Hogyan válasszon grillt otthonába

Nem mindig lehetséges kimenni a természetbe, és ízletes, ízletes steaket készíteni. Azok számára, akik megőrülnek az ilyen jellegű ételekért, az otthoni grillezés tökéletes módja annak, hogy ízletes, ízletes ételeket készítsenek otthonuk kényelmében. És ahhoz, hogy megvalósítsa kulináris ambícióit, csak annyit kell tennie, hogy talál egy minőségi grillsütőt otthonába – és választania kell a funkciók és műszaki jellemzők széles skálájából.

tartalom

 1. A legjobb grillgyártók az Ön otthona számára
 2. Hogyan működik egy otthoni grill
 3. Grill típusok
 4. Kiválasztási lehetőségek
válassza ki a grillt az otthonához

A legjobb grillgyártók az Ön otthona számára

A városi használatra tervezett kompakt grillmodellek minden háztartási készülékgyártó katalógusában megtalálhatók. Ezért amikor úgy dönt, hogy otthonra grillt vásárol, előnyben kell részesítenie egy jól ismert márkát:

 1. Szia

 2. ps
 3. Tefal
 4. Mo
   inex
  • Vitek
  • Sharp

Mielőtt döntene egy modell mellett, érdemes felkutatni a jellemzőit, és összehasonlítani a legközelebbi versenytárssal, valamint elolvasni az internetes értékeléseket. Keresse meg őket a közösségi oldalakon, valamint a releváns főzési és ételkészítési fórumokon.

Hogyan működik egy otthoni grill

Az otthoni grillek célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt ízletes, ropogós sült ételeket készítsenek. Erre a célra speciális elektromos készülékeket – elektrotermikus, kvarc- vagy infravörös fűtőberendezéseket – használnak, amelyek felmelegítik a grill munkafelületét, és megfelelő szinten tartják azt, így biztosítva az egyenletes főzést és a gyors ételkészítést.

A grillek típusai

Az ilyen típusú modern eszközök két fő kategóriába sorolhatók aszerint, hogy az elkészített ételre gyakorolt hőhatás hogyan alakul.

Érintkező rácsok

Érintkező rácsok

Készülékek, amelyek az ételt egy fűtött főzőzóna közvetlen hőhatásával főzik meg. Egyenletesen megbarnult és gyorsan átsült ételeket biztosít, és a számos főzési módnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kibontakoztassa konyhai készségeit. Működési módjuktól függően az összes kontaktrács három fő csoportba sorolható:

 1. Egyoldalas rácsok. Az egyik oldalon fűtőfelülettel rendelkező készülékek. Könnyen kezelhető és funkcionális, de a főzendő étel folyamatos forgatását igényli az egyenletes főzés érdekében;
 2. Kétoldalas rácsok. Ezek a készülékek zárt grillrácsok, amelyeknek a fűtött felülete mind a tetején, mind az alján található. Egyenletes grillezés és lassú sütés ennek a kialakításnak köszönhetően. Mínusz – nem tudja vizuálisan ellenőrizni a főtt ételt, csak a vizuális jelzésekre és az időzítőre támaszkodva.

Előnyök

 • Alacsony ár;
 • A legtöbb modellhez egy speciális zsíros tálca tartozik;
 • Az érintkező rácsok nagy gondosságot és karbantartást igényelnek; robusztus kialakításúak;
 • Számos főzési mód;
 • Nagyszerű funkcionalitás;

Hátrányok

 • Különleges gondoskodást és folyamatos tisztítást igényel minden főzési művelet után;
 • Sütés közben sok füstöt termel;
 • Az ilyen grillen főzött ételek nem nevezhetők egészségesnek;

Érintésmentes grillek

Érintésmentes rácsok

A főzni kívánt ételt a fűtőelemek között speciális forgó lemezekre helyezik. Ez utóbbiak beépíthetők a készülék felső és alsó részébe, valamint a falakba. Ily módon a felhevített felület és az élelmiszer között nincs közvetlen kapcsolat, és a főzés csak hőhatás révén történik. A következő típusú grillek léteznek:

 1. Bolygó. Az ételt tartalmazó serpenyő átlósan mozog, a grill pedig forog;
 2. Függőleges – a tálca mozgása a főzés során felülről lefelé történik;
 3. A vízszintes grillsütők vízszintesen forognak, és biztosítják, hogy a sütendő ételek egyenletesen átsüljenek;
 4. Grillsütők. A sütés ugyanúgy történik, mint a hagyományos faszéngrillnél, de a parázs helyett egy erős fűtőelemet használnak, és a nyársakat mechanikus meghajtás forgatja.

Előnyök

 • Egyenletes főzés és maximális főzési minőség;
 • Alacsony zajszint;
 • Nincs füst főzés közben;
 • Nagyszerű funkcionalitás és számos recept és főzőprogram;
 • A sütőfelülettel való érintkezés hiánya miatt nem tapadnak az ételek a grillezett felületre;

Hátrányok

 • Magas költségek;
 • Igényes a gondozás és karbantartás szempontjából;

Kiválasztási lehetőségek

Az otthoni grill kiválasztásának szempontjai

A grill mérete és alakja

Elsősorban a vizuális érzékelést befolyásoló paraméter. A készüléknek elegáns és visszafogott dizájnnal kell rendelkeznie, és nem szabad túlságosan eltérnie a konyha többi részétől. A grill mérete közvetlen kapcsolatban áll a sütőfelületével: minél nagyobb ez utóbbi, annál több étel grillezhető egyszerre, ami fontos a nagy család számára történő főzéshez.

Teljesítmény

Egy hagyományos paraméter, amely kivétel nélkül minden ilyen típusú készülékre jellemző. A nagyobb teljesítményű grillek gyorsabb sütést és szélesebb hőmérséklettartományt tesznek lehetővé. Léteznek 600-800 wattos kis teljesítményű készülékek és olyan teljes értékű készülékek, amelyek csúcsteljesítménye eléri a 4500-5000 wattot, és nagyon jól alkalmazhatók gyorséttermekben. Otthoni használatra az 1500 Watt – 2000 Watt teljesítményű grillező modellek az optimálisak.

Az érintkező felület anyaga

Ha úgy dönt, hogy faszéngrillt vesz, keressen modern tapadásmentes bevonatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az ételt saját levében, olaj hozzáadása nélkül főzze meg. A legjobb választás a teflon – egy olyan anyag, amely nagyon kevés gondozást és tisztítást igényel, és amely funkcionalitásáról és tartósságáról híres. Az acél vagy zománcozott modelleket viszont nem szabad használni.

Működési elv

Minden elektromos grillsütő érintkező és érintésmentes grillsütőkre osztható. Az előbbiek ideálisak vidéki házakba vagy jó szellőzéssel rendelkező helyekre, mivel a főzés során nagy mennyiségű füst szabadul fel. Ráadásul nagyon könnyű, hogy egy finom steak faszénné váljon a grillben való gondatlanság miatt. Mindezek a hátrányok nem rendelkeznek érintkezés nélküli rácsokkal, de az ilyen modellek sokkal drágábbak és fáradságosabbak a szervizelésben és karbantartásban.

Különböző főzési módok és beépített receptek

Minél több programot és receptet “ismer” a grill, annál változatosabb és ízletesebb lesz az étrendje. Emiatt a gyártók egyszerűsített algoritmusokat biztosítanak a készülékek vezérléséhez, a főzési mód kiválasztásához. Ez a funkció azt jelenti, hogy nem kell folyamatosan figyelni az étel állapotát, és biztosítja, hogy a szaftos, ízletes steak a sütési idő után a megfelelő átsütési fokon tökéletesre süljön.

További elemek

A legfunkcionálisabb modellek mindenféle opcionális funkcióval felszerelhetők, amelyek kibővítik a készülék funkcionalitását és növelik az árát.

 1. Termosztát. Speciális termosztát, amely lehetővé teszi, hogy a főzőfelület hőmérsékletét közvetlenül a főzés során változtassa, így befolyásolva az étel végső megjelenését;
 2. Egy speciális tartály az olaj és a fűszerek számára, amely a kiválasztott recepttől függően adagolja az egyes összetevők hozzáadását, és automatizálja a főzési folyamatot;
 3. A zsiradék és a főzőlevek számára kialakított csepegtetőtálca megkönnyíti a sütést, a tisztítást és a grill karbantartását a sütés után;
 4. Konvektor, amely a maradékhőt tárolja, és arra szolgál, hogy a főzés befejezése után még több órán át melegítse a főtt ételt;
 5. Időzítő, amely lehetővé teszi a becsült sütési idő beállítását és a késleltetett grillkapcsolót;
 6. Tapadásmentes bevonat, amely megkönnyíti a készülék tisztítását a főzés után.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon minőségi serpenyőt, és melyik serpenyő a jobb – zománc vagy rozsdamentes acél.

Olvasson tovább  Melyik párna jobb - bambusz vagy hattyútoll?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: