Hogyan válasszunk kerékpárláncot

A modern kerékpárok, bármilyen célt szolgálnak is, összetett szerkezetek, amelyek teljesítménye közvetlenül függ a gyártó által a fejlesztés minden szakaszában alkalmazott mérnöki és technológiai megoldásoktól. Vegyük például a láncot, amely a fő elem, amely a pedáloktól a hátsó kerékhez továbbítja a nyomatékot. A mai kerékpárok azonban két nagyságrenddel fejlettebbek technológiailag, mint elődeik, ezért a minőség és a legfontosabb jellemzők különös figyelmet igényelnek.

Hogyan válasszunk láncot a kerékpárhoz

A kerékpár javítása és hangolása. A legjobb láncgyártók

Ha megnézzük bármelyik márkakerékpárt, amelyik egy háztartási név, az egy műszaki elemekből álló gyűjtemény, amelyek közül sokat harmadik felek gyártanak. Vagyis a végső gyártók valójában kizárólag összeszerelők, akik a készleten lévő alkatrészeket használják fel. Éppen ezért nincs értelme márkás alkatrészeket keresni; a legjobb láncgyártók ma a következők:

  1. Shimano;
  2. SRAM;
  3. Wipermann;
  4. SunRace;
  5. Trek;

Fő kiválasztási kritériumok

A kerékpárlánc kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy nem mehetsz egyszerűen a boltba, és nem veheted meg az első láncot, amit látsz. Az áramkör kiválasztásakor számos szempontot kell figyelembe venni:

  1. Csillagok száma a hajtótengelyen. A piacon ma már mindenféle kerékpár megtalálható, a leírások 1-től 2-től 5 vagy 6 vezetési csillagig terjednek. A lánc alkalmazhatóságát általában a csomagoláson található jelölés jelzi. A Narrow például azt mondja, hogy a láncot 5-8 hajtólánccal szerelt gépekhez szánják, a Super Narrow pedig azt jelzi, hogy a lánc 9-10 hajtólánccal szerelt gépekhez alkalmas. Ha a csomagoláson nincs feltüntetve, a lánc egy kevesebb csillaggal rendelkező géphez alkalmas;
  2. A kialakítás, a mechanikai felépítés és a felhasznált fémek típusa azok a kritériumok, amelyek a legnagyobb hatással vannak a lánc tartósságára; a lánc teljes élettartama az, ami számít. A fém minőségét a lánc színe alapján lehet megítélni, ahogy azt a tapasztalt kerékpárosok megmondják: az alsó kategóriás modellek szinte mindig sárga vagy olajzöld színű lánccal rendelkeznek, a középkategóriás modellek fehér színűek, a szürke vagy grafit színű láncok pedig biztosra vehetőek. A kialakítás szempontjából gyakorlatilag minden kerékpárlánc 1\2″ osztású, függetlenül attól, hogy milyen típusú kerékpárra szerelik az adott láncot;
  3. láncszemek vastagsága és a láncfalak száma. Ez nagyon egyszerű – minél vastagabb a láncszem, annál tartósabb. Maga a kapcsolat kialakítása is fontos: a kettős vagy akár hármas kapcsolatokat gyakran használják ott, ahol maximális megbízhatóságra és problémamentes teljesítményre van szükség, de sokkal robusztusabbak és tartósabbak, mint az egyszerű kapcsolatok;
  4. Nagyon könnyű ellenőrizni a lánc kopását. Ehhez a láncra mindkét lánckeréktől azonos távolságban erőt kell kifejteni. Ha az eredeti helyzettől való eltérés több mint 3 %.Ha 5 és 4 centiméter közötti szélességűek, az azt jelenti, hogy a lánc jelentősen elhasználódott, és ki kell cserélni. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a körülményt, a kopott lánc “megeszi” a csillagokat és eltörik a kazetta mechanizmust.

A következő cikkekben megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő kerekeket a kerékpárhoz, a hegyi kerékpározás titkait és az országúti kerékpározással kapcsolatos gondolatokat.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk snowboard maszkot
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: