Hogyan válasszunk snowboardot

A cikk tartalma
 1. tartalom
 2. Top snowboard márkák. Milyen táblát válasszunk??
 3. Snowboardozás. Hogyan különböznek egymástól a táblák?
 4. A modern snowboardok a következő típusokra oszthatók
 5. All-mountain snowboardok
 6. Előnyök Alkalmas mind a sípályán, mind a porhóban; Kényelmes kötés a csizmákhoz; Képes komoly sebességet kifejleszteni; Szimmetrikus forma; Tartósan épített; Hátrányok Nem úgy tervezték, hogy teljes mértékben kihasználja bizonyos vezetési stílusok előnyeit; Nem alkalmas extrém lesiklásra havas terepen;
 7. Előnyök
 8. Hátrányok
 9. Carving snowboardok
 10. Előnyök Lejtmenetre és manőverezésre tervezték; Képes nagyobb sebesség elérésére; Nagy fordulási sugár; Kiváló manőverezőképesség és precíz kanyarodási képesség; Hátrányok Kezdőknek nem alkalmas; Kizárólag professzionálisan előkészített sípályákra alkalmas; Magas költségek;
 11. Előnyök
 12. Hátrányok
 13. Deszkák freeride-hoz
 14. Előnyök Friss hóban való tereplovaglásra tervezték; Kiváló ellenőrzés; nagy sebesség elérésének képessége; Hátrányok Elég merev; nem alkalmas a pályán való lovaglásra;
 15. Előnyök
 16. Hátrányok
 17. Freestyle deszkák
 18. Előnyök Nagyszerű a különböző trükkökhöz; Szimmetrikus forma; Nagy teherbírású bakancsok; Az alap fokozott merevsége; Hátrányok A rendszeres lejtmenetben (jibbing) gyorsan meghibásodik; Szakszerű illesztést igényel; Magas költségek;
 19. Előnyök
 20. Hátrányok
 21. A snowboard kiválasztásának fő kritériumai
 22. snowboard hossza
 23. Tábla szélessége
 24. Anyagok, amelyekből a tábla készült
 25. Bend Design
 26. Snowboard kiválasztása magasság és súly alapján
 27. Kezdő snowboard kiválasztása

Snowboarding – egyfajta szabadtéri tevékenység, amely nagyon elterjedt hazánkban. Látványosság és hatás, a viszonylag könnyű tanulás és a viszonylag kis mennyiségű felszerelés – ez a snowboard népszerűségének titka manapság. És annak érdekében, hogy a deszkázás öröm legyen, és ne okozzon felesleges problémákat, teljes felelősséggel kell kiválasztani a felszerelést általában és a deszkát különösen.

tartalom

 1. A legjobb snowboard gyártók
 2. A snowboardok típusai
 3. A snowboard kiválasztásának fő kritériumai
 4. méret és súly a deszkádhoz
 5. Snowboard kiválasztása kezdőknek
snowboardot választani

Top snowboard márkák. Milyen táblát válasszunk??

Számos cég gyárt snowboardokat a világ minden táján. Általában a saját köreikben ismert versenyzők, valamint az olimpiai játékokon egyes országokat képviselő sportolók képviselik (a snowboard viszonylag nemrég került fel az olimpiai sportágak listájára). Hagyományosan a legerősebb gyártók, akiknek termékeik iránt stabil a kereslet, a következő vállalatok:

 1. Vans
 2. Burton
 3. Soha nyár
 4. b Tech Tech
 5. GNU

A fent felsorolt márkák termékeivel kapcsolatos információk megtalálhatók a gyártó cégek weboldalain, valamint az interneten található tematikus fórumokon és a közösségi hálózatok snowboardozással foglalkozó közösségein.

Snowboardozás. Hogyan különböznek egymástól a táblák?

A snowboard olyan deszka, amelyet nagy sebességgel történő lejtőzésre terveztek. Nyújtott, laminált táblának tervezték, ívelt élekkel és fémszélekkel a könnyebb manőverezés érdekében. A deszka belső felülete a síbakancsokhoz hasonló kialakítású speciális bakancsok számára biztosít rögzítést.

A modern snowboardok a következő típusokra oszthatók

All-mountain snowboardok

Deszkák, amelyek egyaránt alkalmasak a kezdők és a tapasztalt lovasok számára is. ez a fajta tábla teszi ki az eladások többségét. Közepes merevség, szimmetrikus forma keskeny derékvonallal, intelligens bakancskötések és a munkafelület kiváló minőségű laminálása jellemzi.

Előnyök

 • Alkalmas mind a sípályán, mind a porhóban;
 • Kényelmes kötés a csizmákhoz;
 • Képes komoly sebességet kifejleszteni;
 • Szimmetrikus forma;
 • Tartósan épített;

Hátrányok

 • Nem úgy tervezték, hogy teljes mértékben kihasználja bizonyos vezetési stílusok előnyeit;
 • Nem alkalmas extrém lesiklásra havas terepen;

Carving snowboardok

Célszerűen kialakított pályákon történő lesiklásra tervezett deszkák. Megnövelt merevség és módosított forma: a farokrész rövidebb és egyenesebb, az orr szögletesebb, a deszka középső része pedig mereven rögzítve van a bakancsokkal. A vezetési stílus lejtmenet, széles carving mintázattal.

Előnyök

 • Lejtmenetre és manőverezésre tervezték;
 • Képes nagyobb sebesség elérésére;
 • Nagy fordulási sugár;
 • Kiváló manőverezőképesség és precíz kanyarodási képesség;

Hátrányok

 • Kezdőknek nem alkalmas;
 • Kizárólag professzionálisan előkészített sípályákra alkalmas;
 • Magas költségek;

Deszkák freeride-hoz

Ahogy a neve is mutatja, a vadonban való lesikláshoz, terep- és lesikláshoz tervezték. Népszerű az extrém sportok és a sífutás körében. Megjelenés gyors manőverezéshez porhóban – a deszka szélessége szélesebb, mint a klasszikus modelleknél, a forma fordított és a merevség közepes.

Előnyök

 • Friss hóban való tereplovaglásra tervezték;
 • Kiváló ellenőrzés;
 • nagy sebesség elérésének képessége;

Hátrányok

 • Elég merev;
 • nem alkalmas a pályán való lovaglásra;

Freestyle deszkák

Nagy sebességű manőverezés és ereszkedés a speciálisan erre a célra kialakított pályákon. Nemcsak a nagy sebességű manőverezést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy csúszdán csússzon lefelé, és mindenféle trükköt, ugrást és egyéb akrobatikus elemet hajtson végre. A deszka szimmetrikus formájú, megerősített bakancskötésekkel és megnövelt merevséggel rendelkezik a jobb ütésállóság érdekében.

Előnyök

 • Nagyszerű a különböző trükkökhöz;
 • Szimmetrikus forma;
 • Nagy teherbírású bakancsok;
 • Az alap fokozott merevsége;

Hátrányok

 • A rendszeres lejtmenetben (jibbing) gyorsan meghibásodik;
 • Szakszerű illesztést igényel;
 • Magas költségek;

A snowboard kiválasztásának fő kritériumai

snowboard kritériumai

A snowboardok kiválasztási szempontjai éppúgy a síelési stílusban és annak különleges jellemzőiben rejlenek, mint a geometriai méretekben és azok arányaiban.

snowboard hossza

A deszka kiválasztásának elve a lovas magasságán alapul – minél magasabb a személy, annál hosszabbnak kell lennie a deszkának.

 1. A carving és all-mountain deszkák a “rider magassága mínusz 10 cm” arányban készülnek. A bordára szerelve a magasságuknak a lovas orrának magasságában kell végződnie;
 2. A freeride és freestyle modelleknek kissé hosszabbnak kell lenniük, mindössze 3-5 centiméterrel rövidebbnek, mint a versenyző magassága. A súly is fontos szerepet játszik – minél nehezebb a versenyző, annál hosszabbnak kell lennie a snowboardnak.

Tábla szélessége

Általában a deszka legkeskenyebb pontján, a deréknál mérik. Ettől a mérettől függően minden snowboard négy általános kategóriába sorolható:

 1. Keskeny modellek 235-240 milliméteres derékkal;
 2. Standard, 240-250 milliméter széles;
 3. Medium, derékszélesség 250-260 milliméter;
 4. Széles, 260 millimétert meghaladó szélességű modellek;

Anyagok, amelyekből a tábla készült

A snowboard központi része, az úgynevezett mag három különböző anyagból és azok kombinációjából készülhet:

 1. Természetes fa. Kemény, de ugyanakkor puha, rezgésálló és ütéscsillapító. Széles körben használják freeride és freestyle deszkák gyártásánál;
 2. A valódi fából és habból készült “szendvicset” sikeresen alkalmazzák a lesiklásra tervezett univerzális deszkákhoz.
 3. Mindenféle fémbetéttel és műanyaggal – üvegszál, szénszál – erősített fa. végső stabilitást biztosít, és ellenáll az ugrások és a jibbing során rendszeresen tapasztalt komoly lökésszerű terheléseknek;
 4. A deszka külső rétege a legalacsonyabb súrlódási együtthatóval rendelkező anyagból készül. Minél alacsonyabb a tapadás, annál jobban siklik, és ezért annál jobban manőverezik és gyorsul a deszka.
 5. Préselt polietilént használnak a kedvező árú snowboard modellekhez. Olcsó, de nehezen karbantartható és nehezen ápolható
 6. A ragasztott polietilén ellenállóbb a mechanikai behatásokkal szemben, mint préselt társa. Jó kenőcsfelszívódás és kiváló siklási tulajdonságok;
 7. A szénszál a legfejlettebb és ezért a legdrágább anyag. Jó siklási tulajdonságokat biztosít, és sikeresen használják a közepes és felső árkategóriájú deszkák különböző modelljeiben.

Bend Design

Közvetlenül befolyásolja a teljesítményt, a tábla stabilitását és az elsajátítás nehézségét.

 1. A klasszikus camber egy olyan deszka, amelynek felfelé ívelő élei és megemelt középső része van. a tapasztalt motorosok kedvence a gyors manőverezés és a gyors lejtmenet miatt
 2. Rocker. Hasonló típusú deszka a felépítés szempontjából, a klasszikustól abban különbözik, hogy a középső rész a földet érinti. Ez a kialakítás a lehető legstabilabbá és legkönnyebben tanulhatóvá teszi a deszkát, ezért a kezdők körében népszerű választás.
 3. A zéró hajlítás olyan deszka, amely egyenletesen érinti a felületet, enyhén megemelt orral. Könnyű és könnyű manőverezhetőség bármilyen terepen, és népszerű a freestyle snowboardosok körében.
 4. A kombinált hajlítás egy összetett konstrukció, amelyet különböző anyagok felhasználásával és különböző megmunkálási technikák alkalmazásával állítanak elő. Lehetővé teszi a tábla alakjának, és ezzel együtt a tábla fizikai tulajdonságainak megváltoztatását.

Snowboard kiválasztása magasság és súly alapján

a lovas magasságának megfelelő deszka

Ahhoz, hogy a magasságodnak megfelelő snowboardot találj, a bolti tanácsadóknak van egy egyszerű szabályuk. A kiválasztott deszkát függőlegesen állítják be, és a potenciális versenyző törzsének támasztják. Ha a deszka megfelelő méretű és a versenyző magas, a deszkának ebben a helyzetben érintenie kell a versenyző ajkait. Ez a szabály univerzális, és nem számít, hogy milyen lovaglási stílust részesítesz előnyben.

A helyzet némileg más, amikor a deszkát a versenyző súlyához választják ki. Itt jönnek a képletek, amelyek pontos számításokat igényelnek:

 1. Egy férfias snowboard esetében a súlyát megszorozzuk 0-val.3, és a számot hozzáadjuk a 136-hoz;
 2. A nők esetében a képlet más – a súlyt megszorozzuk 0-val.4 és 127 hozzáadódik a kapott összeghez.
 3. A snowboard hosszát a kiszámított adatokkal összehasonlítva minden helyzetre a legjobb snowboardot választhatja ki.

Kezdő snowboard kiválasztása

Snowboard kiválasztása kezdőknek

Az első snowboard kiválasztása olyan kihívás, amelyet felelősségteljesen kell kezelni. A fenti információk elegendőek a megfelelő választáshoz, ezért a legjobb snowboardozási lehetőség egy kezdő számára a következő:

 1. Freestyle vagy all-mountain;
 2. Zéró dőlésszög vagy billenés;
 3. Alapanyag – természetes fa. A puhább típusok előnyösebbek;
 4. Bélésanyag – extrudált polietilén a legjobb ár-érték arányban. Ha megengedheti magának, hogy jelentős összeget költsön egy snowboardra, a grafit alapokkal rendelkező modellek lehetnek az első választás;
 5. A snowboardzsák hosszát a versenyző magassága és súlya alapján választják ki;
 6. A deszka szélessége teljes mértékben a lábmérettől és a használandó snowboardcipőtől függ;

A fenti szabályok elegendőek ahhoz, hogy a megfelelő deszkát válaszd ki a felejthetetlen snowboard élményhez.

A következő cikkekben snowboardos szakértőink elmondják, hogyan válasszon snowboard sisakot, a snowboard maszk kiválasztásának titkait és snowboardcipő ajánlásokat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: