Hogyan válasszunk rádiót

A rádió kiválasztásakor célszerű a tervezett felhasználási forgatókönyvek alapján dönteni.

tartalom

 1. Hogyan válasszunk rádiót: mit kell keresni?
 2. A rádióvevőkészülék kiválasztásának legfontosabb kritériumai
 3. Top gyártók
Rádió kiválasztása

Hogyan válasszunk rádiót: mit kell keresni?

A rádió kiválasztásának fő szempontjai:

 1. Típus: hordozható vagy helyhez kötött;
 2. Tápfeszültség (akkumulátor, elem, hálózat);
 3. Az antenna elhelyezésének típusa: külső vagy beépített;
 4. Támogatott frekvenciatartomány (FM, AM, LW, MW, VHF);
 5. Beállítási módszer (digitális, analóg);
 6. Akusztikai jellemzők;
 7. További jellemzők.
 8. A készülék gyártója is fontos.

A rádióvevőkészülék kiválasztásának fő kritériumai

Rádióvevő típusa

A rádióvevőkészülékeket a hely szempontjából hordozható és helyhez kötött kategóriákba sorolják. Az előbbieket útközbeni, vidéki vagy otthoni használatra tervezték – ha a felhasználó nem törődik a lejátszás minőségével. Az ilyen eszközök általában olcsón (300-400 rubelből), kompakt méretben és ütésálló kialakításban kerülnek. A hordozható kialakítás hátránya az alacsony hangminőség, mind a “nem a legjobb” rádió vétel, mind a beszerelt költségvetés akusztikája miatt.

A minőségi, gazdag, valósághű hangzás kedvelői számára a helyhez kötött rádiókat masszív, túlméretezett egységeknek tervezték, jó antennával és kidolgozott akusztikával.

A helyhez kötött rádiók fő hátránya a viszonylag magas áruk. Nagyjából 2-3 ezer rubel.

A teljesítmény típusa

A rádiók kétféle energiaellátás közül választhatók: akkumulátoros, belső akkumulátoros vagy hálózati tápellátás.

 1. Az akkumulátoros készülékek általában az alacsonyabb árkategóriába tartoznak. Mivel az ilyen rádiók energiafogyasztásának minimálisnak kell lennie, a fejlesztők csökkentik az áramfelvételt – alacsony fogyasztású antennákat, hangszórókat és egyéb “töltelékeket” helyeznek el. Ennek eredményeképpen a hangminőség csak az adóállomás közvetlen közelében elfogadható. Az akkumulátoros rádiók beszerzése ezért nem ajánlott.
 2. A beépített újratölthető akkumulátorral ellátott rádiók vízállóak lehetnek, vagy minőségi hangszóróval egészíthetők ki. Ezért érdemes odafigyelni erre a készüléktípusra, ha hordozható készülékre van szüksége.
 3. A harmadik tápellátási lehetőség a hálózati tápellátás. Ezek a rádiók a legerősebb akusztikai berendezésekkel és aktív antennákkal szerelhetők fel a legjobb hangminőség érdekében. Ezek azonban nem hordozhatók.
Olvasson tovább  Hogyan nézhetsz filmet a tévén a telefonodról

Az antenna elhelyezése

A rádióantenna a házon belül vagy kívül helyezhető el. Ez utóbbi típus megvásárlását javasoljuk. Az antenna házon belüli elhelyezése csökkenti annak érzékenységét, így csak az erős és stabil jelű állomások hallgathatók interferencia nélkül.

A teleszkópos külső antenna stabilabban tartja a kapcsolatot. A jel tisztábbá tétele érdekében rézhuzallal is “szalagozható”. Ez akkor fontos, ha a városon kívül – például vidéken – szeretne rádiót hallgatni.

Az aktív típusú antennák, amelyek a legszorosabb és legtisztább jelet biztosítják, ritkák, és a velük felszerelt rádiók sokba kerülnek – 10-12 ezer rubeltől. Érdemes megvásárolni, ha olyan állomásokat szeretne hallgatni, amelyek a terület normál frekvenciatartományán kívül sugároznak, például külföldi állomásokat.

Támogatott frekvenciatartomány

frekvenciatartományok

A használt rádióval hallgatható állomások száma a támogatott frekvenciatartománytól függ. Öt sáv áll rendelkezésre:

 1. FM. A szokásos frekvenciatartomány Oroszországban és a volt Szovjetunióban. Gyakorlatilag az összes “odaát” elérhető állomás az FM-sávon sugároz;
 2. AM. A VHF 20-30 évvel ezelőtt széles körben elterjedt volt, de ma már alig használják. Kevés regionális rádióállomás sugároz ebben a sávban;
 3. LW, MW. Ritka zenekarok. Oroszországban nem használják, így a külföldi rádióállomások ezen a nyelven sugároznak. Egy olyan vevőkészüléket, amely támogatja ezt a sávot, érdemes megvásárolni, hogy ezeket a csatornákat hallgathassa;
 4. VHF. Maximális lefedettségű, de korlátozott számú rádióállomással rendelkező sáv.

Tehát az FM-vevőkészülékek megvásárlása ajánlott. Ha azonban olyan helyen tervez rádiót hallgatni, amely nagyon messze van (több mint 20 km-re) a legközelebbi toronytól, akkor figyelnie kell a VHF-sávot támogató modellekre.

Beállítási módszer

A rádióvezérlésnek két típusa van – analóg és digitális. Az első az aktív frekvencia elektromechanikus manipulációval történő beállítását jelenti. Ennek a módszernek a fő előnye, hogy kiválaszthatja azt a sávot, amelyen egy adott állomást “elkaphat”. Hátránya, hogy az analóg vezérlésű vevőkészülékek választéka korlátozott.

Olvasson tovább  A vezeték nélküli fejhallgató káros | Szakértői anyag

A digitális vezérlésnek számos előnye van. Először is, az automatikus állomáskeresési mód segít abban, hogy ne kelljen megjegyeznie az egyes állomások frekvenciatartományát. Másodszor, az állomásonkénti memória lehetővé teszi a gyors váltást közöttük.

Sajnos a digitális hangolással nehéz lehet az állomásokat részletesen beállítani, különösen, ha a használt frekvencia eltömődik a szemét jelekkel – de a szomszédos sávokban a hang tiszta.

Így városi használatra a digitálisan szabályozott vevőkészülékek alkalmasak, míg külvárosi használatra jobb, ha analóg készülékeket vásárolnak.

Akusztikai teljesítmény

A rádióvevő hangszórójának legfontosabb akusztikai jellemzője a teljesítménye. Minél magasabb, annál hangosabban játszik a készülék. De az akkumulátor élettartama is csökken. Sok gyártó azonban szándékosan túlbecsüli a hangszóró teljesítményét, és lehetetlen egy “45 wattos” hangszórót egy viszonylag kompakt házba illeszteni.

A hangszórók száma határozza meg a rádió által létrehozott akusztikai környezetet. Természetesen a rádió úgy működik, hogy monóban sugároz, de egy két hangszórós beállítás sokkal kellemesebb akusztikai környezetet biztosíthat, mint egy hangszóró. De a 2. konfiguráció.1 rádiókra nincs szükség – kivéve persze, ha azok digitális hangátalakítóval vannak felszerelve (MP3 stb. támogatás)..).

Extra funkciók

A rádió felhasználói élményét javító további funkciók a következők:

 1. Zene lejátszása külső meghajtókról, például memóriastickekről, memóriakártyákról stb.. Hasznos funkció, ha megunta a rádiót, és csak digitális hanganyagot szeretne hallgatni a hangtárából. Természetesen a vevőnek rendelkeznie kell a megfelelő csatlakozókkal és csatlakozóhelyekkel;
 2. Rádióállomások felvétele. A cél magától értetődő. A legjobb megoldás az időzített felvétel – így nem marad le egy műsorról, podcastról vagy érdekes interjúról. A vevőkészülék rögzíthet egy állomást akár egy belső tárolóeszközre (ebben az esetben fontos annak kapacitása), akár egy külsőre;
 3. Vízálló. Fontos funkció az utazási rádióknál;
 4. Ébresztőóra. A rádió a megadott időpontban bekapcsol;
 5. Bluetooth. Mobil eszközökkel való kommunikációra tervezve. Ebben az esetben a rádióvevő külső hangszóróként vagy kihangosítóként működik.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy intelligens órát

Legjobb gyártók

A legjobb rádiógyártók a következők:

 1. Sony, Philips, Panasonic – különböző típusú minőségi rádiókat gyártanak;
 2. A Tecsun valószínűleg a legjobb gyártója a hordozható rádióknak a támogatott frekvenciák széles skálájával.
 3. Megemlíthetjük a Sangean céget is, amely a felső árkategóriába tartozó, csúcskategóriás helyhez kötött rádiókat gyárt.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon bakelitlemez-lejátszót és a hordozható hangszóró kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: