12 legjobb hangkártya a stúdióba

A speciális felvételi berendezések piaca lehetővé teszi, hogy szinte bárki teljesen működőképes stúdiót hozzon létre otthonában, a felvételtől az utómunkálatokig tartó teljes ciklus lehetőségével. Az ilyen berendezések teljes készletének kulcsfontosságú eleme egy speciális hangkártya a stúdió számára. Az Expertology szerkesztősége és a RankQua elemzői

 • Tanulmányoztuk a piacot 2019-2020 fordulóján, és áttekintést készítettünk a legjobb modellekről, amelyek a legjobb eredményeket mutatták mind a független tesztekben, mind a valódi felhasználók visszajelzései alapján.

  Hogyan válasszunk hangkártyát a stúdió számára

  Először is tisztázzuk röviden, hogy mi a stúdió hangkártya, miben különbözik egy közönséges hangkártyától (még egy jó minőségűtől is), és mi legyen a fő irányelv a hangkártya kiválasztásakor.

  Mi az a hangkártya a stúdióban?

  Ez az információ különösen a kezdők számára fontos a félreértések elkerülése érdekében. A stúdió hangkártyájának gyakorlatilag semmi köze nincs még a legjobb minőségű és legdrágább stúdió hangkártyához sem, amely közvetlenül a számítógép alaplapjához van csatlakoztatva. Ez egy külső eszköz, saját vezérlőkkel és olyan interfészekkel, amelyek egy hagyományos hangkártyában nincsenek és nem is találhatók meg.

  Miért nem alkalmas egy szabványos hangkártya a stúdióban??

  A beépített hangkártya legalábbis egyszerre csak egy forrást tud rögzíteni. Ez a korlátozás elég ahhoz, hogy alkalmatlanná tegye még egy szerény otthoni stúdió legalapvetőbb igényeinek kielégítésére is. De a hátrányok nem állnak meg itt. Még a legjobb minőségű belső hangkártya is késhet, meghibásodhat, és szinte 100%-os valószínűséggel rögzíthet zajt és interferenciát más számítógépes hardverekből. Végtére is, a belső kártya az intenzív munka során nagy processzorterhelést jelent, és nagy mennyiségű memóriát vesz igénybe, ami szintén nem járul hozzá a kiváló minőségű felvételhez.

  Fontos szempontok a stúdió hangkártyájának kiválasztásakor

  1. Az első paraméter, amely talán nem tűnik annyira fontosnak, a következőcsatlakozási felület.Valójában ez mindent megváltoztathat, és gyakran a legfontosabb tényező a legtöbb értékelésben.
  2. A piacon kapható stúdió hangkártyák túlnyomó többsége USB 2.0. Kevésbé elterjedt az USB 3.0, ami már sokkal jobb, mert nagyobb adatátviteli sebességet kínál, és több forrás rögzítésekor ez mindent megváltoztat. Még jobb a thunderbolt/type-C, amely általában az Apple számítógépekhez és hordozható kütyükhöz optimalizált hangkártyákban található. És végül, a firewire egy nagy sebességű interfész, amely garantálja a kényelmes. De sajnos egyre kevesebb ilyen típusú kapcsolattal rendelkező eszköz van a piacon, mivel elavult, és a gyártók nem hajlandóak tömegesen támogatni, és az új számítógépekben gyakorlatilag lehetetlen megtalálni.
  3. A stúdió hangkártyák közötti fontos különbségDAC/ADC bit-arány. A 24 bites érték átlagosnak és elfogadhatónak tekinthető, de minél magasabb az érték, annál jobb a felvétel minősége.
  4. Egy másik fontos pontJel-zaj arány. Az egyszerű, olcsó hangkártyák esetében a 75-90 dB közötti érték a szokásos. A “fejlettebb” hangkártyáknak a stúdiók számára már jobb arányokat kell mutatniuk – 100dB körül. A legjobb hangkártyákat ennek az aránynak az értéke 100dB-től 114dB-ig terjedő névlegesen.
  5. Egy másik paraméter, amely nagymértékben befolyásolhatja a felvétel minőségét, aTHD/ADC harmonikus torzítási tényező. Egyszerűen fogalmazva, ez a hang tisztaságát jelenti, ami nem mindenki számára a fogalom meghatározását jelenti. Itt is minél alacsonyabb az érték, annál jobb. Optimális, ha a THD 0.001-0.0009%.
  6. Végül, ami minimalizálja a késleltetést és javítja a felvétel általános minőségét, az az, hogyASIO illesztőprogram(hangfolyam bemenet/kimenet). A saját fejlesztésű Steinberg nagyon elterjedt, bár az utóbbi években egyre több szó esik a szakmai környezetben egy fejlettebb alternatíva közelgő megjelenéséről.

  A legjobb hangkártyák stúdióhoz

  Jelölés hely: termék neve ár
  A legjobb hangkártyák belépő szintű stúdióhoz 1 Behringer UCA 222 1 507 €
  2 ESI MAYA22 USB 5 050 €
  3 IK M
   timedia iRig 2
  2 990 €
  4 Roland RUBIX22 9 170 €
  A legjobb hangkártyák középkategóriás stúdióhoz 1 Focusrite Scarlett Solo 2. Gen 9 000 €
  2 Native Instruments Komplete Audio 6 18 610 €
  3 Steinberg UR44 18 490 €
  4 Nagyítás UAC-2 15 988 €
  A legjobb hangkártya a stúdióba 1 MOTU 4pre 48 890 €
  2 Arturia AudioFuse 43 930 €
  3 Focusrite Scarlett 18i20 2. generáció 32 100 €
  4 Universal Audio Apollo Twin MKII DUO 52 800 €

  A legjobb hangkártyák belépő szintű stúdióba

  Most pedig térjünk rá a felülvizsgálatra, és nézzük meg a legolcsóbb hangkártyákat egy belépő szintű stúdió számára. Ezek meglehetősen megbízható és általában nem rossz készülékek, amelyek már bizonyítottak, és belépőszintű osztályuk nem annyira a minőség, mint inkább az alapvető funkciók miatt van. Ideálisak kezdők számára, akik az első lépéseket teszik az otthoni stúdiómunkában.

  Behringer UCA 222

  Értékelés: 4.7

  BEHRINGER UCA 222.webp

  Az egyik legolcsóbb hangkártya a stúdió számára, amely magabiztos teljesítményt nyújt otthoni hangstúdió környezetben is. A gyártó az egyik legnagyobb vállalat a területen Behringer székhelye Villich, Németországban. Közvetlen gyártás Kínában.

  Az UCA 202/222 képes a sztereó vonalszintű hangfelvételek rögzítésére és lejátszására megfelelő minőségben, ami még a legjobb integrált kártyákkal sem összehasonlítható. Még a szerény tulajdonságai ellenére is, ez a sorozat egy tisztességes fejhallgató előerősítővel rendelkezik. És ha megvan a vágy és a képesség, hogy használja a magasabb szintű technológiát, ez a modell lehetőséget biztosít a csatlakozásra az optikai kimenetnek köszönhetően S

  DIF.

  A legfontosabb audio interfész specifikációk a következők 16 bites DAC bitráta; a maximális DAC bitráta sztereó üzemmódban – 48 kHz; az ASIO 2. verziója támogatott.0 (nem gyakori a legalacsonyabb árszegmensben); EAX nem támogatott. Finomabb specifikációk, amelyek az ínyenceket érdekelhetik: bemeneti impedancia, 27kΩ; kimeneti impedancia, 400Ω; mintavételi frekvencia, 32kHz, 44.1kHz, 48kHz; NDR – 0.05%; jel-zaj viszony – ADC 89dB, DAC 96dB.

  Behringer UCA 222 interfészekkel a helyzet a következő. Két RCA csatlakozó a bemenethez; két RCA csatlakozó a kimenethez is; egy független 1/8″-os fejhallgató kimenet

  S sztereó és a fent említett S

  DIF. Maga a készülék USB 2.0.

  Külsőleg a készülék miniatűr méretével (22x88x60 mm és 0,5 mm súlyú) tetszik.12kg) és nagyon feltűnő dizájnnal, élénkpiros színben. Behringer UCA 222 – ténylegesen hordozható kártya, amely a legdinamikusabb körülmények között is könnyen használható egy laptop mellett – a robusztus ház megvédi az eszközt az ütésektől.

  Erre a modellre 36 hónap gyártói garancia vonatkozik.

  Előnyök

  • Váratlanul jó eredmények rendkívül kedvező áron;
  • ASIO 2 támogatás.0;
  • rendelkezik egy digitális kimenettel S

   DIF;

  • 3 év garancia a gyártótól;
  • miniatűr méret;
  • Robusztus tok;
  • elegáns design.

  Hátrányok

  • Gyakran vannak problémái az Apple számítógépekkel;
  • Az SPDIF gyakran ellenfázisú magasabb frekvenciákon.

  ESI MAYA22 USB

  Score : 4.6

  ESI MAYA22 USB.webp

  Az Expertology által a belépő szintű stúdió legjobb hangkártyájának kiválasztásában a második helyezett az ESI által a MAYA vonalának egyik legsikeresebb modellje, nevezetesen a MAYA22. A 2020-as év elejére újabb modellek állnak rendelkezésre, de megnézzük egy olyan modellt, amelyet az idő és a felhasználók ezrei teszteltek. Ez a kártya már sokkal drágább, mint elődje, de abszolút értelemben továbbra is az olcsó szegmensben marad.

  Az árkülönbség több mint indokolt: ez a modell tökéletesen jó mikrofon-előerősítőkkel van felszerelve, fantomtáp szükséges a működéséhez, és rendelkezik egy HiZ hangszeres bemenettel és egy vonalbemenettel is. Ami a hangfelvétel minőségét illeti, mind az átlagos felhasználók, mind a szakértők egyetértenek abban, hogy az elég magas. Az igazat megvallva, a felhasználók egy jelentős része jellegzetes recsegést észlel az ASIO illesztőprogrammal való munka során, ugyanakkor a többi valódi felhasználó nem észlel ilyen problémát a véleményekben.

  A hangkártya legfontosabb műszaki jellemzői a következők: DAC és ADC bitek – 24bit; maximális DAC frekvencia sztereó üzemmódban – 96 kHz; dinamikai tartomány DAC / ADC – 108-102 dB; ASIO driver 2. verziójának támogatása.0; nincs EAX-támogatás.

  Ez a modell két kimeneti csatlakozóval (két csatorna), egy független 1/4″ fejhallgató kimenettel rendelkezik. Az analóg bemenetek készlete jóval szélesebb: két RCA csatlakozó; egy XLR csatlakozó; két jack 6.3 mm; egy mikrofonbemenet; Hi-Z műszerbemenet. A kártya egy szabványos USB 2 interfészen keresztül csatlakozik a számítógéphez.0. Nincs szüksége extra tápellátásra, az USB tápellátás és a fantomtáp elegendő.

  A stúdió hangkártya zsebméretű és ugyanolyan kompakt, mint elődje, így könnyen használható hordozható hangkártyaként. Stílusos kialakítás tartós műanyagból, domináns metálfényű festéssel.

  Erre a modellre 12 hónap garancia vonatkozik. Ha ennek a modellnek a funkcionalitása és jellemzői nem elegendőek a stúdió számára, ugyanez a termékcsalád kínál egy “fejlettebb” modellt – MAYA44 USB +, de ez majdnem kétszer olyan drága.

  Előnyök

  • Kompakt méret, hordozható;
  • mikrofon előerősítők;
  • jó minőségű felvétel;
  • ASIO 2 verzió.0;
  • szimmetrikus kimenet;
  • stílusos design.

  Hátrányok

  • ASIO-n keresztül történő munkavégzéskor időnkénti recsegés tapasztalható.

  IK M
   timedia iRig 2

  Értékelés: 4.5

  IK M<ul></div><p>TIMEDIA IRIG 2.webp” data-src=”/wp-content/uploads/2023/11/95616666194351-812.jpg” height=”400″ title=”IK M</p><ul>TIMEDIA IRIG 2.webp”><p>Folytatódik az Expertology áttekintése a legjobb hangkártyákról a stúdió számára egy, az előző kettőnél speciálisabb eszközzel. Konkrétan az IK M iRig 2 gitárinterfész</p><ul>timedia. A vállalatot 1996-ban alapították Olaszországban, és ma már az ilyen típusú berendezések egyik legnagyobb nemzetközi gyártója.<p>Az iRig 2 fent említett szűk szakosodása azt jelenti, hogy ezt a miniatűr eszközt kifejezetten a gitárok iOS vagy Android eszközökhöz való csatlakoztatására tervezték. Valójában ez, amint az a nómenklatúrából látható, az interfész második verziója, amely egyszer rendkívül népszerűvé vált a zenészek (és nem csak amatőrök) körében, és a legpozitívabb visszajelzéseket kapta. “A Sequel a piacon is nagy port kavart, és a nyugati országokban bárki, aki akár csak alkalmanként készít gitárfelvételt, rendelkezik vele. A titok egyszerű – a kapcsolat elemi, és egy okostelefonnal néhány érintéssel nagyon jó minőségben rögzíthet egy demót vagy egy teljes részt. Nem alkalmas koncertszerű előadásra, de nem is tesz úgy, mintha az lenne.</p><p>Az iRig 2 tartozéka egy kábel, amellyel csatlakoztatható a hosthoz. Egyéb jellemzők közé tartozik egy jack kimenet magához a hangszerhez, egy mini-jack kimenet a fejhallgatóhoz és egy ¼”-os jack kimenet az erősítőhöz. További funkciók közé tartoznak az iRig 2 és egy viselhető eszköz színpadi effektprocesszorral való keverését lehetővé tevő kezelőszervek. Mindent egybevetve, ez az apró eszköz lehetővé teszi a legkülönbözőbb effektpedálok, szekrények és a gitárhangzás sok más finom árnyalatának emulálását.</p><p>Most pedig nézzük meg részletesen az iRig második verziójának főbb műszaki jellemzőit és fontos újításait. A kártyának 20 Hz és 20 kHz közötti érzékenység a velejárója. Hz – ez teljes mértékben lefedi az emberi hallás képességeit. Bemeneti impedancia – 380kOhm.</p><p>A második verzió fontos újítása az FX/THRU váltásának képessége a száraz és a feldolgozott jel között, amelyet egy erősítőhöz küldhet. Itt is láthatjuk a mechanikus bemeneti érzékenység-beállító kereket. Az iRig 2 beépített előerősítővel és még egy jack-csatlakozóval is rendelkezik</p><tr>RS, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes kétirányú jelátvitelt, amikor egy viselhető eszközbe csatlakoztatva van. Ezt egyébként a szakértők és a felhasználók a frissített iRig szinte legfőbb értékének tartják.<p>Külsőleg ez a hangkártya, bár másfélszer nagyobb és masszívabb, mint az első verzió, abszolút értelemben szinte semmit sem nyom, és mérete nem haladja meg az iPod Touch méretét. És a hátoldalon még egy klipsz is van, amellyel a készülék bárhová rögzíthető – egy nyakláncon, egy övön vagy egy mikrofonállványon, amely egyébként szintén mellékelve van.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>miniatűr méret;</li><li>könnyű csatlakoztathatóság és használat;</li><li>fontos interfészek;</li><li>Beépített előerősítő;</li><li>Egy egyszerű gitáreffekt emuláció;</li><li>teljes készlet.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>instabil működés Android eszközökön (az Apple készülékeknél nem észleltek problémákat)</li><li>Egyes becslések szerint a zajszint túl magas.</li></ul><h3>Roland RUBIX22</h3><p>Értékelés: 4.5</p><div style=ROLAND RUBIX22.webp

  Az Expertology legjobb stúdióhangkártyákból álló válogatását a japán Roland Corporation egyik legnépszerűbb modellje zárja az alacsonyabb árszegmensben. 1972 óta a vállalat zenei berendezések és kapcsolódó szoftverek gyártására specializálódott. Ezt a felszereléskategóriát Kínában gyártják.

  Ez a legfiatalabb modell a RUBIX termékcsaládban, és ha szélesebb körű felhasználásra van szüksége, akkor egy nagyobb modell, például a RUBIX24 is szóba jöhet. De itt egy nagyon alap készülékről beszélünk, minimális áron, és ebből a szempontból a 22. a legjobb választás. A viszonylag korlátozott funkcionalitás ellenére a kártya könnyedén képes 24bit/192kHz DAC-ot, stúdióminőségű hangzást és minimális jelkésleltetést biztosítani.

  Audiokártya legfontosabb műszaki paraméterei: DAC és ADC bitmélysége – 24bit; maximális DAC frekvencia sztereó üzemmódban – 192kHz; DAC / ADC dinamikatartománya – 109/104dB; ASIO driver 2 verzió támogatott.0; nincs EAX-támogatás.

  A RUBIX22 nagyon vonzó interfész helyzettel rendelkezik. Itt két analóg kimenetet látunk; egy független fejhallgató kimenetet; két jack 6.3 mm bemenetenként; két XLR bemenet; két mikrofonbemenet; hangszerbemenet (Hi-Z) és még két MIDI bemeneti és kimeneti interfész is.

  Ez a modell az összes korábbi modellhez hasonlóan nem igényel külön tápegységet, hanem az USB 2 interfész által biztosított tápegységet.0, amelyen keresztül a készülék csatlakozik a számítógéphez. A fémház jó, szilárd árnyékolással rendelkezik, ami növeli a kártya védettségét a külső ingerekkel szemben. Dedikált Ableton szoftverünkkel érkezik

 • ve
 • te-verziók.

  Erre a modellre egy év gyártói garancia vonatkozik.

  Előnyök

  • hangtisztaság;
  • fém árnyékolt tok;
  • minimális jelkésleltetés;
  • MIDI interfészek a bemenethez és a kimenethez;
  • meglehetősen jó minőségű fejhallgató erősítő;
  • megjelenés.

  Hiányosságok

  • Gyakori problémák az illesztőprogramokkal és a telepítéssel még Windows 10 alatt is;
  • A felhasználók panaszai a szimmetrikus kimenetek telítettségével kapcsolatban.

  A legjobb hangkártyák a középkategóriás stúdiók számára

  Most az Expertology legjobb stúdióhangkártyákról szóló áttekintésének második részéhez érkezünk, ahol az előző csoportnál több funkcióval rendelkező eszközöket nézzük meg. A legtöbb esetben ezek a hangkártyák átlagosan drágábbak, mint az előzőek bármelyike, de vannak olyan példák, amelyek közel egyenértékűek.

  Focusrite Scarlett Solo 2. Gen

  Értékelés: 4.9

  FOCUSRITE SCARLETT SOLO 2ND GEN.webp

  És kezdjük a legnépszerűbb hangkártyával az RF-ben az otthoni stúdióban. Valójában ez egy belépő szintű hangkártya is, és viszonylag olcsó. De kifejezetten a gitárosok számára tervezték, és van néhány olyan funkciója, amely egyértelmű előnyt jelent a hasonló funkcionalitású eszközökkel szemben. A gyártó a híres brit Focusrite cég, amely 1985 óta működik.

  Az egész Scarlett termékcsalád a kiváló hangminőséggel kombinált egyszerű csatlakoztathatóságáról és használatáról ismert, és a második generációs Scarlett Solo a jó hagyományok markáns megerősítése. A hangkártya zökkenőmentesen működik mind PC-vel, mind Mac-kel, kiválóan együttműködik a Pro Tools-szal (ez és más szoftverek is a csomag részét képezik), és hibátlanul együttműködik szinte minden digitális hangmunkaállomással.

  Elemezzük a Scarlett Solo 2nd Gen legfontosabb specifikációit. Ez a hangkártya 20k és 20k közötti frekvenciákat fogad. Hz; a dinamikatartomány 106dB; THD+N DAC és ADC kisebb, mint 0.002%; egyenértékű zajszint -128dB; erősítési tartomány – 50dB; DAC határfrekvencia sztereó üzemmódban – 96kHz; ADC határfrekvencia – 192kHz. Az ASIO illesztőprogram 2. verziója támogatott.0. EAX-támogatás nem biztosított.

  A modell interfészei a következők. Két analóg kimeneti aljzat (két csatorna), egy független fejhallgató kimenet 48V-os fantomtáplálással; két analóg bemeneti csatorna; egy jack 6.3 mm; egy XLR csatlakozó; egy mikrofonbemenet; hangszerbemenet (Hi-Z).

  A száraz számokhoz érdemes néhány megjegyzést fűzni. A Scarlett Solo 2nd Gen lehetővé teszi, hogy a gitárt és az éneket külön sávokban rögzítse. Ez sokkal könnyebbé teszi a zenész életét, mert ha valami rosszul megy az énekkel, nem kell újra felvenni a gitárt, csak az éneket. Az effektek pedig külön-külön is alkalmazhatók. A kivételesen alacsony késleltetésnek köszönhetően olyan effektek valós idejű alkalmazása lehetséges, ami a legtöbb ilyen kategóriájú stúdió hangkártya esetében egyszerűen nem lehetséges.

  Az ideális szint beállításának legegyszerűbb, mégis legintuitívabb kényelmi eleme a következő. Minden mechanikus szintszabályozót egy világító glória vesz körül. És ha a felvétel optimális szinten van, a glória zöld színben világít. Ha valami rosszul megy a pályán, a glória fénye pirosra vált.

  A stúdióban használt hangkártya másik előnye a tényleges hordozhatósága. A lineáris méretek 144x44x119mm, a készülék súlya pedig mindössze 0.43kg. Szó szerint bárhová magaddal viheted, csatlakoztathatod a laptopodhoz, és bármikor felveheted egy dal elemeit, amikor csak az ihlet megkívánja.

  Előnyök

  • hangminőség;
  • Rendkívül alacsony késleltetés;
  • Az éneket és a gitárokat külön sávokban, külön effektekkel rögzítheti;
  • Tiszta optimális szintjelzés (világító glória a gombok körül);
  • robusztus alváz;
  • kézi;
  • könnyű használat.

  Hátrányok

  • Gyenge előerősítő a mikrofonbemeneten;
  • recsegés párhuzamos alkalmazások megnyitásakor (még a csúcskategóriás kártyák esetében is gyakori).

  Native Instruments Komplete Audio 6

  Értékelés: 4.8

  NATIVE INSTRUMENTS KOMPLETE AUDIO 6.webp

  Most nézzünk meg egy hangkártyát a stúdió számára, amely mindenféle konvenció nélkül a középosztályhoz sorolható. Ez már a műszaki leírás felületes áttekintése alapján is egyértelmű. A német Native Instruments cég gyártja, székhelye Berlinben található.

  Ez a modell de facto univerzális, de a gyártó szándéka szerint a Komplete Audio 6 speciális audio interfészként lett kifejlesztve a DJ-k számára. Ez néhány technikai ponton látható, és még a házon belüli szoftverek is tartalmaznak speciális DJ-szoftvereket, plug-ineket és virtuális hangszereket. A szoftverek egy részét a Native Instruments, más részét pedig a Steinberg fejlesztette ki.

  A készülék magasabb osztálya már csak az interfészek számából is kitűnik. Itt van 4 analóg bemenet (6-os csatlakozók).3mm) és ugyanennyi analóg kimenet, 2 független digitális csatorna S

  DIF (koaxiális csatlakozók); instrumentális bemenet. Maguk a csatlakozók szimmetrikusak, tisztességes +11dBu jelátvitelsel. Plusz, MIDI interfészek a be- és kimenethez. Minőségi Cirrus Logic CS4270 24 bit 96kHz-es konverterek. Az ASIO illesztőprogram 2. verziója támogatott.0. Külön-külön élvezze a PC és Mac illesztőprogramokat rugalmas késleltetés-beállítással. A DAC/ADC dinamikatartománya 102/98dB; a DAC/ADC THD értéke 0.01/0.013%.

  Ami a késleltetést illeti, itt minimális az ilyen osztályú hangkártyákhoz képest – valamivel kevesebb, mint 9ms 44kHz-es üzemmódban és 32 minta minimális pufferrel. Egy külön kimeneten a késleltetés fele akkora. Egy USB2.0 kapcsolat, minden rendben. Azonban nem ajánlott ilyen kis puffert beállítani extrém szükség nélkül, mert akkor az operációs rendszer bármilyen éles terhelése jellegzetes recsegő hangot – sok hangkártya “betegségét” – okozhat és valószínűleg okoz is a stúdióban.

  Külsőleg a Komplete Audio 6 olyan masszívnak és drágának tűnik, mint egy igazi professzionális eszköz. Vastag alumínium 2 mm-es panelek, tetején fényes üveggel. Ez a modell a gyártó “ideológiai” okokból nem rendelkezik szoftveres keverővel. Minden vezérlőelem szigorúan hardveres, és a tokon található, beleértve egy nagy fém “gombot” a tok tetején, amely a kimeneti szintet szabályozza. A fejhallgató kimenet függetlenül állítható. Nem rossz a bemeneti szintek jelzésére – a felső panelen lévő LED fényerejének változtatásával.

  Előnyök

  • hangminőség;
  • Rengeteg interfész;
  • DJ “specializáció”;
  • minimális késleltetés;
  • a szintek egyértelmű jelzése (a fényerősség változása);
  • drámai megjelenés.

  Hátrányok

  • kattogás és dadogás az operációs rendszer hirtelen betöltésekor (nem minden rendszeren);
  • Az érzékenység-szabályozók “zörgése” egy ideig tartó intenzív használat után.

  Steinberg UR44

  Értékelés: 4.7

  STEINBERG UR44.webp

  Az alábbiakban megnézzük az Expertology válogatását a legjobb középkategóriás stúdió hangkártyákról, azt a modellt, amelyet sok felhasználó és szakértő professzionális eszköznek tart. Ennek jó oka van, mivel az UR44 (a korábbi U242 továbbfejlesztett változata) sokkal több funkcióval rendelkezik, mint bármelyik korábbi modell, lehetővé teszi akár egy kisebb zenei zenekar sikeres felvételét is, és meglehetősen jelentősen olcsóbb. Gyártója a híres Steinberg, egy azonos nevű német cég, amelynek székhelye Hamburgban található. Hosszú évek óta ismert a piacon a minőségi hangszerek és a hozzájuk kapcsolódó berendezések terén.

  Az UR44 jelentősen különbözik elődjétől. Elsősorban a csatornák és interfészek száma, kiváló munka a Cubase-szel, hardveres DSP, speciális Class Comp üzemmód

 • Optimális kompatibilitás az iPaddel és a kapcsolódó iOS zenei alkalmazásokkal, valamint számos egyéb javítás.

  Az U242 örökölte a robusztus fémvázat, az akár 24 bites 192 kHz-es működés teljes támogatását, az XLR/TRS kombinált csatlakozókat, a MIDI bemenetet és kimenetet, valamint a két független fejhallgató kimenetet. De a gyártó úgy döntött, hogy nem használ digitális interfészeket az új modellben, ami elégedetlenséget okozott a sorozat egyes rajongói körében. Maga a hangkártya USB 2-n keresztül csatlakozik a számítógéphez.0. A működéshez külön tápegységre van szükség – az USB önmagában nem elég.

  A hangkártya szoftverben a dfpMixFx vezérlőpanel nagy érdeklődésre tarthat számot. Ez vezérli a beépített hardveres keverőt, és nagyon magas szinten van megvalósítva. Vannak szoftver szintű mutatók is. De a vizuális ellenőrzés kiegészítése érdekében a gyártó egy hardveres jelzést is biztosított – LED-et magán a készüléken, amely jelzi a túlhajtási PEAK-ot -3dB felett.

  A kártyaszoftver lehetővé teszi, hogy az egyes csatornákon külön-külön kapcsolja be az effekteket. Számos előbeállítás létezik a különböző felhasználói forgatókönyvekhez. És a REV-X visszhangot minden csatornáról elküldi…

  Egy másik fontos újítása ennek a konkrét modellnek a négy gitárfeldolgozási lehetőség, amelyet a hardveres DSP “lehetővé tesz”. Választhat 4 mono; 1 sztereó és 2 mono; 2 sztereó és 2 mono gitárfeldolgozással; 1 sztereó gitárfeldolgozással. És nem szabad elfelejteni, hogy a maximális 176.4kHz vagy 192kHz, semmilyen feldolgozás nem fog működni, de ez teljesen természetes.

  Előnyök

  • gyakorlatilag szakmai szinten;
  • számos interfész;
  • A dfpMixFx szoftver vezérlőpanelje hibátlan;
  • Képes egy egész kis zenei együttes felvételére;
  • 4 gitárfeldolgozási lehetőség;
  • Kis méret (hordozhatóság), de külön tápegységet igényel.

  Hátrányok

  • Nincsenek digitális csatlakozók;
  • nincs jeljelző jelenlétjelző, csak átlapolva (ritkán panasz).

  Nagyítás UAC-2

  Értékelés: 4.7

  ZOOM UAC-2.webp

  Az Expertology középkategóriás stúdió hangkártyák választékát a gitárosok körében az egyik legnépszerűbb modell, az UAC-2 teszi teljessé, amelyet a Zoom, a professzionális audioeszközök gyártására szakosodott japán cég gyárt.

  Ez az első olyan hangkártya a felülvizsgálatunkban, amely USB3 sebességű interfészen keresztül csatlakozik a számítógéphez.0. Ez fontos szerepet játszik abban, hogy a hangszer megszólaltatása során minimális késleltetést biztosítson, de nem ez az egyetlen tényező a népszerűségében. Leginkább azok a zenészek igénylik, akiknek szükségük van erre a minimális késleltetésre, mint például a gitárosok, akik folyamatosan gitár emulátorokat használnak.

  Ez a modell fő előnye, de egyébként ez a hangkártya a stúdió számára egy szilárd átlag, amely 192 kHz-es mintavételi sebességgel és 24 bites bitrátával képes lejátszani, beépített DSP-keverővel. Ez egy ilyen osztályú hangkártyától elvárható paramétereket jelent. Egyéb fontos jellemzők: 120/118 dB-es DAC/ADC dinamikatartomány. Az állítólagos jel-zaj viszony 120dB, de a független tesztek szerint 115dB az USB-buszon, ami ebben az árkategóriában elég jónak számít.

  Ami a fent említett legfontosabb előnyt, a minimális késleltetést illeti, független tesztek kimutatták, hogy az UAC-2 képes 96 kHz-es üzemmódban 32 mintás minimális puffer esetén mindössze 2.2ms. Ez több mint jó. Egy gyakoribb üzemmód esetén 44.1kHz, a minimális puffer 24 minta lesz, ebben az esetben a késleltetés független tesztek szerint kevesebb, mint 3.67ms. Ez jóval alacsonyabb, mint bármely más USB2 formátumoké.0, ahol a késleltetés legalább 9 ms lesz 64 mintavételező pufferrel.

  Az előző modellel ellentétben a Zoom UAC-2 nem igényel további tápegységet az USB3-nak köszönhetően.A 0 definíció szerint több áramot vezet – akár 900mA-t, ami elegendő a működéshez. A fejlesztők azonban ebben az esetben bölcsen cselekedtek, és külön tápcsatlakozót biztosítottak “arra az esetre”, ha a hangkártyát nem PC-hez vagy laptophoz, hanem iPadhez csatlakoztatják.

  Az elektronika egy rendkívül erős alumínium házban van elhelyezve, egyetlen műanyag alkatrész nélkül. Az előlap vastag, 2 mm-es alumíniumlemezből készült.

  Előnyök

  • kivételesen alacsony késleltetés;
  • USB3.0;
  • beépített DSP keverő;
  • Nincs szükség további tápegységre, de ez a funkció biztosított;
  • Robusztus alumínium ház.

  Hátrányok

  • Az ASIO nem támogatott;
  • Gyenge erősítő a stúdió fejhallgatóhoz.

  A legjobb top hangkártyák a stúdióba

  Az Expertology legjobb stúdió hangkártyákról szóló áttekintésének harmadik és egyben utolsó eszközválogatása olyan csúcsmodelleket tartalmaz, amelyek nemcsak otthoni stúdióban, hanem komolyabb feladatokra is alkalmasak. Itt többé-kevésbé megfizethető felszerelésekről fogunk beszélni, amelyeket nem mindenki, de sok zenész és zenekar megengedheti magának pénzügyi megfontolások alapján. A több ezer dollárba kerülő professzionális felszerelések külön téma.

  MOTU 4pre

  Score : 4.9

  MOTU 4PRE.webp

  Kezdjük a felülvizsgálat ezen részét a híres és elismert amerikai márka, a MOTU egy érdekes megoldásával. Ez egyfajta hibridje a professzionális stúdió hangkártyának és a keverőnek. A modell több mint 10 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, és olyan sikeresnek bizonyult, hogy még ma is gyártják, és a kereslet elegendő ahhoz, hogy a vállalat folytassa a sorozat másolását. Ez annak ellenére, hogy az évek során nem tudott nem jelenik meg a piacon hasonló modellek vonzóbb áron. De a MOTU 4pre annyira kipróbált és tesztelt az idő és a felhasználók ezrei által, hogy határtalan bizalmat ébreszt az állandó kereslet iránt.

  Az inputok és outputok tekintélyes mennyisége és minősége. Pontosabban 6 bemenet és 8 kimenet, amelyek mindegyike párhuzamosan és egymástól függetlenül is működhet. Ezek között láthatunk 4 mikrofonbemenetet előerősítőkkel, 4 csatornás analóg kimenetet, digitális S-amp-ot és így tovább

  DIF, két sztereó fejhallgató kimenet, két hi-Z gitárbemenet és egy line-szintű sztereó bemenet.

  A modell második jellemzője a két főcsatlakozási lehetőség. Tehát, a MOTU 4pre-t egy egyszerű USB2-csatlakozóval csatlakoztathatja.0 interfész, és ha a számítógép képes ezt biztosítani, akkor egyértelmű előnye, hogy Firewire sebességű interfészre képes.

  Végül, a modell harmadik “szuper tulajdonsága” a beépített nyolccsatornás digitális keverő. Ez a hardver keveri és továbbítja a jelet mind a hat bemenetről bármelyik két kimenetre. A hardveres vezérlők az előlapon találhatók, és minden analóg bemenet külön szintszabályozó gombbal rendelkezik. A fejhallgató kimenet és a fő kimenet szintén egymástól függetlenül szabályozható.

  A kártya egyformán jól működik mind a Windows, mind az Apple operációs rendszerekkel. A termékhez tartozik a platformokon átívelő CueMix FX szoftver, ahol a stúdió hangkártya minden egyéb varázslata történik – grafikus keverés, hangszer-hangelemzés, oszcilloszkóp, spektrogramok és még sok minden más.

  A MOTU 4pre kiválóan alkalmas élő használatra, és akár számítógép nélkül is működhet. Egyszerűen csak csatlakoztassa a tápegységet, és a kártya teljesen önállóan fog működni.

  Előnyök

  • a stúdió hangkártya és a keverő funkcióinak kombinációja;
  • Sok bemenet és kimenet;
  • USB2 hibrid csatlakozás a számítógéphez.0 vagy Firewire;
  • cross-platform szoftver;
  • önálló, számítógép nélküli működés lehetősége.

  Hátrányok

  • alacsony maximális DAC frekvencia.

  Arturia AudioFuse

  Értékelés: 4.8

  ARTURIA AUDIOFUSE.webp

  Most nézzünk meg egy érdekes eszközt, az Arturia AudioFuse-t, amelyet egy neves professzionális audio berendezések tervezője és gyártója készített (az Arturia székhelye Montbonno-Saint-Martin, Franciaország).

  Ez egy kompakt hangkártya a stúdióba, és első pillantásra megkérdőjelezhető a magas színvonalú hangzás. Az első pillantás azonban csalóka, hiszen az AudioFuse-t meglepően fejlett architektúra jellemzi, és mélyebb megismerkedés után a kártya kellemes meglepetésekre képes.

  A modell első nagy előnye a forrásokkal való kölcsönhatás tekintetében való figyelemre méltó sokoldalúsága. Bármit csatlakoztathat hozzá, bármilyen vonalszintű vagy digitális hangforrást – gitárokat, mikrofonokat, DJ lemezjátszókat – az AudioFuse felveszi és gond nélkül adaptálja. Ezen kívül az AudioFuse rendelkezik beépített DSP-processzorral az effektekhez, Talkbox mikrofonnal, egy dedikált porttal a gitárok reampingjéhez és még egy speciális földcsatlakozóval is.

  Mindezek megerősítéseként itt vannak az Arturia AudioFuse konkrét műszaki specifikációi. Tehát a kártya akár 24bit/192 kHz-es frekvenciát is képes kezelni; 4 analóg bemenettel rendelkezik, 2 hangszeres és 2 mikrofonos; 4 analóg kimenettel; 2 analóg inzert; bemeneti/kimeneti interfész párok – ADAT, S

  DIF, WordClock és MIDI. A vonalbemeneteknél a szimmetrikus impedancia 20kOhm és az aszimmetrikus 10kOhm; bemeneti szintkülönbség – +24dBu; dinamikai tartomány – 117dB; erősítési tartomány -15 és 36dB között; THD + N -106dB.

  Külön érdemes megemlíteni a betétek paramétereit: bemeneti ellenállás – 10kOhm; kimenet – 33Ohm; dinamikai tartomány – 119dB; a bemeneti és kimeneti szintek határa – +18dBu; THD + N – 104dB.

  A hangkártya külön kimenettel rendelkezik a stúdiómonitorokhoz és a fejhallgatókhoz. Ezenkívül a monitor kimenetek kapcsolhatók (A), és a fejhallgató kimenetek más formájúak – 6.3 jack és 3.5 csatlakozó, amelyek egymástól függetlenek.

  A készüléket az USB-buszon keresztül vagy a szabványos 9V-os adapterrel lehet táplálni.

  Előnyök

  • Rengeteg bemenet és kimenet;
  • sokoldalúan használható a legkülönbözőbb forrásokkal való kapcsolódás szempontjából;
  • nagy teljesítmény;
  • széles körű funkcionalitás;
  • Talkback mikrofon;
  • betétek;
  • kompakt méret;
  • Kétféle tápellátási lehetőség – USB-n keresztül vagy OEM hálózati adapterről.

  Hátrányok

  • elszigetelt, nem elvszerű felhasználói megjegyzések.

  Focusrite Scarlett 18i20 2. generáció

  Értékelés: 4.7

  FOCUSRITE SCARLETT 18I20 2ND GEN.webp

  Az áttekintésünk e részének harmadik darabja a Scarlett hangkártya sorozat zászlóshajója, a 18i20 második generációs tagja. A gyártó a brit Focusrite cég, amely már szerepelt a cikkben. Csakhogy most egy sokkal komolyabb eszközről beszélünk.

  Ez a modell tökéletes azok számára, akik egyszerre több különböző forrásból terveznek kiváló minőségű hangfelvételt készíteni, és azt szeretnék, hogy az összes stúdiófeladat egyetlen központ szilárd vállán nyugodjon. A 18i20 2nd Gen pontosan ez.

  Itt van egy egész 8 mikrofon előerősítő (60dB erősítés) fantomtáplálással, digitális be- és kimenetek, MIDI-interfész, két független fejhallgató kimenet, WordClock port, szuper minőségű A/D/A átalakítók és egy egész különálló monitorozási szekció rengeteg funkcióval.

  A hangkártya támogatja a 24 bites DAC és ADC; 192kHz DAC és ADC határfrekvencia; 128dB jel-zaj arány; 106dB DAC/ADC dinamikatartomány; DAC/ADC THD 0 minden egyes.002%. Az ASIO illesztőprogram 2. verziója támogatott.0.

  Külön meg kell említeni e modell csomagjának egyediségét. Tartalmazza a Focusrite Scarlett Plug-In Suite-ot, egy teljes Ableton digitális munkaállomást

 • ve verzió
 • te és még egy licencet is a Novation Bass Station szoftveres szintetizátorhoz.

  Előnyök

  • Több interfész;
  • külön felügyeleti szakasz;
  • Az A/C/C átalakítók a legjobb minőségűek;
  • 8 nagy teljesítményű mikrofon-előerősítő;
  • Gyakorlatilag minden stúdiófeladat elvégzésének képessége;
  • Szoftver és licenccsomag.

  Hátrányok

  • A felhasználók részéről nincs komoly panasz.

  Universal Audio Apollo Twin MKII DUO

  Értékelés: 4.7

  UNIVERSAL AUDIO APOLLO TWIN MKII DUO2.webp

  Az Expertology legjobb stúdió hangkártyákról szóló áttekintése pedig egy különlegességgel egészül ki. Ez egy kompakt készülék, de a legdrágább még a felső csoport nem túl olcsó eszközeivel összehasonlítva is. És ez az egyetlen olyan hangkártya a felülvizsgálatban, amely Thunderbolton keresztül csatlakozik számítógéphez vagy hordozható eszközhöz. Ez az egyik fontos előnye. Valójában a Thunderbolt-interfészekkel ellátott audioberendezések a gyártó Universal Audio egyfajta büszkesége.

  A DUO felirat a nómenklatúrában a modell egyik fontos jellemzőjére utal. Minden hardvere két SHARC DSP processzor köré épül. Olyan lehetőségek tárházát nyitja meg, amelyet egyetlen más stúdió hangkártya sem tud nyújtani a felülvizsgálatunkban. A digitális jelek UAD plug-inekkel történő feldolgozásának lehetősége a számítógép hardveres erőforrásainak terhelése nélkül. Mindezt maga a hangkártya kezeli.

  A kártya két bemenettel rendelkezik, amelyek közül az egyik Hi-Z instrumentális; négy kimenet, valamint egy digitális optikai S bemenet

  DIF. Beépített Monitor Talkback funkcióval is rendelkezik. Az Apollo Twin MKII DUO meglehetősen szabványos 24bit/192kHz-es felvételre képes.

  Nem kell érvelni a hangminőséggel kapcsolatban, mivel független tesztek tucatjai a legjobb eredményeket mutatják. A profik élvezik a Unison mikrofon előerősítőket, az analóg modulációs plugin készletet, a rengeteg útválasztási funkciót és mindenféle jelkezelési lehetőséget.

  A képet a távfelügyeleti képesség teszi teljessé. Négy működési módot biztosít – Mono, Mute, DIM és ALT monitorok.

  Az eszköz működéséhez nincs szükség további tápegységre – a Thunderbolt teljes mértékben képes elegendő áramszintet biztosítani.

  Előnyök

  • két DSP processzor;
  • kifogástalan hangminőség;
  • Monitor Talkback funkció;
  • a felügyeleti rendszer távvezérlése;
  • Nincs szükség külön tápegységre;
  • Thunderbolt .

  Hátrányok

  • Sok felhasználó szerint az ár indokolatlanul magas.
  Olvasson tovább  A BenQ 10 legjobb monitora
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Cybulya Guculka

  Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

  Comments: 1
  1. Olivér

   Melyik a legjobb hangkártya a stúdióba?

   Válasz
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: