és a beszélő szavainak egy része egyszerűen “elveszik”;
 2. Interjú mód. Ebben a diktafon “kivágja” a felvételben lévő parazita zajt, és növeli a hang tisztaságát. Az intonáció azonban megmarad;
 3. Utcai üzemmód. Ebben az üzemmódban a diktafon “levág” mindent, ami nem hangként hangzik el. Elveszíted az intonációt, de sokkal jobban hallod a beszélgetőpartneredet.

Ezeket az üzemmódokat lehetőleg állítani kell. .. Beállíthatja a hangaktiválás aktiválásának vagy kikapcsolásának küszöbértékét vagy a parazita zaj szintjét az “Utca” és az “Interjú” funkcióban. Ekkor a felvétel minősége a legjobb lesz.

További jellemzők

A különböző esetekben hasznosnak bizonyuló kiegészítő funkciók között megkülönböztethetünk:

 1. Opcionális külső mikrofon csatlakoztatása. Alkalmas beszéd minél tisztább rögzítésére, többcsatornás felvételek (pl. zenei előadások), interjúk vagy üzleti konferenciák rögzítésére;
 2. Automatikus erősítés. Ebben az üzemmódban a diktafon önállóan csökkenti vagy növeli a beszéd hangerejét a felvételen. Alkalmas a beszéd “rögzítésére”, de nem a zene rögzítésére;
 3. Beépített hangszóró. A felvételeket közvetlenül a diktafonon hallgathatja meg;
 4. Sztereó felvétel. Hasznos, ha két mikrofont használ, és interjúkat vagy zenét rögzít, hogy “térhatású hangzást” hozzon létre;
 5. USB-üzemű. Hasznos hosszabb felvételi munkamenetekhez. Lehetővé teszi, hogy a felvevő tápegységről vagy hálózati adapterről táplálható legyen;
 6. USB-csatlakozás számítógéphez. Megoldható kártyaolvasó nélkül;
 7. A felvétel irányának beállítása. Nagyon hasznos funkció, ha interjúkat, üzleti beszélgetéseket, konferenciákat és hasonló, több személyt érintő eseményeket kíván rögzíteni;
 8. Adapter telefonos csatlakozáshoz. Hívások rögzítése.
Olvasson tovább  A vezeték nélküli fejhallgató káros | Szakértői anyag

Válasszon olyan hangrögzítőt, amely további funkciókkal rendelkezik, ha szükség van rájuk.

Hangrögzítő kiválasztása előadásokhoz

A következő paramétereket érdemes figyelembe venni az előadások rögzítésére szolgáló hangrögzítő kiválasztásakor:

 1. Mikrofon irányítottsága. Hasznos zajos osztálytermekben történő felvételhez, hogy a beszélő hangja a lehető legjobban hallható legyen a kész hangfájlban;
 2. Érzékenység . Ha a diktafon az előadótól távol kerül elhelyezésre, akkor magasnak kell lennie (dB-ben és méterben is);
 3. Az akkumulátor élettartama. A diákok számára ajánlott a beépített, újratölthető akkumulátorral rendelkező hangrögzítők választása, mivel egy készlet akkumulátor 1-3 napig tart a folyamatos rögzítés során;
 4. Belső tárhely vagy memóriakártya-kapacitás. A jó minőségű felvételhez több mint 4-8 GB-nak kell lennie, hogy legalább egy hétig tartó napi használat során összegyűjtött hangfájlok elférjenek rajta;
 5. Típus – “félprofesszionális” vagy “univerzális”. A zenelejátszók sajátos akusztikai színterük és mikrofonirányíthatóságuk miatt nem sok hasznát veszik a következőknek.
 6. Természetesen a költségvetés is fontos.

Hangrögzítő kiválasztása titkos felvételekhez

Hangrögzítő titkos rögzítéshez

Mielőtt titkos hangrögzítőt választana, vegye figyelembe, hogy a hangfájlok csak akkor válnak bizonyítékká a bíróságon, ha a beszélgetőpartnerét tájékoztatják arról, hogy beszédét rögzíthetik. Ezenkívül magának a diktafonnak támogatnia kell a hitelességi jelek alkalmazását, amelyek igazolják, hogy a hangfájlt nem változtatták meg vagy módosították.

A titkos hangrögzítő kiválasztásakor a következő paraméterekre kell figyelnie:

 1. A külső mikrofoncsatlakozó jelenléte. Ez lehetővé teszi, hogy a “kampót” valahol a ruhája alá tegye, magát a felvevőt pedig a belső zsebébe rejtse;
 2. Mikrofon érzékenység. Magasnak kell lennie;
 3. Felvételi minőség. Lehetőleg veszteségmentes felvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor nagy bitrátájú MP3.
 4. És természetesen figyelnie kell a készülék méretére is. Minél kisebbek, annál könnyebb elrejteni őket.

A legjobb hangrögzítő gyártók

A hangrögzítők gyártói között szerepelnek:

 1. Nagyítás. A zenei, professzionális és üzleti diktafonok egyik legjobb gyártója;
 2. Tascam. Főleg zenei magnetofonokat gyárt;
 3. Edic-Mini. Orosz márka, univerzális hangrögzítőket gyárt. A legfőbb pozitívum az eredetiségjelek jelenléte a lemezen;
 4. Sony. Minőségi zenei eszközeikről ismertek. A hangrögzítők a középkategóriás árszegmensbe tartoznak, de kiváló minőségűek;
 5. Olympus. Minőségi hangrögzítők a közepes árkategóriában.
 6. A költségvetési szegmensben vezető Ritmix vállalat. Azonban mindkettő kiváló minőségű és viszonylag “átlagos”, még az ármodellhez képest is.

A következő cikkekben szakértőink elmagyarázzák, hogyan válasszunk quadcoptert, az MP3-lejátszók kiválasztásának titkait és az olcsó telefon kiválasztásának fő tényezőit.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: