Hogyan válasszunk párásítót

A lakás mikroklímája nem csak az emberi testnek tesz jót – alacsony páratartalom mellett a bútorok és a parketta kiszáradhat, a növények pedig elhervadhatnak. A párásító segíthet a levegő kellemes szintre való visszaállításában.

tartalom

 1. A legjobb párásító gyártók
 2. Párásító típusok
 3. Hogyan válasszunk párásítót
 4. Melyik levegő párásítót válasszuk
 5. Mennyibe kerül egy párásító?
Hogyan válasszunk párásítót

!

Javasoljuk, hogy olvassa el a legjobb légtisztítók és a legjobb légionizátorok értékelését a lakások számára.

A legjobb párásító gyártók – melyik márkát válasszuk?

Mielőtt folytatnánk a különböző modellek specifikációinak tanulmányozását, meg kell határoznia a vállalatot-gyártót. A kínai gyártmányú párásító költségmegtakarítás és felesleges megvásárlása nem kívánatos, mivel ezt a készüléket hosszú távú működésre tervezték, amely során hibátlanul kell működnie. Ma a legmegbízhatóbb és legpraktikusabb modellek a következő márkák:

A Laston egy svájci vállalat, amely több mint 50 éve készülékek gyártására specializálódott. E gyártó minden termékének megkülönböztető jellemzője az “Original Design Manufacture” szabványnak való megfelelés, amely megerősíti, hogy minden terméket házon belül fejlesztettek ki, és nem a versenytársaktól másolták.

 1. Az Electrolux párásító készülékek technológiailag rendkívül fejlettek és korszerű, modern kialakításúak.
 2. A Sharp inkább a légmosók (légtisztítók) specialistája, de a teljes termékcsalád opcionális extraként párásítóval is rendelhető.
 3. A Philips technológiája a legjobban megfelel az ár és a minőség kritériumainak, elegendő technológiai terméket biztosítva a fogyasztónak elfogadható áron.
 4. További termékek olyan gyártóktól, mint a Polaris, Shivaki Winia és Fan
 5. ne.

A párásítók típusai

Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a párásítók mellett vannak légtisztítók is, amelyeket néha légtisztítóknak vagy mosóknak neveznek. A párásító hatás csak kiegészítő funkció lehet. De ha a szoba levegője elég tiszta, akkor egy egyszerű párásítóval is boldogulhat.

Hagyományos párásítók

Hagyományos párásítók


Ez egy olyan ház, amelyben egy víztartály található. A burkolat alján egy tálca található egy kivehető patronnal, amely folyadékkal tölthető. A párásított levegőt egy hűtő segítségével fújják be a helyiségbe.

Előnyök

 • Tartósság;
 • Alacsony költségek.

Hátrányok

 • A ventilátor magas zajszintje;
 • Alacsony kapacitás – mivel a párásítás természetes módon történik, a szobában a páratartalom szintjét csak 60 százalékig lehet emelni.

Gőzpárásítók

Gőzpárásítók

Hasonlóak az elektromos vízforralókhoz – a víz felforr bennük, majd gőzként távozik.

Előnyök

 • Nagy kapacitás – a páratartalom szintjét 60 százalék fölé tudja emelni.
 • A szűrőket és a patronokat nem kell cserélni.

Hátrányok

 • Nagy energiafogyasztás;
 • Zajos;
 • Forró gőz (60 Celsius-fokig);

Ultrahangos

Ultrahangos párásítók

Ez a típus a legmodernebb, és a legkényelmesebbnek tekinthető az ember számára. Ultrahangos membránon alapul, amely képes a vízrészecskéket porrá zúzni.

Előnyök

 • Alacsony zajszint
 • Rendkívül hatékony.

Hátrányok

 • Folyamatos karbantartás – a szűrőbetétek cseréje, és ha elfogynak, teljes cseréjük.
 • Folyamatos desztillált víz hozzáadása szükséges.

!

Egyes modellek olyan extra funkciókkal is felszerelhetők, mint az időzítő, az automatikus vízhiány-leválasztó kapcsoló és a levegő ízesítése.

A párásító kiválasztásának paraméterei

A párásító kiválasztásának paraméterei

A készülék kiválasztásakor először el kell dönteni a gyártót és a párásító típusát a működési elvnek megfelelően. Ezután a további szűrés és levegőjavítás szükségessége miatt. Az a tény, hogy sok gyártó kínál kiegészítő szűrőket, ionizátorokat és illatanyagokat (különösen a gőz- és ultrahangos párásítókhoz). Ezek a módosítások segítenek a baktériumok és a por elleni védekezésben, valamint ezüstionokkal telítik a levegőt és megszüntetik a kellemetlen szagokat.

Teljesítmény

A helyiség mérete kulcsfontosságú tényező a készülék kiválasztásánál. A párásító megvásárlása előtt a műszaki előírásokat gondosan tanulmányozni kell. Ha egy nagy lakáshoz alacsony teljesítményű modellt vásárol, akkor használhatatlan lesz, mert nem lesz képes a páratartalmat a szükséges szintre emelni. Ha egy kis lakáshoz nagy teljesítményű készüléket vásárol, az túl sok nedvességet termelhet, ami penészesedéshez és gombásodáshoz vezethet. Ezért a legjobb, ha a készülék kiválasztásakor a gyártó ajánlásait követjük.

Zajszint

A szoba magas zajszintje nagyon kellemetlen lehet alvás közben, és napközben irritációt okozhat. Ha a párásítót egy lakószobában (nem folyosón vagy folyosón) helyezik el, kívánatos, hogy a zajszintje ne haladja meg a 25 decibelt.

A víztartály térfogata

A víztartály kapacitása határozza meg a készülék autonómiáját. Ha hosszabb időre el kell hagynia otthonát, például üzleti út miatt, akkor egy nagyobb tartállyal rendelkező modell jobb választás.

Melyik párásítót válasszuk

Melyik párásítót válasszuk

Válasszon egy adott modellt kell alapulnia a rendelkezésre álló költségvetés, a szoba mérete és a légszennyezés mértéke.

 1. Ha a készüléket orvos ajánlására vásárolják meg, például súlyos allergia miatt, a legjobb, ha egy jó hírű gyártótól származó minőségi modellt vásárol.
 2. Ha a ház ipari területen található, és az utcáról a szobába sok port kap, akkor fontolja meg a párásító-tisztító megvásárlását. Egy ilyen eszköz drágább lehet, de működése garantáltan javítja a levegő minőségét.
 3. Ha a lakásban kisgyermekek élnek, a választásnak ultrahangos vagy hagyományos párásítónak kell lennie. Ezek a modellek teljesen biztonságosak (mivel nem melegednek fel túlságosan), és hosszú ideig képesek megtartani a levegő páratartalmát. Az a tény, hogy amikor egy kisgyermekbe esik, elkezdi kiszárítani a nyálkahártyákat, ami később allergiához és krónikus légzőszervi betegségekhez vezethet. Az ilyen balesetek megelőzésére megelőző intézkedésként párásítót lehet vásárolni.

Mennyibe kerül egy párásító?

 1. A készülék ára leginkább a márkától (és ezáltal a termék minőségétől) és a kiegészítő funkciók elérhetőségétől függ. Például a legegyszerűbb ultrahangos párásítót 500 rubelért lehet megvásárolni. További funkciók formájában ionizátorok, intenzitásszabályozás, ózonozás, időzítő, távirányító, növelheti a költséget 1500-3000 rubelre. Továbbá, minél nagyobb a kapacitás (tehát minél nagyobb helyiségben lehet dolgozni), annál magasabb a költség.
 2. A higrosztát, a rozsdamentes acél ház, a nagy felbontású LCD képernyő és az ultraibolya légtisztító 40.000-50.000 rubelre emelheti az árat.
 3. A hagyományos és a gőzmodellek körülbelül ugyanabban az árkategóriában vannak – 5000 és 20 000 rubel között, a kialakítástól és a kiegészítő funkcióktól függően.

!

A következő cikkekben elmondjuk, hogyan válassza ki a megfelelő légkondicionálót az otthonához, és az ionizátor kiválasztásának titkait a lakásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk porszívót otthonunkba vagy lakásunkba?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: