Hogyan válasszon pulzusmérő készüléket

A pulzusmérő kiválasztásakor mindenekelőtt a tervezett felhasználási területet kell megvizsgálnia (sportok, ahol nyomon kívánja követni a pulzusszámot).

válasszon pulzusmérő készüléket

Hogyan válasszuk ki a pulzusmérő monitort: alapvető kritériumok

A pulzusmérő kiválasztásakor a legfontosabb jellemzők a következők

 1. A pulzusmérő típusa (elhelyezése);
 2. A fotometriai érzékelő érzékenysége;
 3. Az akkumulátor élettartama és töltési módja;
 4. Párosítva van-e a telefonjával;
 5. További funkciók.
 6. A gyártó is fontos.

A pulzusszámmérők típusai

A sportpulzusmérők három típusa létezik a hely és a kialakítás szempontjából:

 1. Vezeték nélküli modullal ellátott viselhető eszköz;
 2. Gesztenye órával;
 3. Csukló (óra).

Csuklón viselt pulzusmérők vezeték nélküli modullal

Mellkasi pulzusmérő monitorok

Ezek az eszközök két funkcionális elemből állnak – egy rugalmas pántból és egy pulzusmérőből (HR). Ahogy a nevük is sugallja, közvetlenül a mellkasra illeszkednek. És a pulzusszám-érzékelő úgy van beállítva, hogy közvetlenül mérje a pulzusszámot. Ez biztosítja a maximális pontosságot.

A pulzusszám-adatok vezeték nélkül, Bluetooth-on keresztül közvetlenül az okostelefonra továbbítódnak. Ennek köszönhetően a speciális mobilalkalmazás rögzíti a mérések történetét, és figyelmeztet a pulzusszám emelkedésére egy hangjelzéssel vagy rezgéssel. Hátránya, hogy az okostelefont állandóan magánál kell hordania – például a vállán, csuklóján vagy övén lévő övben elhelyezve.

Mielőtt ilyen pulzusmérő készüléket vásárolna, ellenőrizze, hogy az okostelefonja kompatibilis lesz-e vele. Szinte minden sporteszközhöz szükség van egy Android 4 operációs rendszert futtató társeszközre.0, iOS 9.0 vagy az operációs rendszer egy újabb verziója, és támogatja legalább a Bluetooth 4.0. A 2012 után kiadott összes okosóra azonban megfelel ezeknek a követelményeknek.

Csuklópánt órával

Mellpántok órákkal

Ez a fajta pulzusmérő nem különbözik az előzőtől a kialakításban – a pulzusmérő érzékelőt egy rugalmas övre helyezik, és a mellkason kell viselni. A pulzusszám-adatokat azonban nem a csatlakoztatott okostelefonra, hanem egy speciális, karóra formájú távoli kijelzőre küldi. A rendkívül magas pulzusszámot rezgés jelzi.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk fehérjét

Ennek a pulzusmérőnek két előnye van az előzővel szemben. Először is, csak a csuklójára kell vetnie a tekintetét, hogy lássa a pulzusszámát. Másodszor, hosszú, akár néhány hetes akkumulátor-élettartamot kínálnak (általában CR cellákkal).

Az ilyen típusú pulzusmérő hátránya, hogy nincs mérési előzménye. Vagy igen, de rövid időn belül – néhány nap alatt. Minden pulzusszámadatot a távoli kijelzőn tárolnak, és ez általában nagyon kicsi.

Szívritmus-monitorok óra formátumban

csuklós pulzusmérők

A pulzusmérő fotometrikus pulzusszámítási technológiát használ. Egy speciális modul folyamatosan megvilágítja a bőrét, és a visszavert fény jellemzőit felhasználva elemzi a pulzusszámát. Ez a technológia nem csak a sport karórákban, hanem egyes fitnesz karkötőkben, okosórákban és hasonló kísérőeszközökben is megtalálható.

Az ilyen formájú pulzusmérők fő előnye a könnyű használat. A mellkasi monitorokkal ellentétben egyáltalán nem korlátozzák a mozgást, és kis súlyuknak köszönhetően nem érződik a csuklóban.

De nem biztos, hogy nagyon pontos. A fotometrikus pulzusszám-elemzés minősége a bőrtónustól, az epidermisz állapotától, az izzadás mértékétől és még a készülék elhelyezésétől függően is változik. Ezért a karóra formátumú pulzusmérők csak olyan kezdők számára alkalmasak, akik kerülik a komoly fizikai aktivitást “az állóképesség határán”.

Melyik pulzusmérőt válasszuk??

A tervezett fizikai aktivitás alapján választhatod ki az általad preferált formát:

 1. Fitness, reggeli és esti kocogás, rendszeres könnyű edzés (pl. sportmérkőzések) esetén a csuklós pulzusmérő a megfelelő választás. Nem korlátozza a mozgást, és a pulzusmérés esetleges pontatlanságát az alacsony terhelési szint kompenzálja;
 2. Maratoni versenyekhez, sportoláshoz vagy extrém tevékenységekhez pulzusmérő karórával;
 3. Crossfithez, erőemeléshez, megerőltető edzésekhez, kimerítő futásokhoz és egyéb magas szintű fizikai tevékenységekhez – pulzusmérő vezeték nélküli modullal.
 4. A mellkasra szerelhető pulzusmérő távoli óra kijelzővel, pontosságának és magas adatátviteli sebességének köszönhetően alkalmas olyan amatőr sportolók számára, akik nemrégiben kezdték el az aktív fizikai tevékenységet. A vezeték nélküli modellek a legjobbak a fitt, szívós futók számára, akiknek nincs szükségük állandó pulzusszám-ellenőrzésre, és nincs szükségük figyelmeztetésekre, amikor a biztonságos beállítást túllépik.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk snowboard borítást

Pulzusmérő kiválasztása futáshoz

Kocogáshoz optikai csuklós pulzusmérőket ajánlunk szorosan illeszkedő szíjjal. A mellkasra szereltek megmerevíthetik a mellkast, ami légszomjhoz vezethet.

A pulzusmérő kiválasztásának fő kritériumai

pulzusmérő kiválasztási kritériumok

A fotometriai érzékelő érzékenysége és a mérési pontosság

Ez elengedhetetlen az optikai pulzusmérők esetében: azoknál, amelyek a csuklóra illeszkednek és pletizmográfiás technológiát használnak. Sajnos a gyártók ritkán adnak tájékoztatást az érzékelőről vagy annak pontosságáról. Tehát az elégedett – vagy elégedetlen – felhasználók visszajelzéseire kell támaszkodnia.

Általánosságban elmondható, hogy a pletizmográfiás pulzusmérés pontossága a legtöbb felhasználó számára elég magas. A teljesítmény percenként plusz-mínusz 5 ütésen belül változhat, ami nem különösebben kritikus. A sportpulzusmérők gyártói kiváló minőségű, szorosan illeszkedő, optikailag érzékeny érzékelőket használnak.

Sajnos ugyanez nem mondható el a legtöbb ultra árkategóriás fitnesz karkötőről. Ezért ha nagy pulzusszám pontosságra van szüksége, akkor inkább sportpulzusmérőt keressen, mint analóg készüléket.

Ha nagy érzékenységre van szüksége (akár abszolút pontosságig), akkor bármilyen típusú pulzusmérő készüléket válasszon.

Az akkumulátor élettartama és töltési mód

A csuklón viselt optikai pulzusmérők és a vezeték nélküli modullal ellátott mellkasi monitorok az esetek túlnyomó többségében beépített akkumulátorral rendelkeznek. A kapacitás közvetlenül meghatározza a készülék akkumulátorának élettartamát. Minél magasabb az érték, annál jobb. Ez azonban egy összehasonlító mérőszám (t.. csak két pulzusmérő közötti választás esetén).

A beépített újratölthető akkumulátorral rendelkező pulzusmérők töltése a megfelelő tápegységen keresztül történik, amely micro-USB vagy valamilyen saját fejlesztésű kábelen keresztül csatlakoztatható a készülékhez. Az első lehetőség előnyösebb, mivel rengeteg ilyen töltő van a piacon.

A külső kijelzővel ellátott, óra formájú mellkasi pulzusmérők általában CR elemekkel, más néven “lapos óra” elemekkel működnek. Több hetes rendszeres használatra elegendő kapacitás. Ezután természetesen az elemeket ki kell cserélni.

Kapcsolódás a telefonhoz

A telefonhoz való Bluetooth-kapcsolat elég hasznos funkció. Lehetővé teszi, hogy statisztikákat gyűjtsön a pulzusszám dinamikájáról egy hosszabb időszakon keresztül, és nyomon követheti a pulzusszám változásait ugyanolyan terhelés mellett.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk hokiütőt a hoki edzéshez?

A telefonhoz való csatlakozást támogató pulzusmérők, amelyek alkalmasak bármilyen szívbetegségben szenvedő emberek számára (a terhelés megváltoztatására, csökkentésére vagy növelésére), valamint a statisztikák szerelmeseinek.

További jellemzők

A leghasznosabb extrák közé tartoznak:

 1. Vízálló test. Fontos az extrém sportok rajongóinak, valamint azoknak, akik nem félnek rossz időben sétálni;
 2. GPS-képesség. Fontos a kocogás, a maratonok és más, nagy távolságok megtételével járó fizikai tevékenységek pontos nyomon követéséhez;
 3. A kardio zóna felismerése. Csak a mellkasra szerelhető pulzusmérőkben érhető el. Fontos az angina pectorisban, tachycardiában vagy hasonló szívbetegségekben szenvedők számára, amelyekben a szívritmus a szív egy adott területének problémái miatt változik;
 4. Tevékenység-felismerés. Ezek a pulzusmérők elemzik az Ön viselkedését, és különbséget tesznek például a futás és a kerékpározás között. A funkció hasznos azok számára, akik minden információt összegyűjtenek a fizikai aktivitással kapcsolatban.
 5. A “nagyon speciális” hasznos funkciók között szerepel a testhőmérséklet mérése, a bőr-galvanikus válasz szenzorok, az izzadtságelemzés, a Runtastic, az Endomondo, a Google Fit, az Apple Health ökoszisztémákkal való integráció stb..

Legjobb gyártók

A pulzusmérők gyártói közé tartoznak:

 1. Runtastic. A sportos ökoszisztémájáról ismert gyártó;
 2. olar. Sportkellékek gyártója;

 3. Nexx, YouWell, Sigma, iSport. Kiváló minőségű, de olcsó pulzusmérők;
 4. Mio, Fitbit. A legjobb pulzusmérő óra formájú monitorok.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon nordic walking botokat és a fitness karkötő kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: