7 legjobb fatbike

Azok számára, akik szeretik az extrém lovaglást a hegyi lejtőkön, terepen, a sivatagok homokdűnéin és a strandokon, van egy különleges kerékpár – a Fatbike. Abban különbözik a városi vagy sport prototípustól, hogy teljes gumiabroncsokkal ellátott kerekekkel, megerősített hajtásrendszerrel és nagyobb vázzal rendelkezik. Íme a mi választásunk a 7 legjobb Fatbike-ról az EXPERTOLOGY online magazin szakértői szerint, a sportolók és a kerékpározás szerelmesei véleménye alapján.

Hogyan válasszunk fatbike-ot

Mint minden más típusú sporteszköz, a fatbike-ok is számos tekintetben különböznek egymástól. Ezeket kell figyelembe venni, amikor egy adott személy számára “fatbike” (ez a fatbike szó szerinti fordítása) kiválasztása történik.

Kerekek

A kerékvastagság határozza meg, hogy mennyire lesz kényelmes az utazás. A számítás egyszerű: a szélesebb gumiabroncsok csökkentik a guminyomást, és megkönnyítik a terepen való közlekedést. Ráadásul a keskeny kerekek hajlamosabbak a hóba vagy sárba süllyedni, mint a vastagabbak, ami a fatbike-ok esetében 3,5″ – 4,8″, míg a kerékpárok esetében 2″.

A szélesebb kerekekhez nagyobb kerekek és kerékagyak szükségesek: ezek fémből készülnek, így a kerékpár összsúlya jelentősen megnő a városi vagy akár a hegyi kerékpáros társaihoz képest.

A kerékátmérő a kerékpár magasságától és a vezető magasságától függ, a minimális méret 26 hüvelyk. Ha azonban akár csak 1″-el is feljebb megy, az jelentősen megnöveli a kerékpár árát, ezért a legkisebb kerékátmérőt kell választania, ha pénzt szeretne megtakarítani.

Váz és hajtáslánc

Széles gumiabroncsok és gumik nem szerelhetők fel egy szabványos kerékpárra, mivel a keskeny váz ezt nem teszi lehetővé. A Fatbike váz szélesebb, a hátsó háromszöget módosították, és az első villát megerősítették. Mechanikus vagy hidraulikus féktárcsák fékezik, amelyek képesek a nehéz kerekeket még lejtőn vagy terepen is váltani és megállítani. Az alacsony fokozatokat úgy tervezték, hogy a keréknek vonóerőt adjanak – csak ezek képesek kemény felületen és a kerekek könnyedén megtartani a kereket. A magas sebességfokozat nem kényelmes, erővel kell pedálozni, és a menetstabilitás kissé kockázatos.

Kerékpár mérete

A cipőkhöz hasonlóan a Fatbike méretével sem érdemes elrontani – egy túl kicsi kerékpár kényelmetlen lesz a korlátozott mozgás miatt, a túl nagy pedig nehéz és nehézkes lesz terepen.

Vázméret

Betűérték és méret

magasság, cm

13,5″…15″

XS

148…158

16″…17″

S

158…168

17″…18″

M

168…178

19″…20″

L

178…185

21″+

XL

185 vagy annál magasabb

a megfelelő keretméret meghatározásának második módja a lábfej belsejének megmérése az ágyéktól a sarok aljáig. Így pontosabb a nyereg és a pedál közötti távolság, mivel az azonos magasságú emberek különböző arányokkal rendelkeznek. Ezeket követi a fatbike vásárlásának 2 módja méret szerint:

Jöjjön el az üzletbe, és “nyeregbe szálljon” az Önnek tetsző kerékpárral, amelyet a fenti módszerekkel a magasságának megfelelően méretezünk.

Keresse meg a dokumentációban a kerékpáros illeszkedés diagramját, pontosabban tartalmazza a kulcsfontosságú pontok méreteit és távolságait. Jó választás, ha szeretne spórolni a vásárláson, és Fatbike-ot vásárolni egy online boltból.

Mit válasszunk a fatbike vagy a mountain bike között?

Hogy jobban meghatározzuk a fatbike szükségességét, hasonlítsuk össze a prototípussal, a legismertebb és elterjedtebb hegyi kerékpárral.

Összehasonlítási paraméter

Hegyi kerékpár

Fatbike

Keréktípus

Megerősített kerékpározás

vastag gumiabroncsokkal és mély futófelülettel

Kerékátmérő

26″-tól (felnőtt modellek)

Belső keréknyomás

2 és 4 atmoszféra között

0,5…2 atmoszféra

Kerékszélesség

2

3.5…4.8 inch

Manőverezhetőség

Magas

Közepes

Homokot, havat és szennyeződéseket is képes kezelni

alacsony, még speciális gumiabroncsokkal is

Sima utazás

Optimális a légcsappantyúnak köszönhetően

Ideális lengéscsillapítóval vagy anélkül, a csökkentett keréknyomásnak köszönhetően

Tervezési jellemzők

Klasszikus

Szélesített vázzal, hátsó háromszöggel és módosított háromszöggel a széles kerékhez

Súly

14…20 font átlagosan

1-2 kg-mal több, mint egy normál mountain bike

Ár

7000 rubeltől

28000 rubeltől és felfelé + nagyon drága javítások

Az összehasonlítás eredményeit elemezve arra a következtetésre jutunk: a Fatbike hasznos lesz az igazi kerékpárosok számára, akik hó, homok, mocsár formájában leküzdik a nehéz terepet. Viszonylag sík vagy szilárd talajon való kerékpározáshoz egy hegyi kerékpár is megteszi – sokkal könnyebb és olcsóbb, ráadásul sokkal kényelmesebb és könnyebb pedálozni. Ezenkívül a tisztességes fatbike választéka Oroszországban kicsi a sportok gyenge fejlődése miatt.

Legjobb Fatbike értékelés

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb fatbike-ok értékelése 1 Haibike Fatcurve 6.20 (2016) 135 900€
2 Silverback Scoop Fatty (2017) 84 600€
3 Momentum iRide Rocker 3 (2018) 42 625€
4 FORWARD Bizon (2018) 23 500€
5 STARK Zsír 26.2 D (2018) 27 900€
6 STELS Navigator 680 MD 26 V040 (2018) 21 560€
7 STELS Pilot 280 MD 20 (2017) 14 319€

Haibike Fatcurve 6.20 (2016)

Értékelés: 4.9

Haibike Fatcurve 6.20 (2016)

Az első a Haibike Fatcurve 6.20 modellév 2016. Ez egy igazi “cápa” a kerékpárosok között: 167…168 cm magas sportolónak tervezték, 14,3 kg össztömeggel és 15 cm-es alumínium vázmérettel.74, 17.71 vagy 19.68″ (3 méret). A kerekek kicsik egy fatbike-hoz – a minimális méret 26 hüvelyk, a dicséret az erőteljes 4,8 hüvelyk széles Schwalbe Jumbo Jim Evolution gumiabroncsoknak szól, amelyek alumínium felniken vannak. Hacsak a kerekek nincsenek teljesen felfújva, az út puha és kényelmes terepen; a kemény hátsó lengéscsillapító az extra simaság érdekében.

RST Renegade Air lég- és olajvilla professzionális lágysággal

L 100 mm felelős a manőverezés és a kormányzás magabiztosságáért, lehetővé teszi az akadályok rázkódás nélküli leküzdését, és a légrugós kerekekkel együtt lágyítja az utazást. A rugófeszítés, a rugósebesség, a visszatérő rugósebesség és az útzár mind beállítható, és a villa egy félig integrált csatlakozással csatlakozik a vágatlan kormányfejhez. Az egész kialakítás robusztus, megbízhatóan működik, és nem hagyja cserben az úton.

A Haibike Fatcurve kormánya ívelt, és minden testalkatú és testhelyzetű kerékpáros számára alkalmas. Egy 20 sebességes váltó van rajta, amelyet elöl és hátul egy lánc köt össze. Egy ilyen erős Fatbike-hoz erős és tartós fékek kellenek: félprofesszionális, hidraulikus tárcsafékek elöl és hátul, mindkettő 180 mm-es, a kerékagyhoz, a villához vagy a vázhoz rögzítve.

A Haibike Fatcurve 6 lenyűgöző tulajdonságai.20 teszik a kerékpárt sokoldalúvá: alkalmas lovaglásra a mezőkön, hegyekben, hóban és sárban, az összes kis alkatrész és a keret jól készült, de az egyes alkatrészek javítására kerek összeget kell fizetnie, mert maga a hegyi kerékpár költsége – körülbelül 135000 rubel. De ez nem állítja meg az ingázókat, mert a kerékpár szinte karbantartásmentes – annyira megbízhatóan készült.

Előnyök

 • Terepkerékpár;
 • Széles kerekek univerzális futófelülettel;
 • A váz és a keréktárcsa erős alumíniumból készült;
 • kényelmes, ívelt formájú kormány;
 • 20 sebesség;
 • Minőségi kézműves munka az apró, de kritikus alkatrészeknél: a fenéktartó, a kazetták és a futómű;
 • Szakmai villa.

Hátrányok

 • Magas ár és drága fenntartás (de ritkán van rá szükség).

Silverback Scoop Fatty (2017)

Értékelés: 4.8

Silverback Scoop Fatty (2017)

A második helyen a 2017-es Silverback Scoop Fatty fatbike áll, amely nehezebb, mint a vezető – súlya valamivel több mint 15 kg, de a vázméret különbsége miatt a különböző magasságú kerékpárok között némi különbség van.

A váz és a villa szintén alumíniumból készült, a kerekek átmérője szintén 26 hüvelyk, de egy kicsit keskenyebb – 4,7, bár a különbség a 4,8-hoz képest szinte észrevehetetlen. Vee abroncs B Fatbike gumiabroncsok

  ldozer, 26×4.7, Összecsukható, 120TPI, bármilyen terepen jól teljesít, a futófelületet a helyén tartja és lágyítja az utazást, különösen mivel a fatbike-nak nincs lengéscsillapítása és a villa merev – sziklás terepen a lovas kényelmetlenül érezné magát. A menetes kormányon lévő egyenes kormány az útról érkező összes ütést a kezünkbe viszi, amelyet a gumiabroncs térfogata nem egyenlít ki, ezért a Silverback Scoop Fatty csak jó fizikai állapotban szabad vezetni.

  A lengéscsillapítás hiánya és a kissé kemény vezetés nem teszi lehetővé a szupergyors gyorsulást, ezért a hátsó tárcsafék 160 mm-re csökkent az elöl lévő 180 mm-rel szemben. A különbség kicsi, de nagy sebességnél mégis észrevehető.

  A 20 sebességes váltók sportosak és félprofesszionálisak, nincsenek problémák, simán működnek, különösen a minőségi dupla karos ravaszoknak és a beépített lánckeréknek köszönhetően, a kazetta 10 csillagot kapott.

  A Silverback Scoop Fatty (2017) fatbike átlagos ára jelentősen alacsonyabb a vezetőhöz képest – körülbelül 85 000 rubel.

  Előnyök

  • Nagyfokú átjárhatóság;
  • Minőségi kivitelezés;
  • Különböző keretméretek a magasságodnak megfelelően;
  • Puha légrugós kerekek;
  • Gyakorlatilag nincs felfüggesztési hiba.

  Hátrányok

  • Magas ár;
  • Nincs csillapítás és merev villa – nem a legpuhább út durva terepen.

  Momentum iRide Rocker 3 (2018)

  Értékelés: 4.8

  Momentum iRide Rocker 3 (2018)

  A Momentum iRide Rocker 3 Fatbike 2018-ban látta meg a napvilágot, és sikerült elnyernie a terepjárók bizalmát. Ugyanazzal a 26″-os kerékkel rendelkezik, két felnivel megerősítve, de a gumiabroncs szélessége 4″, ami azt jelenti, hogy hóban és homokban rosszabb, mint a fentebb vizsgált Fatbike-ok. Nincs csillapítás, a villa merev – a Momentum iRide Rocker 3 nem lesz túl kényelmes a hegyekben. Jó dolog, hogy az ívelt kormány lehetővé teszi a kényelmes fogást, hogy megkönnyítse a kormányzást. Ezzel a kerékpárral nem lehet gyorsan menni – csak 7 sebességes, és a hátsó váltó szabadidős, akárcsak a 160 mm-es tárcsafék, amely nem rendelkezik pneumatikával. A vázra vagy a villára rögzíthető. A markolatok is szabadidősek, a fenéktartók nem integráltak. Minden jel arra utal, hogy a Momentum iRide Rocker 3 inkább egy nagy kerékpár, amely kavicsos utakon, mezei ösvényeken, de nem hegyekben és rögös terepen használható. Van egy praktikus lábtartó a parkoláshoz és egy lombiktartó.

  Egy fatbike átlagos ára 51 000 rubel.

  Előnyök

  • Megerősített kettős felni kerekek;
  • A rendszer fogainak száma 38;
  • Nagy kerekek közepes szélességgel;
  • Megfelelő áron.

  Hátrányok

  • Nem alkalmas kemény terepjárásra.

  FORWARD Bizon (2018)

  Értékelés: 4.7

  FORWARD Bizon (2018)

  Negyedik a FORWARD Bizon ranglistán, egy két méretű fatbike 16″ (150-165cm) és 18″ (167-178cm) vázzal. Ugyanazok a 26 hüvelykes kerekek, mint elődei; CST C-1752 abroncsszélesség, 26×4.0″, 60TPI 4″ – elég jó terepjáráshoz, de nem extrém terepjáráshoz. Ezenkívül a kerekek nem rendelkeznek lengéscsillapítókkal, a villa merev. A félig integrált, menet nélküli oszlopon lévő ívelt kormány megmenti a helyzetet.

  A kerékpár 8 sebességes, de a sebességváltó a nyugodt utazáshoz van igazítva, akárcsak a 160 mm-es mechanikus tárcsák fékrendszere. A fenéktartó nem integrált, a váltókarok megbízhatóak és ritkán kell cserélni őket.

  Összességében a 2018-as FORWARD Bizon Fatbike egy erősebb alternatíva a hegyi kerékpárhoz képest a terepjáráshoz mérsékelten zord terepen. Átlagos ára 28500 RUB.

  Előnyök

  • Könnyű MTB váz;
  • Menet nélküli, hajlított kormányszár;
  • Nagy kerekek közepes szélességgel;
  • 2 méret a megfelelő magassághoz;
  • Megfizethető ár.

  Hátrányok

  • Korlátozott terepjáró képesség;
  • Karbantartást igényel, a rendszer apró részeinek törése előfordul.

  STARK Fat 26.2 D (2018)

  Értékelés: 4.6

  STARK Fat 26.2 D (2018)

  A rangsorban ötödik a STARK Fat 26.2 D 2018 két méretben 18 és 20 hüvelyk, valamint ötféle színű váz és keréktárcsa választható. Több sebességgel rendelkezik, mint elődje FORWARD – mind a 21, a kormányon lévő váltó, de a hátsó váltó nem elég megbízható – a szintje belépőszintként van meghatározva, míg az első sportosabb, manőverezhetőbb és praktikusabb, ami különösen fontos egy merev villával, lengéscsillapítók hiányában.

  A kerekek hasonlóak elődeihez – 26×4 hüvelyk, Chaoyang H5176 gumiabroncsokkal, amelyek kínai származásuk ellenére optimális megbízhatóságukról és tartósságukról ismertek. Ezeket azonban nem hideg időjárásra tervezték, és télen nem szabad kivinni a kerékpárt. A határoló zsinór fém, nem kompozit, gondos kezeléssel és megfelelő gondossággal nem korrodálódik.

  160 mm-es peremes mechanikus fékek. Shimano ST-EF500 kétkaros kezdeti váltókarok, a fenéktartó megfordítható, és a fenéktartó szögletes, ami szilárd fogást biztosít további rögzítés nélkül.

  A korábbi Fatbike modellekhez hasonlóan a STARK Fat 26.2 D nem alkalmas professzionális lovaglásra, de a városi és vidéki sétákhoz – a legjobb. Átlagos ára 33 000 rubel.

  Előnyök

  • 21 sebesség;
  • Többféle méret és színvariáció;
  • Ragyogó tervezés;
  • Megfizethető ár.

  Hátrányok

  • Merev ülés;
  • Korlátozott terhelhetőség;
  • Nagy teherbírású fékek.

  STELS Navigator 680 MD 26 V040 (2018)

  Értékelés: 4.5

  STELS Navigator 680 MD 26 V040 (2018)

  A STELS Navigator 680 MD 26 V040 két vázmérettel rendelkezik – 18″ 167-178 cm-es magassághoz és 20″ 178-185 cm-es magassághoz és 16,26 kg össztömeggel. Kerekek és gumiabroncsok 26×4.0″ a stock gumi nem lengéscsillapítókkal felszerelt, de még nélkülük is csillapítják az út egyenetlenségeit, és sima utazást biztosítanak a kerékpárnak. Egyébként a keréknek nincs dupla felnije, így a nagy terhelés ellenjavallt! Fém szegélyező zsinór, figyelmet és gondozást igényel.

  A STELS Navigator 680 MD 26 V040 összesen 8 sebességgel rendelkezik, de a váltóik meglepetést okozhatnak az úton – a lánc időnként leesik a manőverek során. Nem leszel képes durva terepen lovagolni – sem a kerekek, sem a szabadidős szint alkatrészei nem tartanak – kezdő lovasoknak alkalmas a városban és a parkokban. A kocsi tengelye mereven ül a négyszögön. Szép bónusz a felszerelt csengő.

  A STELS Navigator 680 MD 26 V040 Fatbike (2018) átlagos ára 30800 rubel.

  Előnyök

  • A rekreációs szinthez képest az alkatrészek nagyon jó minőségűek;
  • Ergonomikus váz és kormány kialakítás;
  • Puha kerékgumi a kényelmes utazásért;
  • Ésszerű ár.

  Hátrányok

  • Kemény terepjárásra nem alkalmas;
  • Az első lánckerék néha visszaállítja a láncot;
  • Téli lovaglásra nem alkalmas.

  STELS Pilot 280 MD 20 (2017)

  Értékelés: 4.5

  STELS Pilot 280 MD 20 (2017)

  A rangsor lezárásaként nem mehetünk el a STELS Pilot 280 MD 20 modell 2017-es tizenéves fatbike mellett. 80…135 cm magas gyermekek számára tervezték, a keret 11 hüvelyk hosszúságú. A kerékpárt nem fenyegeti nagy terhelés, ezért nincs lengéscsillapítás, és az első villa merev. A rázkódásokat 20 colos kerekek kompenzálják a csökkentett átmérőjű Chao Yang 20×4-es gumiabroncsokon.0, 30TPI dupla peremprofilral.

  a STELS Pilot 280 flatbike elöl és hátul is mechanikus tárcsafékkel rendelkezik, mindkettő 160 mm-es. 7 sebesség, de elég a gyerekeknek. A járási szintű váltók jól megépítettek, a lánc nem fog leesni – ez fontos egy gyermek számára. A kormánykerék egyenes és anatómiailag kényelmetlen, de alig van rá panasz. Kormánydíszítés és biztonsági elem – csengő.

  A STELS Pilot 280 MD 20 (2017) fatbike átlagos ára 22 000 rubel.

  Előnyök

  • Alkalmas közúti és kisebb terepjárásra;
  • Csökkentett kerekek a biztonság érdekében;
  • 3 élénk színben;
  • Kényelmes ülés;
  • 7 sebesség.

  Hátrányok

  • Fatbike csak tizenévesek számára alkalmas, nem agresszív terepen, közúton és terepen való lovaglásra.
  Olvasson tovább  11 legjobb horgászzsinór a fonás
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: