Melyik akváriumi szűrőt válasszuk

Bármely akvárium lakóinak hosszú élettartama a megfelelően kiépített levegőztető és vízszűrő rendszerben rejlik. A modern akváriumszűrőket erre a célra használják, és számos különböző alkalmazást tesznek lehetővé. Az akvárium tisztítása a szennyeződésektől, az élőlények hulladékától és hulladékától, a víz levegőztetésétől és oxigénellátásától – ez csak néhány a helyesen kiválasztott szűrővel megoldható feladatok közül.

tartalom

 1. A legjobb akváriumszűrő gyártók
 2. Akváriumi szűrők típusai
 3. Az akváriumi szűrőkre vonatkozó fő kritériumok
 4. külső szűrő kiválasztásának jellemzői az akváriumhoz
Válasszon szűrőt az akváriumához

A legjobb külső akváriumszűrő gyártók

Egy ilyen osztályú eszköz kiválasztásakor jobb, ha az akvaristák körében széles körben ismert márkákat részesíti előnyben:

 1. Tetra;
 2. Eheim;
 3. Jebo;
 4. Aquael;

A fenti márkák termékértékelései megtalálhatók az interneten, az akvarisztikával foglalkozó különböző tematikus fórumokon, valamint a közösségi hálózatokban.

Akvárium szűrő típusok

Külső szűrők

külső akváriumi szűrő

Kívülről szerelhető eszközök, amelyek nem foglalnak hasznos helyet az akváriumban. A kapacitás akár 300-400 liter is lehet óránként. Legfeljebb 80-100 literes kompakt tartályokban való használatra tervezték. Lehetővé teszi a különböző szűrési elvű – mechanikus, biológiai vagy kémiai – csere szűrők beszerelését.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk csalit

Előnyök

 • A külső telepítés nem pazarolja a helyet;
 • Könnyen karbantartható és tisztítható;
 • Akváriumokba 100 literig alkalmas;
 • Nagy szűrési teljesítmény;
 • Három különböző típusú szűrő;

Hátrányok

 • Ezek drágák;

Alsó szűrők

Alsó szűrők

Az akvárium aljára szerelt kompakt eszközök, amelyek esztétikusan köveket vagy más tipikus víz alatti tárgyakat formáznak. 60-80 literes akváriumokhoz alkalmas. Csendes működés és nem zavarja a víz alatti lakosokat. Jól illeszkedik az akvárium kialakításába, és nem tűnik ki a helyéről az alján.

Előnyök

 • Miniatűr;
 • Telítse a vizet oxigénnel;
 • Megszűri a vizet a törmeléktől és a hulladéktól;
 • Csendes működés;

Hátrányok

 • Nem alkalmas nagy akváriumokba;
 • Rendszeres karbantartást és a szűrőbetét tisztítását igényli;

Inline szűrők

Belső szűrők

Egy speciális tartály, amelyet közvetlenül az akváriumba való beszerelésre terveztek. Kiváló levegőztetés és tökéletes vízszűrés. 100-120 literes akváriumokkal használható. Könnyen karbantartható és tisztítható.

Előnyök

 • Minél nagyobb a kapacitás;
 • Lehetővé teszi egy további légbeszívó tömlő csatlakoztatását;
 • Forgó fúvókákkal felszerelt, amelyekkel a vízáramlás iránya megváltoztatható;
 • Könnyen tisztítható és karbantartható;
 • olcsó;

Hátrányok

 • Helyet takarít meg az akváriumban;
 • A szűrés némileg gyengébb a külső modellekhez képest;

Az akváriumi szűrőkre vonatkozó fő kritériumok

akvárium kiválasztási kritériumok

Miután a vásárló döntött egy adott típusú akváriumszűrő és a telepítés helye mellett, meg kell vizsgálni a modell műszaki adatait, és össze kell hasonlítani a működési feltételekkel.

Az akvárium maximális térfogata

Az akváriumszűrő típusa kialakításától függetlenül csak bizonyos vízmennyiség kezelésére alkalmas. A készüléknek a gyártó által ajánlottnál nagyobb kapacitású tartályban történő használata a tisztítás elégtelenségét és ennek következtében a háziállatok elpusztulását eredményezi. Ezt az opciót úgy kell választani, hogy a hatékony működés érdekében 5-10 liternyi tartalékot kell biztosítani.

A készülék kapacitása

Megjeleníti a szűrőbetéten átfolyó vízmennyiséget folyamatos üzemmódban töltött óránként. Minél nagyobb a kapacitás, annál hatékonyabban tisztítja meg a vizet a szennyeződésektől. A legjobb modellek kapacitása 400-600 liter/óra, ami egy kis, kb. 60-80 literes akváriumba telepítve lehetővé teszi, hogy a készülék az akváriumban lévő összes vizet 3-4 alkalommal működtesse egy órán belül.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon egy dákót a biliárdhoz

Szűrés típusa

A semlegesítendő szennyeződések típusától függően 3 féle szűrőtípus létezik.

 1. Mechanikus. Szűrők törmelék, homok, iszap, iszap;
 2. Biológiai. A víznek az élő szervezetek termékeitől való megtisztítására szolgál;
 3. Kémiai. A víz tisztítására szolgál minden lehetséges kémiai vegyület (kalcium, klór, vas) ellen;

Töltőanyag típusa

Az egyes egységek teljesítménye jelentősen eltérhet attól függően, hogy milyen típusú töltőanyagot használnak szűrőelemként.

 1. A szivacsok a legegyszerűbb szűrőközegek, amelyek mechanikusan és biológiailag is eltávolítják a vízből a lebegő szilárd anyagokat és az iszapot. Könnyen kezelhető és igénytelen a karbantartásban. Újrafelhasználható – mindössze a szűrőelemet kell eltávolítani és kimosni;
 2. Zeolit. Zeolit agyag alapú speciális anyag. Mindenféle kémiai vegyület, klór, vas és ammónia szűrésére tervezték. Minden ilyen szűrő eldobható, és 3-4 hónapos használat után ki kell cserélni;
 3. Az aktív szén a leggyakoribb szűrőanyag. Magas fokú szűrés jellemzi, és megtisztítja a vizet mind a mechanikai, mind a biológiai szennyeződésektől. Hátrányai közé tartozik, hogy nemcsak a káros, hanem a hasznos anyagok felszívódására is hajlamos, és hogy gyakran, körülbelül havonta egyszer kell cserélni;
 4. Syntepon. a legfinomabb pórusú anyag, amely biztosítja a víz finom tisztítását a lebegő szilárd anyagoktól. A maximális hatékonyság és hosszú élettartam érdekében ajánlott szivacs- vagy zeolitszűrővel együtt használni;
 5. Biológiai töltőanyag. Speciális anyag, amely a hasznos baktériumok aktív szaporodásának speciális közegét jelenti. És pontosan ezt teszik – szűrik a vizet a biológiai és kémiai törmelékektől. Szivaccsal vagy más, a lebegő szilárd anyagokat és mechanikai részecskéket visszatartó szűrővel együtt történő használatra ajánlott;

energiafogyasztás

Az akváriumszűrők 220 voltos feszültségű készülékek, ezért az energiafogyasztást is figyelembe kell venni. A legtöbb modell elektromos áramkörrel van felszerelve, amelynek tápellátása 5-7 watt villamos energiát fogyaszt egy órányi működés során, ami gyakorlatilag nincs hatással a villanyszámlára.

Szűrőelemek tisztításának és cseréjének szükségessége

A cserélhető elem, amely szűrőként működik, idővel eltömődik a törmelékkel, és megszűnik betölteni a tervezett funkcióját. Kényelmesebb a szűrőelemet a lehető legritkábban tisztítani, anélkül, hogy ez befolyásolná a készülék működését. Ha ez a helyzet, a szűrő cseréje az akvárium tisztításával és a vízcserével egy időben is elvégezhető;

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk akváriumot

A víz áramlásának iránya és annak megváltoztatásának lehetősége

A szűrőből érkező vízsugárnak egyenletesen kell szétterjednie az akváriumban, és nem szabad megijesztenie a lakókat. Jobb, ha az irányváltás ventilátor üzemmódban történik, és automatikusan vezérelt.

A megfelelő külső szűrő kiválasztása akváriumához

A külső szűrőket gyakran szándékosan választják a könnyű kezelhetőség, tisztítás és karbantartás miatt. Az ebbe az osztályba tartozó jó eszköz paraméterei a következők:

 1. A kapacitás 300-400 liter/óra;
 2. Max. 100-120 literes kapacitás
 3. Ventilátor permetező vízáramlás;
 4. Lehetőség a szűrőelem gyors cseréjére, ha szükséges;
 5. Változatos típusú szűrőrendszerek, szükség esetén módosíthatók;
 6. minimális zajos működés;
 7. Az energiafogyasztás nem haladja meg a 10 wattot óránként;

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon távcsövet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: