Hogyan válasszon játékot a baba számára: mit tegye boldoggá gyermekét

A baba játékokkal fejlődik és tanulja meg a világot. A lányokkal és autókkal való játék a gyermekek számára a felnőttek viselkedésének utánzása, az építőkészlet és a kirakós játék pedig a finommotorikus készségeket és a képzelőerőt fejleszti. De a jó játék kiválasztása nem könnyű.
A piac tele van alacsony minőségű termékekkel, amelyek a legjobb esetben gyorsan megtörnek, és a legrosszabb esetben negatív hatással vannak a gyermek egészségére és pszichéjére. Ezért a gyermekjátékok kiválasztásakor számos paramétert figyelembe kell vennie: szag, varratok minősége, anyag, korhatár, téma stb. Ma megmutatjuk, hogyan kell csinálni.

válasszon játékot a gyermek számára

Hogyan válasszon minőségi játékot gyermeke számára: a választás paraméterei

Anyag és biztonság

Egyes játékok rosszabb minőségű anyagokból készülnek, és olcsó, mérgező festékekkel vannak bevonva. Ennek következtében allergiás reakciókat (kiütés, köhögés, könnyezés, láz, orrfolyás stb.) okoznak.) vagy akár mérgezést is okozhat a babának. Ennek elkerülése érdekében a játékokat szaküzletekben és megbízható gyártóktól (például Lego, Fisher Price, Tiny Love, Smoby, Eichhorn vagy Znatok) kell vásárolnia. Így biztos lehet benne, hogy a játékok megkapták a szükséges minőségi tanúsítványokat, és nem jelentenek veszélyt a gyermek egészségére.

Fontos megjegyezni:

 1. A puha játékok nem ajánlottak kisebb gyermekek számára (0-3 éves korig) – gyorsan koszolódnak, porosodnak és allergiát okozhatnak. Ezenkívül a GOST szerint a természetes szőrme és bőr használata nem megengedett az ilyen termékekben. Az is fontos, hogy a játéknak ne legyen hosszú szundi, amelyet könnyen kitéphet, valamint olyan kis részeket, amelyeket a baba letéphet és lenyelhet.
 2. A fából készült játékoknak jól kezelt fából kell készülniük, mentesnek kell lenniük a göröngyöktől és a féreglyukaktól. A festett tárgyakat színtelen lakkal kell bevonni.
 3. Három év alatti gyermekek számára készült játékokban nem megengedett az üveg használata. Nagyobb gyermekek esetében ezt az anyagot csak akkor szabad használni, ha a modell működéséhez szükséges.
 4. Három év alatti gyermekek számára nem szabad papírból, bolyhos gumiból (pl. latex), porcelánból vagy kartonból készült játékokat választani.
 5. A 0-3 éves korú gyermekek számára összeállított játékok (pl. piramisok és építőkockák) alkatrészei nem lehetnek rövidebbek 3,2 cm-nél.
 6. A három év alatti csecsemőknek szánt csörgők súlya nem haladhatja meg a 100 grammot.
 7. Nincs lézer a játékokban. A lézersugárzás károsíthatja a retinát és károsíthatja a gyermek látását.
Olvasson tovább  Mi a legjobb párna egy újszülött és kisgyermekek számára 1, 2 és 3 éves korban

Részletek

A játék részletei (kifolyócső, szemek stb.).) Jól kell illeszkednie a tárgyhoz. Ez megakadályozza, hogy a baba fogai elkapják, kihúzzák és lenyeljék őket. Az is fontos, hogy a plüssjátékok lábát, fülét és egyéb testrészeit ne lehessen letépni – különben a gyermek megtelhet a töltelékkel.

Hang

Ellenőrizze a játék hangját, mielőtt megvásárolja. Nem “vághat” a fülbe, és nem ijesztheti meg a gyermeket.

Szagold meg

Ha a terméknek szúrós vegyszerszaga van, dobja ki a megvásárolt terméket. Valószínűleg mérgező anyagokat (formaldehid, metanol, toluol stb.) tartalmaz..).

Jelölés

Vásárláskor vegye figyelembe a csomagoláson vagy a betétlapon található használati utasításokat, figyelmeztető címkéket és életkori korlátozásokat. Ezeknek tartalmazniuk kell:

 1. Milyen életkorban használható a termék;
 2. Szavatossági idő;
 3. Hogyan kell tárolni és ápolni őket (ha szükséges)?
 4. Származási ország;
 5. A márkanév (ha a gyártó bejegyezte);
 6. Biztonsági óvintézkedések (adott esetben) és használati utasítások.
 7. Figyelmeztetések. Például a játék jelzi, hogy csak felnőttek jelenlétében vagy csak bizonyos kortól használható;
 8. A gyártás dátuma.
 9. Ne feledje, hogy a megkérdőjelezhető minőségű termékeket nem címkézik fel.

Shape

Fontos, hogy a játék minden kiálló része gumiból, műanyagból stb. készült “védelemmel” rendelkezzen.. Például a nyilak, golyók és egyéb lövedékek hegyének legalább 2 cm átmérőjű tapadókoronggal vagy gumikupakkal kell rendelkeznie. Kerülni kell az éles éleket, sarkokat és olyan széleket, amelyek sérülést okozhatnak a gyermeknek. A gyermekek számára hozzáférhető fém alkatrészek peremének műanyag bevonatúnak, íveltnek vagy spirál alakúnak kell lennie.

Válasszon játékokat a csecsemők számára életkoruknak megfelelően

Játékok csecsemőknek és kisgyermekeknek 0-1 éves korig

Játékok 0-1 éves korú gyermekek számára

Az élet első néhány hónapjában a csecsemőknek lógó játékokat (zsiráfok, tigriskölykök és más állatok) kell vásárolni. Segítségükkel a gyermek megtanulja megkülönböztetni a formákat és a színeket, összpontosítani a tárgyakra, fejleszti a hallását, a tapintási reflexeit és a finommotoros készségeit. Csörgők és fogzók már négy hónapos kortól megvásárolhatók, a hangokat adó játékok pedig öt hónapos kortól jó választásnak bizonyulnak.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a hátizsákot az első osztály számára - szakértői vélemény

Ebben a korban nem ajánlott olyan puha játékokat vásárolni, amelyek felszedik a port és a szennyeződéseket, vagy fém (nehéz) termékeket.

6-7 hónapos korban a baba szívesen játszik gumiból készült nyikorgókkal, piramisokkal, kockákkal és zenélő játékokkal, 8-9 hónapos korban pedig különösen érdekelni fogják a dobozos játékok, amelyekbe különleges formájú tárgyakat helyezhetünk.

Később a gyermek választhat olyan kerekes játékokat, amelyeket tolni lehet, a padlón gurítható labdákat és más fejlődési modelleket.

Játékok kisgyermekeknek 1-3 éves korig

Játékok 1-3 éves korú gyermekek számára

Ebben a korban a gyermek olyan játékfejlesztő szőnyegeket vásárolhat, amelyek elősegítik a mozgáskoordináció, a motoros készségek, a kézügyesség és a finommotoros készségek fejlődését. és játék babakocsik, amelyek segítik az izmok fejlődését és a járást. A zenedobozok, a piramisszortírozók, a babák, az összecsukható játékok és az autók jó lehetőségek.

Játékok 3-5 éves korú gyermekek számára

Játékok 3-5 éves korú gyermekek számára

A három évnél idősebb gyerekek szívesen játszanak plüssállatokkal és “felnőtt” dolgokat csinálnak – játék háztartási eszközökkel (edényekkel, serpenyőkkel) játszanak, játék barátaikat “orvosi készlettel” kezelik és “megmentik a világot”. Építőkockákat is építenek, rajzolnak és színeznek, valamint gyurmával és tésztával modelleznek.

Játékok 5 év feletti gyermekek számára

Játékok 5 év feletti gyermekek számára

Ötéves kor körül a gyerekek elkezdenek felkészülni az iskolára. Válasszanak tehát könyveket, valósághű játékokat, kirakós játékokat, társasjátékokat, felfedező készleteket, rejtvényeket, rádióvezérlésű játékokat stb..

Egyéb dolgok, amelyekre vásárlás előtt érdemes odafigyelni

 1. Nézze meg a termék megjelenését vásárláskor. A pszichológusok szerint a félelmetes játékok negatív hatással lehetnek a gyermekek pszichéjére, agressziót és félelmet okozva. Ez különösen igaz a 2 és 5 év közötti gyermekekre. Az érzelmek és benyomások, amelyeket a gyermek ebben a korban kap, erősen befolyásolják a fejlődését. Ebben az életkorban ismeri meg a világot, és viselkedését a látottak és hallottak alapján alakítja ki. De mi lesz vele, ha csúnya szörnyekkel vagy mutánsokkal játszik??
 2. Sajnos a játékok megjelenését semmilyen módon nem szabályozzák, és a megjelenésük csak a tervezők és a mérnökök képzeletétől függ. oktatás 1 A játékok megjelenése nem szabályozott. Tehát ne hagyatkozzon a gyártók integritására – még a jól ismert cégek is találkoznak olyan termékekkel, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a gyermek pszichéjét. Csak a véleményére hagyatkozzon, és válasszon szép és kedves játékokat, amelyek örömforrást jelentenek a gyermek számára.
 3. Ne feledje, hogy ne “töltse túl” gyermekét játékokkal. Ha a babának túl sok játék “barátja” van, annál kevesebb értéket képviselnek a szemében. Ezen túlmenően, az ilyen bőség szenved koncentráció a gyermek.
 4. Ha kevesebb játékod van, könnyebb felkelteni a gyermeked érdeklődését az olvasás, a rajzolás és a modellezés iránt, és megtanítani neki, hogy vigyázzon a holmijára és legyen óvatos.
Olvasson tovább  Melyik a jobb: Freik párna vagy Pavlik kengyel??

!

A következő cikkben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő vonat készletet gyermeke számára.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: