10 ország a legolcsóbb benzinnel

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak, és nem is értékesítési célzatú. Vásárlás előtt konzultáljon szakértővel.

A benzinárak Oroszországban már régóta közismertek. Úgy tűnik, hogy ez egy nyersanyagország, és rengeteg olajfinomító van – szinte minden többé-kevésbé nagyvárosban -, de mégis a fizetés jelentős részét a “benzinért” kell fizetni. Arról nem is beszélve, hogy a Kazahsztánnal határos körzetekben élők a szomszédjukhoz mennek tankolni. Van benzin – csak körülbelül 25 rubel (orosz valutára átszámítva) literenként 95.

De lehet, hogy nem a legjobb megoldás Kazahsztánba utazni, és van mód olcsóbban tankolni? Ezt fogjuk most megvizsgálni, rangsorolva a 10 legolcsóbb benzinnel rendelkező országot. A felső részhez a Bloomberg Financial Group 2018-as tanulmányának adatait használták fel.

A legolcsóbb benzinnel rendelkező országok rangsora

JelöléshelyOrszágliterenkénti ár
A legolcsóbb benzinnel rendelkező országok rangsora10Oroszország$0,72
9UAE$0,68
8Indonézia$0,67
7Malajzia$0,54
6Szaúd-Arábia$0,54
5Egyiptom$0,43
4Nigéria$0,41
3Kazahsztán$0,39
2Kuvait$0,35
1Irán$0,28
BónuszVenezuela$0,01

10. hely: Oroszország (0,72 $/liter)

Értékelés: 4.1

Oroszország

Meglepő módon az ország, amelynek lakosai a magas és folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt szoktak panaszkodni, az első helyen áll a rangsorban. A benzin súlyozott átlagára Oroszországban mindössze 0,72 dollár literenként, ami körülbelül háromszor olcsóbb, mint az európai országokban. Talán ez az oka annak, hogy az ország polgárai jövedelmi szinttől függetlenül egyre inkább az autót választják személyes közlekedési eszközként.

A Bloomberg jelentése szerint Oroszországban egy átlagos autótulajdonos évente 330 liter benzint költ el. Ez arra utal, hogy az autót elsősorban rövid, hétköznapi utakra használják – munkába és munkából való utazásra. Vagyis a busz helyébe lép. Igaz, ez többe kerül, mivel az átlagos üzemanyagköltség alig több mint 0,6 dollár naponta.

Az oroszok megengedhetik maguknak a benzint. A közzétett információk szerint a jövedelem mintegy 2,5%-át költik üzemanyagra.

9. hely: Egyesült Arab Emírségek (0,68 $/l)

Rangsor: 4.2

UAE

Elképesztő dolgok történnek a benzinnel az Egyesült Arab Emírségekben. Nemcsak objektíve olcsó, hanem szubjektíve is olcsó! A Bloomberg szerint az Egyesült Arab Emírségek az 5. legolcsóbb üzemanyag – azaz még egy nem túl gazdag arab is megengedheti magának, hogy rendszeresen tankoljon anélkül, hogy a családi költségvetésnek nagy kárt okozna.

A benzin literenkénti súlyozott átlagára ebben az országban (amely szintén a kőolajtermelésre és -finomításra szakosodott) mindössze 68 cent literenként. Az arabok pedig aktívan használják ezt. Minden egyes helyi autótulajdonos évente valamivel több mint 1100 liter üzemanyagot költ el.

Ez a magas fogyasztás elsősorban a “gazdagok” és a “szegények” társadalmi osztályai közötti jelentős különbségnek köszönhető. “Átlagos” arabok, akik üzemanyag-takarékos Ford Focusszal járnák az országot, gyakorlatilag nincsenek. A gazdagok hatalmas terepjárókat és sportautókat vezetnek, amelyek úgy égetik az üzemanyagot, mint egy jó repülőgép; a szegények régi és frusztrálóan gazdaságtalan autókat vezetnek.

8. hely: Indonézia (0,67 $/liter)

Értékelés: 4.3

Indonézia

Az indonézek takarékos és gazdaságos vezetők. A statisztikák szerint egy átlagos autótulajdonos évente csak 120 liter üzemanyagot éget el. Ez pedig a rendkívül magas üzemanyagáraknak köszönhető.

Tény, hogy az üzemanyag objektív olcsósága ellenére Indonéziában a bérek elkeserítően alacsonyak. Az ország polgárainak átlagos napi jövedelme mindössze 10 dollár. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb indonéziai nem kapja meg ennek az összegnek a felét sem (és mindannyian tudjuk, hogyan működik a statisztika). Ennek eredményeképpen a legtöbb indonéz számára egyszerűen megfizethetetlen az autóvezetés – egy liter benzin 0,67 dollárért a napi kereset 6-10%-ába kerül.

Ezért üresek az indonéziai városok utcái. Ritkán látni itt személygépkocsit, és időnként előfordulnak forgalmi dugók. A benzin Indonéziában objektíve olcsó, de szubjektíve nagyon drága.

7. hely: Malajzia (0,54 $/liter)

Értékelés: 4.4

Malajzia

Malajzia az ellentétek országa. Egyrészt ez egy gyorsan fejlődő állam, egyre több ipari és feldolgozóipari központtal. Másrészt a lakosság 19%-a dolgozik az alacsony jövedelmű mezőgazdaságban, ami a GDP 7,3%-át teszi ki. Malajziában azonban az Intel, a Texas Instruments, az AMD és más csúcstechnológiai cégek gyártólétesítményei találhatók.

Következésképpen a benzinhelyzet itt is elég átlagos. A személygépkocsi leginkább a középosztály számára megfizethető, a gépkocsi-tulajdonlás viszonylag alacsony, és a statisztikák szerint mindegyikük évente 526 liter üzemanyagot fogyaszt.

Egy liter benzin átlagosan 54 centbe kerül. Ez a napi jövedelem körülbelül 2 százaléka. Benzin kapható – de nem igazán van rá szükség, mivel a hatalmas népsűrűség és a fejlett közlekedési infrastruktúra miatt a malájok inkább a tömegbuszokat és a metrót használják.

6. hely: Szaúd-Arábia (0,54 $/liter)

Értékelés: 4.5

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia szintén a kőolajtermékek kitermelésére, szállítására és finomítására szakosodott ország. Tehát bolondság lenne itt magas benzinárakra számítani. A gazdasági helyzet azonban sokkal érdekesebb.

Tény, hogy a társadalmi rétegződés Szaúd-Arábiában brutális. Az ország 45,9 pontos Gini-együtthatót kapott (Oroszországban ez 41,4). A gazdagság hiperkoncentrációja az uralkodó elit fővárosaiban van, miközben a lakosság 9%-a még az általános iskolába járást sem engedheti meg magának.

Ennek következtében az autók itt inkább luxusnak számítanak, mint közlekedési eszköznek. A benzin viszont olcsó. A statisztikák szerint csak 54 cent literenként. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az uralkodó elit a nagy teljesítményű és drága autókat részesíti előnyben, amelyek úgy égetik az üzemanyagot, mint egy repülőgép. Gazdasági tanulmányok szerint egy átlagos autótulajdonos ebben az országban évente akár 1200 liter üzemanyagot is eléget.

5. hely: Egyiptom (0,43 $/liter)

Értékelés: 4.6

Egyiptom

Egyiptomnak is vannak olajmezői és finomítói. Ugyanakkor a “fekete arany” viszonylag kis helyet foglal el az ország exportjában – vagyis szinte teljes egészében az állampolgárok fogyasztják el. Ezért olyan olcsó a benzin Egyiptomban.

Csakhogy nincs, aki elköltse. Az országban a legtöbb ember a szegénységi küszöb alatt él. Az ENSZ tanulmánya szerint az egyiptomi gyermekek 31%-a alultáplált, az államot az éhezés fenyegeti, a kormány furcsa politikát folytat, a munkanélküliségi ráta pedig 19%-os! A Gini-index még magasabb, mint Szaúd-Arábiában, 47 pont. A jövedelem rendkívül egyenlőtlenül oszlik meg. Ezért nem meglepő, hogy az ország bevételeinek majdnem legnagyobb részét az idegenforgalom adja.

Ennek eredményeképpen a benzin ára 43 cent/litertől az átlagos éves fogyasztás mindössze 99 liter autó tulajdonosonként.

4. hely: Nigéria (0,41 $/liter)

Értékelés: 4.7

Nigéria

Nigéria az az ország, amelynek szegénysége megrémíti az embereket. Ennek következtében a benzin itt olcsó, de az emberek nem veszik meg. Alig látni autót a nigériai utakon – túl drága, az átlagpolgár nem engedheti meg magának az autót.

Egy nigériai munkás átlagos napi bére 5,19 dollár. Vagyis, ha egy liter benzin – még ha figyelembe vesszük is a 41 centes, majdnem kopejkás árát – egy napi jövedelem 8%-ába kerül… Csak az élelmiszer-vásárlás vagy a munkába járás között kell választania.

Van egy másik fontos tényező is, amely meggátolja a nigériaiakat abban, hogy saját járművet vásároljanak – a nagyon magas bűnözési ráta. Ha őrizetlenül hagyja az autóját, az út hátralévő részét gyalog kell megtennie. Az utcai lopások és rablások vezetik a bűncselekmények listáját, így az autóval való dicsekvés hihetetlenül kalandos és kockázatos.

Az átlagos éves üzemanyag-fogyasztás 54 liter vezetőnként.

3. hely: Kazahsztán (0,39 $/liter)

Értékelés: 4.8

Kazahsztán

Amint azt a rangsor bevezetőjében említettük, sok Kazahsztán közelében élő orosz autózik a szomszédos országba gázért. Miért nem?? Az átlagosan 39 centes literenkénti benzinár mellett a megtakarítás nagyon jelentős.

Kazahsztán megpróbálja felhasználni a saját olaját. Az országban elég sok olajmező és kitermelő vállalat van. Ráadásul Kazahsztán némi olajat is exportál… Ennek következtében megengedheti magának, hogy viszonylag olcsón adjon el üzemanyagot.

Néhány kazah benzinkúton azonban lehet találkozni orosz üzemanyaggal. A Gazpromneft hálózata működik ebben az országban. Az ott kapható benzin árai pedig majdnem megegyeznek a helyi árakkal. Valóban, a jövedéki adók, az árképzés és más gazdasági sajátosságok varázslatos mágiája lenyűgöző.

Ennek ellenére Kazahsztán nem éppen egy olyan ország, ahová érdemes költözni. A Gini-index 28,8, a munkanélküliség pedig 4,9%. Vagyis elvileg a dolgok egy kicsit jobbak, mint Oroszországban, de még mindig messze vannak a tökéletestől.

2. hely: Kuvait (0,35 $/liter)

Értékelés: 4.9

Kuvait

A benzin olcsósága Kuvaitban érthető. Ez az ország az egyik legnagyobb olajtermelő és -exportőr. Gazdasági helyzete azonban stabilabb és kedvezőbb, mint Szaúd-Arábiában és Egyiptomban.

Nézd meg magad. A Gini-koefficiens (a gazdagok és szegények közötti jövedelemkülönbség mérőszáma) alig több mint 30 pont. A munkanélküliségi ráta mindössze 1,3%. Az infláció 2018-2019-ben kevesebb mint 1%. Kuvait gazdaságilag stabil és gyorsan fejlődő ország. Ezért van sok autó, autósok és megfelelő benzinár.

Egy liter üzemanyagért átlagosan 35 centet kell fizetni. Ez kevesebb, mint fél százalékát teszi ki egy kuvaiti átlagos napi jövedelmének. Statisztikailag minden egyes kuvaiti járművezető évente körülbelül 960 liter üzemanyagot fogyaszt. Gépjármű-tulajdonlás – 2,25 főre 1 autó jut (bár ez hatalmas baleseti halálozáshoz vezet, és minden egyes sofőr átlagosan legalább 2 bírságot kap évente, de ez csak egy részlet).

1. hely: Irán (0,28 $/liter)

Értékelés: 5.0

Irán

Irán vezeti a legolcsóbb benzinnel rendelkező országok listáját. Egy liter üzemanyag (átlagosan) 28 centbe kerül ebben az országban. Szubjektíve azonban még mindig drága.

Egy átlagos iráni napi 14 dollárt keres. Ha mindannyian vásárolnának egy liter benzint, akkor a jövedelmük 2%-át vennék el. Szóval szubjektíve nem minden iráni engedheti meg magának, hogy csak úgy körbeautózza az országot – legalábbis jól szituált emberekre van szükség hozzá. És a fogyasztás csak megerősíti ezt. A benzin átlagosan mindössze 325 literbe kerül vezetőként évente – ez még valamivel kevesebb, mint Oroszországban.

A benzin alacsony ára annak köszönhető, hogy Irán az egyik legnagyobb olajexportőr. A világ fekete aranykészletének mintegy 10%-a az övé. Emellett Irán a világ olajpiacának 5,5%-át foglalja el. De mint az erőforrás-államokban gyakran előfordul, a jövedelmek egyenlőtlenül oszlanak el – és az ország lakosságának közel 10%-a a szegénységi küszöb alatt él.

Bónusz: Venezuela (0,01 $/l)

Értékelés: 5.0

Venezuela

Igen, Venezuela egy olyan ország, ahol gyakorlatilag ingyen van a benzin. Egy liter üzemanyag mindössze 1 centbe kerül – vagyis kevesebb mint egy rubelbe. Ez az oka annak, hogy Venezuelában szinte minden felnőttnek van személygépkocsija, és az átlagos éves fogyasztás közel 500 liter.

Azonban nem minden olyan rózsás. Venezuela egy hihetetlenül, őrülten, borzasztóan szegény ország. Az átlagos napi jövedelem 92 cent. De még ennyi pénzért sem lehet csak úgy venni egy üveg ásványvizet vagy kólát – ezek körülbelül két dollárba kerülnek. Egy csésze eszpresszó egy kávézóban körülbelül egy teljes tanknyi Ford Focus III generációba kerül.

Az ilyen őrült árpolitika (gyakorlatilag ingyenes a benzin, minden más nagyon drága) Hugo Chávez elnök tevékenységének köszönhető. Ő volt az, aki elkezdte támogatni az olajkitermelést és az olajfinomítást az országban. Az állam minden évben 12 millió dollárt ad a “fekete aranyat” szivattyúzó és lepárló cégeknek.

Az eredmény: a benzin literenkénti ára 28-szor magasabb, mint a benzin ára.

Érdekes módon sok venezuelai csempész üzemanyagot a szomszédos országokba. Mivel azonban a napi átlagbér 92 cent, és a lakosság 20%-a a szegénységi küszöb alatt él, az embereknek valahogy túl kell élniük.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: