14 A legjobb Tim Burton filmek

*A szerkesztők szerint a legjobbak értékelései. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak és nem értékesítési céllal készült. Vásárlás előtt szaktanácsadásra van szükség.

Hamarosan, augusztusban Tim Burton hatvankét éves lesz. Akkoriban az elismert hollywoodi zseni nem is gondolta volna, hogy ilyen magasságokba juthat. Pályafutása elején, amikor a Disney stúdióban dolgozott, gyakran kirúgták, de minden alkalommal visszahívták.

Az első meghallgatás, egy rövid animációs film, kudarcot vallott, mivel betiltották a forgalmazást: a stúdió akkoriban úgy érezte, hogy egy ilyen formátum megijesztené a fiatal nézőket. Senki sem sejthette, hogy évekkel később Burton munkássága milliókat fog vonzani, és királlyá teszi őt, köszönhetően egyedi, jellegzetes stílusának.

Az Expertology szerkesztősége összeállította a nagy rendező 14 legjobb filmjét, amelyeket mindenkinek érdemes megnéznie.

A legjobb Tim Burton filmek értékelése

JelöléshelycímÉrtékelés
Tim Burton legjobb filmjei1“Ollókezű Edward5.0
2“Big Fish.”4.9
3“Sleepy Hollow.”4.9
4“Corpse Bride”4.8
5“Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya”4.8
6“Frankenweenie”4.7
7“Charlie és a csokoládégyár4.7
8“Ed Wood.”4.7
9“Batman4.6
10“Batman visszatér4.6
11“Beetlejuice.”4.5
12“Nagy szemek”4.5
13“Alice Csodaországban4.5
14“Miss Peregrine furcsa gyerekek háza”4.4

“Ollókezű Edward

Értékelés: 5.0

 1. Fantázia, dráma, melodráma
 2. USA, 1990
 3. Időtartam: 105 perc
 4. Kinopoisk: 7.9

A kultikus film főszerepében a bájos Winona Ryder és a rendező kedvence, Johnny Depp látható. A film elnyerte a legjobb sminkért járó Oscar-díjat. A pletykák szerint Burton a forgatókönyvet, majd a filmet is saját rajza ihlette… Egyébként Depp karrierjének Edward szerepe az egyik legcsendesebb: a kép alatt százhatvankilenc szót mondott.

A történet egy tehetséges, de magányos tudóssal kezdődik, aki évekig küzd egy olyan lény létrehozásáért, amely hasonlít az emberre, így érzései lesznek és érzőképes. Egy bizonyos ponton az erőfeszítés sikerrel jár, hiszen Edward megszületik. Egy feltaláló nem fejezi be a munkáját, és meghal. Így Edwardnak valami olló marad a keze helyett.

A fél-cyborg egy elhagyatott kúriában él, ami egy dombon áll… Nem érintkezik az emberekkel, és szinte teljesen elszigetelődik, amíg nem találkozik egy törékeny lánnyal, aki a többiekkel ellentétben, akik óvatosak a furcsa emberalatti emberrel szemben, a szokatlan és visszataszító külső mögött egy jó szívet lát.

“Big Fish”

Értékelés: 4.9

 1. Musical, fantasy, vígjáték
 2. USA, 2005
 3. Hossz: 115 perc
 4. Kinopoisk: 7.5

Burton következő mesefilmje több mint ötszázmillió dollárt hozott a kasszáknál. A szeretteink szeretetének értékéről szóló elrettentő történetet számos díjra jelölték, és rengeteg ember szerette, így az már korán klasszikussá vált. Az átváltozások virtuóz királya, Johnny Depp újra feltűnik a címszerepben. Egy különc cukrászmestert alakít, aki kissé kegyetlen, de jószívű.

A fiú Charlie Bucket nagycsaládban él, amely kénytelen nyomorúságos életet folytatni, amikor még a szokásos étel sem elég mindenkinek. A szegénység nem akadályozza meg őket abban, hogy szeressék egymást és békében és harmóniában éljenek. Egy nap egy apa hazaérkezik a rossz hírrel, hogy leépítésre kerül sor.

Ugyanakkor egy különös tombolát rendez a finom csokoládéjáról híres helyi csokoládégyár tulajdonosa. A játék lényege, hogy meg kell találni egy tábla csokoládét, amelyben egy aranycédula van. Összesen öt ilyen csempe van. A jegyet váltó gyerekek meglátogathatnak egy gyárat, és saját szemükkel láthatják az ott zajló csodákat. Charlie-nak valahogy varázslatos módon sikerül megszereznie a hőn áhított cserépdarabot, ami után ő és nagyapja ígéretes utazásra indulnak Willy Wonkával.

“Ed Wood.”

Értékelés: 4.7

Ed Wood
 1. Dráma, vígjáték, életrajz
 2. USA, 1994
 3. Időtartam: 127 perc
 4. Kinopoisk: 7.5

A filmet tragikomédiának is nevezhetnénk. A film Rudolph Grey A Nightmare of Ecstasy című életrajzi könyve alapján készült. A film egy őrült rendezőről szól, akit Hollywood történetének legrosszabb rendezőjének neveztek. A visszataszító és tehetségtelen Ed Woodot Burton kedvenc színésze, Johnny Depp alakítja.

Az ötvenes évek elején a színész, aki nem szerzett hírnevet a színházi színpadon, úgy dönt, hogy kipróbálja magát a filmiparban. Az az ötlete támad, hogy megvásárolja az első nemet változtató férfi életrajzának jogait, de elutasítják. Ez nem akadályozta meg Edwardot abban, hogy úgy döntsön, elkészíti az I Changed Sex című filmet!”Ugyanazzal a cselekménnyel, de fiktív alapon. A kép nevét később Glen vagy Glenda névre változtatják.

A bukott rendező játékfilmje forgatása közben találkozik a népszerű horrorsztárral, Lugosi Bélával, és életre szóló barátságot kötnek. A film futása persze kudarccal végződik, de ez nem akadályozza Woodot – máris van egy új ötlete.

“Batman.”

Értékelés: 4.6

Batman
 1. Sci-fi, akció, thriller
 2. USA, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, 1989
 3. Időtartam: 126 perc
 4. Kinopoisk: 7.5

A valaha készült első és legismertebb film egy híres képregény szuperhősről kétségtelenül legendás, és rányomja bélyegét a filmtörténetre. Burton egyedi és akkoriban innovatív leleteit a mai napig használják a filmekben.

A történet egy denevérjelmezbe öltözött éjszakai szellemről szól. Ez a rendfenntartó félelmet kelt a gengszterekben és a gonosztevőkben, így segítve a gothami rendőrséget, amely gyakran képtelen megbirkózni az utcákat elárasztó bűnözőkkel.

A film a hős felemelkedéséről szól, kitérve a gyermekkorára és a korai évekre, amikor Batman még csak próbálkozott a gonosz és az igazságtalanság elleni küzdelemmel. Bruce Wayne, egy több milliárd dolláros birodalom örököse, egy sor kütyüt és technológiát fejlesztett ki, hogy elintézze a rosszfiúkat… Most a könyörtelen Jokerrel, az alvilág királyával kell megküzdenie. Ennek a gazembernek az arca eltorzult, miután egy savval teli kádba esett, ami arra kényszerítette, hogy bohócként sminkelje magát, és csúnya grimaszt fessen… Hatalomvágya miatt semmi sem állítja meg, és csak Batman tud visszavágni.

“Batman visszatér”

Értékelés: 4.6

Batman visszatér
 1. Fantasztikus, akció, thriller
 2. USA, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, 1992
 3. Időtartam: 126 perc
 4. Kinopoisk: 7.4

Burton Bruce Wayne-sagájának folytatása két félelmetes ellenféllel vívott harcról szól. A sci-fi képregényben Batman egy vérszomjas mutánssal és a Macskanővel harcol, akit ármánykodó főnöke becsapott… A folytatás még több akciót és egy csavaros cselekményt mutat be a legtehetségesebb forgatókönyvíróktól.

A híres Gotham csatornakatakombáiban lakik a csúnya kövér ember és az alacsony Oswald Cobblepot. Születése után a szülei nem tudták elviselni a születési rendellenességeit, és úgy döntöttek, hogy megszabadulnak a csecsemőtől. Oswaldot pingvinek nevelték fel, akikhez külsőre hasonlított. Harminchárom év után Pingvin bosszúszomja és gyűlölete mindenki iránt, aki a felszínen él, elhatalmasodott rajta, majd úgy döntött, hogy visszatér az emberek világába.

A gátlástalan mágnás, Max Shreck támogatásával Oswald megpróbál nagyszabású terrortámadást szervezni a város ellen. Ezzel egy időben Max aranyos titkárnője, Selina, akit macskák vesznek körül, kidobják az ablakon, majd visszatért az életbe, és a jelmezébe öltözve, szintén a hadiösvényre lép, bosszút állva… Batmannek egy vegyes csapattal kell megbirkóznia.

“Beetlejuice.”

Értékelés: 4.5

Beetlejuice
 1. Fantasy, vígjáték
 2. USA, 1988
 3. Időtartam: 92 perc
 4. Kinopoisk: 7.3

Ez Burton első nagy költségvetésű projektje, és a második hollywoodi filmje, amely a nagyvászonra kerül. A fekete komédia lehetővé tette, hogy a világ megismerje az ünnepelt rendező sötétebb stílusát, ami miatt emberek ezrei szerették meg.

A történet egy fiatal pár történetét meséli el, akik történetesen a másik világban vannak. Ádám és Barbara egy gyönyörű kúriában élnek egy dombon, és arról álmodoznak, hogy gyerekeik lesznek – amire soha nincs idejük. Elhatározzák, hogy alaposabban megközelítik a fogantatás kérdését, ezért kivesznek egy hosszabb szabadnapot, de a terveket egy tragédia tönkreteszi, amely a halálukat eredményezi.

Az ifjú házasok lelke továbbra is a házban lakik, amikor a New York-i Dietz család beköltözik. A beköltözés után az új bérlők azonnal nekilátnak az átalakításnak, aminek Adam és Barbara nem örülnek. A szellemek meg akarják ijeszteni és megijeszteni a családot, hogy elhagyják a kúriát, de az erőfeszítés nem sikerül. Ekkor a szellempárnak nincs más választása, mint a tapasztalt és híres emberűzőhöz fordulni – Beetlejuice-hez.

“Nagy szemek”

Értékelés: 4.5

Nagy szemek
 1. Dráma, melodráma, életrajz, életrajz
 2. USA, Kanada, 2014
 3. Időtartam: 106 perc
 4. Kinopoisk: 7.1

A kép nem olyan, mint Burton legtöbb munkája, ami nem akadályozta meg abban, hogy sikeres legyen. Az életrajzi dráma az ötvenes évek sikeres művészének történetét meséli el. Margaret Keane fiatal és szeret rajzolni. Festményeinek meglepő stílusa van, ami sok más festménytől megkülönbözteti őket. Margaret nagy szemű gyerekeket rajzol.

Az ötvenes években a nőkkel szemben előítéletek voltak, így a nő szerint a művészvilágba vezető út el volt zárva, mert senki sem vette meg őket. De aztán a tehetséges művésznek a férje segít, aki felajánlja, hogy aláírja a nevét a képekhez. Meggyőzve Margaretet, hogy a világ így fogja látni a munkáját, ráveszi, hogy beleegyezzen.

Eleinte minden jól megy, a festmények hatalmas népszerűségnek örvendenek, a férj nevét népszerűsítik, a pénz folyik, lehetővé téve számukra, hogy olyan életet éljenek, amilyet megálmodtak. Ám minél nagyobb sikereket ér el, annál gonoszabbá válik a férje: megpróbálja irányítani a munkáját, változtatásokat eszközöl, megváltoztatja a stílusát, mértéktelenné válik és elveszti a türelmét. Margaret rájön, hogy a házasság nemcsak mint nő, hanem mint személyiség kizsákmányolása is, ezért úgy dönt, hogy elválik, és küzd a művészi jogaiért.

“Alice Csodaországban.”

Értékelés: 4.5

Alice Csodaországban
 1. Fantasy, kaland
 2. USA, 2010
 3. Hossz: 108 perc
 4. Kinopoisk: 7.1

A film már jóval a mozivászonra kerülése előtt szenzáció volt. És ha egyes esetekben az ok a projekt grandiózus jellege, vagy az extravagáns ötlet, vagy az eredeti filmváltozat, vagy a rendező neve, ebben az esetben úgy tűnik, hogy mindezek a tényezők egybeesnek. Lewis Carrollt filmre vinni kockázatos vállalkozás, de nem Burton számára, akinek sikerült egy fantáziadús és allegorikus művet filmes formába öntenie. A főszerepben Helena Bonham Carter és Tim szinte minden munkájának névjegye, Johnny Depp.

A rendezőnek sikerült egy markáns és lendületes filmet készítenie, amely egy sajátos mű, és csupán Carroll könyvét helyettesíti. Burton ezzel megőrizte a könyvben rejlő, jó értelemben vett őrült hangulatot. A film ugyanazokat a szereplőket követi: Alice, a Fehér Nyúl, a hencegő Szonja, az őrült Kalapos, a szarkasztikus Cheshire Macska, az Abesszalom Hernyó és természetesen a Fehér Királynő és gonosz nővére, a Szívkirálynő.

Nincs értelme elmesélni a cselekményt, mert mindenki ismeri Alice történetét gyermekkorából, ha nem a könyvből, akkor a rajzfilmekből. A film azonban még ma is viták tárgyát képezi, hogy mennyire hiteles és mennyire áll közel az eredetihez.

“Miss Peregrine furcsa gyerekek háza

Értékelés: 4.4

Miss Peregrine otthona furcsa gyerekeknek
 1. Ha mindenki ismeri Alice történetét a könyvből, akkor a rajzfilmek is megérnek egy látogatást
 2. USA, Egyesült Királyság, Belgium, Kanada, 2016
 3. Időtartam: 127 perc
 4. Kinopoisk: 6.8

Az amerikai író, Rensom Riggs debütáló regénye alapján készült filmben olyan hollywoodi sztárok játszanak, mint Samuel L. Jackson, Judi Dench, Rupert Everett és a bájos Eva Green. A kép sikeresnek bizonyult, és lehetővé tette a Burton-rajongók számára, hogy újra előadják a mese hangulatát.

Egy Jacob nevű kisfiú, aki nagyapja varázslatos történeteit hallgatja, feltétel nélkül hisz bennük, nem törődve társaival, akik kigúnyolják őt. Amikor nagyapja meghal, Jacob egy furcsa könyvet örököl, amelyben Miss Peregrine címe szerepel, aki nevelőnő volt, és gyermekkorában vigyázott a nagyapjára.

A fiú egy elmegyógyintézetről kezd álmodni, és meggyőzi apját, hogy vigye el a szigetre, ahol áll. Az árvaházba érve felfedezi, hogy a házat a negyvenes évek eleje óta náci gránát rombolta le. De azok számára, akik hisznek benne, könnyű visszaforgatni az idő kerekét. Jacob végül az árvaház lakói közé kerül, akik között rejtélyes ikrek, egy láthatatlan fiú, egy levegőben irányító lány, aki hatalmas súlyokat tud vonszolni… Maga Peregrine sem volt kevésbé szokatlan, hiszen madárrá változott.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: