Hogyan kell mosni a színes ruhákat

Általános szabályként a ruhákat különbözőképpen mossuk: színeseket színesekkel, sötéteket sötétekkel, világosabbakat világosabbakkal. Ez a megkülönböztetés segít megelőzni a ruhák elszíneződését. Rengeteg színápolási tipp van, hogy kedvenc világos ruháidat frissen és színesen tartsd: ezek figyelmen kívül hagyása növelheti az elszíneződés, a foltok vagy a foltok kockázatát a ruháidban.

Összeállítottunk egy listát a színes ruhák megfelelő mosására vonatkozó mosási ajánlásokról. Kövesse ezeket, hogy hosszú ideig megőrizze a színes ruhák fényességét és eredeti állapotát.

Hogyan kell mosni a színes ruhákat

Általános iránymutatások

 1. Ruhák szín szerinti rendezése: narancssárga a piroshoz, kék a lilához. Ha egy ruhadarab túlságosan kilóg a mosási színsémából, mossa külön. Ne keverje a világos és a fehér színűeket színesekkel;

 2. A nagyon makacs foltokat a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű vízben mossa ki (optimális: 30 °C, maximális: 40 °C). A forró víz csak segít a foltnak megdermedni.

 3. Az is jó ötlet, ha a kemény foltokat mosás előtt külön kezeli: a foltos területre kenjen folteltávolítót, majd öblítse ki a ruhadarabot;

 4. Soha ne hagyja a színes ruhákat túl sokáig ázni, különben elveszítik fényüket.

Figyelem! Az új színes ruhákat az első mosáskor kézzel kell mosni, mivel a színezőanyag egy része eltűnik.

Ne használjon klór alapú mosószereket a mosáshoz, mivel ez elszínezi a szövetet. Szerezzen be speciális színtartó mosószereket a boltban. Ez nem csak megőrzi és rögzíti a színt, hanem biztosítja, hogy az sok mosási ciklus után is teljes maradjon.

A szövet színtartóságának vizsgálata

Mielőtt kimossa ruháit, érdemes ellenőrizni, hogy nem fakulnak-e ki. Könnyen áztassa be a ruhadarabot egy helyen, majd helyezzen rá egy világos színű ruhát vagy papírtörlőt. A foltos ruha azt jelzi, hogy a termék nyúzásnak van kitéve.

A szövet tesztelésének más módjai is vannak:

 1. Vágjon le egy darab szövetet a varrás közelében, és 5 percre merítse egy kis tartály alkoholba. Csípje a levágott darabot a ruhadarabhoz, és hasonlítsa össze a színeket. Ha a vágott darab színintenzitása csökken, a ruhadarab gyorsan kifakul;

 2. Öntsön meleg vizet egy medencébe, és adjon hozzá mosószert. Helyezzen egy ruhadarabot egy tartályba körülbelül 10 percre. Helyezze a darabot egy fehér ruhára, és csavarja ki a vizet. Ha a fehér szöveten színes csíkok jelennek meg, az azt jelenti, hogy a szövet hajlamos a kivirágzásra.

Ha az anyag színe sérülékeny, célszerű a ruhadarabot kíméletesebben, kézzel, alacsony hőmérsékleten és gyengéd mozdulatokkal mosni.

Előkészületek

Mielőtt új ruhát mosna, ellenőrizze a címkét. Mindig mondja meg a gyártónak, hogy a ruhadarabot csak kézzel vagy vegytisztítóban lehet mosni.

A ruhadarab mosásra való előkészítéséhez a következőket kell tennie

 1. Távolítsa el a zsebeiből a kulcstartókat, kulcsokat, kártyákat, érméket és egyéb apró tárgyakat;

 2. Nyissa ki a gombokat, és rögzítse az összes kapcsot és gombot;

 3. Távolítsa el a csapokat és a szíjakat;

 4. Fordítsa ki a ruhadarabot;

 5. Egyenesítse ki és simítsa ki az ingujjakat.

Az alsóneműt külön mosózsákba tegye.

Hogyan kell kézzel mosni a színes ruhákat

Hogyan kell mosni a színes ruhákat

A kézi mosás segít abban, hogy a ruhadarab hosszabb ideig megőrizze élénk, mély színét!.

Eljárás:

 1. Töltse meg a mosogatótálat szobahőmérsékletű vízzel;

 2. Adjon színfokozó mosószert a vízhez. Nem tartalmaz fehérítő összetevőket;

 3. Ha a ruhák piszkosak, áztassa őket 30 percig;

 4. Mossa le a finoman szennyezett területeket;

 5. Öblítse ki a ruhadarabot tiszta vízben, kondicionálóval;

 6. Enyhén kinyomkodni és felakasztani száradni.

Javasoljuk, hogy a ruhák mosása előtt végezzen vízlágysági tesztet. Öntsön 25 g szappant 250 ml forró vízbe. Ha a szappan teljesen és gyorsan feloldódik a vízben, akkor a víz elég lágy. Ha nem, adjon szódabikarbónát vagy vízlágyítót mosáskor.

Hogyan mossuk a színes ruhákat a mosógépben?

A mosógépek nem rendelkeznek speciális beállítással a színes ruhadarabok számára. Tehát csak annyit kell tennie, hogy a hőmérsékletet 30 °C-ra állítja. Legfeljebb 800 fordulat/percig tartó centrifugálási ciklus alkalmas.

Mossa a ruhákat kifordítva, hogy megakadályozza a szálak elvékonyodását. A dob teteje és a szennyes között tenyérnyi szélességű helynek kell lennie.

Folyékony mosószerek előnyben részesítése. A boltokban kapható például egy ALPI színfakulásgél-koncentrátum, amely megakadályozza a szövet kifakulását, és még sok mosás után is megőrzi a fényességét és a színintenzitást.

A mosás befejezése után vegye ki a ruhadarabokat a gépből, és akassza fel őket. Ha továbbra is együtt hazudnak, kölcsönösen megfertőzhetik egymást…

Népi módszerek a színes ruhák mosására és az árnyék helyreállítására

 1. A munkaruhák vagy más erősen szennyezett tárgyak mosásához készítsen egy speciális keveréket. Adjon mosószappant, szódabikarbónát és paraffint forró vízhez, tegye a ruhadarabot az oldatba, és hagyja áztatni egy éjszakán át;

 2. A mohairt glicerines vízben kell öblíteni. 10 liter vízhez 3 teáskanál. . Glicerin;

 3. A kék ruhák mosásához használjon kék festéket. Oldja fel a festéket vízben úgy, hogy a ruha árnyalatának megfelelő legyen;

 4. Ha ruhái krémszínűek vagy bézs színűek, adjon a vízhez kávé- vagy teafőzetet;

 5. Ha a szín zöld, adjon a vízhez egy kis zöldes színezéket, merítse a ruhadarabot a vízbe körülbelül 10 percre, majd öblítse le. Az első alkalommal viseljen kesztyűt;

 6. A kék, sárga és rózsaszínű anyagok mosásához adjon ecetet, a piros és kék anyagokhoz adjon sót;

 7. Az ammónia segít megőrizni a rózsaszínű színek fényességét és telítettségét. Egyszerűen adjon 2 teáskanál mosószert vagy gélt a mosószeres fiókba. . Alkohol.

A fekete bors szintén segíthet a szín megőrzésében. Az elszíneződés fő oka a szappanos vízkő, amelytől nehéz megszabadulni. Adjunk hozzá 1 teáskanál. . Borsot az öblítőrekeszbe, gélt vagy port a főrekeszbe. Mosás után hideg vízzel öblítse ki.

Hogyan szárítsuk meg a színes ruhákat

Hogyan kell mosni a színes ruhákat

A ruhadarabot mosás után fordítsa ki, és hagyja száradni – de ne közvetlen napfényben. Ellenkező esetben a napon gyorsan elveszíti a színét. Ugyanebből az okból kifolyólag kerülje a ruhák radiátorokra vagy fűtőtestekre helyezését, mert különben elveszítik élénk színüket. Megfelelő megoldás egy kötélen vagy szárítóállványon, jól szellőző helyen.

Azonban nem csak a hibás szárítás ronthatja az árnyalatok színintenzitását. Ha maga az anyag eredetileg rosszul festett, rövid időn belül kifakul.

Vasaláskor a színes ruhákhoz csak a legalacsonyabb hőmérséklet alkalmas. Előzetesen fordítsa ki a ruhadarabot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: