Melyik kontaktlencsét és szemüveglencsét érdemes választani??

Manapság egyre nehezebb megtalálni a tökéletes látással rendelkező személyt. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a látásproblémák az ország lakosságának 50%-át érintik. A következő 10 évben ez a szám 70%-ra fog emelkedni. Ez a szem fokozott igénybevételének köszönhető. A televízió, a számítógép, a mobileszközök és a nyomtatott információk negatív hatással vannak a férfiakra. A megfelelően kiválasztott kontaktlencsék és szemüveglencsék segíthetnek a helyzet javításában.

tartalom

 1. Mely lencsék a legjobbak a szemek és a szemüvegek számára
 2. Mely lencsék a legjobbak a szemüvegéhez
 3. Milyen kontaktlencsék jót tesznek a szemének
 4. A kontaktlencsék osztályozása

Milyen lencsék jobbak a szemek és a szemüvegek számára?

Szakszerű látáskorrekcióra van szükség azokban a helyzetekben, amikor a normál értékektől való eltérés figyelhető meg. Még ha az eltérések kisebbek is, meg kell tennie a megfelelő intézkedéseket. A gyermekszemüveget bármely életkortól, a lencséket pedig 10 éves kortól írják fel a súlyos következmények elkerülése érdekében. Felnőttek esetében a szemüveg és a lencsék segítenek a szem megerőltetésének enyhítésében.

A modern technológia lehetővé teszi a nagy pontosságú szemlencsék és szemüveglencsék előállítását. A gyártáshoz a következő anyagokat használják: üveg, műanyag, szerves anyagok. A szemüveg ma már nem csak látásjavító eszköz, hanem kiegészítő is.

sok ember számára a szemüveg a legjobb választás, de nem minden helyzetben viselik. Korlátozzák az oldalsó látást, és a törésveszély miatt gyakran nem viselhetők.

A szemüveg előnyei és hátrányai

a szemüveg előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Keretek széles választéka férfiak, nők és gyermekek számára;
 • könnyű karbantartás
 • Kontaktlencse minden helyzetre – munkához, olvasáshoz és sétához;

Hátrányok

 • nem mindig kényelmes viselet;
 • az oldalsó látás korlátozása;
 • A szemüvegek a hőmérséklet-ingadozások és a forró gőz miatt bepárásodnak;
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk ortopédiai talpbetétet keresztirányú és hosszanti lúdtalp esetén - szakértői tanácsok

A kontaktlencsék előnyei és hátrányai

válasszon kontaktlencsét

Előnyök

 • viselhetőség;
 • könnyű látáskorrekció;
 • Korlátlan fizikai aktivitás;

Hátrányok

 • A fel- és levétel nehézsége;
 • fertőzésveszély a szemben.

sok ember számára a kontaktlencse kiváló választássá vált a fizikai aktivitás és más tevékenységek végzéséhez. Ezeket azonban rendszeresen cserélni kell, speciális oldatok használatával és a higiéniai előírások betartásával. Sokaknak vannak aggályai a lencsék fel- és levételével kapcsolatos alkalmazási eljárással kapcsolatban.

Az üveglencsék ásványi anyagok hozzáadásával készülnek. Nem karcolódnak az idő múlásával, évek óta használatban vannak. De ha nem kezelik óvatosan, eltörnek és szilánkokat okoznak az arcon. A sérülésveszély miatt csak azoknak ajánlott, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. Az ásványi lencsék azonban bizonyos körülmények, például a nagyfokú rövidlátás esetén megfelelőbbek.

Az analógok műanyag lencsék, amelyek nehezen törnek el. Könnyűek és kényelmesek, de idővel karcolások keletkeznek a felületükön. Az ilyen lencsékkel ellátott szemüvegeket gyermekek vagy csak azok számára írják elő, akik aktív életmódot folytatnak.

A szerves lencsék az innovatív technológia termékei. Polimer anyagok felhasználásával készülnek. Könnyűek és tartósak, és megfelelő látáskorrekciót biztosítanak.

Mi a legjobb választás a szemüveglencsékhez??

Mely lencsék a legjobbak a szemüvegéhez

a szemüveglencse a szemüveg legfontosabb eleme, ezért nagy gondossággal kell eljárni a kiválasztásakor. Ilyen kérdésekben jobb, ha orvoshoz fordul, valamint a jellemzők alapján tájékozódik:

 1. optikai teljesítmény;
 2. törésmutatók;
 3. gyártási anyagok;
 4. speciális bevonatok stb.

Ez lehetővé teszi, hogy olyan eredményt kapjunk, amely megfelel az elvárásoknak. A gyermekek jobban járnak olyan szemüveggel, amely nem törik el, vagy nem sérül meg. A legjobb anyagnak a polikarbonátot tartják.

Azok, akik sok időt töltenek autóval vagy a szabadban sétálva, hasznát vehetik a színes lencséknek. A zöld és a barna színek segítik a kontrasztok erősítését, míg a sárga tompítja a vakító fényt.

Csak olyan kontaktlencsét viseljen, amely csökkenti a szem megterhelését, és védelmet nyújt a súlyos szemproblémák ellen. Az ilyen szemüvegek viselése még látáshibák esetén is ajánlott, megelőzésképpen.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk szájöblítőt - Fogorvosok véleménye

Optikai paraméterek

A kontaktlencsék fontos optikai paraméterei a dioptria és a középponti távolság. Ezeket nem lehet saját maga meghatározni, ezért előzetesen konzultáljon szemészorvossal. A lencsék pontos optikai paramétereit be kell tartani, különben a lencsék nem használnak, és ronthatják a látását.

Törésmutató

Minél magasabb az érték, annál vékonyabb a lencse és annál kevésbé torzul a fény. A kis együtthatójú kontaktlencsék vizuálisan szűkítik az arcot. Ez is nehezebbé válik, ami befolyásolja a keret megjelenését. Az együttható 1,5-1,9 az üveglencsék esetében és 1,5-1,7 a polikarbonát lencsék esetében.

Gyártási anyagok

Ma a lencsék polikarbonátból vagy üvegből készülnek. a törésmutató, valamint a tartósság függ tőle.

Speciális bevonatok

Szükség esetén különböző bevonattal ellátott lencsék is rendelhetők. Lehetővé teszik, hogy megszabaduljon a tükröződéstől, javítsa látását a sötétben, vagy 10%-kal tisztábbá és tisztábbá tegye a lencséit.

Milyen kontaktlencsék jót tesznek a szemének?

Mik a jó kontaktlencsék a szemed számára

A látássérült emberek körülbelül egyharmada inkább kontaktlencsét visel a szemüveg helyett. Nem okoznak kellemetlenséget a nap folyamán, mint a szemüvegek. A szemészek szerint a kontaktlencsék rendszeres viselése esetén a látáskorrekció természetes módon történik. Ez azért van, mert a lencse a pupillához van rögzítve, így nincs torzítás vagy fénytörés.

A fő előny a fizikai aktivitás, a védősisak viselése és egyéb kiegészítők használata. A kontaktlencsék ellenállnak az időjárás viszontagságainak, így nem párásodnak, nem repedeznek és nem romlanak.

Ellenjavallatok bizonyos betegségek – kötőhártya-gyulladás, hörghurut, akut légúti fertőzések, tüdőgyulladás, allergia, tuberkulózis stb. Nem ajánlott a lencsék viselése, ha kancsalságban szenved. Ha betartja az összes ajánlást és követi az orvos utasításait, akkor nincs probléma.

Kontaktlencse osztályozás

Amint szemészorvosa megvizsgálja és felírja Önnek a receptet, folytassa a kontaktlencse kiválasztását. Tanácsot kell kérnie egy lencseszakértőtől is. Egyes optikusok és rendelők számítógépes szemészeti ellátást kínálnak, így a lencsék illesztése minden további nélkül megoldható.

A kontaktlencséket elsősorban élettartamuk szerint osztják fel:

 1. Egynapos lencsék;
 2. kéthetes lencsék;
 3. Napi; Éves; Havi;
 4. félévente;
 5. Éves.
Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a kismama övét

A legegyszerűbb megoldás az eldobható lencsék. Egy napig használhatóak, majd lecserélhetők. Alkalmasak azok számára, akik csak alkalmanként használják őket. Nem kell aggódnia a szemfertőzések vagy a lencsék sérülése vagy elvesztése miatt.

A hosszú élettartamú kontaktlencsék gazdasági szempontból előnyösek. Hatékonyan korrigálják a látást és segítenek a problémák enyhítésében.

A lencséket a felhasználási módjuk szerint is kategorizálják:

 1. nappali üzemmód;
 2. tartós használat – 2 és 30 nap között;
 3. Vegyes üzemmód – kényelmes időpontban készíthet felvételeket.

A nappali viselésű lencséket gyakrabban használják, mert lehetővé teszik a szemek éjszakai pihenését. Ebben az esetben sem kell aggódnia a speciális cseppek megvásárlása miatt. Csökkentik a szemfertőzések kockázatát is.

A hosszabb ideig tartó vagy vegyes viselés különleges kezelést és utasításokat igényel. Nem alkalmasak szem- vagy könnymirigy-betegségben szenvedők számára.

Az anyag jellemzőitől függően megkülönböztetünk:

 1. merev;
 2. puha.

Az első szilikont, míg a második hidrogélt használ. A merev lencsék megtartják az alakjukat, nem gyűrődnek össze, és minimális speciális cseppentést igényelnek. De jobban megterhelik a szemet.

a lágy hidrogél kontaktlencsét könnyű fel- és levenni, és nem feltűnő, de oxigénáteresztő anyag.

A fő osztályozás a felhasználási cél alapján történik:

 1. optikai lencsék;
 2. terápiás;
 3. kozmetikai.

Optikai lencsékközvetlenül látáskorrekcióra használják. Az orvos írja fel őket olyan állapotokra, mint a rövidlátás, az asztigmatizmus, a presbyopia.

Terápiás lencsékA szem védelmére szolgálnak. Segítik a hám gyógyulását és a gyógyszerek jobb felszívódását.

Kozmetikai termékekAzok számára készültek, akik meg akarják változtatni a megjelenésüket. Megváltoztathatják a szaruhártya színét és mintázatát.

Csak a saját preferenciái alapján válasszon lencsét a szemüvegéhez vagy a szeméhez. Ezekben a kérdésekben forduljon szemészorvosához, aki pontosan megmondja, milyen termékekre van szüksége a látásjavításhoz vagy a szem védelméhez. Ellenkező esetben károsak lehetnek.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő keretet és a napszemüvegek titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: