A 15 legjobb látnivaló a Maldív-szigeteken

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

A Maldív-szigetek az Indiai-óceán paradicsomaként ismert. A legtöbb turista pedig a kényelem, a nyugalom és a fényűző strandok miatt érkezik ide. De a Maldív-szigeteki szigetvilág többet kínál, mint a semmittevés. Látnivalók a Maldív-szigeteken? Szakértőink felkutatták Önnek a legnépszerűbb és legérdekesebb látnivalókat egy egzotikus úti célban.

A Maldív-szigetek legjobb látnivalói

Jelölés hely: Landmark Értékelés
Maldív-szigetek legjobb látnivalói 1 Az Iszlám Központ és a Nagy Mecset 5.0
2 Nemzeti Múzeum a Sultan Parkban 4.9
3 Vaavu Atoll 4.8
4 Maradu sziget 4.8
5 Banán zátony 4.8
6 Halpiac 4.7
7 Muliaghe elnöki palota 4.5
8 A Medúza sírja 4.5
9 Hukukru Miskiu 4.5
10 Muhammad Thakurufanu sírja 4.4
11 Hanifaru öböl 4.4
12 Sultan Park 4.3
13 Kuda Bandos sziget 4.3
14 Nemzeti Művészeti Galéria 4.2
15 Vaadhu sziget 4.2

Iszlám Központ és Nagymecset

Mérföldkő minősítés: 5.0

Iszlám Központ és Nagymecset

A szomszédos látnivalók büszkeséggel töltik el a maldíviakat. Az ország lakossága túlnyomórészt muszlim, így nem meglepő, hogy a két helyszín az ázsiai terület legnagyobb muszlim központját képviseli. Az iszlám központot 1984-ben építették a maldív fővárosban.

A Líbia, Szaúd-Arábia és Brunei szultánsága által finanszírozott fenséges, hatemeletes épület egyetlen célt szolgál: a Legfelsőbb Tanács üléseinek otthont adni. A központban értékes könyveket tartalmazó könyvtár is található. Az egyik legjobb dolog, amit a Maldív-szigeteken látni lehet, a kiválóan felszerelt tantermek…

A közeli Nagymecset, a központ büszkesége, egy hatalmas vallási épület, amely akár 5000 hívőnek is helyet adhat. Egy imaterem is található benne Muhammad Tukurufan szultán tiszteletére. Ezt a történelmi személyiséget különösen tisztelik az iszlám világban: ő szabadította fel a lakosokat a portugál gyarmatosítás alól. A szigetcsoport lakói nagyra értékelik függetlenségüket, és nagyra tartják jótevőjük emlékét.

A Nagymecset egyike azon kevés helyeknek az iszlámban, amelyet más vallásúak is látogathatnak. A mecsetet Malajzia egyik leghíresebb építészére bízták. Az épület nagyon tágas és világos, a márványburkolat a szivárvány színeiben pompázik, az imateremben pedig pakisztáni kézművesek által készített luxus szőnyegek találhatók.

Nemzeti Múzeum a Sultan Parkban

A látnivaló értékelése: 4.9

Nemzeti Múzeum a Sultan Parkban

A Maldív-szigetek egyik legfontosabb kulturális és történelmi látványossága. A Nemzeti Múzeumban a látogatók elmerülhetnek a maldív kultúrában, és újra és újra visszatekinthetnek az időben. Sétáljon körbe a múzeumban, és nézze meg közelebbről az uralkodó dinasztia által a múltban használt ruhák, ékszerek, berendezési tárgyak és fegyverek gazdag tárlatát. A Nemzeti Múzeum történelmi jelentőségű épület, az elveszett szultáni uralom egyetlen fennmaradt példája.

A múzeumban helyi régészeti leletek is megtekinthetők: az iszlám előtti szobrok, ősi Korán-feliratok és más, a világhírű norvég tudós, Thor Heyerdahl által végzett ásatásokból származó rendkívül értékes leletek.

A múzeumban barangolva régi hangszerek, szokatlan dobok, régi érmék nagy gyűjteménye, történelmi kitüntetések, szövőszerszámok stb. láthatók. Egy másik szokatlan kiállítási tárgy a múzeum bejáratánál: egy motorkerékpár golyónyomokkal. Emlékeztet az 1988-as eseményekre, amikor Srí Lanka-i zsoldosok majdnem megdöntötték az ország rendszerét.

Vaavu Atoll

Mérföldkő minősítés: 4.8

Vaavu Atoll

A szigetcsoport legritkábban lakott területe. 20 kis szigetből áll, amelyeknek csak egynegyede lakott. Vaavu, az ideális búvárhely (a legjobb a Maldív-szigeteken), különösen május és július között, amikor a világ legnagyobb rájái érkeznek, hogy egzotikus élményt nyújtsanak a víz alatti szépség szerelmeseinek.

Olvasson tovább  15 legjobb látnivaló Kingisepp városában

Vaavu víz alatti sziklája, amely a koralloktól fehér, rendszeresen szerepel a világ legjobb búvárkodási helyeit rangsoroló listákon. Akár 50 kilométer hosszú. Fottayo az egész szigetcsoport legkeletibb pontja. A búvárkodás mellett az atoll az érintetlen természetéről is híres, ami annyira csábító az utazók számára. Az atoll a Maldív-szigetek fővárosához, Male-hoz közel fekszik: a 65 km-es távolság könnyen megtehető motorcsónakkal vagy vízirepülővel.

Maradu sziget

A látnivaló értékelése: 4.8

Az egyik legfontosabb turisztikai helyszín, területileg az Addu Atoll része. Egy szigetlánc közepén található, amelyet több gát köt össze. A sziget népszerű az utazók körében, akik értékelik a kristálytiszta, csendes strandokat és a látványos kilátást.

A sziget északkeleti része tele van egykori brit haditengerészeti támaszpontokkal, ezért érdemes felfedezni. A területük most már teljes egészében magántulajdonban van.

Mit érdemes megnézni? Az első a “Nagy Ház” (Bondoge): egy szokatlan épület, amely a legnagyobb és legrégebbi a szigeten. Régebben fogvatartási központként és színházként működött. Ma az épület kizárólag adminisztratív célokat szolgál: egy gyermekklubnak ad otthont.

Ugyanilyen figyelmet érdemel a Maradut körülvevő csodálatos korallzátony is. Nagyszerű hely a merülésre, több száz egzotikus hal, köztük ritka fajok, csodálatos víz alatti táj és hihetetlenül tiszta kék víz.

Banán zátony

A látnivaló értékelése: 4.8

Banán zátony

A korallzátony szokatlan nevét furcsa alakja miatt kapta, amely nagyon hasonlít egy illatos, sárga gyümölcshöz. Ez a hely az egyik első búvárkodási hely. A banánzátonyban (a keleti oldalon), 15 méteres mélységben gyakran láthatók egész angyalhalrajok.

Halrajuk néha eléri az 1000 egyedet: ekkora koncentrációban a búvárok néha egy időre teljesen elvesznek a fényes, csillogó halak örvényében. Néhány nem túl barátságos tengeri élőlény sem ritka: a zátony ezen része a félelmetes murénáknak ad otthont. A Banana Reef a barlangjairól is híres: ez egy lenyűgöző kirándulás a búvárok számára, akik szinte minden trópusi halfajjal találkoznak.

A zátony nyugati oldala nem kevésbé érdekes: úgy néz ki, mint egy félig ívelt fal, amely erős áramlatoknál egyedülálló jelenséget hoz létre – lefelé kavargó vízfolyások (a búvárok nem kevesebbnek hívják őket, mint “mosógépnek”). Olyan erősek, hogy még a tapasztalt búvárokat is megrázzák.

A zátony legjobb része az északkeleti rész. Hihetetlen hegyvonulatok, nagy barlangok és mély szakadékok. A tengeri élővilág ugyanilyen lenyűgöző: saját szemével láthat cápákat, barrakudákat, megnézheti a hihetetlenül gyönyörű korallcsomókat (a zátony tetején).

Halpiac

A látnivaló értékelése: 4.7

Halpiac

Határozottan a Maldív-szigetek egyik fénypontja, és nem véletlenül híres és büszke az ország a tenger gyümölcseinek és az Indiai-óceánban élő különböző halfajtáknak a sokféleségéről. Amint felkel a nap, a piac megtelik halászokkal, akik a legfrissebb fogásokat kínálják. Ebédidőre a halászok nagyobb fogásokkal érkeznek, például garnélarákokkal, korallzátonyokkal, barrakudákkal és hasonlókkal.

A halpiac az a hely, ahol az étteremtulajdonosok megvásárolják áruikat: itt a legfrissebb, legfinomabb tenger gyümölcsei kerülnek forgalomba. A halpiac, a szigetcsoport egyik kihagyhatatlan helyszíne, a minőségi tenger gyümölcsei kedvelőinek paradicsoma. Itt megvásárolhatja őket elfogadható áron, és ha szeretne dicsekedni a fogással, amit egy népszerű turista horgásztúrán fogott.

Muliaghe elnöki palota

A látnivaló értékelése: 4.6

Muliaghe elnöki palota

f

 • Az 1906-ban épült látványos épület a főváros kereskedelmi negyedében található. Ez a hely a fontos vendégek fogadásának és a politikai találkozók megtartásának állandó helyszíne. A palota építészete még a legtapasztaltabb utazókra is maradandó benyomást tesz. Az elnöki palota – Minden maléi kirándulás kötelező látnivalója.

  A hagyományos és a modernitás gyönyörű keveréke, ez a gyarmati stílusú épület a nemzeti hagyományok és a technológia gyönyörű keveréke. A palota története meglehetősen nem triviális: a palotát egy ceyloni építész rendelte meg magától Mohammed Shamsuddin III. szultántól, aki azt tervezte, hogy a fia otthonává teszi. 30 évvel később azonban politikai válság tört ki az országban, a szultánt és családját Fua-Mulaku szigetére száműzték, a palota pedig állami tulajdonba került.

  Olvasson tovább  17 legjobb környék, ahol érdemes megszállni

  Medusirai szentély

  A látnivaló értékelése: 4.5

  A Medusirai mauzóleumok

  Közvetlenül az elnöki palota megtekintése után a közeli Medusirai mauzóleumokba látogathat el. A helyiek és az iszlám buzgó hívei tisztelik a helyet, így ez a Maldív-szigetek legtiszteletreméltóbb szentélye. Itt nyugszik a híres utazó és iszlám prédikátor, Abu Al-Barakat Juszuf Al-Barbari, az iszlám fejlődésének fontos alakja.

  A fehér zászlókkal díszített kis kápolna egy korallfal mögött rejtőzik a kíváncsi szemek elől, a Hukuru mecsettel szemben, a Muliaghe elnöki palotától nem messze. Az Utazók sírja a nap 24 órájában látogatható, a belépés teljesen ingyenes.

  Hukukru Miskiu

  A látnivalók értékelése: 4.5

  Hukukru Miskiu

  Más néven pénteki mecset. Ez a vallási épület a főváros központi részén található, és az ország egyik leglátványosabb építészeti műemlékének számít. A szentélyt Iszkander szultán építette a 17. század közepén. Mindössze 2 év alatt épült fel az eredeti lakkfreskókkal borított koralltömbökből álló vallási épület, amely a maga szigorúságában csodálatos.

  A pénteki mecset belseje nem kevesebb figyelmet érdemel, mint a külseje: számos faragott fa- és kődíszítéssel van díszítve. Hukukru Miskiu – A maldív vallási építészet egyik legszebb példája a maga idejében. A területet 2008-ban felvették az UNESCO világörökségi listájára.

  Az imakomplexum egy pogány szentély helyén épült, ahol az emberek az ókorban a napistenséget imádták. Ez magyarázza a mecset bejáratának meglehetősen szokatlan elhelyezkedését: az iszlám kánonok szerint Mekka felé kellene néznie, de ez nem így van – a bejárat kelet felé néz.

  Mohammed Thakurufanu sírja

  A látvány értékelése: 4.4

  Az egyik legjelentősebb történelmi hely a helyiek számára. Itt van eltemetve egy nemzeti hős, aki az ország felszabadítója lett: Mohammed Thakurufannak sikerült megakadályoznia, hogy a portugál csapatok megszállják a Maldív-szigeteket. A 16. században élt híres katonai vezető a portugál gyarmatosítók elleni kitartó harcáról vált híressé, amikor 8 éven át éjszakai gerilla támadásokat szervezett a Maldív-szigeteken.

  A katonai bevetések meghozták gyümölcsüket: a Maldív-szigetek elnyerte függetlenségét, és Thakurufan maga lett az ország uralkodója. 12 éves szultáni uralkodása alatt a nemzeti hősnek sikerült létrehoznia egy hatékony, aktív hadsereget, bővíteni az ország kereskedelmi kapcsolatait és bevezetni egy stabil valutát. Legfontosabb eredményének azonban az új Utimu-dinasztia megalapítását tekintik.

  Hanifaru öböl

  A látnivaló értékelése: 4.4

  Ez az egyedülálló hely egy természetvédelmi terület. Az öböl egy igazi felfedezés azok számára, akik sokat tudnak a nagyszerű snorkeling és élvezni fogja a snorkeling bálna cápák és hatalmas manta ráják (tengeri ördög).

  A természeti objektum és a környező környezet megőrzése érdekében a kormány 2009-ben úgy döntött, hogy az öbölben tengeri rezervátumot hoz létre. Néhány éven belül pedig az UNESCO bioszféra-rezervátumának védett területévé nyilvánították.

  Az itt található zátony meglehetősen szokatlan jelenség. Ez egy hatalmas, több mint 1600 méteres víznyelő alakját ölti. A májustól novemberig tartó szezonban nagy planktonrajok úsznak be ebbe a tölcsérbe, és vonzzák a bálnacápákat és a manta rájákat, hogy lakomázzanak.

  Hanifaru teljesen lakatlan. Az öböl teljesen zárt, nagyjából akkora, mint egy futballpálya. Baa Atoll, a Hanifaru otthona, változatos tengeri élővilágnak ad otthont. Az öböl a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol a bálnacápák, valamint a kecses és kíváncsi manta ráják párosodni járnak. A Hanifaru-öböl a világ legnagyobb etetőállomása ezeknek a szelíd, ártalmatlan óriásoknak.

  Olvasson tovább  11 legjobb 4 csillagos szállodák Side városában

  Sultan Park

  Landmark minősítés: 4.3

  Sultan Park

  Ez egy lélegzetelállítóan gyönyörű hely – csendes, zöld és buja – tökéletes az árnyékban tett kényelmes sétákhoz. Az elnöki palotától nem messze egy lenyűgöző méretű zöldterület található. Hatalmas ősi fák, egyedülálló trópusi növények, vadon élő növények tucatjai és rengeteg virág a színrobbanásban – ez a Sultans Park.

  Gyönyörű tavirózsák, vad orchideák, egész évben virágzó rózsák, fikuszok stb. vannak itt. A színes szökőkutak és egy egyedülálló, százéves kívánságfa különösen érdekli a park látogatóit.

  A Szultánok Parkja a múltra is emlékeztet: a szultáni palota kertjeinek egykori pompájának árnyéka, amelyek egykor a parkon belül helyezkedtek el. A park eredetileg a Maldív-szigetek uralkodójának rezidenciájához tartozott, és buja zöldellő fák és virágok veszik körül. A fegyveres konfliktus azonban nyomot hagyott.

  A palota sajnos nem maradt fenn: a rezidenciának csak az egyik szárnya, a mai Nemzeti Múzeum maradt meg. Egy természetvédelmi terület kegyvesztetté vált, elvesztette korábbi dicsőségét. Idővel részben felújították és Sultan Parkká alakították át. Ma egy természeti paradicsom, amelyet egy kőből épült metropolisz vesz körül.

  Kuda Bandos sziget

  Mérföldkő minősítés: 4.3

  Kuda Bandos sziget

  A szerény sziget Bandos szigetének közvetlen közelében található, mindössze 15 perces autóútra a főváros repülőterétől. Technikailag Kuda Bandos lakatlannak számít, mivel nincs szállodai infrastruktúra vagy emberi település. Az aprócska sziget azonban jól felszerelt a látogatók fogadására.

  A látogatók meglátogathatják a rögtönzött lábteniszpályát, és élvezhetik a pikniket, grillezhetnek, vagy pihenhetnek a helyi strandon, sznorkelezhetnek és más vízi sportokat űzhetnek. A szigeten gyakran tartanak hagyományos esküvői szertartásokat a nászutas ifjú pároknak.

  A látogatók ilyen jellegű szórakoztatása azért lehetséges, mert a sziget nem teljesen lakatlan: állandó személyzet van, akiknek az a feladatuk, hogy a turisztikai infrastruktúrát rendben tartsák, és belépődíjat szedjenek.

  Fontos! Cuda Bandos a piknikező helyiek körében is igen népszerű, ezért fontos, hogy a szigetre való utazást az időzítési tényezőt szem előtt tartva tervezzük meg – hétvégén nagyon zsúfolt lesz.

  Nemzeti Művészeti Galéria

  Látványminősítés: 4.2

  Ez a zarándokhely a festészetet kedvelő utazók számára. A 19. századi klasszicista épületben található galéria egy szultánhoz közel álló prominens nemes egykori rezidenciája. Szintén figyelemre méltó: a falak elegánsan faragottak. Belül a kiállítás a különböző történelmi korszakok és művészeti irányzatok csodálatos szimbiózisa.

  Itt igazi esztétikai élményben lehet része: a Képtár az absztrakcionizmus helyi mestereinek, tájképfestőknek és portréfestőknek alkotásaiból áll. Ha kívánja, a látogatók megnézhetik a művészeket munka közben, ahogyan mesterműveiket készítik, és akár emlékbe is vásárolhatnak bármelyik műalkotást. A galéria gyakran ad otthont maldíviai és nemzetközi művészek design-kiállításainak. A szitanyomás, a szövetfestés, sőt a kézművesség is a saját szemével láthatja.

  Vaadhu sziget

  A látnivaló értékelése: 4.2

  Vaadhu sziget

  Ez valóban a csillagos égbolt egy darabja a föld felszínén. Végtelen Indiai-óceán és lélegzetelállító szépségű strandok, amelyek éjszaka világoskék színben ragyognak. Egyedülálló természetes létesítmény. Ha már itt van, élete legromantikusabb vagy legpihentetőbb estéjét töltheti itt.

  Könnyen megközelíthető csónakkal vagy hidroplánnal. Megérkezéskor a sziget partvonala jelentéktelennek tűnik, ugyanazzal a homokkal a tengerparton és ugyanazokkal a pálmafákkal. De ahogy leszáll az este, minden megváltozik. Ahogy a csillagok megjelennek az égen, úgy a víz is. A parton csobogó nyugodt vízben a tengeri “izzóférgek” (fitoplankton) szikráznak, és úgy tűnik, mintha a csillagok tükröződnének az éjszakai vízben. A jelenség nem csak Vaadhuban fordul elő, de a szigeten a leghangsúlyosabb.

  Fontos! A “csillagos” óceán láttán sok turista elcsábul, hogy megmártózzon a varázslatos vízben, de ez nem ajánlott. Azok szerint, akik már vállalkoztak erre a kalandra, egyáltalán nincs semmi öröm: az izzó fitoplankton kellemetlen.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: