Hogyan válasszunk csörlőt

Az autós expedíciók és a terepjárókkal való terepjárás megfelelő képzettséget és speciális eszközöket igényel, hogy akár egyedül is ki tudjon jutni egy nehéz helyzetből. Ilyen eszköz a csörlő, amellyel nem csak bármilyen, még a leglehetetlenebb terepjárót is leküzdheti, hanem szükség esetén egy bajtársat is húzhat. oktatás 1 A csörlő nem csak a csörlő, hanem a csörlő is. Az autósnak csak annyi a dolga, hogy meghatározza a kritériumokat, és helyesen válasszon egy csörlőt a saját igényeinek megfelelően.

tartalom

 1. Autócsörlők legjobb gyártói
 2. A csörlők működési elve és típusai
 3. A csörlő kiválasztásának fő kritériumai
csörlő választani

A legjobb autós csörlők gyártói

Számos neves gyártó által gyártott. Termékeik nem csak szabadon hozzáférhetőek, hanem gyárilag is beépítik őket a terepjárókba, mint szerkezeti elemet. Ez nagyban leegyszerűsíti a csörlő kiválasztását és megvásárlását – a funkcionalitást, a műszaki paramétereket és még a rögzítési pontokat is gyakran a gyártó határozza meg. A következő márkák megvásárlása ajánlott:

 1. T-Max;
 2. Gyere fel;
 3. Figyelmeztetés;

Sok terepjárós méltán tartja méltónak a fent említett márkák termékeit, és előnyben részesíti őket, amikor az autókat professzionális terepjárásra készíti fel. Egy adott modell kiválasztásakor, függetlenül a vevő által követett céltól, nemcsak a műszaki jellemzőknek, hanem az interneten bemutatott valódi vásárlók véleményének is irányadónak kell lennie. oktatás 1 A modell kiválasztásakor a vásárlónak nem csak a műszaki jellemzők, hanem a valódi vásárlók véleménye is fontos.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk robogót

Hogyan működnek és mit csinálnak a csörlők

A csörlő fő feladata a terhek függőleges síkban történő mozgatása. Egy ilyen eszköz mechanizmusa a következő elemekből áll:

 1. Egy dob, amely köré egy erős acélkötél van tekerve;
 2. A csörlőkeret, amelyet a csörlőnek a járműhöz való rögzítésére terveztek;
 3. Mechanizmus, amely a dobot hajtja;

A csörlők vagy mechanikusan, vagy fejlettebb hidraulikus vagy elektromos csörlőrendszerekkel működnek, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést vagy fizikai erőt. Attól függően, hogy a csörlő milyen típusú meghajtással van felszerelve, típusokra oszthatók.

Mechanikus csörlő

Mechanikus csörlő

a legegyszerűbb és legszerényebb készüléktípus. Az izomerő hajtja, így nincsenek vezérlők vagy bonyolult mechanizmusok. A csörlők hatékonyak a nehéz terepi körülmények között és ott, ahol más típusú csörlők csak korlátozottan használhatók. Egyszerű felépítésének köszönhetően szinte minden modern autótípusra felszerelhető.

A

 • Egyszerű kialakítás;
 • Minden autótípusra felszerelhető;
 • Olcsó;
 • A legkeményebb körülmények között is működik;
 • Könnyű karbantartás és ápolás;

hátrányok

 • Fizikailag megterhelő és igényes feladatok ellátása;

Hidraulikus csörlők

Hidraulikus csörlők

A hidraulikus csörlők sokkal hatékonyabbak, mint mechanikus társaik. Nagy teljesítmény és kiváló teljesítmény. A gépkocsi szabványos hidraulikus rendszerébe vannak integrálva, és a mechanikus műveletek elvégzése során nem igényelnek fizikai erőfeszítést.

Előnyök

 • Nagy vonóerő;
 • Képes különféle technológiai műveletek elvégzésére;
 • Sokak számára megfizethető;
 • Széles működési tartomány és fokozatmentesen állítható;

Hátrányok

 • Nehéz felszerelni és telepíteni, mivel a csörlőt be kell építeni a jármű szabványos hidraulikájába;
 • Ne dolgozzon kikapcsolt motorral;

Elektromos csörlők

Elektromos csörlők

A legelterjedtebb egységek tisztességes funkcionalitással és erős tolóerővel. Ezek a járművek a gépkocsi fedélzeti elektromos hálózatába vannak integrálva, és egy generátor által termelt villamos energiával működnek. A szívét alkotó vontatómotor akár 4 kW-os húzóerőt is kifejthet, így akár teljes méretű terepjáró autók és teherautók is húzhatók. Egy másik nélkülözhetetlen előnye a távvezérlés, amely lehetővé teszi a csörlő távvezérlését és működését.

Előnyök

 • Nagy tolóerő;
 • A távirányító lehetővé teszi a készülék távolról történő működtetését;
 • A csörlők az autó szokásos fedélzeti elektromos hálózatáról működnek;
 • Viszonylag könnyű telepítés és csatlakoztatás;

Hátrányok

 • High-end eszközök;
 • Ennek következtében áramszivárgást és az akkumulátor lemerülését okozza;
 • Fedélzeti áramellátás;

A csörlő kiválasztásának fő kritériumai

csörlő kiválasztási kritériumok

Csörlő kialakítása

Az osztály modern modelljei kétféle kivitelben állnak rendelkezésre. Ez a paraméter korrelál a csörlőhajtás típusával, de néhány tekintetben különbözik tőle.

 1. A dobcsörlők mindenféle eszközt tartalmaznak. Mint már említettük, a kötelet egy speciális dobra tekerik fel, amelyet egy mechanizmus hoz mozgásba;
 2. A karos csörlő típus egy magán típusú ilyen mechanizmus, kompakt és könnyen telepíthető. Itt is egy kis kötéldobot működtetnek, de a legfontosabb elem a racsnis mechanizmus, amelyet teljes egészében kézzel hajtanak.
Olvasson tovább  Hogyan válasszon akkumulátort az autójához

Húzóerő

Itt minden elég egyszerű – minél nagyobb a csörlő húzóereje, annál erősebb ez a csörlő, és annál nagyobb a képessége a nagy súlyok megnyerésére. A legtöbb amatőr modell általában 3-5 tonna vontatási teljesítményű. A professzionális, hidraulikus vagy elektromos modellek 10-15 és még több tonna vontatási képességgel rendelkeznek, így még az olyan erős és terjedelmes berendezésekkel is megbirkóznak, mint a GAZ-66 vagy az Ural.

A kapacitásindexet itt is meg kell jegyezni. A minősítés arra a maximális statikus húzóerőre utal, amelyet egy adott csörlőmodell képes elérni. Fontban mérve (1 font 0,000 font).Minél magasabb az érték, annál erősebb és jobban felkészült a csörlő. A legtöbb amatőr feladathoz és a félprofesszionális terepjáró-versenyekhez azonban nincs szükség nagy teljesítményű csörlőkre. 6000-8000-es teljesítményindexszel rendelkező modellek elegendőek.

Nem szabad elfelejteni, hogy minél nagyobb teljesítményű a készülék, annál nagyobb a megbízhatóság és a tartósság, és annál nagyobbak a teljes méretek és vastagabb a kötél. Mindez közvetlen hatással van a csörlő összsúlyára, és közvetlenül befolyásolja a jármű hidraulikájának vagy elektromosságának működését. Emellett a túlfizetés ilyen helyzetben nem kellemes, mivel minél erősebb a készülék, annál magasabb az ára.

A kötél anyaga és hossza

A modern autóipari drótkötelek két általános kategóriába sorolhatók:

 1. A fémkábelek mindenki számára jól ismertek. erős és robusztus, nehéz és terjedelmes terhekkel is megbirkózik. Hátránya a gyűrődésre való hajlam, a túlzott merevség és a nagyon nagy súly;
 2. A szintetikus kötél, az acél modern megfelelője, több ezer nejlonszálból szövődik. A kábel kiválóan alkalmas mindennapi használatra, mivel nedvesség- és korrózióálló, sokkal puhább, rugalmasabb, kevésbé hajlamos a csomósodásra, és nem növeli a mechanizmus súlyát. Az ilyen előnyök “jutalma” az alacsony dinamikus szilárdság;

Ami a kábel hosszát illeti, a 20-40 métert tartják optimálisnak. Csak a karos modellek gyakran meghaladják az 50 m-es határt, így jelentősen kibővítik a funkcionalitást.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk féktárcsákat

!

Következő cikkünkben felfedezzük a megfelelő pótkocsi kiválasztásának minden titkát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: