Hogyan válasszunk hordozható hangszórót

A hordozható hangszóró kiválasztásakor érdemes figyelmet fordítani a csatlakozási szabványra és a készülék néhány egyéb műszaki jellemzőjére.

tartalom

 1. Hogyan válasszunk hordozható hangszórót: mit kell keresni?
 2. Legfontosabb kiválasztási kritériumok
 3. Legjobb gyártók
Hogyan válasszunk hordozható hangszórót

Hogyan válasszunk hordozható hangszórót: mit kell keresni?

A hordozható hangszóró kiválasztásának legfontosabb kritériumai a következők:

 1. Csatlakozási szabvány (vezeték nélküli, vezetékes, külső meghajtók olvasása);
 2. A beépített akkumulátorok kapacitása és típusa;
 3. A hangszórók száma és egyéb akusztikai jellemzők;
 4. Extra funkcionalitás.
 5. A gyártó is fontos.

Fő kiválasztási kritériumok

A csatlakozás típusa

A hordozható hangszóró és az okostelefon, táblagép vagy más mobileszköz közötti kapcsolatnak három típusa létezik:

 1. Vezetékes (line-in-en keresztül);
 2. Vezeték nélküli Bluetooth-on keresztül;
 3. Vezeték nélküli AirPlay.

Ezenkívül egyes hangszórók támogatják a külső meghajtók – memóriakártyák, USB flash meghajtók, sőt, alacsony energiafogyasztású vagy külön tápegységgel rendelkező merevlemezek – csatlakoztatását is.

Vonali bemenetA lehető legjobban összeegyeztethető. Az ilyen csatlakozóval ellátott hordozható hangszórók gyakorlatilag bármilyen fejhallgató kimenettel rendelkező multimédiás eszközzel – hordozható lejátszó, sztereó, mobiltelefon, okostelefon, táblagép stb. – együttműködhetnek.. Emellett ez a csatlakozási szabvány kevesebb akkumulátorfogyasztást igényel – mind a hangszóró, mind a hozzá csatlakoztatott eszköz esetében.

A vonalbemenet hátránya, hogy vezetékes csatlakozást igényel, így nem tudja félretenni a hangszórót, és “sétálgatni” egy csatlakoztatott eszközzel.

Bluetooth kapcsolat– A hordozható hangszórókban használt leggyakoribb kommunikációs szabvány. Vezeték nélküli kapcsolatot feltételez egy megfelelő protokollon keresztül.

A vezeték nélküli kapcsolatnak számos előnye van a vezetékes kapcsolattal szemben. Először is, nem kell AUX-kábelt cipelnie magával. Másodszor, lehetőség van arra, hogy a hangszórót egy helyen hagyja, és a csatlakoztatott okostelefont magával vigye – a szabadban Bluetooth 4.1 kb. 40-50 méteres hatótávolsággal rendelkezik. Végül a hangszóró bekapcsoláskor automatikusan csatlakozik az okostelefonhoz, mivel megjegyzi a hitelesítési adatokat.

Hátránya a Bluetooth-csatlakoztatott eszközök alacsony autonómiája. Mind az okostelefonok, mind a hangszóró viszonylag gyorsan, körülbelül néhány óra alatt lemerül. Ez az idő azonban a legtöbb esetben elegendő.

Az első dolog, amit egy ilyen hangszóró kiválasztásakor figyelembe kell venni, az a használt Bluetooth-szabvány. Minél magasabb, annál jobb. Bluetooth 4.Az 1 jobb autonómiát és nagyobb hatótávolságot biztosít, mint a 4-es.0. A vezeték nélküli protokoll jelenlegi szabványainak azonban támogatniuk kell a telefont és a hordozható hangszórót is. Ha ezek közül valamelyik Bluetooth 4.0, az átvitel e szabvány szerint történik.

Olvasson tovább  Melyik a jobb, a soundbar vagy a házimozi?

Ezen kívül a Bluetooth hangszórók NFC-vel is felszerelhetők. Ezzel a technológiával a hangszóró és a telefon párosítása nagyon gyors lesz – szó szerint egyetlen érintéssel. Elég hasznos, de hogy megéri-e a többletköltséget, az egy másik kérdés. A párosítás a legtöbb esetben csak egyszer fordul elő a hangszóró teljes élettartama alatt.

AirPlay-kapcsolat– egy másik szabvány a vezeték nélküli csatlakozáshoz. Csakhogy nem Bluetooth-t, hanem Wi-Fi-t használ. A nagy adatátviteli sebesség elméletileg lehetővé teszi a hangszórók számára a hi-fi zene lejátszását. Gyakorlatilag a hangszórók minősége az esetek túlnyomó többségében nem elég jó ahhoz, hogy a zene teljes hangzásvilágát hallani lehessen ilyen bitráta mellett.

Az ilyen hangszórók hátránya nyilvánvaló – nem lehet őket lényegében a lakáson kívülre mozgatni. Ha “terepen” használja, akkor egy másik okostelefonon kell megemelnie a helyi Wi-Fi hálózatot.

MicroUSB-n keresztül csatlakoztatható hangszórók vagy

 • A vonalbemenettel rendelkező eszközökhöz hasonlóan ezek is az okostelefon és a saját belső akkumulátoruk energiáját takarékoskodják meg. A mobil eszközzel azonban kábelen keresztül kell kommunikálniuk.

  Az SD- és USB-csatlakozóval rendelkező hangszórók memóriakártyákról és USB-stickekről játszanak le zenét. Ez lehetővé teszi, hogy okostelefonhoz való csatlakozás nélkül is lehessen használni őket. A funkció kényelmes, de csak akkor, ha a megfelelő adathordozó rendelkezésre áll.

  Az FM rádióval ellátott hangszórók, ahogy a neve is mutatja, nyilvános rádióállomásokat játszanak le. Ennek a funkciónak a gyakorlati előnye nem túl sok, de legalább egy ilyen eszköz nem fog unatkozni egy halott okostelefon és hiányzó külső meghajtók esetén a zenével.

  Az akkumulátor kapacitása és a beépített akkumulátorok típusa

  A hordozható hangszórók áramforrásai lehetnek AA, AAA vagy akár D méretű elemek; vagy lehetnek újratölthető elemek, leggyakrabban lítium-ion típusúak.

  Az akkumulátorok nagyobb valószínűséggel kerülnek beszerelésre a kedvező árú hordozható hangszórókba. Az akkumulátor élettartama közvetlenül az akkumulátorok minőségétől függ, és átlagosan néhány órát vesz igénybe. A legtöbb esetben az újratölthető beépített akkumulátorokat nem lehet újratölteni, ezért a “leszállás” után egyszerűen újakkal kell őket helyettesíteni – ami növeli a hangszóró használatának költségeit. Utazáskor magával vihet néhány extra akkumulátort.

  A beépített akkumulátorral rendelkező hangszórók praktikusabbak. Egyszerűen csatlakoztassa készülékét számítógépéhez, tápegységéhez, power bankjához vagy autóadapteréhez, hogy újratöltse, ha az akkumulátor lemerült. Csak egy “de” van – töltés közben a hordozható hangszórók túlnyomó többsége egyszerűen nem működik.

  A beépített újratölthető akkumulátorral rendelkező hordozható hangszórók akkumulátorának élettartama közvetlenül az akkumulátor kapacitásával függ össze. Megadható milliamperórában (bár a gyártók ritkán adják meg ennek a paraméternek a pontos értékét) vagy az akkumulátor élettartamának órájában. Az utóbbi lehetőség megfelelőbb.

  Olvasson tovább  Hogyan válasszon akkumulátort a mobiltelefonjához

  Az akkumulátor kapacitásának milliamperórában történő megadásakor azonban ne feledje, hogy minél magasabb ez az érték, annál tovább fog működni a hordozható hangszóró. Lehetőleg legyen több mint 2000 mAh.

  Akusztikai teljesítmény

  akusztikai jellemzők

  Két akusztikai paraméterre kell figyelnie, amikor hordozható hangszórót vásárol – a hangszórók száma (hangkonfiguráció) és a készülék teljes teljesítménye.

  A felszólalók számaMeghatározza a hangszínpadot. Tehát egy hordozható mono hangszórónak még mindig lapos hangzása lesz (még akkor is, ha egyes frekvenciák túlsúlyban vannak), de egy sztereó hangszóró térhatású hanggal. Három különböző hangkonfiguráció áll rendelkezésre:

  1. Mono. Egyetlen hangszórót használ, amely lapos hangzást produkál. Mindazonáltal ez a konfiguráció a legtöbb alkalomra elegendő – kivéve persze, ha az előadók néhány olyan effektet adtak a dalhoz, amelyek csak a sztereó csatornákon különböztethetők meg;
  2. Stereo. Két hangszórót használ, amelyek háromdimenziós hangzást produkálnak. Az egyablakos megoldás azoknak, akik szeretik a széles hangszínpadot és a különféle effekteket;
  3. 2.1. A két hangszórót egy mélynyomó egészíti ki, amely mély és gazdag basszust produkál. Sajnos az ilyen hangkonfigurációjú hangszórók gyorsan lemerítik a beépített akkumulátort. De a jelenetek szélessége és az általános hangminőség még a legkeményebb audiofiloknak is tetszeni fog.

  A legtöbb alkalmazáshoz elegendő egy hordozható mono- vagy sztereó hangszóró.

  Hangszóró teljesítményeMeghatározza a térfogathatárt. Minél nagyobb a szám, annál hangosabban szól a zene. Ez a paraméter azonban nem túl objektív, ezért csak a második helyen érdemes figyelmet fordítani rá.

  Ezenkívül egy nagy teljesítményű hangszóró nagyobb valószínűséggel meríti le az akkumulátort, ezért rövidebb az akkumulátor élettartama.

  Érdemes megjegyezni, hogy az alacsony árú hordozható hangszórók nagy teljesítményű hangszórókkal nagyon torzított hangzásúak lehetnek – lesz egy “morgás” vagy más kellemetlen tényezők, mint például a szükségtelen visszaverődés.

  Extra funkcionalitás

  további funkciók

  A hordozható hangszórók további jellemzői:

  1. Konzol vagy karabiner kaphatóA hangszórót elhelyezheti a falon, övön, övön stb.. Ez kényelmesebbé teszi a készülék használatát. A fogantyúval ellátott hangszóró szintén alkalmas a hordozásra.
  2. Power bankként működikCsak a beépített akkumulátorral rendelkező hangszórókon található. Vészhelyzetben képesek feltölteni az okostelefonját. Természetesen ezután a művelet után a hangszóró akkumulátorának élettartama csökken.
  3. Por- és vízvédelem– Alapvető funkciók azok számára, akik magukkal szeretnék vinni hordozható hangszórójukat piknikre vagy városon kívüli kirándulásokra is. Vagy legalábbis a fürdőszobában. A nedvesség és por elleni védelem szintjét az IP tanúsítvány jelzi. Minél magasabb a kétjegyű szám e szimbólum után – annál megbízhatóbb a készülék az agresszív külső tényezők hatásának ellenáll. A védett hordozható hangszórók túlnyomó többsége IP66 tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ilyen eszköz teljesen porálló, és ellenáll a vízzel való rövid érintkezésnek. Az IP68-as hangszórókat viszont akár rövid időre is “el lehet fojtani”.
  4. A Link üzemmód két hangszórót egyetlen “sztereó rendszerré” egyesít. Hasznos funkció, de egy sztereó egység általában olcsóbb, mint két mono egység.
  5. Beépített equalizerlehetővé teszi a hangminőség finomhangolását az egyéni preferenciáknak megfelelően. Lehet sávszűrős (beállítható az egyes frekvenciakészletek intenzitása) vagy előbeállításokkal (egyedi beállításcsomagok minden műfajhoz). A beépített equalizer jelenléte képes lesz kompenzálni a hordozható hangszóró hangjelzésének hiányosságait vagy megsokszorozni az előnyeit.
  Olvasson tovább  Hogyan csatlakoztathatja házimoziját a számítógéphez?

  Ha azonban a hangszórójában nincs beépített hangszínszabályzó, akkor használhatja az okostelefonján, lejátszóján vagy más hangforrásán lévő hangszínszabályzót.

  Legjobb gyártók

  A legjobb hordozható hangszóró gyártók a következők:

  1. JBL. A legnagyobb hordozható vezeték nélküli hangszóró, amely széles választékáról és termékeinek nagyon jó minőségéről ismert. Például úttörő szerepet játszott a teljesen vízálló készülékek piacán;
  2. Sony. Hordozható hangszórók gyártása a tapintható basszus szerelmeseinek. A hangszórók márkás mágneseket és minőségi elektronikát használnak, beleértve a beépített hangkártyákat és virtuális erősítőket, a legélvezetesebb hangzás érdekében;
  3. Harman/Kardon, Bose, Marshall a legjobb gyártók, akik csúcskategóriás hangszórókat gyártanak. Ennek következtében hordozható hangszóróik gazdag, világos és tiszta hangzást biztosítanak, anélkül, hogy bármilyen frekvencia túltengne (kivéve persze, ha a művész másképp tervezte). A fő hátránya a nagyon magas, átlagosan 200-300 dolláros ár;
  4. Xiaomi. A költségvetési piacvezető. Olcsó, de nem túl vacak vezeték nélküli hangszórókat gyárt. Ideális márkás okostelefonokkal való használatra, mivel a MIUI EQ gyakran tartalmaz hangszín-kompenzációs előbeállításokat bizonyos márkás tartozékokhoz.
  5. Kiemelhetjük a Beats céget is, amely nagyon népszerű hordozható hangszórókat gyárt. De van egy fontos hátrányuk – nagyon magas és mindig túlárazott. Szó szerint csak egyetlen modell van, amely minőségi hangzást biztosít – a Pill 2.
  6. Az olyan ultra budget márkák, mint a Sven, a Defender vagy a 3Q elképesztően “instabilak”. Néha jó hangszórókat és egyenesen szemetet is gyártanak. Ezért, mielőtt megvásárolna egy hangszórót az egyik ilyen cégtől, érdemes válogatósnak lenni a véleményekkel kapcsolatban.

  A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszuk ki a rádiókat a bakelit lejátszó kiválasztásának titkait.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: