A 11 legjobb stúdiómonitor

Mindenki, aki értékeli a professzionális hangszórók valódi hangzását, tudja, hogy csak a professzionális berendezések képesek valóban valósághű hangzást biztosítani, maximális részletességgel, a hangszínek széles skálájával, torzításmentességgel és egyéb pozitív tulajdonságokkal. Ebbe a kategóriába tartoznak az úgynevezett stúdiómonitorok, a hangstúdiókban használt, tökéletesen sima amplitúdó-frekvencia válasszal rendelkező hangszórók. Azok számára, akik hajlandóak jelentős összeget költeni egy ilyen vásárlásra, stúdiómonitorokat vásárolnak csak zenehallgatásra. Íme egy külön erre a célra készített áttekintés, amelyben audio szakértőink és tanácsadóink elmondják a 11 bemutatott modell minden fontos tulajdonságát.

A legjobb stúdiómonitorok értékelése

B2031A
Jelölés székhely termék neve ár
A legjobb stúdiómonitorok rangsora 1 Focal SM9 236 200€
2 Mackie HR824 71 000€
3 Adam A8X 44 618€
4 Genelec 8030A 47 820€
5 Focal Alpha 80 21 423€
6 YAMAHA HS8 17 000€
7 JBL LSR308 16 999€
8 EHRINGER
14 936€
9 Axelvox PM-5A 15 265€
10 KRK ROKIT 5 G3 8 014€
11 Pioneer S-DJ50X 9 160€

Focal SM9

Értékelés: 4.9

Focal SM9

Kezdjük a legfényesebb és legdrágább megoldással. Az összes többi stúdiómonitor lényegesen olcsóbb lesz, mint ez, és világossá válik, hogy miért.

Itt egy referencia stúdióvezérlő rendszerrel van dolgunk, amely technikailag nem egy, hanem egy pár monitor egy dobozban. Az egyik egy háromirányú, a másik egy kétirányú. A gyártó a készüléket referencia-monitorként pozícionálja a sztereó kép kifogástalan pontossága, a hangjelzés legfinomabb részleteinek könnyű reprodukálhatósága és az eredeti dinamika kivételesen megfelelő megjelenítése miatt. A fő- és mellékmonitorok Focus üzemmódban felváltva működhetnek a keverés végső fázisában.

A rendszer egyedi jellemzői, amelyek kivételessé teszik, a következők. A HF meghajtó széles irányíthatósággal rendelkezik a stúdióban a munka tengely mentén történő optimális pozícionáláshoz. Berilliumból készült invertált driver dóm. A passzív mélysugárzó átmérője 11 hüvelyk, egy W betű alakú összetett mélyrezonátort tartalmaz. Itt, és általában a radiátorokban, egy speciális háromrétegű anyagot használnak: üveg/hab/üveg. Hét szobaspecifikus beállítás áll rendelkezésre a rendszer testreszabásához. A bemeneti érzékenység is állítható. A három AB osztályú erősítő együttes teljesítménye 600 watt.

A stúdiómonitor működés közben akár 116 dB SP hangnyomást is generál. Lejátszható frekvenciatartomány 30 thou-tól 40 thou-ig. Hz. A transzducer teljesítménye: 100W HF egység 25mm-en, 100W MF egység 165mm-en, 400W LF egység 203mm-en. Támogatja a Bi-amping – külön basszus és treble vezérlés. A keresztfrekvenciát is beállítja.

A készülék méretei – 490x320x390 mm. Nettó súly 35kg. Szigorú fekete színben. Levehető ráccsal rendelkezik.

Előnyök

 • hatalom;
 • hibátlan színpadi reakció;
 • Egyedi hangszínek;
 • Mély, de nem tolakodó basszus;
 • általában a közeli középmezőben;
 • Valójában két monitor egyben.

Hátrányok

 • magas ár.

Mackie HR824

Értékelés: 4.8

Mackie HR824

A rangsor második helyezettje a modell, amely sokszor olcsóbb, mint az előző, de nem is olyan lenyűgöző. Ez azonban több mint méltó egy olyan rendszerhez, amely az évek során bizonyította magas minőségét és sokoldalúságát.

A készülék egy professzionális kétutas stúdiómonitor, amelyet sztereó vagy surround keveréshez terveztek. A THX PM3 minősítés megerősíti, hogy alkalmas a filmek és a modern videojátékok nagyfelbontású hangosítására. A rendszer egy 8 mm-es mélysugárzóval van felszerelve.Alacsony torzítású 75 hüvelykes magassugárzó titánium dómmal a teljes frekvenciaspektrumban realisztikus hangzásért. Nagy teljesítményt nyújt a beépített erősítővel, amely 250 watt kimeneti teljesítményt generál (150 watt basszus, 100 watt magas hangok).

A diffrakciót ebben a modellben a Zero Edge Baffle öntött alumínium árnyékolás minimalizálja. A hullámvezetőt úgy optimalizálták, hogy a lehető legszélesebb lefedettséget biztosítsa. A HF-artefaktumok a jó belső csillapítással nullára csökkennek.

A stúdiómonitor technikailag kompatibilis bármilyen professzionális berendezéssel – RCA csatlakozókon keresztül csatlakoztatható,

S és XLR a hátlapon található. Az alul- és felüláteresztő szűrők egyedileg állíthatóak, így a készülék a lehető legjobban a pontos munkakörnyezethez igazítható.

Az alacsony frekvenciájú meghajtó mérete 222 mm, a magas frekvenciájú meghajtó mérete 25 mm.4mm. A stúdiómonitor 120 dB SPL csúcshangnyomást fejleszt a 39 és 20 ezer közötti frekvenciatartományban. Hz 6 Ohm impedanciával.

Külső végerősítőhöz csatlakoztatható szabványos 6″-os csatlakozóval.3 mm. Szimmetrikus és line bemenetekkel is rendelkezik.

A rendszer méretei – 427x274x351 mm, nettó tömeg – 15.7 kg.

Előnyök

 • Minőségi basszus, összehasonlítható a sokkal drágább modellekkel;
 • minőségi részletezés;
 • kifogástalan mikrodinamika;
 • gyors reakció impulzusra.

Hátrányok

 • nincs.

Adam A8X

Értékelés: 4.7

Adam A8X

A következő a rangsorban a legendás német minőség egyik legjobb példája – az ADAM Audio AX sorozatú zászlóshajó monitorai. Ez egy Németországban kifejlesztett és ott gyártott aktív kétutas közelharang-monitor. Kombinált teljesítmény 200W.

Bár ez a modell formálisan egy közeli monitor, teljesítményének és sugárzási jellemzőinek köszönhetően a középpályára is alkalmas – ezt a tényt számos hangmérnök is megerősítette. A készüléket a szakemberek külön dicsérik az egyik legjobb ár/teljesítmény kombinációért.

A stúdiómonitor egy 56 mm-es membrános X-ART tweeterrel és egy 220 mm-es mélysugárzóval rendelkezik. A felső sarkok ferdén lekerekítettek, mint az AX sorozat többi modelljénél is. Ez természetesen nem tervezési célokat szolgál, hanem inkább a visszavert jelek okozta interferencia minimalizálását. Az előlapon egy dupla basszusreflex-port található, amely a basszus sávszélesség szélén a maximális hatásért felelős.

Két erősítő teszi az Adam studio AH sorozat legerősebb tagjává: 50W a magas hangszóróhoz és 150W a középsugárzóhoz. 120 dB SPL csúcs SPL-t fejleszt 38k és 50k között. Hz. Keresztezési frekvencia 2.3 kHz. Túlterhelés elleni védelemmel együtt. Magasság és mélyhang külön állítható.

Vonalas és szimmetrikus bemenetek a hátlapon. Két kiegyenlítő szűrő és egy bemeneti érzékenység-szabályozó található.

A készülék méretei 255x400x320 mm, nettó súlya 13 kg.

Előnyök

 • Elölre szerelt reflexnyílások;
 • kiváló mikrodinamikájú szalagmagas hangszórók;
 • Kiváló akusztikai egyensúly;
 • Függőlegesen vagy vízszintesen szerelhető.

Hátrányok

 • A mágneses védelem hiányára vonatkozó ritka panaszok.

Genelec 8030A

Értékelés: 4.7

Genelec 8030A

Az Expertology legjobb stúdiómonitorok értékelése a finn Genelec cég érdekes modelljével folytatódik. Ez egy viszonylag kompakt, de meglehetősen nagy teljesítményű közelharang-monitor, amelyet számos professzionális stúdió kedvel, és széles körben használják munkaállomások és térhatású hanginstallációk felszereléséhez is.

A 189x285x178 mm-es készülékház egy speciális, szabadalmaztatott Minimum Diffraction Enclosure technológiával rendelkezik, lekerekített sarkokkal és enyhén ívelt előlappal és oldalakkal – ez a forma lehetővé teszi a visszatérő jel interferenciájának minimalizálását és általában a legegyenletesebb frekvenciaválasz és általában a hangminőség elérését a szekrény minimalizált szögletes diffrakciójával.

Ebben a modellben, mint minden monitorok a 8000-es sorozat, használt progresszív reflex port design, továbbfejlesztett alumínium ház egy jellegzetes csiszolt felület, optimalizált légáramlás, Genelecity Directivity Control Waveguide, telepített védő rács saját akusztikai optimalizálással.

Az előző modellel ellentétben ez a monitor teljes mágneses árnyékolással van ellátva, az elektronikus áramkör túlterhelés elleni védelemmel rendelkezik. A készülék maximális teljesítménye 80W. 108 dB SPL-t fejleszt 58k-20k maximális hangnyomásnál. Hz. 3 kHz-es átviteli frekvencia. Magas hangszóró mérete 25.4 mm, a mélysugárzó 127 mm.

A könnyű súlyának köszönhetően 5.A 6 kg-os monitor könnyen falra szerelhető a beépített hátlapi rögzítésnek és az alján található extra menetnek köszönhetően. Egy másik szerelési lehetőség a padlóállvány. Minden egységhez külön Iso-Pod tartozik. Az állvány lehetővé teszi a rendszer tökéletes beállítását a függőleges és vízszintes irányú egyenletes hangzás érdekében. A hangtengelyek irányát könnyen beállíthatja manuálisan, így “leválaszthatja” a monitort arról a felületről, ahová telepítette.

Előnyök

 • nagy felbontás;
 • Jó basszus az ilyen kompakt mérethez képest;
 • vezérlés az elülső oldalon;
 • kompakt méret;
 • három árnyalat a kivitelben.

Hátrányok

 • nem észlelt hibák.

Focal Alpha 80

Értékelés: 4.7

Focal Alpha 80

Értékelésünkben helyet találtunk még egy monitornak, amelyet a francia Focal-JMLab magáncég gyárt. Ezúttal egy másik osztály megfizethetőbb modelljéről fogunk beszélni, de mindenképpen zászlóshajó a kínálatában.

Ez egy kétutas, aktív, 40 wattos magassugárzóval és 100 wattos mélysugárzóval rendelkező aktív közelmező-monitor. A gyártó a Focal-JMLab termékcsalád egyik “leginnovatívabb” monitoraként pozícionálja.

Itt egy egy hüvelykes, fordított alumínium dómos magassugárzót látunk, amely nem csak magas frekvenciákat, hanem még minimális kiegyenlítési hibákat is képes produkálni. Nyolc hüvelykes kúp alakú mélysugárzó üvegszál-erősítésű polimerből. Ez a membránösszetétel biztosítja a közép- és mélyhangok semlegességét, miközben a középtartományban tisztaságot biztosít. Egyedülálló basszusvisszaverő kialakítás – nagyméretű dupla elülső nyílások a jobb akusztikai integráció érdekében, még szűk helyeken is.

A stúdiómonitor 109dB hangnyomást produkál 35k és 22k között. Hz. Külön magas (4.5-22kHz) és basszus (0-300Hz) frekvenciák. XLR, RCA bemenetek állnak rendelkezésre. +4/-10 bemeneti érzékenység kapcsolóval is rendelkezik. AutoStandby üzemmód 30 perc üresjárat után bekapcsol, és 3mV jel észlelése után kikapcsol.

Az egyes modellek jellemzői: Alacsony irányíthatóság, amely egyenletesen teríti a hangot a szobában; torzításmentes semlegesség; minimális érzékenység a fali hatásokra; azonos hangegyensúly magas és alacsony hangerőn; két forrás csatlakoztatásának lehetősége; optimális akusztikai integráció.

A burkolat 15 mm vastag MDF lemezből készült. A készülék méretei – 287x397x348 mm, nettó tömeg – 12.8kg. Színezés – fekete vinil.

Előnyök

 • ár-érték arány;
 • ropogós támadások;
 • Jó nagyfrekvenciás részletesség;
 • Összességében igazi hangminőség;
 • alvó üzemmód.

Gyengeségek

 • Kisebb felhasználói panaszok.

YAMAHA HS8

Értékelés: 4.6

YAMAHA HS8

Most megnézzük a híres japán YAMAHA cég által gyártott stúdiómonitort. Ez a 2013-ban frissített HS sorozatú aktív közeli mezőt használó eszközök idősebb modellje. Az alacsonyabb kategóriájú HS5 és HS7 modellekkel együtt a HS50M és HS80M sorozatot váltja fel.

Itt látjuk a gyártó érdekes döntését – a dinamikus fejek teljes cseréjét egy másik típusra. A vállalat szerint ezt az újratervezést a megnövelt basszusválasz és a laposabb frekvenciaválasz iránti vágy diktálta. A magassugárzó szintén 3/4″-ről 1″-re változott.

Hagyományosan fehér, polipropilénből készült mélysugárzó kúpok. A szövet dóm tweeter egy fémráccsal van elválasztva, amely megvédi a sérüléstől.

A HS sorozat általános akusztikai formája egy reflexnyílás és egy hátulra szerelt FI-nyílás. Elérhető hardveres beállítások – két szűrő határfrekvencia kapcsoló, érzékenységszabályzó. Ha a basszust el kell nyomnia, használhatja a ROOM CONTROL speciális üzemmódot. A magas frekvenciákat a HIGH kapcsolóval lehet levágni

IM.

120W erősítő teljesítmény, amely a basszus és a magas hangok között 75W, illetve 45W teljesítményben oszlik meg. A stúdiómonitor 38k és 30k közötti hangtartományban reprodukálja a hangot. Hz. Az erősítés a basszus és a magas hangok szintjén különálló. Magas hangszóró mérete – 25 mm, mélysugárzó mérete – 203.2mm. XLR és

S (szimmetrikus és nem szimmetrikus források).

A készülék teste MDF-ből készült. Méretek: 250x390x334mm. Nettó súly – 10.2kg.

Előnyök

 • Teljes körű tisztaság;
 • Nagyobb hatótávolság az egyenértékű modellekhez képest;
 • Tiszta, szilárd középtartomány;
 • jellegzetes modern design.

Hátrányok

 • nincs.

JBL LSR308

Értékelés: 4.6

JBL LSR308

A minősítés egy érdekes modellel folytatódik, amelyet a híres amerikai cég, a JBL gyárt, amely híres a kiváló minőségű akusztikáról és hangberendezésekről. Ez egy kétutas aktív közeli monitor 112 wattos kombinált teljesítménnyel.

Ebben a modellben, valamint az egész sorozatban a gyártó saját szabadalmaztatott innovációját – Image Control Waveguide – valósította meg. Úgy tervezték, hogy térbeli torzítás nélkül maximális hangzást biztosítson, még nagy, magas mennyezetű terekben is. A Hornt a cég mérnökei kifejezetten a zászlóshajó M2 sorozat felszerelésére fejlesztették ki, és most megkapta, és ez a kedvező árú modell.

A modell egyéb figyelemre méltó tulajdonságai közül, amely már értékelte a szakembereket, olyan pillanatokat emelhet ki, mint: pontos hangzásvilág, amelyben a képzeletbeli központ jól látható; a bemeneti érzékenység kiválasztásának képessége egy speciális kapcsolón keresztül (- 10dB / +4dB); magas és alacsony frekvenciájú vezérlés a szoba akusztikájának kompenzálására (kapcsolók)

IM).

Neodímium meghajtó átmérő: 8″ (203mm) mélysugárzó és 1″ (25mm) magas hangszóró. Akár 112 dB SPL előállítására is képes 37 000 és 24 000 fordulat/perc között. Hz. A mély- és a magas hangszóró erősítési teljesítménye azonos, 56 W. Magas és alacsony frekvencia külön-külön szabályozható. Az interfészek szimmetrikus XLR és

S bemenetek 6 mm-es jack.

Monitor méretei 254x419x308mm, nettó súly 8.6kg, súly csomagolással együtt: 10kg.

Előnyök

 • lapos frekvenciaválasz;
 • nagy felbontás;
 • Egységes hangmező;
 • széles irányíthatósági mintázat;
 • Elfogadható ár minden jó pontjával.

hátrányok

 • Teljes csendben a háttérben sziszegés hallható a tweeterből.

BEHRINGER B2031A

Értékelés: 4.5

BEHRINGER<tr></div><p>uth B2031A” src=”/wp-content/uploads/2023/09/6281666193841-7011.jpg” title=”BEHRINGER</p><tr>B2031A”><p>Az Expertology szerint a legjobb stúdiómonitorok értékelésének következő pozíciója a német BEHRINGER cég által gyártott modell, és ennek az opciónak az ára összehasonlítható az előző kettővel.</p><p>Ez egy valódi kétutas inverteres aktív monitor, amely számos szakértőtől kapott kiváló minősítést ár-érték arányáért és különböző saját tervezésű innovációiért. Ez a sorozat már viszonylag régóta létezik, de az elmúlt két évben a BEHRINGER mérnökei számos fejlesztést hajtottak végre a sorozaton.</p><p>A továbbfejlesztett B2031A sorozat továbbfejlesztett anyagokkal és alkatrészekkel rendelkezik, beleértve az alumínium öntvény vázba szerelt kevlár membrános mélysugárzót, a két hüvelykes, nagy felbontású “Velocity Ribbon” jelátalakítót. Az extra teljesítménytartalék biztosítása érdekében mérnökeink bi-erősítő technológiát építettek be a rendszerbe. Miután felszabadult, minden egységet kézzel korrigálnak az összeszerelés során a lehető legegyenletesebb válasz érdekében. A mérési protokollt minden egyes példányra külön-külön kell átadni.</p><p>A monitor névleges teljesítménye 140 W, a maximális teljesítmény 265 W. A készülék akár 116 dB SPL hangnyomást is kialakít 50 és 21 ezer közötti tartományban. Hz. 2 kHz-es átviteli frekvencia. Támogatott a különálló magas és mélyhangok erősítése.</p><p>HF egység mérete – 25.4 mm, a mélysugárzó 222.3 mm. A monitor kialakításába integrált mágneses árnyékolás.</p><p>A stúdiómonitor teljes mérete – 250x400x290 mm, nettó súly 15 kg.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>okosan elhelyezett osztott szűrők a manuális hangoptimalizáláshoz;</li><li>Kevlár mélysugárzó membrán;</li><li>a finom tónusok jó részletezése;</li><li>Az egyik legjobb ár/teljesítmény kombináció.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>magas automatikus kikapcsolási küszöbérték.</li></ul><h3>Axelvox PM-5A</h3><p>Értékelés: 4.5</p><div style=Axelvox PM-5A

Az új Axelvox PM-5A stúdiómonitor sorozat a belépőnk a low-end kategóriába. A többitől eltérően ez a modell eredetileg párban érkezik.

Ezt a modellt a gyártó a “kompakt” projektstúdiónak szánt modellként forgalmazza. A hangszóró tervezésekor a mérnökök a hangzás tisztaságának és részletességének maximalizálására összpontosítottak a közép- és magas tartományban. Ez jól elérhető a közép-/basszus hangszórók gondos kiválasztásával és beállításával, a megfelelő AFC beállításokkal a kívánt sávok maximális síkossága érdekében.

A monitorok szövetkupolával ellátott magas hangszórókkal rendelkeznek. Könnyedén kezelik a finom és precíz magas frekvenciákat, kellemes, nem vágó hangzást produkálva. A gondos áramköri tervezés elegendő túlhajtási képességet biztosít a kényelmes hangtermeléshez. Azáltal, hogy a keresztváltókban negyedrendű szűrőket használtak, kiküszöbölték az AFC-ben a szűrőszakasz frekvenciáján bekövetkező merülés lehetőségét.

Stúdió monitor teljesítménye 75W. Keresztezési frekvencia 2.6kHz. Hangvisszaadás a 70 és 20 kHz közötti tartományban. Hz. Külön basszus és magas hangok erősítése támogatott. Erősítő kimenetek: 50W LF, 25W HF.

Az eszközök fizikai jellemzői a következők. Középsugárzó mérete – 127mm, anyaga – cellulóz; magas hangszóró – 25.4 mm. Slot phaso inverterek a hátoldalon. Interfészek vonalszintű és szimmetrikus 6,6 Hz-es jack bemenetek.3mm.

Teljes méretek – 185x280x225 mm, nettó súly – 11 kg. 17 mm falvastagságú MDF burkolat.

Előnyök

 • Elegendő kapacitás egy kis projektstúdió számára;
 • kompakt;
 • elfogadható ár.

Hátrányok

 • hibás basszus.

KRK ROKIT 5 G3

Értékelés: 4.4

KRK ROKIT 5 G3

A stúdiómonitor egy másik olcsó, de meglehetősen tisztességes modellje a mi értékelésünkben – a jól ismert KRK Systems cég által gyártott ROKIT sorozat harmadik generációjának képviselője.

Ez egy kompakt, kétutas, aktív, 50 W kombinált teljesítményű, kétutas, aktív közeli monitor, 5 hüvelykes mélysugárzóval és 1 hüvelykes magassugárzóval. A frissített sorozatban a fejlesztők a felső tartományt 35 kHz-ig emelték egy 1 hüvelykes tweeter használatával. Emellett a réselt phaso inverter alakját is javították, így részletesebb és pontosabb basszusfordítást biztosítanak Önnek. A osztályú erősítők korszerűsítése, ami magasabb maximális SPL-t eredményez.

A magassugárzó 25 mm-es, a mélysugárzó 127 mm-es méréssel rendelkezik. A készülék akár 106dB SPL hangnyomást is produkál 45k és 36k között. Hz. Bi-amping (külön basszus és magas hangok) támogatott. Erőelosztás: mélysugárzó 30W, magas hangszóró 20W.

A szekrény anyaga MDF. Teljes méretek – 188x284x246 mm, nettó súly – 5.9 kg.

Előnyök

 • minőségi kivitelezés;
 • helyes automatikus kikapcsolás;
 • Jó, tiszta magas- és középtartomány;
 • megbízható árnyékolás;
 • Széles választék, mint ebben az osztályban és méretben;
 • szilárd kialakítás.

Hátrányok

 • A gyári hibára vonatkozó panaszok észrevehetőek.

ioneer S-DJ50X

Értékelés: 4.4

Pioneer S-DJ50X

Az Expertology márka kiegészíti a legjobb stúdiómonitorok minősítését, amely önmagában olyan “beszélő” és legendás, hogy az eszköz minősége minden kétséget kizáróan, még az adott megoldás költségvetési osztálya ellenére is.

Ez egy aktív, közeli térben működő monitor, amelyet maga a gyártó úgy pozícionál, mint “DJ-knek és producereknek”. A teljes teljesítmény 80W, a meghajtó mérete 5 hüvelykes mélysugárzó és 1 hüvelykes magas hangszóró.

A készülék speciális TAD domború dómos magas hangsugárzókkal és lágy dómokkal van felszerelve. A DECO technológia felhasználásával fejlesztették ki, amelyet a vállalat a leghíresebb monitorjaiban használt. A diffúzorok térben igazodnak egymáshoz, ami lehetővé teszi a magas frekvenciák precíz, könnyed szabályozását.

Ezt a monitort az elülső mélysugárzó reflexiós rendszerének és a membránokban alkalmazott aramidszálaknak köszönhetően meglehetősen erős alap jellemzi. Valójában ezt a modellt a minőségi és valósághű basszusreprodukciót tartva szem előtt, függetlenül a hangerő beállításától.

A mélysugárzó mérete 127 mm, a magassugárzóé 25 mm. A stúdiómonitor akár 107 dB SPL hangnyomást is kifejez 50-20 ezer tartományban. Hz. Külön mélysugárzó és magas hangszóró erősítés. Teljesítmény: HF 26W, LF 54W.

A reflexport az elülső oldalon van. Fő interfészek – vonalas és szimmetrikus bemenetek szabványos csatlakozókkal. Készenléti üzemmód aktiválódik 25 percnyi jelszünet után.

A készülék teljes mérete – 197x301x262 mm, nettó súlya – 6.5 kg.

Előnyök

 • Egy neves márka;
 • kifogástalan hangzás;
 • Váratlanul jó basszus egy ekkora kúphoz képest;
 • helyes automatikus kikapcsolás.

Hátrányok

 • nincs basszusbeállítás.
Olvasson tovább  A 15 legérdekesebb stratégiai játék a PC-n
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: